• 9.379.744 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.036)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

avatar van mirandaavb

mirandaavb

boeiende film

Egyptix schreef:

Nummer 1 in de lijst en daarom viel hij mij toch tegen omdat hij naar mijn idee de green mile op geen punt weet te overtreffen.

De film is zeker niet slecht en zeker wel nummer 1 waardig, maar toch stelde hij mij een tikkeltje teleur omdat ik miscchien wel verwachte dat hij de green mile zou overtreffen.

toch een goede film met een naar tevredenheid stemmend einde een 4

Je bedoelt zeker qua drama? Want dan snap ik wat je bedoelt, The Green Mile staat natuurlijk ZEER bekend om het einde, want dat gaf hem een absolute dramatische einde, in Shawshank ging het toch wat anders. Maar voor mij was ie perfect genoeg . Ik hou zowiezo niet van drama, maar heb deze film een 5 gegeven, dat zegt al wat.

avatar van bawimeko

bawimeko

Lenn schreef:

Akkoord, geen slechte film, maar toch begrijp ik niet hoe deze film op 1 kan staan. Dit filmpje is niet slecht maar helemaaaaal geen nr 1 waardig. Deze film mag en kan niet concurreren met kleppers als bvbv The Godfather. Schandalig! Waarom is iedereen hier zo weg van.....

Een van de leukste raadsels, maar geen 'fluke'; op Empire's (toch een redelijk gezaghebbend) jaarlijkse poll kwam dit ook op één uit, nog bóven Star Wars of Tolkien-films!

Als je jezelf toestaat om je mee te slepen door deze film is het een briljante ervaring! Natuurlijk is het een feel-good-story (net als It's a Wonderful Life) en is het allemaal gladjes gefilmd (Godfather), maar het is de fijne mix van ingredienten!

bawimeko schreef:

, behalve ik Godfather niet goed vind, voor mij is het net zo gladjes gefilmd als Scarface ofzo

avatar van ®obin

®obin

Een zeer goede film, maar vanwege het 'feel good' element toch 4,5 sterren, naar mijn mening beste rol van Morgan Freeman

avatar van skeps

skeps

Net gekeken en dit is absoluut één van de beste films allertijden. Briljant, beter dan elke film in mijn top 10. Had mezelf voorgenomen een film niet een hogere score te geven dan een 4.5, maar als ik dan mensen zie die een 4.5 geven aan de eerste de beste film waarin doden vallen is deze zeker een volle 5 punten waard. Classic.

avatar van Bambi18

Bambi18

Fenomenaal!!!

avatar van moevieman

moevieman

Deze film heeft inderdaad heel wat te bieden : stevig acteerwerk, interessant verhaal, leuke plot. Toch verbaast het me enigszins dat hij bij moviemeter op 1 staat.

De maatschappelijke impact - het statement dat de film maakt is verwaarloosbaar ; het verhaal leuk maar simplistisch : de vriendschap tussen 2 inmates met een opgestoken middenvinger naar de autoriteiten.

De impact van Shawshank kan je toch bijlange niet vergelijken met films als The Godfather, A Clockwork Orange, Once upon a time...

waar steeds grensverleggend werk werd geleverd - inzake filmtechnieken of inhoud.

Niettemin blijft The Shawshank redemption één van de betere Hollywoodproducten : een 3.5

avatar van Devilisius

Devilisius

Deze film staat terecht op de eerste plaats. ondanks het feit dat ik meerdere mooie films heb gezien behoord deze toch zeker tot mijn favorieten.

goed verhaal, goeie scene's. top film

avatar van Shinobi

Shinobi

Geweldige film om te zien, met een eveneens geweldige rollen van Robbins en Freeman, mooie dialogen en een goed verhaal.

Wat het voor mij ook zo een goede film maakt is dat er veel in gepraat wordt, top.

Ik geef 'm 4, 5 sterren.

avatar van BOBHOPE

BOBHOPE

Van mij een dikke 5***** niet voor niets al een tijd op "nummero uno" in de Top 50.

avatar van Savatage

Savatage

Schitterende film gewoon *****

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Terechte eerste plaats. Gewoon echt een mooie film! 5,0.

avatar van Movie Mansion

Movie Mansion

Het pic houweeltje in de bijbel, precies op "Exodus", wat letterlijk uittocht betekend, de verlossing vind je hierin zei de gevangenis directeur. Deze film komt met een prachtige boodschap. Geweldig, die kleine dingetjes waar je de eerste 10 keer overheen kijkt en ineens ontdekt.

5 sterren, omdat ik er geen 6 kon geven.

avatar van MXO

MXO

Movie Mansion schreef:

5 sterren, omdat ik er geen 6 kon geven.

Wat een prachtige grote boodschap .

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

geweldige film , gewoon anti-fout

5***

avatar van brymj

brymj

MXO schreef:

Wat een prachtige grote boodschap .

wat een prachtige grootste film loop jij mis

avatar van iscool

iscool

Super film dit , echt heeft van het begin tot het einde geboeit.

maar k vind hem niet waard om beste film van deze site genoemt te worden...

MAN OF HONOR die hoort op de 1 ste plaats , ik vind dat die meer verhaal heeft en het is prachtig om te zien hoe Cuba gooding jr. niet opgeeft na alle tegenslagen met wie hij te maken krijgt..

avatar van killerman15

killerman15

Goede film, alleen voor mijn mening hoort hij niet op nummer 1 te staan.

avatar van AGE-411

AGE-411

killerman15 schreef:

Goede film, alleen voor mijn mening hoort hij niet op nummer 1 te staan.

idem

brymj schreef:

wat een prachtige grootste film loop jij mis

Hij bedoelde de details die hem niet zoveel interesseren, volgens mij is deze film onweerstaanbaar, voor praktisch iedereen, maar ja je hebt mensen met toch andere smaken, alhoewel.. Ik zag vandaagg iets op RTL shopping, iets met Cinema nogwat, collectie van de beste films. Bevat uiteraard The Shawshank Redemption .

avatar van DragQueen

DragQueen

Superieure film met een meeslepend verhaal. de cast is geweldig. tim robbins en morgan freeman tillen de film naar een hoog niveau. verder bevat de film mooie dialogen, en het camerawerk is vakkundig geschoten. een must-see, absoluut een schitterende film. van mij krijgt hij de volle score. 5 sterren. gewoon een van de beste films ooit gemaakt.

avatar van Haen

Haen

prachtige film, de enige die ik een 5 heb gegeven

avatar van Berty

Berty

trouwens, voor de Rita Hayworth fans: http://www.moviemeter.nl/film/34520/

avatar van Smith

Smith

Wat een super film. Met glansrollen van Robbins en Freeman. Een film die je gelijk pakt en niet meer loslaat. De ruime 2 uur waren voorbij, voor ik er erg in had.

Echt een Top film !!

Geweldige film!!

avatar van smorazal

smorazal

smorazal schreef:
Zal me een worst wezen of deze nu op een staat of op tien, is gewoon een schitterende film.
Maar hoe je een poster kunt terug plakken met je voeten is me een raadsel , sry, kan het niet laten op dit soort dingen te letten.
Voor mij een 4.5

Minotaures

Dat is inderdaad heel lastig .

Had niet daarop gelet.