Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
aspro
@aspro Je Quote me 2 keer is dat de bedoeling.
nee hoor SORRY!!
ik wou iets schrijven bij die zie dat de film wel in een half uur gemaakt kon worden.
EW_MK1.
nee hoor SORRY!!
EW_MK1.
Oke je kan de berichten ook verwijderen.
Minotaures
Het Berlijnse bunker was toch onder de Reichstag? Ben het even kwijt.
aspro
Het Berlijnse bunker was toch onder de Reichstag? Ben het even kwijt.
ja dat klopt inderdaad de bunker zat onder de ''reichstag''
Virix
Wat een fenomenaal acteurwerk en casting! Ik vond Bruno Ganz echt heel erg goed acteren. Ook de sfeer die deze film je geeft is erg goed. Ik ben sowieso geïnteresseerd in WOII, dus was erg benieuwd naar deze film. Ik ben blij dat ik hem nu gezien heb, toch ook weer wat extra kennis opgedaan.
OliverDogg
ja dat klopt inderdaad de bunker zat onder de ''reichstag''
Hij zat toch onder de Rijkskanselarij...?
- 19752 berichten
Klopt en Rijksdag is zo bekend om die Rus die even geen Russische vlag had en toen maar een rood kledingstuk op de Rijksdag zette.
royalfox
Bruno Ganz is de beste acteur die ooit Adolf Hitler heeft gespeeld.
over de film: casting was juist gedaan, het acteren was goed en de sfeer is perfect,

- 19752 berichten
Ja Stalin vond het maar niks dat het geen echte Russische vlag was en dat hij een dag te vroeg op de Rijksdag werd gehesen.
Wel een mooie foto geworden ook al is dat in scene gezet.
Arnhemmer
Oké, maar is de Russische soldaat met de vlag, dezelfde als met het rode kledingstuk? Ik zou dat nl. niet meer dan logisch vinden. Hem komt immers die eer toe.
- 19752 berichten
Op 30 April 1945 liep Sovjet-soldaat Mikhail Minin samen met enkele "kameraden" van zijn peloton het Duitse Reichstag binnen. Bij gebrek aan een officële Sovjet-vlag hadden hun meerderen hen opgedragen een rood kledingstuk of rode doek te gebruiken als men als eerste de Reichstag veroverde. Op 30 April hees Sovjet-soldaat Mikhail Minin een rode doek op het dak van het gebouw van de Rijksdag om 10.40 uur in de voormiddag.
Er bestaat een beroemde foto van dat tafereel, maar daarop is soldaat Mikhail Minin niet te zien. In werkelijkheid had Jozef Stalin (Sovjet-leider) opdracht gegeven de Sovjetvlag uiterlijk 1 mei 1945 op de Rijksdag te laten wapperen. Omdat dit op 30 april was gedaan door Mikhail Minin met een rode doek en zonder fotograaf, was Stalin niet echt tevreden en beval hij het tafereel op 1 of 2 mei nogmaals op te voeren, ditmaal met een echte Sovjet-vlag. Mikhail Minin kreeg niet meer de eer te poseren; dat werd gegund aan de Sovjet-sergeanten Meliton Kantaria en Mikhail Yerogov, waarbij het geheel nu werd gefotografeerd. Mikhail Minin raakte in de vergetelheid; wel bestaat er in Rusland nog een schilderij, waarop hij samen met zijn kameraden de rode doek hijst op de Rijksdag.
benthe
Door 4&5 mei weer veel mooie oorlogsfilms op tv, ook naar deze ben ik zeer benieuwd.
Minotaures
Dit wist ik niet. Wat jammer dat hij niet de eer kreeg om dat te doen.
Niettemin waren de Russen helden
Al DeNiro
Bruno Ganz is de beste acteur die ooit Adolf Hitler heeft gespeeld.
Ik vind Hitler van The Last Crusade & Valkyrie ook erg goed.
speranza
Ben erg benieuwd naar Ganz!
huVILEub
Daar is hij vast blij mee...
speranza
Het moge toch duidelijk zijn wat ik hiermee bedoel. Je bent bovendien vergeten mij volledig te quoten. Ik bedoel natuurlijk dat hij zo uitzonderlijk goed speelt dat hij het bijna is. Een groter compliment kan niet gemaakt worden. Jammer dat ik dit nog moet uitleggen.
huVILEub
Dat was niet serieus bedoeld. Jammer dat ik dat nog moet uitleggen.
speranza
Ik mag toch hopen dat RTL7 deze film op deze bijzondere avond zonder reclames gaat uitzenden?
speranza
Dodenherdenking. Het is trouwens inderdaad ijdele hoop gebleken.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler