• 9.373.984 stemmen

Back to the Future (1985)

Sciencefiction / Komedie | 116 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Alternatieve titel: Terug naar de Toekomst

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.433.553)

Releasedatum: 12 december 1985

Plot Back to the Future

"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."

Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

avatar van Beertje45

Beertje45

Vandaag de gehele trilogie nog eens gekeken op DVD en het blijft voor mij één van de beste trilogie's uit de filmgeschiedenis. Na al die keren viel me wel een fout op in deze eerste film. Wanneer Marty in 1955 beland is de tijdmachine niet met een ijslaag bedekt? Foutje?

avatar van orrymain

orrymain

5,0

Wat kun je hier nog over zeggen deze film moet je gewoon gezien hebben classic movie.Fox en Loyd zijn geweldig in deze film

avatar van Insignificance

Insignificance

Doorbraak van de skateboard. Blijft toch een schat van een film. Met de klok op rock dendert Zemeckis voort en deelt onderweg nog heel wat rake grapjes uit. Er gaat wel eens wat mis, maar verspreid over de gehele speelduur heeft het tal van momentjes die goud waard zijn.

Neem alleen al de ontmoeting op de boerderij of de smachtende blikken van Lea Thompson. Michael J. Fox is al een licht neurotisch mannetje, maar Doc Brown (1.21 jigawatts!) spant de kroon. Lloyd steelt de film met z'n uitzonderlijke mimiek en niet te temperen enthousiasme.

Wanneer The Starlighters het even zonder de neef van Chuck Berry moeten doen en steun krijgen van een dikke gitaarsolo die z'n tijd vooruit is, is er helemaal geen houden meer aan. Een hartverwarmend ritje door de jaren heen die met meerdere snaren speelt. This is heavy.

avatar van wolferl

wolferl

Jointz schreef:

Dat komt omdat hij de brief weer aanelkaar geplakt heeft. Dat kun je later in de film ook zien.

Correct.

avatar van daxclusive

daxclusive

Klassieker!! geweldige film 5.0*

avatar van muse

muse

Ik herinner me nog dat ik deze voor het eerst heb bekeken in het plaatselijke parochiezaaltje.

Prachtige film toch in die tijd.

Vond de hele reeks wel niet slecht, maar het ging wel in dalende lijn vond ik.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Om eerlijk te zijn vind ik dit maar een overgewaardeerde film. Nu komt het wellicht omdat ik niet behoor tot de generatie uit de jaren '80 en daarom weinig tot geen nostalgische gevoelens koester. Dat zorgt er dan weer tevens voor dat de gebreken (matig acteerwerk, clichématig verhaal, overdreven Amerikaans) een stuk meer een doorn in het oog zijn waardoor ik het niet anders kan dan dit te bestempelen als een degelijke film, niets meer of minder.

Eraser2

Om hem ten volste te kunnen waarderen moet je hem denk ik als kind hebben gezien. Ik ben ook niet van 1985, maar ik heb ze alledrie kapot gekeken toen ik 10 was. Dat is gelijk ook één van de redenen dat ik deze zo hoog heb zitten. Jeugd sentiment.

avatar van baspls

baspls

"Last night, Darth Vader came down from Planet Vulcan and told me that if I didn't take Lorraine out, that he'd melt my brain."

Geweldige film! Gister weer een keer gezien en heb me net zo vermaakt als de keer ervoor. Een geweldige Spielberg-productie van regisseur Robert Zemeckis.

Je moet altijd erg goed opletten in dit soort tijdreis-films. Hier is het echter alleen om dat je er dan om kan lachen. Bijvoorbeeld vertelde Doc. Brown over een kerel die pijnbomen kweekte en laat Marty dan toevallig over een van die pijnbomen heen rijden.

Erg goed geacteerd door Michael J. Fox. Christopher Lloyd was ook erg goed en een en al komisch. Lea Thompson, Crispin Glover, Claudia Wells en James Tolkan waren ook erg goed. Het acteerwerk krijgt een ruime voldoende.

Erg goede effecten, verzorgd door George Lucas' ILM.

Leuk verhaal, dan af en toe erg komisch en dan weer iets serieuzer word.

Goede muziek van Alan Silvestri. Ook de nummers The Power of Love, Johnny B. Good en Earth Angel waren erg leuk en gaven een soort sfeertje bij de tijd waar het zich afspeelde.

Erg goede film!

avatar van NYSe

NYSe

Heerlijk blijft dit toch. Goeie grappen die nooit oud worden en een bijna onovertroffen chemie tussen Fox en Lloyd.

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Leuke, tijdloze film die nooit verveeld.

Net dit eerste deel nog eens gekeken en heb weer zin om de anderen ook te kijken.

Alweer een hele tijd geleden dat ik hem zag en ik herkende nu voor het eerst Huey Lewis hierin die een kleine cameo maakt en wiens nummers The power of love en Back in time de film tussendoor extra opleuken.

avatar van tattoobob

tattoobob

Yesssssss alle drie op blu-ray

avatar van -LvB-

-LvB-

Eraser2 schreef:

idd een gezond stuk jeugdsentiment, maar wel een van de weinige films met dat sentiment die moeiteloos blijft staan als je hem als volwassene weer kijkt

Eraser2

Dat ben ik zeker met je eens. Als volwassene vallen de leuke details ook veel meer op, althans je begrijpt de grapjes die je als kind niet begreep.

avatar van Black Math

Black Math

Een film die enigszins gered wordt door de nostalgie.

Ik vond dit altijd wel een aardige film, er wordt aardig gespeeld met het idee tijdreizen, maar helemaal consequent wordt het niet uitgewerkt, met name op het punt van het langzaam verdwijnen van het hoofdpersonage. Wat dat betreft liever een film als Bill & Ted's Excellent Adventure dat helemaal de draak steekt met tijdreizen. De personages zijn behoorlijk vlak, al is het grappig te zien dat hoe vlot het hoofdpersonage is, hij eigenlijk in wezen precies zijn vader is met betrekking tot de angsten om de stap te zetten naar het verwezenlijken van toekomstdromen. Leukste personage blijft toch Doc, waar Christopher Lloyd perfect voor gecast is met zijn maniakale blik. Ik ken verder alleen een rol van Lloyd in One Flew over the Cuckoo's Nest, waar die blik op een andere manier net zo goed werkt. Het einde is vrij typisch met Murphy-in-het-kwadraat-achtige taferelen, waarbij alles fout lijkt te gaan. Best wel clichématig.

Audiovisueel middelmatig. De beelden zijn niet spectaculair, er wordt vooral geregistreerd. Haast het leukste was in het begin de scene van de hondenvoer-automaat, iets dat me aan Micmacs à Tire-larigot van Jeunet deed denken, hoewel je daar een film lang met dit soort taferelen krijgt voorgeschoteld. Het jaren 50 gedeelte van de soundtrack beviel me wel, maar die jaren 80 hits zijn echt iets te cheesy.

Leuk om weer eens gezien te hebben, niet geweldig, maar wel vermakelijk. 2,5*.

avatar van elayz

elayz

Vorige week voor het eerst gezien. Pure onzin natuurlijk deze film, maar was toch wel erg vermakelijk. uiteraard heb ik deel 2 en deel 3 ook, kan niet wachten tot we deze kunnen gaan kijken!

avatar van aspro

aspro

tattoobob schreef:

Yesssssss alle drie op blu-ray

YES ME TO ON BLU-RAY!

waanzinnig mooi

avatar van Devedeetje

Devedeetje

Een van mijn lievelingsfilms.

Originele, grappige en zeer slim in elkaar gezette film.

Een film die zonder enige twijfel 5 sterren verdient !

(delen 2 en 3 zijn zeker heel vermakelijke vervolgen, maar lang niet zo ingenieus

als dit voortreffelijke eerste deel.., en krijgen elk 3,5 sterren...)

avatar van John Barry

John Barry

Back to the Future is een hele leuke en grappige film.

Een gekke professor vind uit hoe je moet tijd reizen .Als Marty McFly de tijdmachine uitprobeert gaat het faliekant mis. Marty McFly gaat 30 jaar terug in de tijd en heeft problemen om weer terug te komen. Maar dit is niet het enigste probleem voor Marty McFly.....

Back to the Future is op bepaalde momenten erg grappig. Ik heb meerdere keren tijdens het kijken moeten lachen. De film heeft een paar leuke personages die soms erg grappig zijn. Al moet ik zeggen dat ik de professor soms een beetje te flauw vond ,maar ook om hem kon ik wel lachen. Er word sterk in deze film geacteerd. Vooral Michael J. Fox als Marty McFly vond ik goed gecast.

De muziek van Alan Silvestri vond ik erg goed. De muziek paste heel goed bij de film. De special effects van deze film zijn ook erg goed.

4 sterren voor deze film.

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

Wat blijft deze film 'cool' na al die jaren...

In 1985 was deze film al top. Nu, bijna 30 jaar later is het dat nog steeds.

avatar van Parisa

Parisa

Ze gaan er een musical van maken.

Bron

avatar van gauke

gauke

Een klassieker, het beste deel van de trilogie en een van de meest succesvolle films allertijden onder het motto: "Terug naar de jaren vijftig". Deze combinatie van sciencefiction, avontuur en komedie was een bijzonder grappige tijdreisfilm met een slim bedacht, origineel en goed uitgewerkt script.

Michael J. Fox werd door deze film een wereldster. Het samenspel van hem met Christopher Lloyd was heerlijk en de uitspraken over de toekomst waren prachtig.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Erg leuke film, deze eerste Back to the future-film. De film pas dit jaar voor het eerst gezien, dus ik heb bij deze film geen nostalgische gevoelens. Toch vond ik de film erg goed. De film bevat erg leuke humor en een perfect kloppend verhaal. Christopher Lloyd en Michael J. Fox acteren erg goed en zijn een leuk duo. Ook de muziek van Alan Silvestri is ook erg goed. Dit alles gecombineerd maakt van deze film een echte klassieker.

avatar van asheng

asheng

Na al die jaren kan ik me nog steeds erg goed vermaken met deze film, terwijl veel andere films al gedateerd aanvoelen.

avatar van stefan dias

stefan dias

asheng schreef:

Het script is gewoonweg erg goed. En dat blijft dus goed. Nog altijd de basis voor een goede film.

avatar van asheng

asheng

De script is zeker goed Tijdloze humor en keer op keer reacties van marty en doc brown op "situaties". Ik weet dat nostalgie snel mee speelt met de beoordeling, maar deze film is nou gewoon tijdloos (goed). Veel andere films met jeugdsentimenten blijven veel minder goed hangen na herzien.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Vroeger vrij vaak gezien. Van de trilogie is dit veruit de beste. Hoewel ik de opvolger nog genietbaar vond, verbleekt deze bij de originaliteit en het verhaal van het origineel. Een herkijkbeurt is zeker nog wel aan de orde voor een nauwkeurige beoordeling maar ik geef deze leuke klassieker toch een dikke 4 sterren voor het moment.

avatar van ambrosini

ambrosini

Wauw wat een film.. en "tijdreizen" een droom die uitkomt.. Mr Fox is een van mijn favoriete acteurs. Het verhaal kon beter .. ik bedoel je hebt een tijdmachine. ik kan zoveel dingen bedenken, ah ja...

avatar van alexspyforever

alexspyforever

ambrosini schreef:

Nuja iedereen kan wel een leuk verhaal bedenken bij tijdreizen denk ik. Het verhaal in deze film vind ik eigenlijk vrij goed, in de sequels daarentegen gaat het gewoon van kwaad naar erger. Die kijk ik ook niet meer.