Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 17 maart 2005
Plot Hotel Rwanda
"When the world closed its eyes, he opened his arms."
In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.
Paul Rusesabagina
Roger Rusesabagina
Diane Rusesabagina
George Rutaganda
PartyMarty
Misschien moet je toch iets minder selectief quoten Kisje, je rukt het nu wel behoorlijk uit zijn verband!
Kisje
Jij hebt het zo geschreven PartyMarty, ik niet
... Jij hebt geschreven dat het niet gaat over hoe gruwelijk de dingen daar waren maar dat het dezer dagen nog kan gebeuren. En daar heb ik nu op gereageerd, omdat ik daar niet met akkoord ga...
Echt zo'n film waarbij je geneigd bent met hoge beoordelingen te gaan strooien omdat "het allemaal zo erg is". Maar als film vind ik het eigenlijk niet zo gek veel voorstellen. Erg aardige (voor mij: verrassende) rol van Cheadle, maar er zitten allemaal nét iets te veel makkelijke film-trucjes in die mij af en toe wat tegenstonden. Krappe 3.
Eigenlijk precies hoe ik de film ook heb ervaren.
Het conflict wordt wel goed samengevat trouwens. Soms wat op uitlegtoon.
Franklin1975
Eigenlijk precies hoe ik de film ook heb ervaren.
Het conflict wordt wel goed samengevat trouwens. Soms wat op uitlegtoon.
Een poosje geleden heb ik deze film gratendeels bij mijn schoonouders zitten kijken, maar was ook niet erg onder de indruk.
Eigenlijk is het maar een matige film (ondanks de erg hoge waardering hier!). Ik vergelijk de film vooral met het meesterwerk The Killing Fields die zo veel meer indruk op mij maakt dan deze film, hoe verschrikkelijk de ware gebeurtenissen eigenlijk waren en zijn.
3* voor deze film zijn idd erg krapjes ja.
superbassie
Hm, had er toch wat meer van verwacht. Echt indruk heeft deze film niet op me gemaakt. Het einde vond ik ook weer een beetje jammer. Allemaal net iets te geromantiseerd, een soort ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig einde.
Het acteren liet ook soms wat de wensen over (Don Cheadle deed z'n werk goed overigens).
Toch nog een 3,5* want slecht was 'ie ook niet.
Deed me ook wel denken aan Schindler's List.
Vlotte vertelfilm over een verre oorlog die nogal wat sentiment kent en een onverbloemd heroisch persoon in de hoofdrol. Hij wordt een beetje gedwongen in z'n heldenrol en neemt die daarna maar al te graag op zich.
Cheadle doet het goed en daarmee is het dan ook zowat allemaal gezegd. De rest is niet beter dan een doordeweeks woensdagavond drama.
Heel erg wat daar gebeurd is maar daarvoor zijn er journaals en documentaires. Hoe erg deze film dan wel of niet op de realiteit steunt, jammer genoeg komt dat er niet uit naarvoor waardoor het hele conflict waarschijnlijk iets onbedoeld fakes over zich krijgt.
Bleh. 2*
fb88
Net als wat onderhond zegt vond ik ook wel dat deze film iets weg had van Schindler's List.
Maar ik vond dit wel een hele mooie, aangrijpende film.
Ik heb zelf niet zoveel van deze oorlog gezien/gehoord en als je dan zo'n film die berust op een waargebeurd verhaal ziet, zie je hoe erg het daar allemaal wel niet was. Erg goed verfilmd.
toppertje
Madecineman (moderator films)
Heel erg wat daar gebeurd is maar daarvoor zijn er journaals en documentaires.
Dat je de film "Bleh" vind is tot daar aan toe (had niet echt verwacht dat je dit goed zou vinden) maar hier sla je imo de plank toch een beetje mis. Films hebben als artistieke uitingen toch een ander doel dan het vooral op (mag je hopen) journalistieke en feitelijk informatie gebaseerde journaal en documentaires. Het een is vooral ter informatie terwijl bij films het emotionele voorop staat. Een film wil je denk ik vooral iets laten voelen over "hoe het was voor de mensen" en niet zozeer bijbrengen "hoe het zo kwam". Het een vertelt over de angst en het verdriet het ander over geopolitiek en etnische achtergronden.
Wat ik vooral bedoel te zeggen is dat de ernst van de situatie voor geen enkele meerwaarde zorgt binnen deze film. Docus en journaals hebben inderdaad een andere functie dan film, net daarom dat ik het aanhaal. Deze film goedvinden op harde realiteit is niks voor mij.
Maar als "artistieke en/of emotionele uiting" vind ik dit zwaar ondermaats.
AndriesJ
Heb deze film gezien, en was er even niet goed van, gruwelijk als je je realiseert dat dit allemaal gebaseerd is op waar gebeurde feiten.
Madecineman (moderator films)
Maar als "artistieke en/of emotionele uiting" vind ik dit zwaar ondermaats.
Nee dat vind ik duidelijk niet. Deze film heeft toch heel wat meer in te brengen dan de gemiddelde RTL waargebeurde woensdagavondfilm. De film kent zeker zijn zwakkere momenten en is misschien audiovisueel niet erg inventief. Maar ik zie dat maar als slechts een onderdeel van het creatieve proces wat filmmaken is. Het verhaal, hoe het vertelt wordt, hoe het gebracht wordt door de acteurs, de emotie die in de film opgesloten ligt is zeker net zo belangrijk. Ik vind het knap dat de makers een heel toegankelijke film hebben weten te maken over een van de grootste vergeten humanitaire rampen. Juist ook omdat er gefocust wordt op de impact op het alledaagse leven van gewone mensen. Denk dat deze film een groot aandeel heeft in het feit dat die ramp nu eindelijk wel onderkent wordt door veel mensen. Iets wat journaals en documentaires nooit gelukt zou zijn.
De film is gemaakt mede door medewerking van de direct betrokkenen en onafhankelijk geproduceerd omdat de makers geen grote kniebuiging wilden maken voor Hollywood. Ik meen me ook nog te herinneren dat mensen die er daadwerkelijk bij waren diep ontroert waren door deze film. Jammer dat je niet ziet dat deze film iets heeft wat veel films tegenwoordig missen; Hart en ziel.
Frankeermachine
Ondanks de afschruwlijke dingen die daar gebeurd zijn, wist de film me niet te binden. Misschien verwachte ik wel verschikkelijke dingen te zien, maar die bleven uit.
De beelden op het journaal staan nog op mijn netvlies en ik wordt er nog misselijk van als ik er aan denk, maar dit komt niet over.
Ik verwachte misschien te veel van de film.
2,5
sambal
prachtige film
onlangs het zeer heftig was
JohnStacks
Prachtig film..wel iets anders dan het Westers en oosters oorlog..
Zoals Cruise al zei..
Ten Thousands killed before Sunset , No One has Killed so Fast since Nagasaki and Hiroshima
Bron(Collateral)
herve
een prachtige en ontroerende film, het einde met die soundtrack bezorgde me kippenvel 4,5*
Minotaures
Die gozer op de voorkant lijkt aardig op een mengsel van Danzel Washington en Bill Cosby.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Ik vind hem gewoon veel op Don Cheadle lijken.
nightbreed
Zeer indrukwekkend politiek oorlogsdrama met alleen maar goede acteerprestaties.
Films als deze kunnen makkelijk op vals sentiment gaan drijven of te afstandelijk worden door de omvang maar deze film heeft daar totaal geen problemen mee en laat een meeslepend en emotioneel verhaal zien.
De scene waarin Cheadle met dat hulpje en de voorraden terug naar het hotel moeten en door de mist over die 'hobbelige' weg rijden is pure horror.
Cijfer: 5
WB
Deze film heeft veel indruk achter gelaten. Harde beelden, goed geacteerd, spanning ten top... Indrukwekkende film.
dennis1979
Deze film staat natuurlijk in mijn top 10. Ik hoor hier alleen weinig mensen over de acteer prestaties van Nick Nolte in deze film. De scène aan de bar in het hotel waarin hij Cheadle verteld dat er geen VN vredesmacht naar Rwanda komt is huiveringwekkend goed gespeeld.
jumbo4u2
Een spannende film die me erg geboeid heeft.
Op het einde iets te geromantiseerd.
4****
Denise88
Had er ook meer van verwacht, waarom weet ik niet precies.
Zitten ontzettende mooie stukjes in, maar ik vind het net effe iets 'te' denk ik..
serpico
Hier had ik minder van verwacht. Veel minder.
En dat is natuurlijk altijd mooi bij een film. Mijn eerste vooroordeel kwam voort uit het feit dat politieke drama's me over het algemeen niet zo liggen, niet echt mijn genre. Van dat soort 'tv-films' (ik noem het tv-films omdat ik ze echt niet op dvd ga kopen, de enige kans dat ik ze zou zien is als ze op tv komen) wordt ik vaak nogal slaperig en verlies ik zelfs mijn interesse in het medium een beetje. Deze keer 'had ik geen keus' toen het verreweg de meest interessante titel was die Filmvalley aanbood. En aanvankelijk leek Hotel Rwanda toch niet echt een uitzondering te vormen op wat ik had verwacht, de film bouwde voorzichtig maar degelijk op en al snel was het conflict waar de film om draait begonnen.
Maar vanaf daar gaat het geweldig. De twee beste punten van de film zijn Don Cheadle, die zijn rol van Paul overdonderend goed neerzet met als hoogtepunt de scène waar hij zich terugtrekt op zijn kamer en in huilen uitbarst, en het script, dat vrij vlot verloopt en toch een accuraat beeld weet te geven van zowel het conflict zelf als het leed dat Paul en de mensen om hem heen ondergaan. De rollen van Phoenix en Reno waren weinig boeiend, maar vooral Nick Nolte en Sophie Okonedo speelden hun rol met verve. De thema's die de film uitdraagt komen prima naar voren, de machteloosheid, de waanzin, de chaos, het menselijk leed en hoe mensen onder zulke omstandigheden leven en met elkaar omgaan; de film zet het allemaal prima neer en vormt een mooi en aangrijpend geheel.
De radio was de beste vondst van de film (en misschien zelfs de enige noemenswaardige, naast bovengenoemde punten). Vreemd, zelfs eng om te horen hoe mensen (weer eens) gemanipuleerd worden en zo tot gruwelijke daden in staat zijn. Het is logisch dat zoiets in de film wordt verwerkt natuurlijk, maar het had beslist slechter gedaan kunnen worden.
Toch had het (zoals ik toch wel een beetje verwacht had) verder weinig om het lijf, naast de sterke emotionele kern. Op het conflict zelf na weinig nieuws onder de zon, geen prachtige shots of briljante vertelstructuur, slechts hoe de hutu's en de tutsi's elkaar afmaken en alles wat daaromheen speelt. En dat soort dingen zijn natuurlijk al snel aangrijpend. Het einde stelde zelfs lichtelijk teleur, het had van mij wel wat wranger gemogen, bijvoorbeeld dat Paul de mensen in het hotel wel gered zou hebben, maar dat zijn twee nichtjes het niet hadden overleefd.
Maar dat is slechts een kleine smet op het verder prachtige script.
Sportingerke
Ijzersterke film die je even stil laat worden bij het feit dat mensen zich zo makkelijk laten beïnvloeden door anderen tot ze herleid worden tot gruwelijke beesten die totaal geen medelijden/medeleven meer hebben met hun medemens.
Let op: kies deze film niet uit voor een ontspannend avondje, maar indien het allemaal iets zwaardere kost mag zijn dan stompzinnige lachfilms à la Bio-dome (als het echt slecht mag zijn) of een billenkletser van het kaliber Louis De Funes dan is deze film de ideale keuze.
Voorlopig verdient hij een plaatsje in mijn top 10.
Santino Corleone
Ongelooflijk mooi film. Geweldig geacteerd door Don Cheadle.
Respekked
Het is altijd moeilijk om een film met zo een politieke beladenheid goed op waarde te schatten. Wat in Rwanda is gebeurd, is verschrikkelijk en moet eigenlijk op zoveel mogelijk manieren in de hoofden van alle mensen gestopt worden zodat een berg minder 'ignorance' er misschien voor zorgt dat dit soort misselijke taferelen nooit meer plaats vinden. Daarom is een film die vanuit een ander perspectief dan een journaal o.i.d. een probleem aan de kaak stelt, zeker welkom.
Het probleem is dat je dan al gauw enorm positieve reacties krijgt over een film die weinig meer biedt dan een standaard drama. Vooral het blik bekende acteurs dat is open getrokken doet verschrikkelijk afbreuk aan de film en haar serieuze verhaal. Nick Nolte als VN-colonel, hou eens op.
Goed datie gemaakt is, maar lastig serieus te nemen.
Vantage
@ Respekked:
Ik ben het totaal niet met je eens. Don Cheadle en Nick Nolte zijn bekende acteurs inderdaad, waar Nolte vooral een gevallen ster is.
Maar ik vond Nolte juist wel goed als VN kolonel.
Je hebt juist 1 of 2 klinkende namen nodig voor een film als Hotel Rwanda. Zonder deze acteurs is de kans dat de film roemloos ten onder gaat vele malen groter.
Ik vond het een goede film, met een sterke cast.
Het was realistisch, hoewel de accomodaties van de Rwandezen iets te luxueus was.
Er had van mij wel iets meer nadruk gelegd mogen worden op de aanwezigheid en het vertrek van de Belgische militairen.
Ik heb in Afrika gewoond, en denk graag dat ik weet waar ik over praat..
Respekked
Een klinkende naam als Cheadle zou dan al genoeg moeten zijn, aangezien hij hoofdkarakter is en zijn rol geloofwaardig brengt. Bekende bij-acteurs zijn, nogmaals, overbodig en storend voor de geloofwaardigheid.
haagje2002
Wat een gruwelijk, prachtig, meeslepend, ontroerend, frustrerend, schokkerend, onthullend, dramatisch en vooral werkelijk verhaal. En daarbij ook prachtig geacteerd. Deze film zou aan iedereen getoond moeten worden die zich afvraagd waarom mensen uit die landen vluchten en assiel zoeken in ons rijke europa. Dit is een film die je MOET zien. 3.0

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

The Pianist