• 9.375.377 stemmen

Back to the Future Part II (1989)

Avontuur / Komedie | 108 minuten

Genre: Avontuur / Komedie

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

Releasedatum: 22 december 1989

Plot Back to the Future Part II

"Roads? Where we're going, we don't need roads!"

In dit vervolg moet Marty met Doc Brown naar de toekomst reizen om zijn toekomstige zoon uit de problemen te helpen. Zonder dat ze het weten 'leent' Marty's aartsrivaal Biff Tannen de tijdmachine om een gids met sportuitslagen naar zijn vroegere ik in 1955 te brengen. Als Marty er in het heden achterkomt dat Biff met gokken een fortuin heeft vergaard, moet hij terug naar 1955 om de zaken weer recht te zetten.

Marty McFly / Marty McFly Jr. / Marlene McFly

Lorraine McFly

Biff Tannen / Griff Tannen

Jennifer Parker

Strickland

avatar van korykory

korykory

In mijn herinnering was deel 2 wat minder indrukwekkend dan de eerste. Nu ik hem weer eens heb teruggezien, realiseer ik me dat het vooral komt door de eerste twintig minuten of zo. De manier waarop de 'toekomst' in beeld wordt gebracht, is gewoon veel minder boeiend en amusant dan die blik op de jaren vijftig. Daardoor duurde het even voordat ik er weer een beetje plezier in kreeg.

(Daar komt nog bij dat we inmiddels in 2008 leven, zodat dat hele toekomstbeeld allang weer achterhaald is. Maar ja, dat is het lot van alles wat naar SciFi neigt...)

Wat ik wel erg sterk vind van dit vervolg, is de manier waarop het verhaal wordt vervlochten met dat van deel 1, en hoe er ook al enkele verhaallijntjes worden uitgezet die pas in deel 3 worden afgemaakt. Gewoon een erg knap scenario.

Verder is de 'chemie' tussen de twee hoofdpersonen gelukkig intact gebleven.

avatar van Materny

Materny

Dat stukje met Jaws 19 was wel grappig

avatar van Theunissen

Meestal zijn vervolg delen op een eerste succesvolle film minder, maar bij deze vond ik dat eigenlijk niet. Het verhaal was wederom zeer goed en Michael J. Fox en met name Thomas F. Wilson acteerden weer goed. Er zit in dit deel zelfs meer humor in dan in het eerste deel.

Deze film boeide me net zoveel als het eerste deel en ik kan daarom ook niet zeggen dat dit deel minder is als het eerste deel. Hij krijgt daarom ook hetzelfde punt als het eerste deel.

avatar van serpico

serpico

De herziening van deze beviel deze me wat minder dan die van deel 1. Deel 2 ontbreekt het aan het sprankelende enthousiasme uit de eerste, iets dat mede komt doordat Michael J. Fox wat ouder is geworden, en daarmee minder cool. De tijdperken zijn er in dit deel vaak een beetje over, de enige die echt leuk blijft is 1955. Het verhaal kent ook weinig opbouw, weinig finale, en de verwijzingen naar deel 1 doen me niet zo heel veel (OK, behalve: Say hi to your grandma for me ). Het is minder sterk en de spanningsboog uit deel 1 wordt nergens geëvenaard.

Het ergste is nog dat er een gigantische fout in het verhaal zit: Oude Biff (de opa van Griff) reist naar het verleden en wijzigt dat (doordat hij de sportalmanak aan zijn jonge zelf geeft). Hierdoor ontstaat er een alternatieve toekomst, maar Biff kan gewoon terug naar de toekomst zoals hij hem kende! Terwijl Marty en Doc. dit juist niet kunnen ... Dit was natuurlijk nodig om de DeLorean weer bij Marty en Doc te krijgen, maar het kán gewoon niet. Pity.

Wel leuk zijn de vechtpartijen en de techniek om dezelfde persoon meerdere keren in hetzelfde shot te zetten. Verder vind ik de dingetjes die omwille van deel 3 geïntroduceerd worden niet zo heel succesvol allemaal.

Maar het blijkt een leuke film, minder magisch dan deel 1, zeker na meerdere kijkbeurten, maar het uitgangspunt en Doc.'s mijmeringen over paradoxen blijven leuk genoeg voor een bovengemiddelde film. Deel 2 is eigenlijk wat deel 1 zou zijn geweest zonder de ongekende creativiteit, humor en het talent van die film; nog altijd een leuke film met een aantal briljante ideeën, maar doordat alles of net niet geniaal genoeg is (zowel qua verhaal als qua humor, passie en emotie) óf juist te ver gaat, wordt het geheel niet magisch.

Een verlaging met 0,5* naar 3,5*.

avatar van Apster

Apster

Leuk 2e deel, ietwat chaotisch, maar er zit lekker veel vaart in en bevat het meeste avontuur. Een dikke 4*

avatar van MNV2

MNV2

Even vermakelijke film als deel 1, de trilogie blijft een van men meest favoriete avonturenreeksen ooit. De film hoeft het dan ook niet te hebben van acteerprestaties of effecten maar eerder van zijn entertainmentwaarde, overigens vind ik dat de film de tand des tijds goed doorstaan heeft.

avatar van Resh

Resh

Top film! Ik vind deze deel niet minder dan deel 1. Ontzettend leuk, en je geniet ontzettend van deze film. Alles lijkt gewoon realistisch hoe alles wordt uitgelegd. Was echt ontzettend leuk hoe alle tijden door elkaar kwamen, en dat op 1 moment 3 vandelfde personages aanwezig waren van 3 verschillende tijden . De conecpt is zeer origineel en heel goed bedacht. . Alleen enige foutje is dat de toekomst met vliegende auto's al heel dichtbij is namelijk 2015, ze moesten veeel later afbeelden. Maar voorderest een super film, dat veelste ondergewadeert is.

Supertriologie

avatar van movie fan

movie fan

een zeer goed vervolg op de eeste , voor een vervolg vondt ik hem echt wel goed , met een iets wat rare en retro versie van de toekomst , vondt ik eigelijk wel redelijk grappig , was ook leuk om dan ook de jaren 50 is terug te zien , en om wat scene's terug te zien van de eertse film.goede film

avatar van MNV2

MNV2

Resh schreef:

avatar van Chimpz

Chimpz

Deel 2 is een exact vervolg op deel 1 en start letterlijk vlak na deel 2. Eigenlijk nog eerder, want de slotscène van deel 1 wordt gebruikt om deel 2 te starten. Marty en Jennifer gaan met Dr. Brown mee naar de toekomst om hun kinderen daar uit de nood te helpen. Het leukste aan dit tweede deel is de gelijkenis aan deel 1: sommige scènes zijn een futuristische interpretatie van een scène uit het origineel, en een bepaald deel van de film neemt zelfs plaats op exact hetzelfde moment als deel 1, waar hij dus zichzelf uit deel 1 moet ontwijken. De toekomstgrapjes werken niet meer goed in de 21e eeuw (we weten allemaal dat Jaws 19 en de Super VHS er niet meer aankomen de komende jaren), maar het blijft leuk om te zien hoe ze dachten dat de technologie zou ontwikkelen in de 21e eeuw. Al bij al draait deze film grotendeels rond Biff, de "bad-guy" van de serie. Gedurende drie tijdperiodes zien we Biff terug en in de meeste scènes is hij echt wel het middelpunt van de belangstelling. De tijdreis-gimmick wordt hier heel vaak gebruikt en dat maakt dit wss de meest entertainende film van de trilogie.

AddictedToMovies

Helaas niet zo leuk als het eerste deel.

ik moet zeggen dat de film redelijk zwak begon, de scenes in de toekomst vond ik helemaal niks eigenlijk. Wel hilarische toekomstversie (de kleding, auto's, etc.), maar dat zal je bij elke film wel krijgen als je die een tijd later kijkt. De make-up was (expres?) verschrikkelijk slecht. Nee, ik vond die toekomst niks. Als ze weer terug gaan naar 1985 is het nog steeds niet veel soeps, maar wel wat beter. Dan gaan ze weer terug naar 1955; the fun begins. De situaties zijn erg leuk, en de film haalt bijna weer het niveau van het eerste deel. Erg knap hoe het script loopt met het eerste deel, really tricky... Maar toch nergens zo goed en leuk als deel 1, de magie is een beetje weg...

Alleen zit ik hier nog meer met een tijdreiskwestie: De oude Biff heeft het verleden verandert, maar de toekomst bestond nog 'normaal'.

Regie blijft natuurlijk mooi, acteerwerk ook wel (hoewel ik minder heb gelachen om Marty en Doc dan in deel 1), lekkere standaard score, maar die hoort er natuurlijk bij.

Hij begint redelijk zwak, maar is uiteindelijk toch een geslaagde avonturenfilm! Nu ben ik wel erg benieuwd naar deel 3!

serpico schreef:

Een verlaging met 0,5* naar 3,5*.

Nu ik mijn stukje af heb, lees ik pas de anderen en ik merk dat ik sommige dingen wel heel erg hetzelfde heb geformuleerd. Puur toeval dus!

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Een aardige vervolgfilm met een leuk verhaal dat opnieuw erg wist te intrigeren. Natuurlijk zijn de Back to the Future-films vrij speels, "cheesy" en Hollywoodachtig, met de nodige actie, maar de verhalen zijn best leuk bedacht. Tijdlijnen ed. weten mij altijd wel te boeien. Leuk dat de eerste en de tweede film op een gegeven moment door elkaar gaan lopen vanwege dat tijdreizen.

Verder ontbreekt de humor iets meer in dit deel en is Michael J. Fox wat minder op dreef, maar dat wordt goed gemaakt door de actie en het geinig uitgewerkte toekomstbeeld van de makers.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Back to the future 2 en de andere BTTF films zijn leuk voor het komische gedeelte maar daar blijft het ook bij. J Fox doet dat wel goed!

JDSsmetje schreef:

Het is toch ook een komedie. En als komedie vind je het geslaagd. Waarom dan een 2*?

avatar van roherium

roherium

4.5 sterretjes leukefilm veelkijkgenot

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Indertijd vond ik deze film denk ik even geweldig als de eerste.

Nu is de pret er bij het gedeelte in de toekomst toch wat af. De toekomstvisie van de filmmakers komt anno 2009 toch wel erg knullig over.

Het scenario is wel nog altijd goed en eens terug in 1955 in het toch allemaal heel erg leuk.

avatar van supermovieman

supermovieman

Dit is zowiezo mijn favoriete deel, en ook nog eens een van mijn meest favoriete films! Het toekomstbeeld is leuk en fun allemaal! Maar de wending die het verhaal daarna krijgt vind ik gewoon helemaal fantastisch!

Super film!

avatar van RuStY NaiL

RuStY NaiL

ik vind deel 2 er niet zoveel minder op geworden.

ik denk dat dit mijn favoriete deel is.

super!

avatar van aunuscus

aunuscus

Echt tof dezefilm leuk om te zien hoe ze de toekomst zagen in de jaren tachtig.

avatar van aunuscus

aunuscus

Het is inderdaad wel lachwekkend dat we over 6 jaar van nu met vliegende auto's en skateboards zouden rijden. [/quote]

Nog ni niet gebruiken maar volgens sommige wetenshapper gaan we over zes jaar al over zo een machine kunnen beschikken in de laboratoria

AddictedToMovies

Wetenschappers denken wel meer.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Nog zes jaar en dan is het alweer 2015, het jaar waarin een gedeelte van deze film zich afspeelt. Wat had men een interessante toekomstvisie in 1989 zeg . Voor de rest lekker freaky allemaal maar toch wel oke.

avatar van moviechick-99

moviechick-99

samen met de 1 zijn dit de leukste uit de reeks blijven echt toppers

avatar van Film Pegasus

Het minste deel van de reeks. Het kan er nog wel door, maar dit is wel op het randje. Dat gedoe in de toekomst is zo'n hoop clichés en overdreven karikaturen. Er komen wel donkere momenten en het verhaal valt nog best mee. Maar er zijn te veel zwakke momenten om te blijven boeien en de film verveelt zelfs na een tijdje. Net als deel 1 een vorm van jeugdnostalgie, maar meer ook niet.

avatar van ( J )

( J )

AddictedToMovies schreef:

Wetenschappers denken wel meer.

dat hoop ik van wel ja...

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Als mensen over de toekomst beginnen te denken (en dan vooral in de jaren 80 en 90) krijgen we altijd corny toestanden te zien zoals vliegende auto's , robotten , zwevende skateboards en kledij die uit een set van één of andere ruimtevaartfilm komt....
Het grappige van al is dan nog dat dit zich allemaal zou moeten afspelen binnen 5 jaar LOL yeah right....

Ach ja dat corny gedeelte van het jaar 2015 is het enige mindere punt van deze film , maar daarna herpakt deze film zich zeer sterk en blijft hij even leuk en vooral avontuurlijk !
Het is een prima vervolg op deel 1 , en ik vind dat er enorm veel verwijzingen zijn naar de voorganger van deze film zodat je deel 1 wel moet gezien hebben om deze film te kunnen begrijpen....
Geweldig hoe ze steeds heen en weer de tijd reizen en hoe het verleden en de toekomst steeds veranderd door kleine dingen....

Topfilm.

avatar van Mankatans

Mankatans

serpico schreef:

Was me niet opgevallen, maar je hebt helemaal gelijk, dat is ook achterlijk eigenlijk!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Foutje gevonden. Op het einde van deze film laat Marty zijn roze hoverboard liggen in 1955...

Kan gevaarlijk zijn voor de toekomst niet?

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Mankatans schreef:

Heb ik ook net met Peter Ho overlegd. Toch een gigantisch hol in het verhaal?

Maar hij stuurde mij deze link...

YouTube - back to the future paradox explained