Genre: Romantiek / Komedie
Geregisseerd door: Kevin Smith
Met onder meer: Ben Affleck, Joey Lauren Adams en Jason Lee
Releasedatum: 14 mei 1998
Plot Chasing Amy
"It's not who you love. It's how."
Holden en Banky zijn twee vrienden, die gezamenlijk de strip Bluntman and Chronic schrijven, die gebaseerd is op Jay en Silent Bob (uit Clerks en Mallrats). Holden wordt verliefd op Alyssa, die echter lesbisch is.
Holden McNeil
Fan
Collector
Little Kid
Shawn Oran
Net herzien en dat had ik beter niet kunnen doen, want hij viel me helaas wat tegen. Het viel me nu vooral op hoe slecht deze film gedraait en gesneden is. Jammer, aangezien er inhoudelijk niet zo heel veel mis is. En die scène met Adams in de regen blijft schitterend.
De film heeft me teleurgesteld. Ik heb een aantal andere Kevin Smith films gezien met dezelfde mix van Ben Affleck en Jay and Silent Bob (Clerks 1, Clerks 2, Jay and Silent Bob Strike back etc) en die waren echt hilarisch door de flauwe humor en geniale dialogen. Dus ik hoopte met Chasing Amy een zelfde soort film te krijgen.
Het 1e half uur van de film was nog de moeite met enkele scherpe dialogen (de speech van de homo neger tegen zijn publiek was geweldig!) en wat andere momenten maar ook daarin waren ze weinig echt heel leuk.
Daarna veranderde de film naar een eigenlijk serieus verhaal met hier en daar een scherpe dialoog of gevatte opmerking maar eigenlijk kan je deze film toch meer in het drama genre zetten. De film was zeker niet slecht en het serieuze verhaal was ook regelmatig boeiend maar ook regelmatig niet. Ik had steeds meer het idee tijdens het kijken dat de film wat langdradig was.
Pas een half uur voor tijd kreeg je Jay and Silent Bob in de film en toen werd het weer even leuk. Helaas hadden ze maar weinig scene's waar ik hoopte op een grotere rol want dat duo is echt geniaal! Zoals Jay een nieuwe comic voorstelde met een supervrouw die aan haar tepels moest zuigen voor kracht te krijgen, geniaal!
Alles bij elkaar best een aardige film maar ik had er persoonlijk meer van verwacht. Ik zou de komedieliefhebbers de film niet aanraden, zon soort film is het grotendeels niet.
GinolaEHV
Komt vrijdag op tv, maar staat niet in de MM-gids... foutje of expres, omdat -ie op ComedyCentral komt?
GinolaEHV
Matige comedy, die pas echt leuk wordt als Jay en Silent Bob verschijnen.
Maar helaas zijn die twee amper in beeld. Rest van de film bestaat uit veel romantisch geneuzel, dat weinig interessant is.
Van de drie Kevin Smith-films die ik gezien heb zeker de minste.
2,5*.
Fryce
Ik vind em leuk. De interacties en de relaties vind ik af en toe erg ver gezocht en ongeloofwaardig, maar soms ook erg sterk. Geen idee wat de bedoeling ervan is, alleen humor of meer.....
Olaf K.
Dit was ronduit pijnlijk om te zien. De film begint als vintage Kevin Smith. Twee gasten, ditmaal comic book creators, die quasi-argumentative hun levensvisies op elkaar afvuren. Enter Alyssa (Joey Lauren Adams), lesbisch, waar Ben Affleck als een blok voor valt waardoor de zaken/vriendschappelijke relatie op het spel komt te staan. Leuke one-liners, Ben Affleck stoort niet, iedereen happy. Dan moet het tweede deel opeens drama worden en dat probeert Smith te bereiken met zoveel onkunde (rare plotwendingen, opgeklopte nepdialogen die elke invoelbaarheid ontberen, dramatisch geschreeuw om niks) dat je afvraagt of hij zijn sporen heeft verdiend met een of andere 3e rangs dramareeks op rtl 7. Het laatste half uur is 18-karaats ergernis, omdat ook nog eens alle clichés van het genre in straf tempo de revue passeren, en er onbeholpen wordt geacteerd. Desalniettemin best positieve recensies en een golden globe nominatie voor Adams. Godallemachtig, wat een krakkemikkige zooi.
Pastichio Rocker
Grappig dat deze film juist het beste gewaardeerd wordt onder critici. Tja, smaken verschillen.
Vinokourov
Wel een aardige film van Kevin Smith, alleen wel jammer dat de leukste grappen in het begin zaten. Ben Affleck wordt verliefd op een dame, die lesbisch blijkt te zijn. Dit plotmotief zou later nog eens voorkomen in Gigli. Wat is dat toch met hem! Heel lastig dus voor ons aller Ben
mister blonde
Viel flink tegen. De geroemde dialogen in Smith's films zijn vaker flauw dan leuk. Heel erg duidelijk geschreven en dito opgedreund/voorgedragen door matige acteurs. En als dat stokpaardje dus al tegenvalt, blijft er verder weinig over.
Acteerwerk is zoals gezegd zeer matig, verhaaltje over supersexy Affleck die zelfs de grootste pot kan omturnen is eigenlijk te flauw voor woorden. Is gewoon een leuke film voor een puber die net een beetje sex ontdekt. Deed me denken aan de schoolpleinpraat van de eerste van de middelbare school. Toen leuk en spannend, inmiddels haal je je schouders ervoor op.
Klinkt negatief, maar ik geef toch drie sterren vanwege een paar mooie scenes (hoewel die worden afgewisseld met scenes waar ik met plaatsvervangende schaamte naar zat te kijken het opbiechten van de liefde van Affleck, de stompzinnige oplossing op het eind). Hoe langer ik erover nadenk, hoe onterechter die drie sterren zijn. Snel stemmen dan maar. Kortom: Heb een film te ruil!
AddictedToMovies
Mijn 666ste film. Dat belooft niet veel goeds, en het is ook niet veel goeds.
Kevin Smith films vind ik meestal best leuk (op Jay & Silent Bob Strikes Again na) dus probeerde ik deze ook maar. Maar nee, wat een zeikfilm! Nauwelijks humor, en ik kan die rot Affleck niet uitstaan! Zelfs Jay & SB hebben me niet laten lachen. Wat een tegenvaller.
en als iemand 'm op DVD wil...
Jupilerman
Die stem van Joey Lauren Adams is inderdaad niet best, en dan begint ze nog te zingen ook
Voor de rest wel geslaagd, vond het leuk dat het niet dat cliché happy end had
The One Ring
Kevin Smith kan duidelijke komische dialogen schrijven, dat bewijst hij hier ook weer. Maar is hij ook goed in het maken van wat dramatischer werk. Deze poging is op zich niet verkeerd en schijnbaar wist hij er mee te scoren bij de critici, maar uiteindelijk ben ik toch niet echt overtuigd. Het hart zit op de juiste plaats, dat zeker, maar op een bepaalde manier had ik moeite om de centrale relatie te geloven. De constante omschakelingen van Alyssa van lesbisch naar hetero en weer terug vond ik te gemaakt overgekomen, al viel het me nog mee dat Smith er geen film van maakte over een lesbienne die hetero werd door simpelweg met een man naar bed te gaan. Dat hij dat ingehouden heeft maakt dit echter nog geen goede film. Daarbij trekt Affleck het gewoon niet. Zijn acteerwerk is te matig om zijn personage levendig te houden. Adams en Lee steken er ver bovenuit, al is Lee te komisch om in de dramatische scènes te overtuigen. Als laatste had de film van mij wel wat korter gemogen. Sommige momenten gaan te lang door. Pluspunt is dan wel weer Silent Bob's monoloog. Erg sterk.
Minority_Check
had veel meer verwacht van deze
ik wilde deze kijken voor jay and silent bob strike back blijkbaar had het wel met elkaar te maken
heb wel gelachen in het begin over hooper (die scene was geweldig)
voor de rest viel het allemaal wel mee
Lefgozer
Vond dit een flinke tegenvaller. Ik ben beter van je gewend, Silent Bob!
harm1985
Zapte er van de week langs op Comedy Central, lang geleden dat ik em nog eens gezien had, maar man, wat een goede film! In de jaren na Clerks is Kevin Smith een stuk volwassener geworden en dat laat ie zien met deze film, waar desondanks de humor niet ontbreekt. Noodgedwongen moest ie zijn vriendin Joey Lauren Adams casten en wat een goede keuze bleek dat, de rol zit haar als gegoten en zelfs als kijker kun je haast niet anders dan verliefd op haar worden. Jay & Silent Bob doen hun gebruikelijke ding en ook Ben Affleck is hier goed in vorm. Ook leuk: een nog jonge Jason Lee (My Name is Earl) als Banky. De apotheose is redelijk absurd, maar wel passend. Ik snap de kritiek op het laatste stuk niet echt, ik heb juist ademloos zitten kijken.
slaapzak
Ik heb hem al meerdere malen gezien en toch blijft hij niet vervelen. ik vind dat hij bij de veel betere relatiefilmen thuishoort. Op sommige momenten is hij wel cliché maar dat versterkt de film juist in plaats van hem af te zwakken. De sterkte van kevin smith ligt vooral in zijn scherpe en goede dialogen zoals hij ook voor het eerst bewees in clerks. Dit is voor mij ook zijn hoogtepunt omdat hij hier voor de eerste maal denk ik zijn ziel heeft blootgelegd op film. Je ziet gewoon dat de gehele feel van de film hem nauw aan het hart ligt. De monoloog van silent bob is hier een zeer mooi voorbeeld van. In deze film is ook Ben affleck best wel nog goed te pruimen ( iets wat echt wel niet zoveel voorvalt ). Ik vind het met andere woorden echt wel een klein juweeltje. ( voor mij zonder twijfel kevin smith's beste)
inderdaad, smith's dialogen zijn om van te smullen! dan eens met een booschap (dogma, chasing amy), dan weer gewoon leuke onzin (J&SB strike back, mall rats). doet me binna denken aan het maatschappij kritische van spike lee die ook goede dialogen en menselijk leed mooi wist te verfilmen.
Justinw
Wat minder werk van Smith. De film leunt teveel om Affleck en drama. 2 punten die juist niet zo sterk zijn in deze film. Jason Lee is geweldig maar krijgt te weinig dialoog. Joey Lauren Adams vond ik op sommige momenten ook niet overtuigend. Gelukkig krijgen we wel een aantal goede dialogen. Vooral die Star Wars dialoog met Lando Calrissian was ronduit geniaal net als Silent Bob gloriemomentje.
Ik zou dan ook graag nog eens een film willen zien in de trant van Mallrats waarin Jason Lee de hoofdrol op zich neemt met Jay & Silent Bob de bijrollen.
Snel door naar de rest van Smith's zijn werk.
Number23
Damn! Hoe ouder de films van Kevin Smith, hoe beter. Veel mensen vinden dit maar niks, omdat ze het naast het andere werk van Smith leggen, maar dat is eigenlijk de grootste fout die je kan maken. Er zitten een paar ijzersterke grappen(Hooper X
), maar het onderliggende verhaal over vriendschap en liefde is zo mooi en oprechte verteld en gespeeld, dat het me een paar keer serieus ontroerde. Natuurlijk speelt Adams de rol van haar leven, maar ik moet ook goed nadenken of ik (vooral)Lee en Affleck het in een andere film beter heb zien doen. Echt een film om verliefd op te worden zou ik bijna zeggen, de setting draagt daar ook enorm aan bij. Fantastische film.
Drs. DAJA
Ook al niet best dit. Oppervlakkige film waarbij ik het idee heb bijna twee uur lang naar hip opgeschreven doorzon gelul te hebben geluisterd. Filmisch een grote aanfluiting. Qua spanning en audio/visueel is hier helemaal niets te beleven. Ben geen fan van het regie-werk van Kevin Smith...
DVD-T
Een typische Kevin Smith film. Dat betekent dus een aantal heerlijke dialogen en komische scènes. Leuk verhaal en leuke personages. De terugkerende karakters in zijn films blijft erg leuk, en opnieuw heeft Silent Bob weer een goede monoloog als hij zijn stilte verbreekt . Naar het einde toe is het net wat over the top dramatisch en is het daar net allemaal even iets te serieus. Maar een fijne film is het zeker.
dutchtuga
Zeer onderhoudende Smith. Vond het script zeer aangenaam en de dialogen sterk. Ze geven mooi gestalte aan de personages. Vooral Alyssa vond ik een zeer fijn personage. Kritieken op haar stem e.d. snap ik niet helemaal. Passen echt volledig bij het typetje dat ze speelt. Verder leuke en luchtige sfeer die omheen de film hangt, die het geheel een aangename rit maakt.
jipt
Viel een beetje tegen. Is wel een mooie en oprecht drama maar vond het niet heel bijzonder. 3*
EDIT: Geef misschien nog een halfje er bij, vond het verhaal eigenlijk wel heel sterk en goed neergezet (soort Turks Fruit light). Dat het een beetje saai was c'est ca. Het blijft iig wel hangen.
-Dolf-
Is die amy nou lesbisch of niet? Of gewoon bi? Ze doen eht overkomen alsof ze gewoon kan kiezen ofzo?
Halcyon
Atypische romcom met een origineel uitgangspunt, geloofwaardige personages en gepeperde dialogen, dit alles in een setting van stripbeurzen en feministische poëzieavonden. Hoewel "de romcom" mij als genre enkel maar teleurgesteld heeft, lijkt dit toch één van de betere exemplaren te zijn. De personages zijn meer uit het leven gegrepen en daardoor is het gemakkelijker je in hun emoties te verplaatsen, mede door de behoorlijke vertolkingen.
Prachtige film over een striptekenaar die verliefd wordt op een lesbische collega. Veel scherpe, grappige dialogen die ook nog ergens over gaan. De twee hoofdpersonages en hun problemen met de liefde komen oprecht over. Een leuke cast waarbij Joey Lauren Adams zowel lief als stoer overkomt. Kevin Smith's meest persoonlijke film, en wellicht daarom ook wel zijn beste.
Boenga
Meer drama dan komedie, met een degelijke basis en een aantal inhoudelijk sterke dialogen, maar: fout weergegeven. De teksten worden te ingestudeerd voorgebracht, niemand onderbreekt niemand, iedereen heeft steeds z'n antwoord klaar - ik had al te vaak de indruk naar een toneelstuk te zitten kijken. Jammer, maar zeker wel het bekijken waard.
Toch een typische Smith film, ondanks dat hij er ook veel gevoel in weet te leggen waardoor het inderdaad erg persoonlijk overkomt zoals Scorsese hier boven mij zegt. De dialogen zijn scherp zoals je gewend bent, maar tegelijkertijd nemen de personages ook niet de blad voor de mond, waardoor de dialogen werkelijk overal over kunnen gaan. Het middenstuk kakt weliswaar een beetje in, maar met de komst met de altijd geniale Jay and Silent Bob komt die grijns al weer snel op je gezicht.
De oude films van Smith blijven wat dat betreft om te smullen.
blurp194
Overrated.
De dialogen werken niet voor mij, te gekunsteld en echt scherp kan ik het ook niet vinden. Het verhaal is ook wat te gedwongen, het komt teveel over alsof Smith ergens mee af te rekenen had en dat op de voorgrond laat komen - het verhaal blijkt idd autobiografisch. Wat meer afstand en wat meer humor was een stuk beter geweest.
Ben Affleck speelt zoals gewoonlijk als een strijkplank, en het helpt ook niet dat zijn karakter nogal onsympathiek is. Jay en Silent Bob zijn op zich nog wel grappig, maar krijgen te weinig ruimte in het verhaal.

Jay and Silent Bob Reboot

Mallrats
1995

Clerks.
1994

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Blood Diamond

Sling Blade
Drama, 1996

Man on the Moon
Komedie / Biografie, 1999
new jerseyeruit komenliefde voor iemands levenbisexualitymenage a troisstripboekcomic-strip artist beste vriendinbisexuallhbtlesbian