Triumph des Willens (1935)
Genre: Documentaire / Historisch
Speelduur: 114 minuten / 110 minuten (VS)
Alternatieve titels: The Triumph of the Will / Triumph of the Will / Triomf van de Wil / Das Dokument vom Reichsparteitag 1934 / Triumph des Willens: Reichsparteitagfilm der N.S.D.A.P.
Duitsland
Geregisseerd door: Leni Riefenstahl
Met onder meer: Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Alfred Rosenberg
Gesproken taal: Duits
Plot Triumph des Willens
Propagandafilm van de registratie van de NSDAP-partijdag te Neurenberg in september 1934, bestaande uit diverse speeches en optochten ter ere van de NSDAP en Adolf Hitler. Op de laatste dag van het vierdaagse evenement leggen Hitler, Himmler en Lutze een krans bij een monument voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog, in het bijzijn van circa 150.000 leden van de SA en de SS.
Zichzelf
Mein Kampf is b.v. nog steeds verboden...
Ook dat is niet helemaal waar. De rechten op de Nederlandse vertaling van Mein Kampf liggen bij de staat en die houdt een nieuwe Nederlandse uitgave tegen. Maar in bibliotheken in de grote steden kun je het boek gewoon lenen (moet je wel om vragen, antiquarisch boek) en anderstalige edities zijn hier en daar ook gewoon te koop (en online heel makkelijk zelfs).
Overigens ben ik voor een nieuwe Nederlandse uitgave van mein Kampf. Historisch belangrijk boek.
bioscoopzaal
Op vele plekken. Tientallen (internationale) sites op Internet en de meeste cultvideotheken in Nederland hebben hem voor je.
Sterker nog, ik kwam de dvd zelfs tegen in de bakken van de Free Record Shop!
Al vraag ik me wel af of het nou zo'n goed idee is om die daar te verkopen.
bioscoopzaal
Ach, je weet maar nooit of die film bij de verkeerde mensen nog de juiste uitwerking heeft. Ik wil maar zeggen dat je toch altijd voorzichtig moet zijn met het aanbieden van dit soort controversiële films.
BoordAppel
Dat soort mensen komt toch wel aan dit soort films. En zonder deze films krijgen ze toch wel die denkbeelden. Om alles maar een beetje vaag te houden
GFM
Sorry hoor maar de controverse van deze film begrijp ik niet......
Ik zie deze film is een monument in de internationale filmgeschiedenis, het is een van de eerste groots opgezette propagandafilms met fascinerende beelden, geweldig camerawerk en mooie weergave van een zeer grote mensenmassa.
Dat deze film propaganda was voor een regime/politieke stroming waar duizenden liters bloed aan kleeft is al meer dan duidelijk en extreem rechtse mensen (de verkeerde mensen dus zoals hier genoemd) hangen dit gedachtengoed toch al aan en worden echt niet extremer door een gedateerde film over een partijdag van 70 jaar geleden......Deze mensen zijn doorgaans te idioot om de zeer lange en vage toespraak van Hitler ook maar enigszins te begrijpen!
Daarnaast is de groep Nazi-aanhangers die momenteel in Nederland leeft zo marginaal dat ik niet begrijp wat de controverse hier nou is....
Deze mensen gaan eerder naar Der Untergang lijkt me...
Toon1
Sterker nog, ik kwam de dvd zelfs tegen in de bakken van de Free Record Shop!
Al vraag ik me wel af of het nou zo'n goed idee is om die daar te verkopen.
ik heb ze meteen gekocht toen ik ze zag liggen in de frs
zip
controverse of geen controverse. Dit is een meesterwerk. Werkelijk een beeldcompositie om met open mond naar te staren.
Dan cijfer ik Meneer Adolf liever even weg om te genieten van alle pracht en praal.
Aardige documentaire, die jammer genoeg gebukt gaat onder een te lange speelduur en een teveel aan wandelende mannetjes.
De boeiende stukken zijn de toespraken van Hitler met de kudde aandachtig luisterende mensen om hem heen. Au fond gaat het niet verder dan enkele slagzinnetjes, een algemene groet en een themesong. De vergelijking met elke ander(e) verening/geloof is dan ook snel getrokken.
Hitler's ideeën zijn tot op zekere hoogte ook nog interessant (van racisme of wereldveroveringsdrang nog geen sprake), al lijkt het mij geen aantrekkelijk maatschappij die hij voorspiegelt. Ergens toch jammer dat zijn waanideeën in de weg zijn komen staan van wat hij hier eigenlijk in deze docu verkondigt.
Hier en daar zelfs een plothole in deze docu. Op een bepaald moment spreekt Hitler de jongeren toe, en vertelt hij hen dat ze zichzelf gehoorzaam moeten maken, wat later verkondigt hij dat de Staat hen niet commandeert, maar dat zij de Staat commanderen. Lijkt mij een lastige situatie
Vooral boeiend om te zien hoe je zo'n grote massa achter je krijgt, en de verkondigde ideeën hebben bij wijze van experiment ook wel wat. Jammer dat er een nare nasmaak aan dit alles hangt, en dat het verder ook niet al te veel voorstelt (al die stoeten). Zag er ook nog steeds degelijk uit, maar dat geniale zit hem meer in de leeftijd dan dat het nog echt geniaal is lijkt me.
Anyway, uur lang geboeid gekeken, daarna viel alles teveel in herhaling. 3*
Martin Van K
Pfff, wel interessant en fascinerend om eens gezien te hebben, maar voor de rest weinig boeiend.
Uiteindelijk kon Riefenstahl hetzelfde verteld hebben in een half uur, maar ook evengoed in een 10u durende documentaire.
Ik snap ook niet goed waarom dit heden ten dage nog een controverse kan teweeg brengen. Historisch gezien is dit gewoon belangrijk beeldmateriaal en het laat ons perfect zien hoe het Duitse publiek door dit soort propaganda werd beïnvloed. Met het verbieden van deze beelden nu zou je alleen het tegenovergestelde effect kunnen verkrijgen dan het beoogde. Al wie deze film namelijk gezien heeft zou moeten beseffen wat dergelijke praktijken als gevolgen kunnen hebben (zeker nu wij de gevolgen kennen...)
Maar zuiver als film gezien (uiteindelijk beoordelen we hier op deze site de films), stelde dit niet zo veel voor. 2*
Diesel
Duitsland in Triumph Des Willens is waar elke nazi van droomt. Eén volk, één rijk, één heerser en geen bemoeizuchtige rijke joden die hardwerkende Duitse arbeiders het leven zuur maken. Nazi Duitsland in zijn gloriejaren.
Prachtig om de monsterachtige troepen van stampende, marcherende nazi Duitsers in uniform te aanschouwen. Constant het geluid van trommels en trompetten, spelende kinderen, werkende mannen, lachende vrouwen en een führer die geboren is om te leiden en alles onder controle lijkt te hebben.
Het meest interessante vind ik echter toch de anti-semitische toespraken van al die charismatische nazi leiders, en dan vooral het reactie van het volk, dat reageert met massaal klappen, stampen en juichen. Misleiding.
Wat je politieke standpunt ook is, niemand kan ontkennen dat Leni Riefenstahl een getalenteerde documentaire maker is. De kille, wrange filmstijl van Liefenstahl past perfect bij nazi Duitsland. Triumph Des Willens is een mijlpaal.
****
dutchtuga
Vooral de toespraken van Hitler waren indrukwekkend om te zien in deze registratie van de jaarlijkse partijdag van de NSDAP. Meer dan een registratie is het eigenlijk ook niet. Veel toespraken over een hardwerkende nazi duitsland met een gouden toekomst. Veel dromen en mensen die ernaar snakten in die tijd.
Ongelooflijk ook die mensenmassa's die in Hitler een verlosser zagen. Indrukwekkend dit allemaal te zien en tegelijk te weten wat de toekomst daadwerkelijk heeft geboden.
Als film op zich is Triumph Des Willens misschien wat te langdradig maar weet het toch de aandacht vast te houden. Aantal zeer mooi geschoten plaatjes. Die keurig marcherende soldaten in een perfect en tot op de puntjes uitgewerkt stoet. Mooi in beeld gebracht allemaal door Riefenstahl.
Historisch zeer belangrijke film.
speedy23
Ik heb de kans om de originele versie van deze nazi-documentaire dit weekend te bekijken. Ik ben echt nieuwsgierig.
Respekked
Eerste uur is zeker de moeite waard. Indrukwekkend om te zien hoe 1 man zo'n berg mensen achter zich krijgt. Verder is het natuurlijk een propaganda film pur sang. Mooi om te zien hoe Riesentahl 'de massa' in beeld krijgt. Allemaal lachende, marcherende en sieg-heilende Duitsers, ik denk dat het in die tijd goed gewerkt heeft.
Na het uur blijft het de hele tijd van hetzelfde en wordt het een beetje vervelend.
Oscar Wilde
Zonder de uitgekiende strategie van Goebbels en consorten hadden ze nooit de bevolking zo ver gekregen om zich in een oorlog te storten (ondanks wraakgevoelens en problemen)
Prachtige docu trouwens van Riefenstahl. Een zeer getalenteerde en meesterlijke vrouw.
5,0
otherfool
Indrukwekkend qua vorm en inhoud. Misschien iets te lang, maar een moetje om te zien. 3,5*.
Blood Duster
Indrukwekkend film materiaal van deze legendarische duitse. De sfeer van toendertijd heeft echt iets beklemmends over zich. Een must-have.
- 1960 berichten
Mooi om de waanzin van die tijd te zien. Zeer objectief gebracht en ik zie het ook meer als documentaire, dan als nazi propaganda.
Want????
Kos heeft een punt. In een documentaire die ik over de documentaire zag, bleek toch wel degelijk dat het propaganda betrof. Shocking om de ouutakes van Hitler te zien, trouwens.
Natuurlijk, het was gewoon een vooropgezette propagandafilm. Daardoor kreeg Riefenstahl nota bene de mogelijkheid om de film zo te maken.
- 1960 berichten
Riefenstahl filmde idd in opdracht van Hitler, maar zijzelf was geen nazi, zij was documentaire-maakster. Alle films die in die tijd in Duitsland gemaakt werden, moesten eerst de goedkeuring krijgen om uitgebracht te worden. Zij filmde wat zij zag als ze met Hitler meeging, maar nergens blijkt enige vorm van nazi-sympathie uit. Ik zie, wat er in die film gebeurt,nog steeds als waanzin en waanzin lijkt mij geen goede propaganda.
Dat Riefenstahl geen nazi was is een ander verhaal (al verschillen daar de meningen over). Maar de film zelf is zeker wel als propaganda bedoeld, niet als een objectieve documentaire.
Theatertje
Leni Riefenstahl's meesterwerk verdient meer dan 5 sterren. Het meest opmerkelijk aan de film zijn de cameraposities. Die staan namelijk altijd op de beste plaats. Ze staan allemaal ten dienste van propaganda voor het Derde Rijk. Hitler komt voor in de film alsof hij de held is, de verlosser van Duitsland als het ware (hetgeen zeer vreemd is, aangezien hij afkomstig was uit Oostenrijk). De partijdag wordt geregistreerd door de ogen van de aanwezigen, wat een kille sfeer teweegbrengt, maar tegelijk ook vreugde, aangezien Hitler en zijn SS-ers worden voorgedaan als de mannen die de oplossing wel eens zullen brengen. Daardoor slaagt de film erin om dé perfecte documentaire te zijn (misschien zelfs aller tijden?). Na WO II hield Riefenstahl zich bezig met het filmen van het leven onder de zee. Over contradictie gesproken...
christophel
dat marcheren duurde me toch wel te lang... verders heeft ie wel inhoud, gewoon de waarheid...het volk was hem trouw...
****4
Prince-Remy
Ik kan niet naar een film kijken zonder emoties te hebben. Je kunt een film niet alleen filmisch bekijken en daar over stemmen. Deze film staat voor NSDAP, Nazi's en de verschrikkelijke daden die zijn gepleegd. Alleen daarom al kan ik niks anders doen dan een 0,5 geven. Hoe indrukwekkend het ook is de film heeft mee geholpen aan veel slechts.

Samsara

Chelovek s Kino-Apparatom
Experimenteel / Documentaire, 1929

Le Quai des Brumes
Drama / Romantiek, 1938
propagandanuremberg, germany vrouwelijke regisseurnsdap (nazi party)rally adolf hitleradolf hitler