Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
petersen91
Een gevangenisfilm die erg zoetig is (zoals je zelf toegeeft) kan toch onmogelijk de beste in dat subgenre zijn, aangezien de gevangenis een harde, kille plek is. Op welk vergelijkingsmateriaal baseer je die uitspraak trouwens?
Ik heb de film niet echt als 'zoetig' ervaren, ik begrijp niet waar je dat vandaan haalt. De vertelwijze en de muziek hebben een positieve invloed op de sfeer. Daarnaast weet de film een prachtig beeld te schetsen van de hiërarchie, corruptie, machtsmisbruik van bewakers in een gevangenis. Dit wordt erg geloofwaardig neergezet en ik ervaar dat niet als zoetig.
In mijn ogen overtreft de sfeer van deze film de sfeer van andere gevangenisfilms als Green Mile, Papillon, Birdman of Alcatraz, escape from Alcatrez, American History X, vanwege de eerder genoemde punten.
yeyo
Waarom vind je het verhaal vrij zoetig, wat is daar niet goed aan?
Uit dit vorige citaat leidde ik af dat je je bewust bent van de zoetigheid van de film, maar dat je dit niet als een gebrek beschouwt. Niet dat daar iets mis mee is trouwens, The Shawshank Redemption is een meer dan behoorlijk modern sprookje. Maar om het voor te stellen als één of ander intens gevangenisdrama vind ik onterecht.
Tha-Joker
Topfilm, daar valt niet over te twisten, maar ik vind dit niet de beste film ooit gemaakt. Misschien zelfs behoorlijk overrated. Wel een prachtige film. En zeker wel een 5 waard.
navles
overrated...
de film was wel oke maar beste film allertyden ? mmmm
mijn mening
chevy93
Edit: Ik dacht dat mijn gemiddelde hoog was
Tha-Joker
Whahaaa:). Tja ik stem bijna alleen maar op films die ik leuk/goed/mooi vind. Dus dan ligt je gemiddelde ietwat hoog
Maar het klopt wel dat ik hem overrated vind, want ik vind het niet terecht dat deze film op 1 staat. Wel is het een prachtige film.
In me vorige bericht moet eigenlijk 'behoorlijk' weg
Tha-Joker
Btw: wat is standaardafwijking precies, is dat het gemiddelde wat je voor de films waarop je gestemt hebt afwijkt van het gestemde cijfer? Even op mij opmerking terugkomen, dat deze film niet op 1 hoort te staan. Ik denk dat veel mensen er ook zo over denken alleen is de film gewoon van te hoog niveau om een 4,5 te geven..:)
killer13
prachtige film, blijft van het begin tot het eind boeien! zeer goed verhaal! heeft zijn 5* zonder twijfel verdient!
Goodwillhunting
ik vind shawshank redemption een mooie film maar om die nou te beste te noemen aller tijden betwijfel ik zeer. Kan toch niet beter zijn dan de godfather. of Lotr return of the king....
chevy93
Volgens interpreteer jij, net zoals velen, de nr. 1 plek verkeerd. Die nr. 1 positie wil niet zeggen dat het de beste film ooit is, maar het de film is die er het beste in is geslaagd het grootste publiek te raken.
moviemafketel
- 19752 berichten
Dat is het inderdaad, het weet de grootste groep kijkers te raken.
Maar een film als the Godfather heeft de pech qua stemmen dat het ook totaal je genre niet kan zijn en dat het nog wel eens bestempeld wordt als saai en langdradig(wat ik absoluut niet vind natuurlijk). Daar worden dan meteen maar 1 of 2 sterren voor gegeven die het gemiddelde behoorlijk omlaag gooien. TSR is een mooie film, maar ook moeilijk te haten en ergens echt op aan te vallen. Een veilige emotionele film zeg maar.
clockwork72
The Godfather is zeker wel beter dan The shawshank Redemption. Maar dit kom meer omdat er meer diepgang en meerdere lagen in The Godfather zit. Maar ik vind het niet erg dat deze film al 'zóó lang op 1 staat.
yeyo
Ik zie het nut niet in van twee films te vergelijken die helemaal niks met elkaar gemeen hebben. Sommigen hier doen echt alsof de top 250 een soort competitie is.
chevy93
Wel een hele saaie competitie dan, want TSR wint deze al jaren op zijn sloffen.
kuk
Maar het blijft een film he, dus die sfeer die je ziet is niet dé sfeer die bestaat ofzo. Verder bedoel ik met zoetig dat op die vreselijke plek voor onze hoofdpersoontjes die we volgen wel allemaal fantastische dingen ontwikkelen. Om over het einde nog maar te zwijgen. Maar ach, het zit knap in elkaar en Morgan Freeman is sowieso een uberneger. Maar doen alsof dit een meesterwerk is, is toch bezwijken onder een Hollywoodwerkelijkheid. In mijn ogen.
Imperial Figure
Ik had een langdradig drama verwacht maar hij blijft 142 minuten boeien, Shawshank Redemption is nr.1 in de top250 waardig.
sheill
Nog steeds echt klasse. Alles aan deze film is echt subliem.
Het script, het acteerwerk, de regie, etc gewoon alles. Niks op aan te merken.
Tha-Joker
Dat is inderdaad waar. Ik bedoel voor mij is de nummer 1 positie natuurlijk anders dan voor anderen. Deze film is dan ook voor zo'n breed publiek. Ik heb deze film gezien toen ik 10 was ofzo en vond hem toen al prachtig.
blonde redhead
Met jou kan ik praten. Idd gewoon een film waar ik van tevoren niet teveel van had verwacht. Maar achteraf gewoon een eerste plaats waard. Prima toch.
Kjell_
De eerste en misschien enige keer dat ik de hoogst mogelijke beoordeling geef, deze film is echt geweldig mooi. Het verhaal is gewoon keigoed. Op het camerawerk en acteerwerk niets aan te merken, en het plot maakt het hem. Het verhaal klopt helemaal, alles klopt. Helemaal niets op aan te merken. Dit is een topfilm, zeker kijken dus!
aspro
ja zeker er worden ook nog zeer goede films gemaakt DIT IS ER 1VAN.

Brabo1985
Ik heb hem weer gekeken en hij is echt schitterend.
Ook filosofisch aangelegd, met prachtige uitspraken van Freeman.
De teleurstelling als Andy ontsnapt is.
''I have to remind myself that some birds aren't meant to be caged. Their feathers are just too bright.''
''Get busy living or get busy dying, that's goddamn right!''
Als Brooks vrijkomt 'institutionalised':
''He's been here for fifty years Heywood! Fifty years!!! This is all he knows!''
''I hope I can make it across the border. I hope to see my friend and.. shake his hand!''
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)
Riddierid
een doodnormale film naar mijn gevoel. gewoon een film over een gevangenis... tja... raar
ssk
A.u.b. gooi jezelf weg man, het verhaal en de acteurs passen gewoon geweldig in elkaar, hij zit toch ook niet zomaar op de Nmr. 1 :s in ieder geval. als iemad de film nog niet heeft gezien, kijk het gewoon, want hij is gewoon breathtaking!!!!!
planet_of_death
Voegt dat heel erg veel toe dan, behalve dat je het op het grote scherm ziet?
TrickySmalls
Nouja, toch wel bijzonder om de 'nr 1' in de bios te zien lijkt me
huVILEub
Het is sowieso leuker een film in de bios te zien. Maar verder geeft het geen extra waarde aan deze film.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972