• 9.381.317 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Reichsführer SS Heinrich Himmler

Gerda Christian

avatar van speranza

speranza

Naast eerder genoemd uitmuntend acteerwerk zijn het ook de prachtige beelden en hemels mooie muziek die deze film laten uitgroeien tot een meesterwerk.

avatar van AGE-411

AGE-411

Minotaures schreef:

Niettemin waren de Russen helden

Zeg dat maar niet te luid in bepaalde landen, of je wordt gelynchd

Stephan

Ach.. Stalin heeft (volgens cijfers van de KGB zelf) slechts 42,7 miljoen levens op z'n geweten.

Arnhemmer

Dat zijn er volgens mij toch meer dan dat A.H. (nee.. geen Albert Heyn) op z`n geweten heeft. Toch?

avatar van Mezelf

Mezelf

Blijft een geweldige film.. kijk m elk jaar weer..

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Ik jaag hem mijn top 10 weer in. Bekijk het maar.... ijzersterke acteerprestaties, een sfeer en een karakters waar je een dikke punt aan kunt zuigen. Het lijkt een simpel gegeven: "De laatste dagen van Adolf Hitler en de zijnen" maar wat worden die dagen goed uitgediept in deze film. Deze film is véél meer dan dat alleen. Je ziet de wanhoop en de waanzin in die man.

Dit zijn films....

Run Forrest Run is ook een lekkere, maar die moet er nu ff aan geloven. Tijd voor een persoonlijke top20 MM-crew

Arnhemmer schreef:

Een zwaar onderbelicht fenomeen. Dat komt vooral door de duur waarin hij zijn schrikbewind heeft kunnen uitvoeren. Deels (let op dat woord) mogen we eigenlijk blij zijn dat de Nazi's de communistische opmars van de 20-30er jaren heeft gestopt. Is natuurlijk ook de reden waarom AH de eerste jaren weinig in zijn weg werd gelegd. Enkel het Vaticaan heeft dat ooit uitgesproken: steun voor Hitler was noodzaak om het rode gevaar te stoppen.

Overigens had Hitler (vanuit Duits oogpunt) operatie Barbarossa gewoon uit moeten stellen, want de Sovjets hadden al bijna geen leger meer. Ik geloof dat 90% van alle officieren al waren 'gezuiverd'. Nog een wonder dat ze onder Zjoekov zoveel weerstand hebben kunnen bieden. Die moest overigens na de oorlog ook meteen vrezen voor zijn leven, want succesvol in Rusland betekende eigenlijk automatisch strafkamp en de dood.

De wederopbouw van Rusland na de oorlog is overigens door slavenarbeid gedaan. Niet alleen Duitse krijgsgevangenen werden doodgewerkt (zoals de joden in bv. Dachau) maar ook Russische krijgsgevangenen die terugkeerden werden als lafaards direct naar Siberië gestuurd en overleefden het vaak niet.

De Russen... helden... ik denk er nog even over na.

avatar van stevyforello

stevyforello

Voor de 3e keer gezien vandaag. Dat laatste lijstje wat ze doen of hebben gedaan doet mijn ogen nog steeds tranen om hoe bizar het eigenlijk allemaal is.

avatar van Thom1994

Thom1994

Der Untergang.

Ondanks mijn niet al te hoge verwachtingen van deze film, was ik erg onder de indruk.

Allereerst wil ik de cast een compliment geven. Geweldig acteerwerk, Met Bruno Ganz in het bijzonder, die de rol van Hitler vlekkeloos gespeeld heeft.

De film bevat veel indrukwekkende scenes, en hier en daar korte emotionele stukjes. Verder is er ook spanning en actie aanwezig.

Kortom, alle genres komen in deze oorlogsfilm voor.

Minpunten kon ik niet ontdekken, en daarom geef ik deze film 5*, en een plaatsje in mijn top10.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik had er echt veel meer van verwacht. Slecht was het niet, maar de film kwam maar niet op gang. Bruno Ganz was daarentegen erg goed. Hij draagt de film.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

speranza schreef:

Volledig mee eens. In alle opzichten is dit een nagenoeg perfecte film. Ganz is eenvoudigweg indrukwekkend als Hitler maar ook de andere acteurs spelen werkelijk geweldig. Maar, en dat was ik eerder vergeten, ook de muziek is prachtig. Een absolute topfilm.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Heftige oorlogsfilm over de laatste paar dagen van het leven van Adolf Hitler. Hoewel je de afloop al kent van al de geschiedenis-lessen, blijft de film spannend en bouwt het, door middel van verschillende verhaallijnen, goed op tot een prachtig einde.

Zeker weten geen good-feeling film, richting het einde voelde ik een soort leegte. Je krijgt min of meer medelijden met de mensen, hoewel ze wel beter wisten. Zelfs Adolf leek menselijk. Complimenten voor het acteerwerk van Bruno, zeer geloofwaardig neergezet.

Goede film, verdiende plek in de top 250. Maar hoef ik niet meer te zien. Vond hem vrij deprimerend overkomen en de film gaf mij niet echt een wauw-effect. Natuurlijk moet dat ook niet, met zo een thema, maar toch verwacht je overdonderd te worden, of zo iets.

4,5 sterren. Hoge score voor een oorlogsfilm, voor mij dan.

avatar van ehs21

ehs21

Zoals iedereen al zegt erg goed casting en acteerwerk. Sfeer wordt ook goed neergezet al zijn sommige scenes wel duidelijk voor in een film en komen dan iets te dramatisch of emotioneel over. Bijv. de meeste scenes met Peter of op het laatst dat 1 of andere groep vrouwen de kleren van Hitler en Braun willen bekijken (laatste vond ik echt een rare en overbodige scene). 4,5*

avatar van wibro

wibro

Stephan schreef:

Nog een wonder dat ze onder Zjoekov zoveel weerstand hebben kunnen bieden.

Dankzij de waanzinnige rassenpolitiek van Adolf Hitler. Hij had de oorlog tegen de Sowjet Unie met gemak kunnen winnen. Iedereen daar wilde van het schrikbewind van Stalin af. Maar Hitler zag het slavische ras als untermenschen die er alleen waren voor slavenarbeid of om simpelweg vernietigd te worden. Hitler wilde 'Raum im Osten' en voor de Slavische Untermensch was daar geen plaats. Russische krijgsgevangenen stierven met bosjes in concentratiekampen. Hele dorpen werden uitgemoord. Tja, wat moet je dan als sowjet burger? Dan toch maar liever je zelf tegen de nazi's dood vechten.

avatar van Skylar_Malfoy

Skylar_Malfoy

Ik vond dit een goede film. Een pluspunt was dat je niet kon zien wat zich allemaal afspeelde in de bunker tijdens de zelfmoord scene
Verder vind ik het een realistisch (denk ik, want ik was er zelf niet bij in het echt) beeld van de ondergang.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Het blijft ongelooflijk, dat de nazi's zoveel landen veroveren/bezetten en dat ze daarna helemaal terug worden gedrongen tot wijken van Berlijn.

Van grote macht naar helemaal niets.

Iedereen kent wel fotos en beelden van Hitler in Parijs, Praag, Adelaarsnest en tijdens Olympische Spelen.

En dan zie je Hitler in zon bunker....

Macht kan je dus zo snel weer verspelen.

Arnhemmer

Na de mislukte aanslag van Claus von Stauffenberg op Adolf Hitler, klapte Hitler helemaal in. Zowel lichamelijk als psychisch. Hij was niet meer in staat om reëel te denken. Tevens leed hij aan de ziekte van Parkinson. Hitler veranderde in een paar maanden tijd in een menselijk en emotioneel wrak. Vanwege zijn brute uitbarstingen durfde (bijna) niemand uit zijn directe omgeving tegen hem in te gaan. Generaal Guderian heeft één keer dat lef gehad en een zwaar beledigende tirade van maar liefst twee uur was het gevolg. Tevens verloor A.H. de grip op de werkelijkheid. Dit wordt ook in deze film duidelijk, wanneer hij met legereenheden begint te schuiven die allang niet meer bestaan of ernstig verzwakt zijn. Veel van zijn generaals waren het op het laatst niet meer met zijn beslissingen en handelswijze eens en in plaats van te protesteren, werden bevelen niet (meer) opgevolgd of werd er zelfs tegenovergesteld gehandeld. Al deze feiten op een rijtje moesten wel tot `Der Untergang` leiden.

avatar van speranza

speranza

Dat alles is in deze film op sublieme wijze verwerkt.

avatar van thunderball

thunderball

Zeer goede en sterk geacteerde film over de laatste dagen van Hitler.

Het spel van Bruno Ganz is werkelijk fenomenaal. Ik betrapte mezelf er een paar maal op dat ik het idee had naar de echte Hitler te zitten kijken.

Hij speelt de rol niet als monster, maar als een echt mens, die zelfs hier en daar redelijk sympathiek over komt (wat hem alleen maar enger maakt) en dan plotseling vh een op het andere moment in woede uit barst. Je ziet ook duidelijk dat hij steeds meer en meer de werkelijkheid niet meer onder ogen lijkt (te willen?) zien en denkt dat hij nog steeds de geallieerden kan verslaan.

Echt zeer goed gedaan.

Ook de andere acteurs waren allen zeer goed, van hoofdrollen tot de kleinste bijrol (op misschien die vijf, zes kinderen na).

Verder vond ik het zeer interessant om te zien hoe zo'n gigantische bunker er van binnen uit heeft gezien. Ik ging er kennelijk onterecht altijd van uit dat die maar bestond uit een of twee ruimtes.

Dit leek echter op bijna een heel hotel.

Toch vind ik de film niet perfect.

Ik had van te voren eigenlijk verwacht dat het louter over Hitler zelf zou gaan.

De belevenissen van dat jongentje interesseerden me bv niet enorm. Ook het feit dat de film na Hitlers zelfmoord nog een uur (!) door gaat vond ik wat teveel van het goede. Hoe het verder met bv die typiste verging vond ik weinig boeiend.

Het had naar mijn mening allemaal wat korter en beknopter gekund.

Vanwege vooral Ganz' performance en de beklemmende, authentieke sfeer:

een acht, ofwel vier sterren.

Arnhemmer schreef:

Dat is niet helemaal correct. Zijn fysieke verval was inderdaad ingezet, maar psychisch gaf die mislukte aanslag hem een boost. Hij geloofde echt dat het voorbestemd was dat hij die aanslag overleefde; het bewijs dat hij de messias / de uitverkorene was.

avatar van Jasper111

Jasper111

Wat een fantastische acteur, Bruno Ganz!

De film boeit me wel maar ik heb hem al twee keer half gekeken omdat ik hem toch net niet leuk genoeg vond om tot 12 uur s'avonds te gaan kijken.

LZA schreef:

Als je jezelf zoiets wijsmaakt is dat al een overduidelijk teken van psychische neergang.

LZA

Neergang? Volgens mij was die vent al niet helemaal gezond geboren.

Die "voorzienigheid" had hij zichzelf al aangemeten in WO1.

Hier wat leesvoer.

Stephan

"In totaal overleefde Hitler 42 pogingen. "

Ik denk dat ik dan ook tot die conclusie was gekomen.

LZA

Bizar inderdaad als je dat getal tot je door laat dringen.

LZA schreef:

Neergang? Volgens mij was die vent al niet helemaal gezond geboren.

Precies. Met `neergang`bedoelde ik dus ook `merkbaar gestoorder dan ie al was`.

avatar van markie1978

markie1978

Vind het jammer dat de kinderen vermoord werden, was naar mening niet nodig voor deze film. Hitler komt in deze film over als een zwaar gestoorde man, ik weet niet of dat ook echt zo was, ik kan namelijk niet geloven dat een zwaargestoorde man zoveel aanhangers kan krijgen, hij heeft ergens een groot charisma. Snap ook niet dat ze allemaal zelfmoord pillen hebben (gingen ze ervanuit dat het toch al hopeloos was?)

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Hier een stukje school TV.

Arnhemmer schreef:

Precies. Met `neergang`bedoelde ik dus ook `merkbaar gestoorder dan ie al was`.

Wat jij wil.

Echter, jouw stelling dat Hitler psychisch helemaal inklapte na die aanslag klopt dus niet. Dat was mijn punt.

Arnhemmer

Mijn punt klopt wel degelijk, maar daar ga ik hier niet verder over discussiëren. Ik wil dat eventueel wel via een pm als je dat wilt.