• 9.377.861 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Schaam me dood dat ik deze nog niet gezien heb.

Gister gekocht bij de Free voor een knaak!!

Ga er ASAP voor zitten.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Pastichio Rocker schreef:

En die gevangenisdirecteur (Bob Gunton) speelt ook in Patch Adams!

Ook in Ace Ventura 2

Even iets heel anders..

Het is al vaker aangekaart, maar volgens wankelt deze film toch echt flink als het op geloofwaardigheid aankomt. Neem bijvoorbeeld het feit dat Andy 19 jaar lang in dezelfde cel bivakkeert. Volgens mij is het vrij zeldzaam, zo niet uniek, dat gevangenen voor zo'n lange tijd in dezelfde cel blijven. Daarbij komt dat Andy verschillende maanden in eenzame opsluiting zit. Blijft zijn cel dan gewoon de hele tijd leegstaan? Lijkt me erg sterk.

Waarom dit belangrijk is? Als Andy ook maar 'n enkele keer in z'n leven in de gevangenis naar een andere cel was verplaatst, was zijn hele ontsnappingspoging in duigen gevallen, aangezien hij de muur naast de hoofdriolering nodig had om te ontsnappen. Als hij verplaatst zou worden naar een andere cel, zou bovendien de poster van de muur worden gehaald waarbij het gat zichtbaar werd en Andy dus het spreekwoordelijke haasje was geweest.

avatar van dionj

dionj

Even iets heel anders..

We spreken hier wel over zo'n 45-65 jaar geleden! Toen was het gevangenis leven nog erg hard en werd er nauwelijks aandacht besteed aan het laten terugkeren van gevangenen in de maatschappij.

Heb de film vorige week eindelijk eens een keer gezien: wat een fenomenale film

dionj schreef:

Heb de film vorige week eindelijk eens een keer gezien: wat een fenomenale film

Dat zal best, maar kom op; 19 jaar in dezelfde cel, zelfs na verschillende eenzame opsluitingen?

avatar van Don MN

Don MN

dionj schreef:

We spreken hier wel over zo'n 45-65 jaar geleden! Toen was het gevangenis leven nog erg hard..

En nu is het chillen in het bubbelbad?

avatar van Hayabusa

Hayabusa

Don MN schreef:

En nu is het chillen in het bubbelbad?

In Nederland wel, ze konden (tot voor kort) nog porno kijken, een tv, twee of drie maal per dag lekker eten, sporten, wat wil je nog meer?

Je kunt beter een gevangene zijn hier in Nederland, in plaats van een zwerver.

avatar van H1DD3

H1DD3

En toch ben je je vrijheid kwijt..

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

7 keer genomineerd en toch niks gewonnen =') de academy awards zijn met mij eens.

avatar van Sacra1990

Sacra1990

Een zeer goede film met een prachtig verhaal erin ik heb zeker van deze film genoten !!

daarom ook 5 *

Hayabusa schreef:

Je kunt beter een gevangene zijn hier in Nederland, in plaats van een zwerver.

Jij hebt wel eens gezeten?

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Gevangenissen zijn saai.

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Mooie film, goed verhaal, alleen dat Andy het doelwit van die homoseksuele (daar ga ik maar even vanuit en niet van een ikpakalleswatlosenvastzitwantikhebeenhooglibido) nazi achtige types. Is natuurlijk weer heel erg Amerikaans. Er gaat haast geen film voorbij waarin dit niet gebeurt (in tegenstelling tot de werkelijkheid als ik de docu's mag geloven). Voor de rest wel een hele goeie film natuurlijk met een mooi einde.

avatar van chevy93

chevy93

coldheaven schreef:

Ik zie niet waarom dit raar is?

chevy93 schreef:

Ik zie niet waarom dit raar is?

Kennelijk heb je de rest niet gelezen; 19 jaar IN DEZELFDE CEL, zelfs na maandenlange eenzame opsluitingen waarin zijn cel dus leeg staat.

Fox McCloud

Idd beetje raar ja, ook vreemd dat ze de poster ook nooit van de muur hebben gehaald of dat iemand ook maar enig argwaan kreeg. Als ik me niet vergis had Andy toch ook nog cellen tegenover die van hem? Die keken dus zo zijn cel in..

Een hele goede vraag.

Mijn beste weetje; Andy hielp al gauw bijna alle bewakers en de directeur met hun ''huiswerk''. Ik denk om hem zo te bedanken, laten ze zijn cel tot wat het behoort. Het was immers zijn verblijf in al die lange jaren in het gevangenis. De directeur dreigde Andy tijdens zijn eenzame opsluiting om hem uit zijn ''Hilton-bunker'' naar de cellen beneden te verplaatsen. Dus zo concludeer ik dat ze hem een vrij luxe plek gaven en het hem lieten houden om wat hij hun in ruil aanbiedt.

Das inderdaad plausibel

Pastichio Rocker

Je moet bij een film zoals deze helemaal niet zo ver doordenken.

En wellicht dat er in 1947 helemaal niet van cellen werden gewisseld.

Minotaures

Hij staat niet voor niks op nr. 1, Rocker. Mensen verwachten enige diepgang in zulke films, vooral als die zo ongelovelijk hoog is. Dat zou mijn verwachtingen zijn, niet alleen acteerwerk, verhaal, camerawerk en locaties, maar ook ergens waar ik nog in kan verdiepen.

Pastichio Rocker

En enige diepgang zit er ook in, maar als je je druk gaat maken over gevangenen die niet van cellen wisselen (misschien dat dat iets van deze tijd is, maar ik kan me voorstellen dat het een halve eeuw geleden wel anders ging) dan sla je mijns inziens iets te ver door. En voor de rest vind ik je beste weetje een plausibele verklaring.

Akkoord

Heren, we zijn het eens.

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

Staat deze op nummer1? , Het was zeker wel een goede film maar zeker niet de beste maar dat is mijn mening

Fox McCloud

Idd, maar ja, er moet er toch een film op 1 staan he?

Trouwens ik zie veel mensen die het niet met deze nr.1 notering eens zijn, is het dan niet een beetje raar dat deze film op IMDb én op MM op 1 staat?

coldheaven

Omdat je alleen die 5% hoort (waaronder ikzelf) die de film overgewaardeerd vind.

avatar van Thomas3

Thomas3

Deze film deed me erg denken aan Escape From Alcatraz met Clint

Fox McCloud

Idd, alleen heeft SSR een hoger drama-gehalte.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ja in escape from alcatraz gaat het ook over iemand die uit de gevangenis ontsnapt.....verder zijn er vrijwel geen overeenkomsten in het verhaal of de uitwerking.

avatar van DVD-T

DVD-T

De film heeft juist wel veel overeenkomsten met Escape from Alcatraz, qua verhaal en uitwerking.