• 9.375.245 stemmen

Bride of Frankenstein (1935)

Horror / Sciencefiction | 75 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titels: The Bride of Frankenstein / De Bruid van Frankenstein

Geregisseerd door: James Whale

Met onder meer: Boris Karloff, Colin Clive en Ernest Thesiger

Plot Bride of Frankenstein

"She's Alive!"

Iedereen gelooft dat het monster van Frankenstein is omgekomen tijdens de verwoestende brand in de molen. Maar het monster wist te ontsnappen en zwerft nog steeds rond in de buurt van het stadje. Dr. Frankenstein probeert zich intussen voor te bereiden op zijn huwelijk met Elizabeth. Deze plannen worden echter verstoord als Frankenstein bezoek krijgt van Dr. Pretorius, die geïnteresseerd is in Frankensteins technieken om leven te creëren. Pretorius stelt Frankenstein voor om een vrouw voor het monster te maken. Frankenstein weigert, maar Pretorius geeft niet snel op.

The Monster

Percy Bysshe Shelley

Burgomaster

avatar van neo

neo

Weer zo'n prachtige rol van Boris Karloff.

avatar van Wouter

De beste Frankenstein-film, dicht gevolgd door zijn voorganger.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Erg sterke Frankensteinfilm, die kampt met enkele kleine probleempjes. Zo laat de vertelvorm te wensen over (het idee dat het hele verhaal is geschreven door een jonge dame, en vervolgens door haar wordt vertelt is natuurlijk niet de ideale manier om spanning op te wekken) en is het abrupte einde ook niet ideaal .Echter,Het ziet er allemaal prachtig uit, met sfeervolle scenes,subliem acteerwerk en een leuk verhaal . 4 sterren

avatar van jay73

jay73

Een 'nieuwe' binnenkomer in imdb's Top 250 (#250).

avatar van Mug

Mug

Prachtige sets, goed gebruik van licht en muziek, mooie balans van drama 'het Monster van Frankenstein huilt' , humor en horror (niet dat het hedentendage nog voor enig schrikeffect zorgt).
Half sterretje aftrek voor het acteerwerk van de dienstmeid die té vaak en té irritant in beeld verschijnt.

avatar van MWX

MWX

is nou zeer voordelig te verkrijgen op DVD hellemaal geremasterd door universal.

avatar van pietje punk

pietje punk

een van de collectie Home Of The Original Monsters die ik nog niet heb... over uurtje op tv! kan ni wachten!!

avatar van pietje punk

pietje punk

hij was echt goed! hij begon niet zo sterk vond ik maar je ziet echt het hele process hoe ze de bride tot leven wekken! echt goed! alleen jammer dat het zo snel afloopt!

ze hadden trouwens wel iemand anders dan dwight frye kunnen nemen voor de rol van het nieuwe hulpje van henry frankenstein, in het origineel ging hij als fritz dood, hier is hij karl in een bijna dezelfde rol!

waar blijft ygor trouwens?

topfilm! 5*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Velen noemen dit beter dan de eerste film, maar zover wil ik net niet gaan. Desondanks een uitstekende film, die niet al te sterk begint, maar op een gegeven moment de smaak flink te pakken heeft. De scènes waarin het monster gevangen wordt genomen en een blinde man als vriend krijgt en zo nieuwe dingen leert zijn geweldig. Verder prima sfeer, aardige vertolkingen en goede decors.

3,5 sterren.

avatar van MWX

MWX

het monster zag er een stuk slechter uit dan zijn voorganer maar verder stond ik toch redelijk versteld van de speciale efects die ze in die tijd gebruikten was zeer zeker niet verkeer hoor. en het verhaal had al een wat van deze tijdse manier van verhaal vertellen. nee deze film vermosselt het eerste deel met mak.

avatar van AZ SPELER

AZ SPELER

slecht einde maar voor de rest best wel grappig.

avatar van Purmerend

Purmerend

Wat een droog kloot die Frankenstein. De film moest in het begin een beetje op gang komen, maar daarna heb ik me goed vermaakt. 3,5*

avatar van Goodfella

Goodfella

Verbazingwekkend sterk. Die scène waarin The Bride wordt verwekt, vol korte shots van de krankzinnige geleerde, z'n gebochelde hulpje en constant onweer, is té gaaf gewoon. Heerlijke oldschool

Het Monster wordt nog beter uitgewerkt, al levert dat wel een aantal onbedoeld lachwekkende scènes op. De momenten waarop 'ie nette manieren leert enzo, haha!

Over het algemeen lekker veel vaart, leuke opening en opnieuw veel sfeer. Inderdaad beter dan het origineel.

avatar van dinky

dinky

vette film, heb hem 1 keer gekeken toen die op Net 5 was[i]vette film, heb hem 1 keer gekeken toen die op Net 5 was

avatar van Toon1

Toon1

mr.Frielink schreef:

Na 1 minuut in het verhaal dacht er niet meer aan dat het verhaal eigenlijk verteld werd door Mary Shelley. Maar ik moet wel toegegeven dat het einde nogal abrupt was... plots begon de aftiteling.

Maar het acteerwerk (vooral van Karloff) was grandioos, en er zijn veel memorabele scenes, vooral die scene waar het monster bij de blinde man zit en wanneer hij een traantje wegpinkt. Ik vond het ook grappig als het monster woordjes leert, vooral als hij 'Wood' uitspreekt .

De beste horror (nu ja, 'horror') film aller tijden? inderdaad.
10/10

avatar van aegron

aegron

erg leuk (alhoewel die hulp van frankenstein, minnie geloof ik, ZWAAR irritant was).

Verder goed gedaan en leuker dan de voorganger.

Vooral het vioolspel was prachtig uitgevoerd

avatar van PascaL

PascaL

Toon1 schreef:

De beste horror (nu ja, 'horror') film aller tijden? inderdaad.

10/10

Nou dat niet.... maar wel een dikke voldoende 4/5

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Wederom een voorbeeld van een vervolg dat beter is dan deel 1. Het verschil is niet groot, maar de score (die grotendeels afwezig was bij de eerste film) en ook de scene met het daadwerkelijk tot leven wekken van het monster (die in Bride veel spannender is en meer vaart heeft) geven de doorslag. 4,5* (tegenover 4* voor Frankenstein)

avatar van Reinbo

Meesterlijke film, (stuk beter dan Frankenstein). Prachtige fotografie, bizarre figuren en een boeiend, treurig en spannend verhaal 4* voor deze absolute klasieker.

feanaro surion

Gekocht in Praag en ben erg benieuwd. Ga hem zeker nog zien voor ik weer weg ga.

feanaro surion

Net gezien en in tegenstelling tot velen vind ik hem net iets minder goed als Frankenstein. Het karakter Minnie was zoals aegron al zegt erg irritant maar de scenes bij de blinde man waren erg mooi evenals het einde.

Wat wel een briljante oneliner was:

"You're wise in your generation"

Ook 3.5 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

die kijkwijzer is toch ook een lachertje zeg. Op de voorkant van de dvdhoes staat AL, op de achterkant 12 en op de dvd zelf 16. anyway eindelijk gekocht.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

feanaro surion schreef:

Wat wel een briljante oneliner was:

"You're wise in your generation"

Ook 3.5 sterren.

Helemaal mee eens. Tikkie minder dan het origineel en dat heeft bij mij vooral te maken met het feit dat dit deel af en toe tegen het ridicule aan leunt. Vond ik best jammer. Daartegenover krijgen we wel de scenes door feanaro genoemd. Het einde vond ik toch wel erg sterk en de scene met de blinde man best ontroerend. Het blijft toch een heel mooi verhaal die van Frankenstein.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Kan ik deze zo kopen, zonder Frankenstein ('31) gezien te hebben??

feanaro surion

Koop ze beide zou ik zeggen, zie ze vaak erg goedkoop liggen

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Koop gelijk de Universal Monster Legacy. Heb je alles in 1 keer

avatar van otherfool

otherfool

Superieur vervolg op Frankenstein. Een bewijs dat een 2e deel wel degelijk beter kan zijn. Karloff is letterlijk en figuurlijk groots en het verhaal wederom meeslepend, spannend en ontroerend.

4*.

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Hoewel niet meer zo intens en shockerend als in de jaren '30, is Bride of Frankenstein nog steeds een briljante en dramatische horrorfilm. Eén van de beste horrors ooit met niet alleen een geweldige rol van Karloff, maar ook een prachtige performance van Ernest Thesinger als Dr. Pretorius. Beter dan het eerste deel en tot nu toe de beste Frankenstein-film die ik heb gezien. > 5*

avatar van starbright boy

Ook ik vind dit beter dan de eerste. De film oogt vooral beter. De professionelere en grootsere aanpak gaat een beetje ten koste van de charme, maar levert toch wel een betere film op.

avatar van sju

sju

Inderdaad iets beter dan de eerste, maar nog steeds een 3,5*. Hij is natuurlijk minder klassiek, maar de opening vind ik voor die tijd leuk verzonnen. Voor mij laat ik het hierbij, hoewel ik ook nog de 3 vervolgen in de DVD-set heb zitten (die laat ik voorlopig lekker erin zitten gezien de mindere status.) Straks eerst maar Young Frankenstein van Mel Brooks kijken, want dat was de rede dat ik me in Frankenstein verdiepte