• 9.378.044 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van Fietspomp

Fietspomp

Erg mooie en aangrijpende film!

avatar van valerio2003

valerio2003

dit is echt een onwijs mooie aangrijpende film ,ik wilde hem eerst niet kijken omdat ik slecht tegen wreedheden kan,ben hem toch gaan kijken en vond het verschrikkelijk. heb ook gehuild,maar het opent toch weer even je ogen

dat mensen elkaar zoiets erg aan kunnen doen

ik vond de acteurs super goed in hun rollen

en ongelooflijk dat dit nog geen 13 jaar gelden is gebeurd

echt bizar erg

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Deze film is echt heel hard. Geeft wel goed de realiteit weer. Dat het zo gaat in Afrika is onmenselijk. Prima film

avatar van film_kaza

film_kaza

Inderdaad hard en de realiteit, best wel schokkend. Maar daardoor kreeg de film juist zoveel waardering voor mij.

Deze vond ik beter dan Schinler's List (opzich niks met elkaar te maken, maar waargebeurt verhaal over man red 100den onschuldigen van de onterechte dood enz.). Deze heeft een betere tijdsduur een weet gedurende die tijd ook aandacht vast te houden. Ik zat rechtop.

Door de kleuren beelden, vele goede (schokkenden) scenés met goede muziek, geweldig acteerwerk en ik leerde meer over Afrika. De WO2 word ik een beetje ziek van, maar nee die tijd mogen we toch niet vergeten.

En dat geld ook voor deze gebeurtenissen en film.

4,5

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat mij misschien wel het meest schokte aan Hotel Rwanda is hoe weinig ik eigenlijk wist van deze gebeurtenis in het land. Ik had wel eens opgevangen dat er een genocide geweest was en ook de hutu's (ik meende dat ze hutsi's heette) en de tutsi's zeiden met wel iets, maar hoe het precies in elkaar zat weet ik niet. Zal gedeeltelijk wel aan mezelf liggen omdat ik nooit enige aandacht besteed heb aan het land Rwanda (eigenlijk zelfs heel weinig aan Afrika in het geheel), maar ook omdat dit conflict nooit bij bijvoorbeeld geschiedenislessen aan bod gekomen is. Schandalig eigenlijk. Dit deel uit de geschiedenis, haast een herhaling van de jodenvervolging in WOII, verdient meer bekendheid.

Gelukkig hebben we nog het medium film die ons kan wijzen op dit soort verhalen. En Hotel Rwanda is een uitstekende film wat dit betrefd. De film legt ons goed uit waardoor het conflict tussen de hutu's en de tutsi's is ontstaan. En wat blijkt: de hele ruzie is gebaseert op een vreemde tweedeling die door westerlingen gemaakt is op basis van vage criteria. Ik vroeg me tijdens de film geregeld af of de hutu's wisten waarom ze de tutsi's nou eigenlijk wilden vermoorden. Het enige verschil tussen beide is in feite een stempelafdruk in een paspoort. Het is moeilijk om met je hoofd bij te kunnen hoe het ooit zover had kunnen komen.

En daarmee slaagt Hotel Rwanda al in zijn intenties. De film laat je goed nadenken over de wreedheden van de wereld. De waanzin regeert in Hotel Rwanda, precies zoals ik van een oorlog verwacht. Extra indrukwekkend is de rol van de VN. De machteloosheid van het personage van Nolte wordt zeer voelbaar. Net als in de film Warriors zien we hier mensen die in feite wel in willen grijpen, maar hiervoor geen toestemming krijgen. Waarom niet? Dat zal wel altijd discutabel blijven, helaas.

Dit alles zou al genoeg zijn voor een goede beoordeling, maar deze elementen klinken tegelijk meer als een documentaire dan als een film. Hotel Rwanda heeft meer te bieden. Het is een goede keuze om geen groot overzichtsplaatje van de genocide te maken, maar het verhaal te richten op een man. En wat voor een. Paul is als Rwandese Schindler een zeer interessant personage. Eens te meer omdat hij verrassend goed neergezet wordt door Don Cheadle, die ten alle tijden geloofwaardig blijft. Hij moet de film ook dragen, want de bijrollen zijn helaas te beperkt. Nolte is wel gedenkwaardig, maar de miniscule rollen van Phoenix en Reno hebben weinig om het lijf en ook Okonedo heeft weinig te doen. Maar Cheadle slaagt gelukkig goed in zijn taak.

Wat de film wel mist een scène die echt aankomt als een klap in het gezicht. Misschien komt het doordat we eigenlijk niets van de slachting te zien krijgen. We horen er veel over en we voelen dat de situatie buiten het hotel zeer ernstig is, maar we zien het niet. Ik geloof dat ik zelfs maar een man heb zien doodgaan in de film en dat was een figurant. We zien lijken liggen, maar hoe ze er terecht komen blijft buiten beeld. De horror die deze scènes hadden kunnen opleveren hadden deze film waarschijnlijk meer kracht verleent.

Het is overigens wel verdedigbaar dat de slachtingen niet in de film zitten. George koos er voor om nooit af te wijken van het gezichtspunt van Paul. Als hij een totaalplaatje met slachtingen had willen maken hadden we hier wel van afgeweken. Op deze manier ontstaat er toch maximale betrokkenheid. Maar toch, wellicht maakt Schindler's List meer indruk doordat we daar de feitelijke massamoorden wel zien.

Ik wou gaan voor 3,5*, maar beslis nu toch voor 4 sterren te gaan. Hotel Rwanda verteld een indrukwekkend verhaal, brengt het goed in beeld en zet je ook nog eens aan het denken. Wat kun je meer van een film verwachten. Ik had niet verwacht dat de film zó goed was.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

The One Ring schreef:

Alhoewel gedeeltelijk waar klopt het niet helemaal. In wezen heeft dit conflict een eeuwenlange aanloop gekend; de haat tussen beide groeperingen is al veel langer aanwezig.

%%%%%%

Staat die eindelijk in de top

avatar van Joella76

Joella76

Goodfella_90 schreef:

De geschiedenis van de hutu's en de tutsi's en de conflicten tussen deze twee groepen gaat inderdaad veel verder terug dan de koloniale tijd waarin de Belgen een rol speelden. Het is een hele goede film, en ik ben geen Belg, maar het is wel jammer dat het in de film lijkt alsof de conflicten volledig aan de Belgen te wijten valt.

Ik citeer de wikipedia:

De Tutsi (ook Watutsi en Batutsi) zijn een Hamieten-volk dat lange tijd in de Afrikaanse landen Rwanda en Burundi de dienst uitmaakten. De Tutsi komen oorspronkelijk uit Oost-Afrika, waarschijnlijk Ethiopië en zijn in de 11e eeuw naar Rwanda en Burundi getrokken. Sinds de 14e eeuw overheersen zij de Hutu en in mindere mate de Pygmeeën (Twa-volk). In de 16e eeuw ontstonden de Tutsi monarchieën die tot in de jaren '60 standhielden.

Tot ver in de twintigste eeuw vormden de Tutsi, veehoeders, een aristocratische klasse in Rwanda en Burundi. De Hutu, landbouwers, waren strikt onderworpen via een leenstelsel en verplicht herendiensten uit te voeren. Huwelijken tussen Tutsi en Hutu waren streng verboden. In de negentiende en twintigste eeuw gingen de Tutsi en de Hutu over tot het christendom (Rooms-katholieke Kerk). De missionering leidde tevens tot langzame emancipatie van de Hutu.

De Duitsers en Belgen veranderden niets aan de toestand van onderworpenheid van de Hutu.

Niet zelden kwam het tot bloedige conflicten tussen de onderworpen Hutu en de aristocratische Tutsi. In 1961 grepen de Hutu in Rwanda de macht en de gematigde Tutsi in 1967 in Burundi. De nieuwe machthebbers in beide landen braken de machtspositie van de Tutsi aristocratie. Veel Tutsi vluchtten daarop naar andere Afrikaanse staten.

In 1994, nadat op 6 april het vliegtuig van (Hutu-) President Habyarimana van Rwanda werd neergeschoten, vond er genocide plaats in Rwanda. In een periode van ongeveer drie maanden werden tenminste 800.000 Tutsi en gematigde Hutu afgeslacht.

avatar van Kisje

Kisje

Super film... Heb er gewoon geen andere woorden voor! verhoogd van 4.5 -> 5 *

%%%%%%

2 de keer gezien en hij blijft toch prachtig.Prachtige muziek en prachtig acteer werk.Echt aangrijpend 5 sterren

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een film die een onderwerp behandelt dat te boek staat als een van de zwartste dagen uit de geschiedenis van de mensheid. Dat staat vast.

De gebeurtenissen in de film ervaarde ik vaak als luchtig, het raakte mij niet. Op een gegeven moment zag je een rode kruis busje langs de kant van de weg liggen. Een vriend van me lanceerde dan de volgende opmerkingen: typisch gevalletje van joyriden en dat krijg je met vrouwen achter het stuur. De impact van zulke gebeurtenissen werd door ons snel op een luchtige manier gerelativeerd waardoor we nooit echt betrokken waren bij de gebeurtenissen. Nou vroeg de film daar zelf gewoon om. Er werd nogal wat afgejankt en je kreeg wel erg veel close ups van zielige kindertjes te zien. Een overdaad aan zulk dik aangezet drama werkt meligheid in de vorm van satirische opmerkingen dan natuurlijk in de hand.

Ik kan er niet meer van maken dan een aardige wegkijk film die ik waardeer omdat hij een schokkende gebeurtenis wil tonen. De uitvoering faalt echter op alle fronten. De camera dient alleen om het verhaal in beeld te brengen en niet als vorm of stijlmiddel. Visueel gezien is het allemaal nogal pover. Geen mooie kleurencontrasten en nauwelijks beweging in het camerawerk. Het enige moment dat de film mij echt wist te raken was het moment dat wij, het westen, de toeristen evacueerden en de hulpeloze bevolking achterlieten . Wetende dat ze hulpeloos tegenover de rebellen zouden staan. Het westen wordt als een hypocriet stelletje neergezet en terecht. Alleen daarvoor heb ik deze film niet nodig. Dit was mij al langer duidelijk.

Daarbij acteert die VN gezant als een verloren Indiana Jones achtig typetje dat nooit de ernst van de situatie over weet te brengen op de kijkers.

Aardige film dus. Maar ik zie er absoluut niet in wat andere mensen erin zien. Daarvoor bewandelt de film teveel bewandelde paden. Het is niets nieuws onder de zon qua feiten en qua vormgeving. Maar zeker een bewonderingswaardige poging om een breder publiek te informeren over de verschrikkelijke genocide in Rwanda, die nooit plaats had mogen vinden. 3*

avatar van !maarten!

!maarten!

Ik ben er vorige weer met school naartoe geweest dat verzorgt werd door een of ander project. Je moet naar zo'n film niet met 50 15/16 jarige heen gaan. Heb bijna niets van de film gevolgt, daarna maar is gekocht en nog eens goed bekeken.

Wat mij betreft een goede film, goed geacteerd en goed realistish over laten komen. Duidelijk verhaal dat iedereen snapt. Echt onbegrijpelijk dat zoiets nog een paar jaar geleden afspeelde.

avatar van gmx

gmx

Zeer matig acteerwerk van enkele acteurs, vooral van de wat jongere. Het verhaal veel te gepolijst, had allemaal wat harder en gruwelijker gemogen. Desalniettemin uiteraard een aardige film, maar had er meer van verwacht.

Krappe 3.5 *

avatar van demelza84

demelza84

zelden zo'n goede film gezien... echt briljant... deze film raakt je.

daarom van mij 5 sterren

avatar van shidhi

shidhi

Janken geblazen weer mt\et dit soort films....zucht....but i love it though.....

avatar van knots

knots

mooi

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Mooie film, maar werd soms een beetje langdradig ondanks dat de film toch niet zo lang duurt. Ik vond de film niet extreem wreed maar dat hoeft ook niet. Voor deze film had ik geen idee van wat er zich toen in rwanda afspeelde en nu ik het weet vind ik het vreselijk. Toch vind ik dat deze film wel dramatischer had gemogen.

3,5 sterren.

avatar van Bambi18

Bambi18

gmx schreef:

Krappe 3.5 *

Dan moet ik je toch tegenspreken. Het is juist goed dat bij deze film de nadruk niet gelegd wordt op het bloederige tafereel, maar echt over de oorzaak van het probleem.

Bambi18 schreef:

Ben met bambi 18 eens

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Dramatische film die nog eens heel erg duidelijk maakt hoe dom discriminatie is, van welk volk of ras dan ook. Ik heb de film van voor tot einde met verbazing zitten bekijken. Dat het mogelijk is, in een wereld, met denkende (?) mensen. Zeker een aanrader. 4 *

avatar van Carcamel

Carcamel

Indrukwekkend verhaal, minder indrukwekkend verfilmt

Desalmietemin 3.5 *

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Bambi18 schreef:

Ben het ook deels met Bambi eens. Ik had de indruk dat de boodschap van de film niet is dat er iets gruwelijks is gebeurd, maar dat het, in onze moderne tijd, heeft kúnnen gebeuren. Bij die (overigens schokkende) boodschap hoeven van mij niet per se ontelbare afgehakte ledematen door het beeld te vliegen, maar is de vaststelling van die journalist (J. Phoenix) veel treffender: Men ziet het op het nieuws, zegt 'wat gruwelijk' en eet verder!

avatar van russell

russell

Bizar indrukwekkend verhaal, sommige stukken waren behoorlijk luguber, o.a toen ze ineens in de schemering over de lijken heen reden, een zeer triest verhaal.

Don Cheadle heeft overtuigend zijn film neergezet.

3,5

Dus een 4.5*

avatar van bootylicious

bootylicious

Ik weet niet waarom,

maar De man, die die mensen dus hielp

heeft geen indruk op mij achtergelaten.

Zoals ze het hebben verfilmd lijkt het niet of hij echt een goede daad gedaan heeft, het leek zo vanzelfsprekend.

Het leek geen man met moed ofzo.

avatar van thedudesons

thedudesons

viel me zwaar tegen, saaie film...

avatar van Joyy

Joyy

ik vind dat niet bepaald een subtiele opmerking dudesons

dit is een verfilming van een waargebeurde catastrofe

hoe had je het dan liever gezien?

meer geweld? nog meer ontbindende lijken?

avatar van Adammeh

Adammeh

Pracht van een film, kreeg er bijna tranen bij.

Is en zal voorlopig nog wel de beste zijn.

avatar van Nephilim

Nephilim

Goeie film maar te geromantiseerd waardoor hij bij mij niet geheel overtuigend overkwam.

Veel te belerend en te veel focus op hoe nobel meneer Paul wel niet is.

Voor een echt aangrijpende film over te misstanden in Afrika is een film als Africa Addio veel confronterender en imho beter.

Deze film demonstreert precies wat die journalist zegt halverwege de film. Mensen zullen zeggen: "Oh wat erg" en gaan dan verder met hun avond eten.

avatar van Kisje

Kisje

PartyMarty schreef:

Het is toch overduidelijk dat dit toch wel tot één van de grootste boodschappen behoort in deze film. Veel mensen wéten nog eens niet dat er zulke gruwelijke daden 2 decennia's geleden gebeurt zijn. Mensen vergeten vaak zulke onmenselijke dingen. Hoe gruwelijk de daden ook zijn, zulke verhalen worden meestal vergeten. En ik denk dat deze film deze boodschappen wil aantonen...