Genre: Drama / Romantiek
West-Duitsland
Geregisseerd door: Rainer Werner Fassbinder
Met onder meer: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem en Barbara Valentin
Gesproken taal: Arabisch en Duits
Te zien in één bioscoop ()
Plot Angst Essen Seele Auf
In een kroeg leert de 60-jarige weduwe Emmi een veel jongere Marokkaanse gastarbeider kennen, die ze gemakshalve Ali noemt. De twee kunnen best met elkaar opschieten en Emmi neemt de man mee naar huis. En nu ze toch samenwonen, besluiten ze ook te trouwen. Maar dat is niet naar de zin van Emmi's racistische schoonzoon, net als voor de onbegrijpende buitenwereld...
Emmi Kurowski
Mrs. Angermayer
Hedwig
Bardame
FisherKing
Wat zou ik deze eens graag weer willen herzien..
FisherKing
Rainer Werner Fassbinders sterkste film naar mijn idee.
Tegen de achtergrond van een heel erg behoudend München wordt een verhaal verteld over eenzaamheid en buitenlanderhaat en de daardoor veroorzaakte eenzaamheid.
Erg vet aangezet door Fassbinder (bijna overdreven reacties van de omwonenden) maar ook erg mooi gebruik van kleur; en er wordt een haatdragende wereld inelkaar gezet in een hele minimalistische manier met vrij beperkte dialoog.
4.5 *
karmacoma
maar ook erg mooi gebruik van kleur
Ik heb deze alweer een tijdje geleden gezien maar vooral het kleurgebruik is me bijgebleven! Is trouwens met veel van Fassbinders films zo.
Errug mooie film, ik sluit me verder bij de anderen aan.
4 *
(er is 20/8 een docu op Ned. 3 over Fassbinder...voor wie het interesseert)
Mooie film die alle facetten van discriminatie en de gevolgen daarvan behandelt.
Hoe het mensenlevens kan ontregelen.
Emmi Kurowski (Brigitte Mira) is een erg lieve innemende vrouw. Haar personage is op zoek naar gezelschap en troost. Wat zeer mooi in beeld wordt gebracht als ze die vindt bij Ali.
De discriminatie en verstoting van het stel door de gemeenschap doet pijn aan de ogen.
Gelukkig is er sinds 1973 het e.e.a. verbeterd. Deze Fassbinder moet een enorm statement zijn geweest toen de film uit kwam.
Minpunt vind ik het schematische verhaal. De verschillende verhaallijnen gingen wat abrupt in elkaar over.
Ik heb altijd de titel onvertaald gelezen. Nu ik de betekenis ken, vind ik 'm zeer goed.
Trouwens, de NL-titel is: Alle Turken heten Ali !!!
Niet erg subtiel, maar wel ironisch.
Want Ali heet geen Ali, en Ali is geen Turk maar een Marokkaan...
Queto Yurlunyur
Gelukkig is er sinds 1973 het e.e.a. verbeterd. Deze film van Fassbinder moet een enorm statement zijn geweest toen de film uit kwam.
Volgens mij viert de xenofobie vandaag de dag helaas nog steeds hoogtij in (o.a.) Muenchen, al kan ik dat zo gauw even niet staven.
FisherKing
Gelukkig is er sinds 1973 het e.e.a. verbeterd.
De wens is de vader van de gedachte.
Ik vrees dat er niet zoveel verbeterd is, vooral niet in die behoudende gemeenschappen.
Maar staven kan ik het ook niet.
FisherKing
Erg mooi, voel ineens weer de schrijnende emotie in de film.
Ik vond dit stukken beter dan de andere film van Fassbinder die ik zag (Der Händler der Vier Jahreszeiten) en dat heeft te maken met een scherper verhaal en veel aansprekender (en beter acterende) hoofdpersonen.
Ik meer ergens gelezen te hebben dat Fassbinder erg beïnvloed is door Douglas Sirk. Ik heb helaas nog nooit een film van Sirk gezien, maar deze film is in elk geval een mooi, ietwat dik aangezet melodrama. Met opvallende kleuren.
Brigitte Mira (nu al in de 90 en nog steeds actief) is erg goed. De film zit ook nog vol mooie stilte's. Niet direct helemaal mijn ding, maar ik begrijp alle lof voor Fassbinder al wat beter.
Axel Kouderdijk
Brigitte Mira (nu al in de 90 en nog steeds actief) is erg goed.
Weet eenzelfde gevoel van vertedering op te wekken met haar titelrol in "Mutter Küsters Fahrt Zum Himmel" van dezelfde regisseur, uit 1975.
Ze is 5 maart 2005 overleden, bijna 95 jaar oud (ze is van 20 april 1910).
AK
FisherKing
Weer geen reactie op deze fantastische film. Vertel Alex.
Het hakte er bij mij zo hard in. Het is nog steeds hetzelfde vandaag de dag, er is eigenlijk nog niks veranderd. Toen 1974 nu 2005. Is er iets gewijzigd sinds die tijd ? Toendertijd begreep niemand die Fassbinder hier briljant verwoordde. Enkel top 1 in IFFR 1974.
Weet nu weer waarom Fassbinder de meest briljante regisseur is, die er op onze aartkloot heeft rondgelopen. Als een vuurvlam...
Zonder thema, zonder enig gevoel voor moralisme.
En zo ontzettend tegentraads in een RAF omgeving.
Berlin Alexander Platz nog maar eens herzien, voor de diepe thema's die ie via Doblin kon aansnijden.
93.9
Nog geen twintig jaar na WOII en dan (west-) Duitsers zo in beeld brengen, ook nog eens door een Duitse regisseur.
Op z'n minst gedurfd te noemen.
Verder mooie jaren 70 beelden/kleuren.
Erg goede film in al zijn eenvoud en zeer duidelijke weergave, die ik 4 sterren zou geven, ware het niet dat wat FK al aangaf mij ook wat stoorde:
Fassbinder wil iets te graag binnen de speeltijd van zijn film bepaalde punten er doordrukken, waardoor het geregeld wat overdreven overkomt...wat best wel funest is voor een dergelijke serieuze film, maar hier komt hij er redelijk mee weg.
In ieder geval toch een zeer aangename verrassing voor mij. Originele filmer die Fassbinder.
liger
Fassbinder-programma in het Filmmuseum van 3 november t/m 28 december! vele klassiekers opnieuw in de bioscoop
offermans
Oooo, wat een prachtig tijdsbeeld en toch zo actueel. Prachtig uitvergroot geacteerd. Top.
poko
- 2074 stemmen
Sterker nog: 'Angst essen Seele auf' is een bewerking van Sirks 'All that Heaven allows' (niet gezien overigens), dat ook model heeft gestaan voor 'Far from Heaven.'
Mooie film dit. Inderdaad wat nadrukkelijk af en toe, maar eigenlijk werkt dat prima hier.
poko
- 2074 stemmen
Nog geen twintig jaar na WOII
uhm...
Maar goed, ook in de jaren zeventig nog gedurfd denk.
danuz
Mijn eerste Fassbinder viel me tegen. Angst Essen Seele Auf is vooral een starre film.
Het thema is an sich goed gekozen, hoe de mens buitengesloten wordt en de resulterende eenzaamheid zich langzaam een weg naar binnen vreet. Jammer genoeg kiest Fassbinder voor een zeer opzichtige manier om dit duidelijk te maken. Moeilijk uit te leggen, maar er bekroop me een zelfde gevoel als ik vroeger ook wel eens bij tekenfilms had: We zien iemand een gebouw binnen dringen en tegelijkertijd zien we de bewakers ook door het gebouw lopen. Als kijker weet je dat het alleen maar fout kan gaan. Een frustatie bekruipt je en je hebt behoefte om de film te stoppen. Vage beschrijving misschien, kon het niet snel anders verwoorden.
Bij Angst.. was een zelfde soort iets aan de hand. De mensen omheen Emmi zijn allen zo anti buitenlander dat het alleen maar fout kan gaan. Dit bracht bij mijn zo’n frustratie op, dat ik alle plezier in het kijken verloor. Het is maar weinig subtiel eigenlijk.
Ook visueel vond ik er bar weinig aan. Een bepaalde starheid doorheen de hele film. Een doodsheid. Misschien is het de tijdsgeest en was het Duitsland van toen echt zo. Maar ik kon er weinig van genieten.
Naar het einde toe werd het wel beter en ik moest zeggen dat ik vooral de onderhuidse frustraties van ‘Ali’ dan weer wel erg goed vond. Hoe hij zich toch niet geheel kan binden, zijn gevoel van heimwee. Mooi gespeeld.
FisherKing
Ik voel aan de trilling van je post dat je niet eens beseft dat dit in 1973 gedraaid is.
danuz
Ik besef me dat best goed. Is iets wat niet alleen aan de film terug te zien is, maar ook te merken in het steeds bovenhalen van de naam Hitler. Iets wat toen toch nog meer leefde dan nu, heb ik het idee.
En trilling ?
FisherKing
beschrijving misschien, kon het niet snel anders verwoorden.
Als jij op een bepaalde tijd in de verkeerde kroeg staat voel je precies dezelfde emotie, Nu nog, die trilling.
En zeker toen was de samenleving erg divers dat dit zo ontzettend levend overkomt, destijds. Fassbinder vergroot het doelbewust uit, maar eigenlijk zijn we niks beter in 33 jaar verder leven. En dat maakt me triest.
danuz
Ik vind het thema dan ook goed, de uitwerking (de uitvergroting) totaal niet. De manier waarop iedereen zo moeilijk doet bevalt me niet. Ook de starre manier waarop dit alles gefilmd is niet.
Ow, hoe het gefilmd is is juist één van de meest aansprekende punten hier vind ik. Echt zo typisch vreselijk-Duitsland- jaren '70 grauwe sfeer. Inclusief oranje gordijntjes met motiefjes, lelijke schemerlampen en grauwe kleding.
dutchtuga
Vond de setting ook intrigerend. Veel kleuren, heldere kleuren maar tegelijk erg grauw en sfeerloos allemaal.
Angst is een mooie film over een onderwerp die altijd interessant blijft. Mooi om te zien dat er eigenlijk weinig veranderd is na 30 jaar. Het acteerwerk van Mira was uitstekend en Salem is geen groot acteur maar zet een erg amabele karakter neer met een uitstraling dat veel compenseert. Geen slecht woord eigenlijk te zeggen over Angst Essen Seele Auf, mijn eerste contact met Fassbinder, alleen jammer dat ik geen ondertiteling bij de film had. Nou is duits niet al te moeilijk om te begrijpen maar ik zou dit dolgraag met ondertiteling willen herzien.
Voor nu 4*
Friac
Wat hier reeds aangehaald is, wil ik graag ook even aanstippen nl. de verwondering die me besloop hoe zo'n behandeling van het racismethema na een 30-tal jaar nog steeds zo ongelooflijk actueel is, en hoe de vele kleuren in de film er niet in lijken te slagen om er een vrolijke film van te maken.
Mijn eerste Fassbinder is me prima bevallen. Het basisidee kende ik al van Sirk's "All That Heaven Allows", en ergens miste ik de prachtige kleurensymboliek van het origineel, al was deze toch nog in beperkte mate aanwezig. Het verhaal werd wel wat opgedreven, met een nog 'onmogelijkere' liefde nl. die tussen een oude vrouw en een 20-jaar jongere Marokkaanse gastarbeider. Ik heb de film dan ook intens beleefd.
De dialogen deden vaak ietwat stroef aan, maar dat is iets typisch aan Fassbinder zeker?
Hoe dan ook: een mooie kennismaking en een mooie alternatieve versie op Sirk's meesterwerk.
FisherKing
De wat "stroevere" dialogen zijn ongetwijfeld ingegeven door de taalbeperking en gêne . Wat het voor mij erg realistisch maakte

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Soy Cuba

Pather Panchali
Drama, 1955

Ordet
Drama, 1955
duitslandforeignerouder-kindrelatieman vrouw relatiecleaning ladymunich, germanyunsociabilitygerman-turkish living together oudere vrouw jongere man relatiecleaner new german cinemaage-gap relationship