• 9.381.303 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

avatar van Montorsi

Montorsi

JacoBaco schreef:

Is ook niet echt mijn favoriet, die Vasquez. Ook qua acteren vooral.

Die Burke leeft in mijn ogen ook te lang, maar die speelt zijn rol wat mij betreft uitstekend.

Maar zonder Burke blijft er van het verhaal niet veel over.

Montorsi schreef:

Maar zonder Burke blijft er van het verhaal niet veel over.

Dat klopt. Hij is de grote klootzak van het verhaal. Ook al is dat i.o.v. de company.

@Jawaddedadde

Geeft niet. Die Gorman heeft in de film precies hetzelfde.

Minotaures

Ik geef Gorman niet de schuld. Ik zou ook geen raad meer weten, vooral als het zijn eerste keer is, als zijn bemanning door rare wezens aangevallen wordt en hij, als leider, leiderschap en commando's op tijd moet doorgeven. Ik zou ook freezen.

JacoBaco

Het gaat erom dat Gorman in het begin van de film Hicks verward met Hudson. En toevallig was er een gebruiker hier op Moviemeter die precies hetzelfde deed. Dus vandaar dat ik zei: Geeft niet. Die Gorman heeft in de film precies hetzelfde;)

Minotaures

Oh, dan heb ik het verkeerd begrepen. Maar ben nog steeds niet van mening veranderd over het actie ondernemen tijdens een aanval.

JacoBaco

Bij gebrek aan ervaring verkloot hij het. Mensen moeten op hem kunnen vertrouwen.

Je moet ook geen hartchirurg hebben die midden in de operatie ineens faalangst krijgt.

Ik vind het geen nadeel van de film. Integendeel! Dat soort dingen kunnen gebeuren, maar het is niet de bedoeling.

avatar van filmhater

filmhater

Een heel stuk beter dan de eerste film!

JacoBaco schreef:

Het heeft bij mij ook niks minders over dit film gemaakt. Ik vind zijn actie juist realistischer overkomen dan; Okay, shoot them, leave non alive, etc.

Weinig of juist geen ervaring en dan kom je in aanraking met deze wezens.

avatar van SireTrasher

SireTrasher

Beste Sci-Fi Ever !!!! Deze hoort bij elke SCIFI liefhebber in zijn verzameling !!!

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Net zoals The Godfather 2 één van de beste sequels ooit gemaakt?

ThaMovieVoter schreef:

Net zoals The Godfather 2 één van de beste sequels ooit gemaakt?

Ik vind dit juist nóg beter dan het eerste, dus voor mij geldt het wel zo. Ookal heb ik niks met The Godfather.

avatar van clockwork72

clockwork72

Als je een goede sience-fiction film wilt zien met non-stop actie moet je deze zien. Bij Alien zag je de alien maar een paar keer. Hier is het echt actie, actie, en nog eens actie. 5 sterren en een van de beste sequels ooit!

avatar van Bakharrie

Bakharrie

Best sci-fi ever!!!ook zeker de beste uit de trilogy
Battle tussen Ripley en koninginalien was het hoogtepunt uit de film.

5* en een plek in de top 10

avatar van rep_robert

clockwork72 schreef:

Meer is natuurlijk niet altijd beter, de spanningsopbouw/spanning in deel 1 was natuurlijk veel beter dan dit deel, het is natuurlijk maar wat je prefereert.

Voor mij is deel 1 perfectie!

Deel 2 is natuurlijk ook heerlijk om naar te kijken, het bevat alleen meer, meer en nog is meer dan deel 1, wat wel een klein beetje spanning wegneemt.

Ook hoeft in deel 2 de Alien niet meer geïntroduceerd te worden, waardoor de film wel iets meer vaart krijgt en sneller aan de actie kan worden begonnen.

Uiteindelijk vind ik ze natuurlijk alle 2 geniaal, alleen heeft deel 1 een klein streepje voor op mij.

JacoBaco

Ik vind juist dat Aliens net zo'n goede spanningsopbouw heeft als 1. Vooral als ze arriveren op LV-426. Je voelt vanaf het moment dat ze geland zijn al de spanning. De Aliens zitten verscholen, maar aan de hand van de Motion Tracker, kunnen de Space Marines ze lokaliseren. (Als ze bewegen tenminste)

Als ze eenmaal beweging waarnemen, is het spannend. Alleen al de pieptonen die de Motion Tracker maakt, komen dreigend over. Het duurt opzich nog best lang voor we de Aliens zien. Maar wat er aan vooraf gaat is toch wel erg spannend.

Ik vind het dus qua spanningsopbouw niet eens zo heel erg verschillen met 1. Het grootste verschil is dat je al weet hoe ze eruit ziet. Maar de dreiging van tientallen Aliens i.p.v. maar 1 Alien is voor mij net zo spannend.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Bakharrie schreef:
Best sci-fi ever!!!ook zeker de beste uit de trilogy
Battle tussen Ripley en koninginalien was het hoogtepunt uit de film.

5* en een plek in de top 10

Maar van de trilogie is deze zeker de beste

Maar het is geen trilogie

avatar van Don MN

Don MN

Quadrilogie, dan is het probleem uit de wereld.

AddictedToMovies schreef:

Maar het is geen trilogie

De eerste drie delen vormen een trilogie; en oké, er is ook nog een of ander aangeplakte film dat door moet gaan voor 'deel vier'

Minotaures

Van mij mochten deel 3 én 4 eruit. Maar deel 3 vond ik nog net goed genoeg, maar deel 4...

avatar van wu-tang

wu-tang

1 is ook nog goed te noemen , maar deze is gewoon met afstand de beste , 3 en 4 waren veel minder !!

zo,n lekkere rauwe film , die zo goed in elkaar steekt dat zelfs na de zoveelste keer dat ik hem weer heb gezien, hij gewoon nog steeds goed blijft !!

foutloze film !

Karl van H.

Daar waar Alien zich enkele dagen geleden nog als een tijdloze klassieker bewees, blijk ik, na jaren van vervaging uit mijn herinnering, Aliens plotsklaps een stuk minder te waarderen. Dit heeft twee oorzaken: het alombekende jaren '80-syndroom en een gebrek aan klasse.

Het jaren '80-syndroom manifesteert zich voornamelijk in de decors en, goddank, niet in foute kapsels; de omgevingen uit Aliens zijn veelal grijs, saai, inspiratieloos en ronduit lelijk. De scène in het verblijf van Ripley, waar Burke haar probeert te overtuigen mee te komen naar LV-426 is hier een mooi voorbeeld van: de set schijnt niet meer dan een krap keukentje te zijn, bekleed met grijze panelen om het geheel er steriel en futuristisch uit te laten zijn. Iets dergelijks geldt eveneens voor de scène in de ziekenboeg aan het begin van de film (zij het in mindere mate), de woonvertrekken op de kolonie (kort in beeld, doch niettemin lelijk) en, tenslotte, de oerlelijke voertuigen die voorbij komen (zie ook: Total Recall) - vergelijk ook de wapens: erg plastiekerig allemaal. Bijzonder storend is het niet, en de film kent heus wel enkele zeer aardige omgevingen, doch het blijft jammer: de film ziet er - in tegenstelling tot de eerste Alienfilm - enigszins gedateerd uit, en ik heb geregeld het gevoel dat Ripley en de mariniers door sets rondbanjeren, in plaats van werkelijke omgevingen. Het voelt goedkoop aan, en haalt voor een nitpicker als ik toch wel een gedeelte van de spanning weg.

Het tweede probleem - het gebrek aan klasse - is storender. Daar waar de alien in de eerste film zich uiterst elegant voortbewoog, en op redelijk intelligente wijze, met veel geduld, zijn tegenstanders afmaakte, vormen de Aliens in deze film niet veel meer dan kanonnenvuur. Zij verschijnen vliegensvlug uit alle gaten en hoeken en bespringen alles wat zij zien, om vervolgens op spectaculaire wijze te ontploffen, waarmee zij veel van hun dreiging verliezen; een keuze die ik persoonlijk betreur, doch die begrijpelijk is gezien de verschuiving van het accent van spanning naar actie. Niet alles is echter verloren: de facehuggers - in de eerste film nog een kleine rol toebedeeld - nemen in Aliens de plaats in die de alien in het eerste deel had: zij zorgen voor spanning, beklemming, een zeer geslaagd schrikmoment en komen uiterst griezelig over.

Ondanks deze twee kritiekpunten wil ik benadrukken dat Aliens zeker geen slechte film is, en waardig in de (zeer duistere) schaduw van de eerste film mag staan. Ofschoon ik meer een liefhebber ben van het beklemmende, claustrofobische gevoel dat de eerste film had, kan ik niet anders concluderen dat de grotere nadruk op actie een goede keuze is geweest voor deze franchise: op een slappe kopie van het eerste deel zat ik niet te wachten, en Aliens biedt dan ook iets compleet anders, maar dan met veel van dezelfde elementen. De film is grootser en epischer dan het eerste deel, en hoewel dit een keerzijde heeft, die zich voornamelijk manifesteert in gedateerde effecten en weinig dreigende aliens, levert dit tevens een van de meer memorabele momenten uit de geschiedenis van de Alien-franchise en de filmgeschiedenis in het algemeen: de ontmoeting met de alienkoningin, die na een zeer spannende ontsnappingsscène (in wezen een kopie van de ontsnappingsscène in Alien; wel even spannend) de film op fantastische wijze afsluit. Dit zorgt ervoor dat Aliens geen simpele blockbuster met elementen uit de eerste Alien is geworden, maar een prima opvolger van een van mijn favoriete films allertijden.

avatar van Enemy Number 1

Enemy Number 1

beste van de reeks geweldige actie en goed geacteerd.

avatar van gillette

gillette

Na het zien van Alien wil ik deze eigelijk wel nog eens herzien.

Misschien in de loop van de week als ik tijd heb.

Die Aliens blijven gewoon stoer.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Beter dan Alien . Wat is Ripley hier toch tof en zeer stoer . De rol van dat kleine meisje vond ik echter wat dubieus. Waarom is men niet bang dat ook zij geïnfecteerd is door een alien? Verder was het wat suffig dat er een soort van 'moeder-dochter'-relatie ontstond tussen haar en Ripley. De actie daarentegen kwam stereotiep, maar wel zeer oke over. Al met al een lekker SF-actie-avontuur.

avatar van mnrk

mnrk

Ik heb de Special Edition gezien van Aliens...

Een beter deel dan de 1e zoals de mening van vele andere...

De actie zat goed in elkaar en Sigourney Weaver speelde beter dan in het 1e deel. Ook de aliens zagen er weer super uit.

Ook een pluspunt is de filmmuziek....

Maar moet nu echt in elke film van James Cameron die Bill Paxton aanwezig zijn ??

Op naar Alien3 .....

avatar van powerman

powerman

Deze film vond ik net zo spannend als deel 1,Ik heb werkelijk iedere seconde op het puntje van mijn stoel gezeten.

Ripley bindt opnieuw de strijd met het buitenaards monster aan. Maar de achtervolgingen zijn nu nog spectaculairder en de spanning wordt nog beter opgebouwd dan in deel 1. Suspense is het sterke punt van deze film, hij is ook zenuwslopend in de momenten dat er niets gebeurt.

De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. We krijgen in deze film te zien waar de eieren vandaan komen, die in de eerste film leidden tot de 'geboorte' van de eerste Alien. En dan ontbrandt een strijd tussen Ripley als surrogaat-moeder van de vondeling en wees Newt, en de koningin van de aliens, die de eieren gelegd heeft.

Ook hier is de film pas voorbij als hij echt voorbij is. Het spectakel duurt voort tot de laatste seconde.

avatar van The Oceanic Six

Gister herzien na een aantal jaar en gek genoeg was ik toch iets minder tevreden nadat ik hem de 1e keer zag, een paar jaar terug.

Aliens is spektakel en actiegericht en dat vond ik een prettige verandering. Het 1e deel zou je nooit meer kunnen evenaren in spanning en suspense en dus kan je dan beter iets anders verzinnen. Dus nu in plaats van 1 alien in een ruimteschip maar liefst duizenden van die krengen op een bewoonde kolonie op een planeet. Prima verandering!

Het zit echt goed met de opbouw van de film. Langzaam aan wordt de spanning weer opgebouwd (geweldige scene met die face-hugger op die vader waarna we weten dat het weer mis is) waarna Ripley en een groep soldaten zoals in deel 1 weer met de aliens te maken krijgen. Tussendoor richt de film zich ook nog op emotie en menselijkheid met het kleine meisje. Wel jammer dat het plot op sommige momenten wat onrealistisch is. Soms hadden de aliens veel sneller toe kunnen slaan tegen bepaalde lui in de film. Zeker dat meisje had wel enorme mazzel. Maar goed, je weet van te voren dat een kind toch nooit eraan gaat in een film. Het maakte het alleen wel iets voorspelbaar. Ook jammer is wel dat de alien niet meer torenhoog de betere is van iedereen. Ze zijn nu met meer, maar ze zijn ook zwakker gemaakt. Waar je in deel 1 maar 1 alien had, daar was die alien wel machtig sterk. Hier worden ze toch wel een stuk makkelijker afgeknald. Jammer, want de alien is geniaal! Beste monstercreatie ooit in een film!

Helaas is niet alles even goed aan de film. Zo vond ik bij het herkijken het acteerwerk bij vlagen best storend. Zeker die vrouw met dat rode lint om haar hoofd heen was bijzonder zwak en slecht gecast. Voegde niets toe, stoorde alleen met haar domme macho gedoe. De andere soldaten waren beter maar niet 1 rol sprong er bovenuit. Het kleine meisje vond ik trouwens wel sterk overkomen. Kan Dakota Fanning wat van leren die meestal niet verder komt dat irritant gillen in haar rollen. Sigourney Weaver was wel weer briljant. Je ziet niet vaak een vrouw in de hoofdrol van een actiefilm, maar zij doet het perfect! Klasse.

Uiteindelijk krabbelt de film door naar het slot en daar krijg je nog een bijzonder gaaf gevecht met Ripley in een grote robot tegen de alienqueen. Knap gedaan.

Toch verlaag ik mijn cijfer naar 4* ipv 4,5*. Puur op gevoel. De vorige keer heb ik heel snel na deel 1 ook deel 2 gekeken, misschien dat je dan sneller onder de indruk bent?