• 9.378.047 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Brooks Hatlen

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Idd,

de huisdiertjes van cel genoten, vrienden maken met een zwarte medegevangenen, het nagelsschaartje > het hamertje..etc.

83Utreg!

ja wat had je dan verwacht dat hij met een waterfiets een tunnel zou graven?

avatar van Reinbo

Beetje onzinnig om nu ontwijkend te antwoorden. De vele overeenkomsten zijn toch zeer duidelijk. Geef je ongelijk gewoon eens toe.

avatar van Legan

Legan

Qua verhaal toegegeven, maar qua uitwerking (sfeer, personages, geliktheid, spanning, blablabla...) zie ik de vergelijking niet echt.

83Utreg!

Als ik ongelijk heb zal ik het altijd toegeven. Maar ik vind het toch twee unieke films. daarbij vind ik de overeenkomsten vrij logisch. Dat is net zoiets als twee oorlogsfilms vergelijken omdat er in beide geschoten word, dat ze in beide groene pakken aanhebben, en dat er in beide films bloed vloeit. Dát is onzinnig.

83Utreg! schreef:

verder zijn er vrijwel geen overeenkomsten in het verhaal of de uitwerking.

83Utreg! schreef:

Als ik ongelijk heb zal ik het altijd toegeven, daarbij vind ik de overeenkomsten vrij logisch.

Tuurlijk huisdieren, zwarte vrienden, tunnels graven met nagelschaartjes.....

Waarom zit dat dat niet in Brubaker, Bad Boys, Midnight Express & Papillion?

83Utreg!

nee er zitten overwegend geen zwarten in gevangenissen nee.

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Ik denk dat je het punt van Reinbo mist.

Ten eerste geeft hij hier aan dat je jezelf tegenspreekt. Ten tweede vraagt hij zich af, dat als de overeenkomsten logisch zijn, waarom dit dan niet in meerdere films voorkomt waarin gevangenissen/ontsnappingen centraal staan.

Wat je dan begint te brabbelen over zwarten, overwegend , gevangenis begrijp ik niet helemaal.

avatar van Reinbo

Zoals ik al aangaf: Hij ontwijkt de discussie om zijn ongelijk niet toe te hoeven geven. Of hij is te dom om de argumenten te begrijpen.... In beide gevallen heeft verder discussiëren weinig zin.

avatar van Nomak

Nomak

Ik denk dat het voor 83Utreg! een goed idee is om Escape from Alcatraz en The Shawshank Redemption vlak na mekaar te kijken. Dan vallen de overeenkomsten erg goed op.

Zou iedereen moeten doen die denkt dat deze film zo origineel is.

83Utreg!

Het verhaal is van stephen king, het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij dit korte verhaal van EFA heeft afgekeken.

En wat dan nog, de film heeft meer te bieden dan enkele nutteloze overeenkomsten met een andere gevangenisfilm.

Reinbo schreef:

Er is geen discussie. Het is een verschil in de manier van films kijken. een verschil of je kijkt naar de essentie van een verhaal, en bv de acteurs ed. of dat je kijkt naar zinloze details, en door een bepaalde aversie dat soort zaken gaat benadrukken.

avatar van gino91

gino91

Voor 2.50 bij de FRS gekocht, toch maar eventjes kijken waarom deze film op nummer 1 staat.

Het verhaal is erg mooi, er is geacteerd, de scenes zijn heel erg goed doorgedacht, maar de eerste plaats in de top 100?

83Utreg! schreef:

Hij ontkent nu zelfs de discussie... of misschien maar beter:

avatar van Thomas3

Thomas3

Oeie, ik heb hier iets in gang gebracht

avatar van wu-tang

wu-tang

ook bij free record gekocht voor 2,50 , toch maar eens snel kijken maar hij duurt best lang , avondje plannen met krat bier en mega zak ships !!!

avatar van doodah

doodah

wu-tang schreef:

...avondje plannen met krat bier en mega zak ships !!!

That 's the spirit!!

avatar van Reinbo

Ik vind dit meer een film om een goed boek bij te lezen.

avatar van Raconteur

Raconteur

Deze film gaat niet over hoe geloofwaardig de ontsnapping eventueel was, hoe geloofwaardig de gedetineerden (die inderdaad over het algemeen good guys waren) en de bewakers. Het gaat over de boodschap die het uitzendt. Een beetje een melige boodschap, er is altijd hoop zelfs in de meest 'shitty' situaties. Maar hij komt wel binnen. Dat de ontsnapping cliché is, dat gedetineerde x toch wel zijn maaltijd op een ongeloofwaardige manier opat, who cares?

Het was gewoon een goede film (oké hij staat niet in mijn top 10, dat is waar maar dat doet niets af van de waarde). Ik vind het eerlijk gezegd hautain als je de mening van duizenden mensen (en dan reken ik die van imdb er ook nog bij) minachtend bekijkt en vindt dat de film overrated is. In jouw ogen misschien, maar je bent een marginale minderheid. Daarbij is het ook absoluut niet stoer om een film te kraken, omdat dat zogezegd cool is. Het is arty-farty om een commerciële film (want ook dat mogen we niet vergeten, een film die zoveel mensen kan aanspreken, is commercieel) de grond in te boren.

Dan heb je ook nog de mensen die de film minder punten geven dan hij eigenlijk waard is omdat hij het niet verdient om op één te staan. Dan vraag ik mij af, wat is dan de zin om een ranglijst bij te houden? Iedereen foefelt toch wat met zijn eigen opinie.

(dat geldt overigens voor alle films en dit bericht is niet op één specifiek persoon gericht aangezien ik met niemand hier contact heb ik overlees gewoon de tekstjes hier)

Dat gezegd zijnde, vond ik het dus een goede film. Ik vond hem niet irritant emotioneel, enkele scènes waren heel straf (wanneer die jongen werd neergeschoten voor de gevangenis, de scène waarin de directeur Dufresne afdreigt in de isoleercel etc.).

avatar van Guines

Guines

Helemaal mee eens!

Toen ik deze film als klein kind zag was ik al gelijk verkocht! De dag van vandaag vind ik deze film nog steeds steengoed, dan interesseert het mij geen reet dat velen deze film goed vinden waardoor ik zogenaamd dan tegengas zou moeten gaan bieden om vervolgens deze film de grond in te boren.

Heb ook 't idee dat veel mensen corrigerend stemmen, slechts omdat men deze film de nummer 1 positie niet gunt.

avatar van TwoM

TwoM

Nomak schreef:

Zou iedereen moeten doen die denkt dat deze film zo origineel is.

Zie jij dan zo veel gelijkenissen tussen de twee? Geef dan eens enkele?

Naar mijn mening is de enige overeenkomst de achtergrond, namelijk de gevangenis... Bij EFA wordt da nadruk gelegd op het feit dat er nog nooit iemand is ontsnapt uit die gevangenis en tonen ze hoe hij ontsnapt.

SR echter toont hoe gedetineerden, bewakers e.d. leven in een gevangenis en er wordt totaal geen nadruk gelegd op de ontsnapping zelf. Toen ik de film voor het eerst zag had ik de ontsnapping zelf nooit zien aankomen!

Ik vind het een pracht van een verhaal, zeker origineel, sterk geacteerd (vooral Morgan Freeman) en mooi einde (what's wrong with a happy end?)

My number 2!!!

avatar van TwoM

TwoM

Reinbo schreef:

Tuurlijk huisdieren, zwarte vrienden, tunnels graven met nagelschaartjes.....

Waarom zit dat dat niet in Brubaker, Bad Boys, Midnight Express & Papillion?

Dan kan je even goed zeggen dat het eerste seizoen van Prison Break een uitgebreide versie is van The Shawshank Redemption...

Of misschien een combinatie van EFA en SR!

't Is toch niet omdat er enkele van de details voorkomen in beide films dat deze sterk gelijken op elkaar... Kijk eens verder dan je neus lang is, de verhaallijn, plot en moraal van deze films zijn TOTAAL verschillend!

En dan nog, moesten deze 2 films gelijkaardig zijn is deze nog altijd 5* waard!! Ik vind EFA persoonlijk een zeer goede film, maar deze vind ik toch nog een heel stuk beter...

Geef jij nu maar je ongelijk eens toe!

avatar van Nomak

Nomak

TwoM schreef:

Zie jij dan zo veel gelijkenissen tussen de twee? Geef dan eens enkele?

Er zijn weldegelijk heel wat gelijkenissen. Er was al eens eerder een discussie over. De gelijkenissen zijn al eens eerder genoemd, ik kan ze zo snel niet terugvinden hier.

Om 100% correct te zijn moet ik ook beide films herzien, anders zou ik weleens in de war kunnen raken, zo fel lijken de films op mekaar.

Maar heel even googelen levert al iets op.

Wel in het Engels, maar dan heb je al een idee van enkele gelijkenissen die wel heel toevallig zijn.

Beide films vind ik trouwens erg goed.

TwoM schreef:

Of misschien een combinatie van EFA en SR!

Geef jij nu maar je ongelijk eens toe!

Je geeft zelf toe dat de door mij en Fox McCloud aangegeven gelijkenissen er in zitten... Hoe zou ik mijn ongelijk dan moeten toegeven?

Qua plot vind ik ze redelijk hetzelfde (Monte Cristo plotje). De aangedikte moraal is inderdaad wel anders, vandaar dat ik EfA een stuk beter vind.

Raconteur schreef:

eindelijk iemand die zijn hersens gebruikt...

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Raconteur schreef:

Wat een onzin, maar wel leuk geprobeerd om alle laagstemmers als meelopers te bestempelen en zodoende de boel om te draaien

Ik vind deze film inderdaad overrated, maar van minachting jegens de hoogstemmers is totaal geen sprake. Sterker nog, goeie vrienden van mij vinden dit een goeie film en dat levert dan ook af en toe leuke discussies op.

Dat de film nr 1 staat doet me niet veel; Op de Nederlandse Top 40 staat momenteel Begin' van Madcon op nr 1, en ik hoef me niet te schamen dat ik dat geen donder aan vind, mag ik hopen.

Dit is een site waar voor en tegenstanders hun mening mogen geven en om het dan af te doen als "Arty-Farty" als iemand deze film niet goed vindt, vind ik kinderachtig.

Dit is geen Fan site, maar een discussie site.

avatar van doodah

doodah

Da's waar jugepaddy!

Offtopic verwijderd.

avatar van Honkie

Honkie

Raconteur schreef:

Waren voor mij toch wel redenen om deze film niet al te hoog te raten. De boodschap van het verhaal is er één die je zelf op een positieve zondagmiddag ook wel kunt bedenken. Als deze dan in een film terug komt is dat wat mij betreft o.k., maar breng hem dan wel in een geloofwaardige en overtuigende setting.

avatar van clockwork72

clockwork72

Prachtige film 1 van mijn favorieten.