• 9.376.815 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.040)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

jipt schreef:
Ik heb ook nog nooit een goed argument gehoord waarom dit de beste film is.
Volgens mij begrijp je de Top 250 verkeerd. Dit is niet de beste film ooit. Volgens velen juist helemaal niet, anders had hij overal op #1 gestaan in ieders Top 10.

Wat deze film zo goed maakt is het prachtige, realistische drama. Het acteerwerk van Robbins en Freeman. Zij zetten hun personage perfect neer. Iedereen speelt eigenlijk perfect. Ook andere factoren als de setting van de film, de voice-over van Freeman en de dialogen (waar o.a. de nodige humor in zit).
Ook heb je nog een geniale ontknoping (wellicht gestolen van Escape from Alcatraz, maar daarom niet minder goed). Ik de films in ieder geval in andere volgorde en misschien dat het daarom zo'n verrassing was voor mij.
Ik krijg nu al kippenvel als ik terugdenk aan mijn gevoel na mijn eerste kijkbeurt.

De combinatie van al deze factoren (en nog meer, maar ik kan ze niet allemaal opnoemen) maken deze film tot de beste film ooit, omdat die het grootste publiek aanspreekt.

Ik baal eigenlijk al een beetje dat ik hem uit mijn Top 10 heb gehaald, omdat 'iedereen die al in zijn top 10 heeft'.

avatar van JustMike

JustMike

is die film leuk?

chevy93 schreef:

Wat die vent boven jou al zei, het verhaal is heel erg dunnetjes. Acteerwerk is op zich wel goed maar ook niet uitmuntend ofzo (ik had nooit iets van 'wow' die speelt goed). Einde is dan op zich ook nog wel 'ok' en ze proberen er nog een leuk moraaltje achteraan te geven wat ook nog wel werkt. Maar nooit echt van 'wow' wat super goed.

Ik vind de argument van mensen over deze film nooit echt sterk onderbouwd. Kan je iets specifieker zijn wat je zo goed vind aan het acteerwerk, wat is zo mooi aan de dialogen (waarvan ik er geen ééntje meer weet), terwijl ik de film meerdere malen gezien heb.

chevy93

Moet een verhaal dan altijd moeilijk en ingewikkeld zijn? De meeste simpele dingen, zijn meestal de meest geniale dingen.

Om op je tweede punt in te gaan:
Morgan Freeman heeft een heerlijke stem en op de een of andere manier voel je je thuis bij hem. Het geeft een warm gevoel.

Een paar noemenswaardige dialogen:
- Bij het begin: Het wedden om wie er als eerste breekt
- De dialoog waarmee Andy de jonges bier bezorgt.
- Het moment waarop Andy Red voor het eerst aanspreekt. Met name de voice-over van Freeman.

Ook nog een paar noemenswaardige scènes:
- De brief aan Red.
- De scène waarin Brooks zelfmoord pleegt
- Het moment waarop de bewakers de tunnel ontdekken

avatar van 13woutie13

13woutie13

chevy93 schreef:

Gewoon in je top 10 zetten, maakt toch niet uit als je die mening met nog een hoop mensen deelt? Heb hem ook in mijn top 10 gehad, omdat ik hem toen heel erg goed vond. Maar na meerdere kijkbeurten vond ik hem toch iets minder worden.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Onvoorstelbaar goede film ik snap werkelijk niet dat ik hem nooit eerder heb bekeken, Op alle fronten sterk... eigenlijk geen minpunten te noemen.

avatar van hangtangding

hangtangding

Mooie film met idd een mooie boodschap.

Soms heeft het wel wat weg van the Green Mile vind ik!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Misschien is die ook door de zelfde persoon geregiseerd.

chevy93 schreef:

Het kan ook te simpel, waardoor de film te simpel wordt, en daar moet deze het van hebben. Het is allemaal zo simpel, de film is nergens uitdagend, te main-stream.

Om op je tweede punt in te gaan:

Dan is iedere film van heb gelijk goed, een warme stem vind ik niet echt noemenswaardig .

Een paar noemenswaardige dialogen:
1. Bij het begin: Het wedden om wie er als eerste breekt
2. De dialoog waarmee Andy de jonges bier bezorgt.
3. Het moment waarop Andy Red voor het eerst aanspreekt. Met name de voice-over van Freeman.

1. Leuke scène, leuk verzonnen.
2. Ook een leuke scène.
3. Vond ik totaal niet boeiend en blijft ook niet hangen, voice-over was ook niet bijster interessant.

Met die twee dialogen zijn alle 'boeiende' dialogen zo wel gezegd van deze film.

Ook nog een paar noemenswaardige scènes:
- De brief aan Red.
- De scène waarin Brooks zelfmoord pleegt
- Het moment waarop de bewakers de tunnel ontdekken

Brief aan Red vond ik niet beter dan gewoonlijk. Brooks-zelfmoordscène was ook een standaard zelfmoordscène. De tunnelontdekking was wel leuk en verassend.

Film geeft mij toch niet genoeg om het een van de beste films te vinden.

jipt schreef:

Dat slaat nergens op. Ik heb nog nooit een film meegemaakt met zo'n mooie en treffende voice-over.

jipt schreef:
Zijn ook maar voorbeelden. Ik kan er niet zo snel nog meer voor de geest halen (is een tijdje geleden), maar er zijn er genoeg. Bovendien is dit geen film dat om bepaalde dialogen gaat, maar het is een totaalplaatje.

jipt schreef:
Allereerst: Let even op je spoilers! Zijn toch echt flinke spoilers die je weg geeft!
Brook heeft zolang in de gevangenis gezeten. Dan komt hij vrij, maar de wereld is zo veranderd dat hij het niet aan kan en zelfmoord pleegt. Ik snap niet hoe dat een standaard zelfmoordscène is. De gedachte achter de zelfmoord is toch 'mooi'?
Bovendien vond ik de brief erg mooi en raakte me echt.

Ik denk dat dit een film is die je echt moet voelen. Als je dat niet doet, zie je er niet het meesterwerk in dat het voor mij zeker is.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Kritiek op de stem van Morgan Freeman. Dat is het zelfde als zeggen dat de baard van Gandalf kort is.

planet_of_death schreef:
Ik heb er geen kritiek op ik vond het alleen niet noemenswaardig. Voice-over is voice-over, Freeman is gewoon goed gecast met zijn stem, maar hij is gewoon een goed acteur en heeft een mooie stem.

chevy93 schreef:

Jij was de ene die de dialogen juist zo goed vond, ik vond ze ook niet heel bijzonder, natuurlijk waren de twee dialogen die je noemde goed, maar niet heel bijzonder, ik vond ze niet bijzonderder dan, bijvoorbeeld, Mystic River dialogen.

chevy93 schreef:
Bovendien vond ik de brief erg mooi en raakte me echt.

Ik snap niet dat je een zelfmoordscène mooi kan vinden, ik vond het eerder triest, ik vond de hele persoon Brooks trouwens een beetje zielig. De hele film is hij een beetje zielig enn quasi-goed aan het doen met z'n vogeltje enzo, wordt hij vrij gelaten, pleegt hij zelfmoord. Vond ik niet heel erg 'mooi'.
Ik kan sowieso de films van Darabont niet echt voelen, het is allemaal net iets 'te mooi en geprobeerd', het komt nooit natuurlijk op mij over en de reacties van de mensen in de film zijn altijd veel te sprookjesachtig om serieus genomen te worden.

chevy93

Waarom denk je dat mooi tussen aanhalingstekenes staat?

Zeg jij het maar.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik ga hem vandaag (strakjes) weer eens een keer bekijken en nu voor de eerste keer vanaf Blu Ray! Zeker weten dat de vijf sterren van mij blijven staan, want dit is gewoon de mooiste film die ik ooit heb gezien. En ik heb wat films gezien, hoor! Ik kijk er zo'n 10 per week! (niet elke week, maar toch bijna wel elke week) Terecht dat deze blijft staan op de nummer 1 notering. Dat verdiend deze film!

avatar van wesley_utrecht

wesley_utrecht

Gister nog gezien voor de 3de keer, en wel weer met volle aandacht zitten kijken.

Het blijft een mooi verhaal met zeker wel een boodschap!!

De is altijd hoop.......

avatar van horned_reaper

horned_reaper

Alfred Mok schreef:

Recensie: The Shawshank Redemption

1994 is naar mijn mening het jaar van de beste films. Vele zeggen dat dit 2008 was maar dan hebben ze vast niet de knallers gezien van 1994. Forrest Gump, Schindler's List, Jurassic Park en dan ook nog Shawshank.

En wat dacht je van Pulp Fiction ?

chevy93

Zowel Jurassic park als Schindler's List staan als 1993 aangegeven. Jurassic Park ging zelfs nog in 1993 in première.

avatar van Hyperbolic

Hyperbolic

Zeker goeie film met een duidelijke boodschap, maar vind hem echt totaal niet passen op de eerste plek van de top 250. Maar dat is mijn mening ! Dus niet met commentaar komen van 'dan weet jij niet hoe je met beoordelen' etc.

avatar van vantagev82

vantagev82

film_criticus schreef:

Heb de film gekeken maar kon mij op de een of andere manier toch niet echt boeien. Ik vond de personages wat zwakjes overkomen en het verhaal wat dunnetjes

avatar van petersen91

Asaharo

wow, das grappig...

avatar van groente12

groente12

Mooie film. Ik kan het begrijpen waarom deze film zo hoog staat op alle top film lijsten. De montage van de film zit zeer sterk in elkaar, ook is de camera uitvoering ijzersterk. Het verhaal mag er ook zeker zijn. Waar vele andere gevangenis films falen in het goed verdelen van de sub plotten, vernietigt The Shawshank Redemption overige gevangenis films met goede, leuke, wrede, grappige en zeer aangrijpende situaties. Ook heeft de film een mooie boodschap die ik voorlopig zelf in mijn achterhoofd ga houden sterke film.

avatar van oUtLaWz

oUtLaWz

Wow, zeker een aanrader vond de film van de 1ste minuut tot de laatste minuut boeiend ,

Heb met plezier de 142Min uitgekeken zeker een aanrader

avatar van kuk

kuk

Welke film heb jij zitten kijken, je eigen vakantievideo?

Ach kom op, het verhaal is toch ook vrij zoetig. Lekker te verteren en dan spreekt het veel mensen aan. Ik heb ook ontzettend zitten te genieten trouwens, van begin tot eind mooi gemaakt.

avatar van petersen91

petersen91

kuk schreef:

Waarom vind je het verhaal vrij zoetig, wat is daar niet goed aan?

dat zegt film_criticus trouwens helemaal niet. hij vind de personages zwakjes overkomen en het verhaal dunnetjes. verhaal vind ik persoonlijk niet te dun. Ik zou niet weten wat er mis is met het verhaal. Het verhaal wordt prachtig verteld en de film weet een sfeer te creëren dat alle andere gevangenisfilms overtreft. Verder is het interessant om een kijkje te nemen in een corrupte gevangenis. Ik ben ook wel eens benieuwd waarom de personages zwakjes overkomen. Er werd heel sterk geacteerd en er zit veel diepgang in de personages.

avatar van yeyo

yeyo

petersen91 schreef:

Waarom vind je het verhaal vrij zoetig, wat is daar niet goed aan?

petersen91 schreef:

Een gevangenisfilm die erg zoetig is (zoals je zelf toegeeft) kan toch onmogelijk de beste in dat subgenre zijn, aangezien de gevangenis een harde, kille plek is. Op welk vergelijkingsmateriaal baseer je die uitspraak trouwens?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Waar de film om draaide waren toch wel de wat oudere knakkers.

De jeugd laat die meestal ook wel met rust en andersom vallen ze de jeugd ook niet lastig. Ze hadden alles al wel eens gezien. Als dat zoetig is en je allerlei onderlinge steekpartijen en drugsdeals had verwacht is het zoet ja. Maar ik zie meer dan slechts een gevangenisfilm als ik naar TSR kijk.

avatar van yeyo

yeyo

Kan goed zijn, maar dan zijn uitspraken als "de film weet een sfeer te creëren dat alle andere gevangenisfilms overtreft" toch enigszins misplaatst.