Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
chevy93
Waren voor mij toch wel redenen om deze film niet al te hoog te raten. De boodschap van het verhaal is er één die je zelf op een positieve zondagmiddag ook wel kunt bedenken. Als deze dan in een film terug komt is dat wat mij betreft o.k., maar breng hem dan wel in een geloofwaardige en overtuigende setting.
Wat zit iedereen toch met de geloofwaardigheid? :S
Ga is gewoon een film kijken! Tenzij je een officieel betaalde recensent bent, ok... Maar leer nou eens te genieten van een film.
Voor de miljoenste keer: Films NIIIIIEEETTT beoordelen op hun geloofwaardigheid. Zo kan je bij elke film wel een 2,5 geven.. de enige geloofwaardige films, zijn documentaires! Dan moet je maar naar documentarymeter gaan ofzo
judgepaddy
de enige geloofwaardige films, zijn documentaires!
Neuh,, dat geloof ik niet.
Honkie had het over de Setting, Die lijkt regelrecht te zijn gekomen uit een attractiepark als Disneyland of Movieworld.
Daarbij nog het verhaal dat overgoten is met een mierzoete suikerglazuur en een evangeliserende kers op de top.
Pastichio Rocker
Dit is gewoon de beste gevangenisfilm ooit en iedereen die anders beweerd heeft geen verstand van films.
judgepaddy
Ja dat zal het wel zijn, LOL
En Het Kleine Huis Op De Prairie is de beste Western ooit.
Jawaddedadde
Doe niet belachelijk. Film(smaak) is subjectief. Wat jij goed vindt, vindt een ander slecht. Heeft hoegenaamd niets met verstand van films te maken.
coldheaven
Jullie kennen Pastichio's manier van stoken en sarcasme niet ofwel?
Jawaddedadde
O jawel hoor, en ik zou er niet op moeten reageren he, maar ja, sterker dan mezelf
Fox McCloud
Jullie kennen Pastichio's manier van stoken en sarcasme niet ofwel?
Daar zijn toch emoticons voor uitgevonden?
Remi
Het is toch veel leuker als je niet zeker weet of het sarcasme is of niet?
Fox McCloud
Tja, misschien wel leuk, maar daardoor kunnen er natuurlijk ook minder leuke misverstanden ontstaan.
Roos.
Goede film, normaal hou ik niet zo van films die in gevangenissen afspelen, maar deze vond ik wel erg mooi. Wel erg overduidelijk happy end, maar dat mag ook wel eens.
chevy93
Het is toch veel leuker als je niet zeker weet of het sarcasme is of niet?
Hmm.. ik gebruik zelf altijd emoticons (als het sarcastisch bedoeld is), omdat ik, uit ervaring, weet dat er daardoor heel vaak (ongelukkige) misverstanden ontstaan

Precies, maar er mogen ook wel eens films komen die totaal GEEN happy end hebben, waarbij dus gewoon echt de slechterik wint. Zoals de Gladiator, die heeft geen happy end, maar de slechterik gaat wel dood
Roos.
Ja, chevy93 daar heb je gelijk in.
De meeste films lopen goed af, nu ik er echt over nadenk =/
JDSsmetje
Dankuwel. Ik kan Escape from Alcatraz beter smaken. Trouwens, dat is toch een mening. De ene ziet dat graag en dat de andere dat. Welja, denkt u dat er geen mensen die verstand hebben van films deze film niet als de beste gevangenisfilm uitroept ?
JDSsmetje
't is toch duidelijk dat hij op een groot publiek mikte.... Alles lekker feel good en elke schop tegen een zeer been wordt vermeden. Gewoon degelijk studiofilmpje.
Inderdaad, enorm gecommercialiseerd waardoor deze film niets aparts is. Moest de film iets aparts zijn staat deze nooit op nr. 1
JDSsmetje
Om op de nr. 1 te kunnen staan moet de film toch iets hebben dat een andere niet heeft.
Bij die zin moet ik toegeven dat ik niet genoeg nagedacht heb alvorens ik hem schreef. In principe moet een film die op nr 1 staat iets bijzonders hebben, maar dan wel vooral in de persoonlijke top 10. Een film die iets bijzonder heeft zal bij de ene goed in de smaak vallen en bij de andere niet. Dan geraakt de film nooit aan zo'n hoog gemiddelde.
JDSsmetje
In Nederland wel, ze konden (tot voor kort) nog porno kijken, een tv, twee of drie maal per dag lekker eten, sporten, wat wil je nog meer?
Je kunt beter een gevangene zijn hier in Nederland, in plaats van een zwerver.
In België wordt ook wel veel beweerd dat de gevangenissen luxe zijn tot ik een reportage zag dat dat niet zo was ... Er heerst dan ook een tekort aan personeel, vooral psychaters. Ik weet niet precies hoe dat is in Nederland maar ik denk dat dat niet zoveel anders is.
Pastichio Rocker
Die gast praat gewoon iedereen na, maar heeft verder geen enkel benul hoe een Nederlandse gevangenis er van binnen uitziet en hoe het werkt.
chevy93
Er is zoiets als een bewerkknopje? :S
Het is hier geen wie-kan-de-meeste(-nutteloze)-berichten-spammen-wedstrijd..
13woutie13
oke Nizzii , waarom vind jij het een goeie film?
Arie18
Naja in Lelystad hebben ze een gevangenis met vloerverwarming in de cellen.
Jah waar gaat het naartoe in dit land!
Montorsi
Naja in Lelystad hebben ze een gevangenis met vloerverwarming in de cellen.
Jah waar gaat het naartoe in dit land!
En hoe is dat erg?
Jawaddedadde
Ik denk dat hij bedoelt dat dat overbodige luxe is voor gevangenen. Ik heb thuis ook geen vloerverwarming en toch gaat het prima met me hoor.
Roji1992
Ja, chevy93 daar heb je gelijk in.
De meeste films lopen goed af, nu ik er echt over nadenk =/ Mensen willen niet zien hoe slecht de wereld af en toe kan zijn. Mensen willen blijheid en happy endings.
Magister
Zieke gevangen kostten de samenleving meer geld. Dus als vloerverwarming er voor zorgt dat er minder zieke gevangenen zijn.
Mij best.
VLOERVERWARMING?!?!
Vroeger moesten over onze eigen voeten pissen in de bak om ze een beetje warm te houden!

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972