• 9.376.798 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van Smith

Smith

Zeer bizarre film... Is zekers de moeite waard. Geef m 4 sterren.

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Staat deze nog niet in de top 250 ?

gemaster

De film is te recent om erin te mogen.

Daarbij verdient deze film het ook absoluut niet.

avatar van Jorick

Jorick

Een mooie en indrukwekkende film.

Opzich ook leuk dat er redelijk veel bekende acteurs en actrices in de film spelen die een kleine rol vertolken.

avatar van savi_7

savi_7

wie deze film goed vindt zal deze film ook goed bevalle, The Power of One, waar ook Morgen Freeman in meespeelt

avatar van Figo

Figo

Zwaar overgewaardeerde film. Waar ik me (onder andere) aan erger is dat de emoties in deze film "westers" worden ingevuld. Dit Afrikaanse drama is door de regisseur op zo'n manier neergezet dat de westerling zichzelf makkelijk kan herkennen in de personages. Terry George heeft als het ware een blank jasje aan dit drama gegeven. Dat was niet nodig. De genocide in Rwanda was zo onmenselijk dat ieder individu met een beetje hart zich makkelijk zou moeten kunnen inleven in de gebuertenissen die plaatsvonden, ZOALS ZE PLAATSVONDEN. Een Afrikaans, en daarmee realistisch, perspectief was hier meer op z'n plaats geweest. Ik stoorde me ook vaak aan het acteerwerk dat uitermate slap was. Vooral Nick Nolte was een drama. Hij vulde het personage zo slecht in dat hij verdwaald leek. Don Cheadle vond ik echter verrassend goed. Het camerawerk hielp zo af en toe mee om een chaotische en beklemmende situatie te creëren. De muziek werkte daarentegen eerder storend dan aanvullend. Al met al, 2,5*.

avatar van Relschopper

Relschopper

queenie schreef:

het blijft erg natuurlijk, maar de film vond ik niet echt boeien. Langdradig en weinig te zien. 2* voor de moeite

Dan heb je echt HE-LE-MAAL niets van deze film gesnapt!! Ach, voor het BrEeZaH-publiek hebben we altijd nog 'VeT KeWle FiLmS' als Mean Girls en meer van die tienermovies...

Ik vond het een hele indrukwekkende film. Emoties zijn emoties, of deze nu Afrikaans zijn of Westers!! Een film moet natuurlijk ook wel commercieel aantrekkelijk zijn anders wordt deze niet uitgebracht! Was die wel zo aantrekkelijk geweest als het allemaal vanuit een Afrikaans oogpunt was weergegeven? Nee, dan had je de film in een verlaten filmhuis kunnen zien.

Nu hebben de makers in ieder geval bereikt dat de hele wereld met de neus op de feiten werd gedrukt!

Relschopper schreef:

Ik vond Mean Girls beter dan deze film.

avatar van Relschopper

Relschopper

gemaster schreef:

Ik vond Mean Girls beter dan deze film.

Tuurlijk, voor een geile pubert is een film met lindsay lohan natuurlijk een stuk spectaculairder! Voor de mensen die die periode wel een beetje gehad hebben is er dan deze film...

gemaster

Ik heb die periode wel een beetje gahad en dan nog blijf ik Mean Girls een betere film vinden dan dit werkje. Mean Girls is een lekkere pretentieloze comedy met een aantal erg leuke grappen. Hotel Rwanda is een dure TV film die bol staat van de cliché's en die bovendien ook nog eens matig geacteerd is(Nick Nolte!).

avatar van Anonymous

Anonymous

Ik ben het in grote lijnen eens met de bovenstaande reactie van Figo. De wereld heeft apatisch toegekeken hoe het verliep in Ruwanda. Er zijn slechts enkele scenes die je neus direct op de gevolgen drukken. Die scene waar ze over de lijken rijden is een scene waar je goed door krijgt wat er nou is gebeurt. Hoewel je er niet met je neus op wordt gedrukt.

Aan de andere kant hebben we vooral in deze film de wat ''veiligere'' deel van Ruwanda gezien, namelijk in het hotel. Dat is denk ik een gemiste kans. Anderzijds heeft dat ook weer z'n voordeel: De Amerikaanse reporter/cameraman (met die baard) verwoordde goed hoe men over het algemeen naar zoiets kijkt: (iets in de strekking van) men kijkt naar de onmenselijke beelden, vinden dat erg en gaan daarna net zo makkelijk weer verder met wat ze daarvoor aan het doen waren. Louter confronterend materiaal is dan ook niet de manier om deze kwestie enigszins te belichten.

De hoofdpersoon zet een uitstekende rol neer. Deze film heeft mij aan het denken gezet over deze kwestie. Een aanrader.

3,5*-en

avatar van YuLaw16

YuLaw16

De film had wat aangrijpende momenten, maar het meerdendeel van de film was gemiddeld: 3.5/5

avatar van james_cameron

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensheid, degelijk verfilmd. Cheadle is prima in de hoofdrol, maar door de nogal traditionele vertel- en filmstijl en het nogal voorspelbare verhaalverloop wil het helaas maar niet echt meeslepend en/of aangrijpend worden. Jammer, want een dergelijke film moet nu juist als een mokerslag aankomen, zeker omdat het hier gaat om een tot nu toe door de wereldmachten weggestopt onderwerp. Belangrijk dus maar niet bijzonder.

avatar van rondh

rondh

gemaster schreef:

Nick Nolte speelde eindelijk weer eens goed in deze film. Trouwens, de cast was erg goed.

Ik vond het een steengoede film. Ik zat soms met open mond te kijken. Je ziet toch door deze film hoe erg het allemaal was daar in Rwanda.

avatar van Anne-marie

Anne-marie

Dit is een must see, voor iedereen. Al is het maar om te weten hoe het er in Rwanda aan toe ging in 1994, tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's. Wel erg aangrijpend, ik heb 5* gegeven.

rondh schreef:

Maar denk je niet dat je deze film heel erg goed vindt doordat je de gebeurtenissen zo indrukwekkend vond, mede doordat ze waargebeurd zijn? Als film op zich stelt dit toch geen reet voor?

avatar van Mark86

Mark86

Anne-marie schreef:

Wel erg aangrijpend, ik heb 5* gegeven.

Nee hoor, jij hebt 0,5 ster gegeven

gemaster schreef:

Als film op zich stelt dit toch geen reet voor?

Jawel hoor.

avatar van ewalk

ewalk

RolfWolf schreef:

Erg goed dat deze film gemaakt is. Een van de sterkste scènes vond ik de westerse politieke discussie op de radio over de definitie van het woordje ' genocide'. Terwijl de massaslachting in volle gang was. Dat klonk ongelooflijk wereldvreemd en laf.

-Bovendien vind ik dat in de film de schuld te veel en te makkelijk gelegd wordt bij 'het Westen'. En de suggestie van racistische motieven voor de passiviteit vind ik zwak. De daders en eerstverantwoordelijken waren de extremistische Hutu-leiders en die talloze uitvoerders.

Indien je je meer verdiept in de geschiedenis van Afrikaanse landen zul je merken dat de meesten misschien ruim 100/150 jaar geleden kunstmatig gecreerd zijn. Hierdoor zijn verschillende stammen in een land komen te wonen. Zoals ook in de film wordt verteld, werden bepaalde etnische groeperingen bevoordeeld ten op zichte van anderen waardoor er tweedracht werd gezaaid. Deze methoden werden ook tijdens de slavernij toegepast door de slavenhouders: hoe lichter een slaaf hoe meer privileges. Ook de Nederlanders konden er wat van: voormalig Nederlands Indie: Christelijke Molukkers, Indo-Nederlanders ten op zichte van de animistische of islamitische Javanen, Sumatranen e.d. De Britten in India en Afrika. De Fransen, Belgen en Portugezen in Afrika en de Portugezen op Timor en ga zo door.

Dat dit na verloop van tijd en van generatie op generatie meerdere malen de vlam in de pan heeft doen slaan leidt geen twijfel, maar dat de westerse wereld de andere kant op kijkt en zegt dat men het aan zich zelf te wijten heeft, is een halve waarheid.

In het geval van Rwanda had Belgie een grote verantwoordlijkheid omdat zei ooit de tweedracht hebben gezaaid om zo het land "beter" te kunnen beheersen.(The Belgians may have intervened, certainly had the military power to do so, but became gun-shy after the Interhamwe, in a calculated move, specifically targeted and killed ten Belgian peacekeepers, effectively quashing what fragile public support for intervention may have existed in Belgium.)

As Canadian general Romeo Dallaire, the commander of UN peacekeeping forces in Rwanda at the time said in a recent interview with Mother Jones Magazine, "No one -- absolutely no one -- gave a damn. Or, to put it another way, no one wanted to risk soldiers in another “African adventure” where the country was of absolutely no strategic importance to anyone. So they simply applied the “Mogadishu rule,” that, unless it’s in your self-interest, you don’t go and waste resources or risk your people in these conflicts.

In other words, while a form of racism played a part in the decision not to intervene, it was political self-interest combined --at least in the US-- with the cumbrous nature of representative partisan politics which ultimately swung the scales. (www.manxo.com)

Pas een maand na het begin van de genocide neemt de VN een resolutie aan die het uitzenden van extra mankracht mogelijk maakt, maar niemand reageert. Het duurt nog een maand voordat Frankrijk haar troepen aanbiedt voor handhaving van de veiligheid. De hulp van Frankrijk komt op een opmerkelijk moment. De grote slachtingen onder Tutsi's zijn voorbij. Het Tutsi rebellenleger trekt op tegen de Hutu's. De rollen zijn omgedraaid, nu slaan de Hutu's op de vlucht uit angst voor de wraakacties van de Tutsi's.

Er is kritiek op de Fransen omdat de humanitaire actie vooral politieke motieven zou hebben. De Fransen hadden een goede relatie met de regering van Habyarimana en met Zaïre. Door de strijd tussen de Franstalige Hutu's en de Engelstalige Tutsi's lijkt het oude koloniale conflict op te rakelen.(www.vpro.nl)

De film brengt de gehele tragedie daadwerkelijk aan het grote publiek aan de man. Men simplificeert het gebeuren natuurlijk door een persoon en zijn gezin te volgen. Het is waar gebeurd, dat staat buiten kijf, maar zonder kennis van de geschiedenis van het land of de koloniale geschiedenis van andere landen, is de film moeilijk te begrijpen. Toch hier en daar goed spel en wat verwijzingen naar het ontstaan van het conflict.

3.5 ster

avatar van wackyboy

wackyboy

Film die als eye-opener zeker geslaagd is. Je gaat je afvragen hoe het mogelijk is dat er nog steeds honderdduizenden mensen afgeslacht kunnen worden, zonder dat er van buitenaf wordt ingegrepen. Je gaat je ook afvragen of dit allemaal gebeurd zou zijn als Rwanda een belangrijk olieproducerend land was geweest.

Naast de geslaagde boodschap vond ik de film zelf niet zoveel om het lijf hebben. Filmisch en verhaaltechnisch vond ik het allemaal zelfs wat clichematig en snap ook niet dat de film oscarnominaties in de wacht wist te slepen.

avatar van Jan on fire

Jan on fire

Ik vind dat ze er goed in geslaagd zijn de boodschap over te brengen. Ongelooflijk dat zulke dingen gewoon gebeuren op deze kloot. Kan je toch mooi zien dat wij westerse "beschaafde" mensen weinig geven om de mede mens.. we laten ze gewoon elkaar afslachten en de enigste rede dat we dat toelaten is omdat we er zelf niet beter van worden (als we zouden ingrijpen). Het is goed dat zulke films gemaakt worden.. het opent de ogen en het is zo nu en dan weleens goed om met de neus op de feiten gedrukt te worden.... hoe hard die vaak ook zijn.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

ewalk schreef:

Natuurlijk had het Westen kunnen en mijns inziens ook moeten ingrijpen, en hebben 'wij' dus gefaald. Oftewel de alom vervloekte politieagent van de wereld Amerika, en de immer verdeelde en besluiteloze Europese Unie. MAAR dat geldt ook voor het overige deel van de internationale gemeenschap. Waaronder niet op de laatste plaats de andere Afrikaanse landen. En machtige naties als Japan, Saoedie-Arabië en Rusland.

En natuurlijk is de koloniale geschiedenis van belang om deze gruwelijke burgeroorlog te kunnen begrijpen, en draagt met name België een extra morele verantwoordelijkheid. MAAR de daders, de hoofdverantwoordelijken, de meedogenloze slachters van weerloze mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden dat waren toch echt de Hutu-extremisten en hun talloze volgelingen. En daaraan wordt ook weer in deze film naar mijn smaak veel te makkelijk voorbijgegaan. Het lijkt wel alsof hier een onbewust racisme aan ten grondslag ligt. Zo van: ach, die arme Afrikanen weten en kunnen nu eenmaal niet beter maar wij beschaafde en eeuwig schuldige machtige blanken zijn tekortgeschoten. Dat verbaast en irriteert mij dus.

Maar zoals gezegd in mijn eerdere post: dit is een kritische kanttekening. Ook ik erken het grote politieke belang van deze film.

avatar van Mark86

Mark86

Aan het eind van de film had ik een beetje t zelfde gevoel als velen hier, het is niet hard genoeg. Van mij hoefde niet heel die familie af te worden geslacht, maar deze film geeft volgens mij toch niet helemaal goed weer hoe gruwelijk het er daar aan toe ging, op dat ene TV-moment na dan.

Vreemd detail, op de een of andere manier deed deze film me steeds aan Oprah Winfrey denken

avatar van wolverine77

wolverine77

Goede film over de slachtingen in Rwanda. Erg aangrijpend.

avatar van Miss////

Miss////

2 gemaster: Jij kan lijkt me niet voor anderen bepalen of deze film wel of niet een 'reet' aan is.

Ga em waarschijnlijk dit weekend kijken!

avatar van West

West

Wat een gepraat van sommigen over wat ook genoemd wordt de Schindler's List van Afrika. Wat een aangrijpende film over een onvoorstelbaar onderwerp. Zeer goed geacteerd door Cheadle, Nolte en de hele cast, mooie muziek en een gruwelijk waar gebeurd verhaal. Daar kan je nog zoveel van vinden, maar het is toch echt zo gebeurd. 4,5*

avatar van Hannibal

Hannibal

Figo schreef:

Nee, je ziet nu ook eens de andere kant van Afrika.

Als je denkt dat Afrika alleen bestaat uit arme sloebers in hutten van koeiestront dan heb je het mis.

Ik ben zelf in Afrika geweest en daar stonden hotels die ik in honderd jaar niet kan betalen. Dit was een Afrikaans gezin met geld, de man van het huis is bedrijfsleider. Als je dat een 'blank jasje' noemt ben je nogal bevooroordeeld.

avatar van Mr. Rookus

Mr. Rookus

ik vond de film wel goed het idee er achter is wel goed !!

maar 1 zin van de film wat ik in vele films de laatste tijd mis een mooie diepgaande zin ! waar je van verbijsterd staat !

waarom ik deze film 4 sterren geef omdat die journalist zegt van !

weetje wat ik denk ! ik denk dat de mensen die deze beelden zien zeggen ooooo wat afschuwelijk wat onmenselijk ! en daarna gewoon verder gaan met eten !

wat ik zon aansprekende zin vind ! het klopt helemaal !

!

avatar van Smaling

Smaling

Rookus je hebt helemaal gelijk. Al vind ik dat de beelden die je ziet op het journaal soms veel erger zijn dan in deze film. Ik vind de film een net iest te hoog holywood gehalte hebben.