• 9.374.484 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.151.112)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

chevy93

Volgens mij is HIJ juist de enige die het zo beoordeelt

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Chevy93 haalt mij de woorden uit de mond, Don.

Beetje een lompe manier van stemmen maar als hij het op die manier ziet... Uiteindelijk kom je wel neer op het totaalbeeld maar toch.

Don MN

Ja, uiteindelijk wel. Als ik zou gaan optellen en delen zou ik wel op een veel lagere beoordeling uitkomen denk ik, vooral met de criteria die elmo4ever gebruikt. Shawshank heeft vooral door Robbins een vrij hoge beoordeling, ik vind hem echt geweldig.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Met alle respect, maar; realisme 5 punten?

Daar ben ik bij deze film juist op afgeknapt.

Ik heb nog nooit zo'n "gezellige" gevangenis gezien. OK een aantal typetjes zijn wel wat stout, maar het is wel allemaal overgoten met een dikke suikerlaag.

Vrolijk?

Die dikke wordt doodgeslagen alleen, omdat hij een beetje huilt :S

Als jij dat vrolijk noemt!

En bedenk je dat deze gevangenis zich rond de jaren '40 - jaren '70 afspeelt he!

avatar van Reinbo

Hij schrijft gezellig, niet vrolijk. Maar het moge duidelijk zijn dat dit Disneyachtige sprookje natuurlijk heel ver van de realiteit staat.

Kijk eens naar Bad Boys uit 83, die is veel realistischer en beter.

chevy93

Sorry dat ik niet het gevangenisbeeld van de jaren '40-'70 ken, aangezien ik a. niet zo oud ben en b. nog nooit in de gevangenis heb moeten zitten.

Maar ik geloof niet dat elke gevangenis zo is, zoals de TV (SBS 6 etc.) doet vermoeden!

Don MN

Ik denk dat Shock Doc. een iets realistischer beeld geeft van de gevangenis dan SSR, ik vind het ook erg gezellig aandoen. Buiten de sisters en de hoofdbewaker dan.

chevy93

Ik geloof niet dat elke gevangenis zo is en ik denk dat het beeld vroeger ook wel anders was.

Als dat niet zo is, is dat mijn fout.. ik ben geen gevangenisspecialist

Don MN

Ik ben ook geen specialist, maar je zit er meestal niet omdat je een chocoladereep hebt gestolen. Vooral Amerika heeft geen tekort aan zieke geesten, kijk maar naar het aantal seriemoordenaars.

Edit: Europa heeft er ook heel wat gehad lees ik net. Nouja criminaliteit is in ieder geval wel erg veel in Amerika, ook dat je te gemakkelijk aan wapens komt enzo.

En daar zit je fout!

Toevallig heb ik met maatschappijleer het 'three strike and you're out law' gehad. Dit houdt in dat je een veel grotere straf krijgt als je je 3x misdaad pleegt.

Toen heeft iemand die een chocoladereep gestolen had (voor de 3e keer) een straf van 26 jaar gehad

En daar zit jij fout.

Toen was die wet nog helemaal niet van toepassing.

chevy93

Onderwerp was toch niet alleen de gevangenissen van vroeger?

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Nee maar kom op jongens. dit is toch verre van realiteit. Het is een brave EO film. Met het goede wat natuurlijk overwint van die stoute gemenerikken, die zomaar iemand doodslaan enzo.

avatar van Twannetjuh

Twannetjuh

Prachtige film, Verhaal is fantastisch.

Maar het beste van de film is toch het acteerwerk van Morgen Freemann, wat kan die vent toch acteren zeg!!!!!!!!!!

*5,0*

avatar van Reinoir

Reinoir

vieze gelikte film, darabont streefde naar money, als je het aan mij vraagt.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Reinoir schreef:

vieze gelikte film, darabont streefde naar money, als je het aan mij vraagt.

En waar baseer je dat op als ik vragen mag.

avatar van Reinbo

't is toch duidelijk dat hij op een groot publiek mikte.... Alles lekker feel good en elke schop tegen een zeer been wordt vermeden. Gewoon degelijk studiofilmpje.

avatar van Redlop

Redlop

Reinbo schreef:

Sprookjes staan toch altijd ver van de realiteit? Althans, als je ze letterlijk interpreteert. Het lijkt me de bedoeling van sprookjesachtige films als La Vita È Bella en The Shawshank Redemption dat je het verhaal niet letterlijk aan de realiteit moet spiegelen, maar dat het gaat om het verhaal achter het verhaal.

avatar van Reinbo

Ben ik met je eens, ik reageer slechts op iemand die het als realistisch beschouwt...

Pastichio Rocker

Aangezien Darabont ondertussen alweer vier King-verfilmingen op zijn naam heeft staan lijkt het me niet dat hij uit is op 'money', aangezien dit soort films vaak voor een select publiek (voornamelijk King-fans) zijn. Het is een leuke bijkomstigheid, dat wel, maar welke regisseur hoopt nou niet dat zijn film wordt platgelopen door bioscoop-

gangers? Het is wel een regisseur die vaak op safe speelt, hoewel hij hier ietwat vanaf week bij The Mist. En Shawshank is gewoon een heel degelijk gemaakte film, ook al hangt het verhaal samen van de cliché's.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Pastichio Rocker schreef:

Wat bedoel je? Hij filmt hoofdzakelijk Stephen King verhalen, en dat noem ik niet bepaald safe als je ziet welke flops de meeste King-verfilmingen zijn.

Pastichio Rocker

Hij speelt vaak op safe wat betreft de aanpak van zijn films. Hij schuwt cliché's niet, en zet emotionele scenes vaak dik aan. Iets wat er bij veel (Amerikaanse) bioscoop-

gangers en filmliefhebbers in gaat als zoete koek.

Je doet trouwens net alsof King maar één soort verhaal kan schrijven, terwijl hij o.a. met Shawshank en The Green Mile heeft laten zien dat hij niet alleen maar horror en thrillers kan schrijven.

Dat veel films gebaseerd op een King-verhaal een flop zijn ligt helemaal aan het materiaal wat verfilmd wordt, de regisseur, de acteurs, cinematografie etcetera.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik denk dat het publiek bij Stephen King verfilmingen met zeer hoge verwachtingen zitten. Bij van die razend populaire auteurs verwacht men ook meestal een evenwaardige film. Daarom zei ik ook dat het niet echt safe was. Maar je zal wel gelijk hebben, gezien die non-horrorverhalen van hem stukken minder gekend zijn dan pakweg "Shining" en "Cujo", en de lat bij het publiek mss iets lager ligt.

avatar van Zoyechka

Zoyechka

1 van de mooiste films die ik gezien heb.

Ik heb het vaak niet zo op gevangenis/drama's, maar deze film heeft me van begin tot eind kunnen boeien.

Ik moest zelfs een traantje wegpinken!

Ook de muziek is mooi.

Echt een aanrader voor iedereen, zelfs als je niet van dit genre houd.

avatar van SireTrasher

SireTrasher

Geweldige film !! Meesterlijk gespeeld.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Om op de nr. 1 te kunnen staan moet de film toch iets hebben dat een andere niet heeft. Maar sorry, hier zie ik niets speciaals.

De film is echt héél commercieel gericht met emotionele muziek enzovoort. Nu een ECHT diep drama is het ook niet hoor!

De film is anders wel goed maar ik vind hem niet super. Ja, ergens zie ik wel waarom deze film zoveel punten krijgt:

goed acteerwerk/goed verhaal/...

En ok ik geef degenen die 5* stemmen daarin gelijk maar ik heb nogal veel films gezien waarin alles gewoon 'goed' was...

score ........... 3.20

positie ......... 130/+-400

Ter hoogte van The Last Castle

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Reinbo schreef:

Disneyachtige sprookje

Inderdaad, dit is echt wel een sprookjesverhaal. Zo het type drama als Patch Adams...

Pastichio Rocker

En die gevangenisdirecteur (Bob Gunton) speelt ook in Patch Adams!

avatar van maxomaniak

maxomaniak