Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Theatertje
Nou, op mijn DVD staat dat ook, maar toch duurt de film hier maar 120 minuten!
Quentin
Heb even de dvd in de speler gedaan en die van mij duurt toch echt 131 minuten en 8 seconden.
Theatertje
Mja, het blijft vreemd. Maar het zal waarschijnlijk wel aan die PAL liggen.
Mja, het blijft vreemd.
Die 120 minuten van jou wel. Ik hou het op een vergissing.
Theatertje
Weet je wat: ik zal straks als ik thuis ben het nog eens controleren.
Leland Palmer
131 minuten bij mij....! DvD van Stanley Kubrick collection.....
Ach ja, bij mij duurt de film ook 131 minuten
Waarom zegt MovieMeter dan dat hij 137 minuten duurt
Theatertje
Wegens PAL zogezegd. Het spijt me, maar dat vind ik een onhoogstwaarschijnlijke uitleg...
Mug
MovieMeter houdt de tijdsduur aan zoals die aangegeven staat op imdb. De tijdsduur die daar staat is meestal het Amerikaanse PAL tijdsduur. In de VS worden films uitgebracht in PAL formaat.
Voor het geval dit ook uitloopt in een off-topic discussie, lees ook: http://wiki.moviemeter.nl/index.php/Speelduur
Quentin
Toch is het zo! LEES MAAR ... valt niet veel over te discussieren
@Mug:
PAL = Europees, NTSC = Amerikaans; zie de link die ik eerder plaatste!
Theatertje
Hey Quentin, ik twijfelde niet aan jouw bewering, ik zei enkel dat ik het hoogst onwaarschijnlijk vind. Maar daar er eigenlijk geen andere deftige uitleg haalbaar is, zal ik mij tevreden moeten stellen met die uitleg
Mug
Ach verrek, nu haal ik het door elkaar, sorry. De "deftige uitleg" staat in de link die ik geplaatst overigens.
Wat is er onwaasrchijnlijk aan?
Geef nu maar gewoon toe dat jij er gruwelijk naast zat met je 120 minuten.
Overigens heeft de originele lengte niets te maken met PAL of NTSC, maar gewoon met de bioscooplengte. Ook Europese films zijn (meestal) 24 beelden in de bios en 25 op (PAL) DVD. Ook hier 4% speed up, dus.
OK, ik zat er gruwelijk naast met mijn 120 minuten
Elke mens maakt wel eens een foutje he
gizmo_o
4 sterren voor deze bizarre film.
Kubrick heeft een "mooie" toekomst visie:p
Ik heb nog nooit een film mogen aanschouwen met zoveel zinloos geweld.
Toch heeft de film me wel aan het denken gezet en had ik een mooie discussie erna met vrienden.
AmazingPP
Gefascineerd hebben wij zitten kijken naar deze film. Ongelooflijk goed gemaakte film, waarmee Kubrick direct 1 van mijn favoriete regisseurs werd. Inmiddels heb ik al zijn films gezien (voor zover te krijgen) en wanneer je deze film vergelijkt met bijvoorbeeld zijn versie van "The Shining", dan steekt deze film er met kop en schouders bovenuit! Buitengewoon goed geacteerd, zeer apart camerawerk, zeer aparte muziek en super regie! 4, 5*
An-Sophie
Viddy Well, my brother, Viddy Well. (Anthony Burgess ontwikkelde deze plastische taal)
Dat A Clockwork Orange een controversiële film was
Persoonlijk vind ik de film een erg Duits getint kantje hebben, alhoewel Kubrick er nooit expliciet heeft naar verwezen;
enkele stavende bewijzen:
Molto Vivace van Beethoven, de Agitpropkunst in de hal waarvan de tekeningen gebaseerd zijn op schetsen van de portrettist van Hitler, de grammofoon,...
Bij het (her)bekijken van de film kreeg ik weer te kampen met tegenstrijdige empathie; hoe de maatschappij het slachtoffer wordt van Alex en vica versa.
Van kunst tot verderf,
Kubrick wist 1001 dingen in deze film te verwerven zodat je 'm maar niet uitgekeken raakt !
dragje
Dat A Clockwork Orange een controversiële film was een van de laatste van deze eeuw die zo'n subversiviteit bij het publiek wist teweeg te brengen.
"deze eeuw"
Hando
"Deze eeuw" kan toch gewoon verwijzen naar de eeuw waarin A Clockwork Orange is gemaakt?
dragje
Er staat: van deze eeuw, met alle respect dat klopt gewoon niet. Voor de rest ondersteun ik haar onderbouwing volledig. Opmerkelijk knap geschreven bovendien voor een persoon van nog maar 15 jaar oud.
donemans
ik ben hierdoor ontzettend in de war geraakt...

*Nientjah*
Geweldige film met prachtig acteerwerk wat soms hilarische scènes opleverde. Daarentegen was de film soms ook hard maar wel goed. De muziek sluitte ook goed aan bij de film.
4,5 sterren.
serpico
Hm. Ik stond even met mijn mond vol tanden na deze film. Als in de beginscènes vrij treffend in beeld wordt gebracht hoe iemand in elkaar wordt geschopt, iemand wordt verkracht, en iemand op gruwelijke wijze wordt vermoord, denk je te weten wat voor film je kunt verwachten. Degenen die de film gezien hebben, kunnen zich voorstellen dat ik nogal voor een verassing kwam te staan.
De film is zeer apart gemonteerd en de sets en kleding is ook niet standaard, maar ik had tijdens de film niet beseft dat het een toekomstvisie betrof. Dat is ook niet al te erg, de film zou evengoed nu kunnen plaatsvinden. Het gebruik van muziek was ook erg bijzonder. Maar wat mij allicht wel het meeste aansprak was het nachtmerrie-gevoel uit de tweede helft van de film, vergelijkbaar met dat van It's A Wonderful Life. De wending in de vorm van het geneesproces had ik niet zien aankomen. Ook de gebeurtenissen rond zijn terugkeer waren vrij verassend.
Maar wat het meest bijzonder was, was de vraag of Alex nu genezen was of niet. Aanvankelijk dacht ik dat hij alleen maar zou doen alsof om weg te komen uit de gevangenis, daarna geloofde ik écht dat hij genezen was. Maar toen was daar die eindscène! Ik heb de film nog niet durven herbekijken, maar ik mijn herinnering lag hij in de sneeuw, hij dacht dus weer aan sex. En dan zegt hij: ‘Yeah, I’m cured.’ Die woorden raakten me echt. Deeply shocked zat ik in mijn stoel. Hij was dus helemaal niet genezen, maar hij had net zolang poppenkast gespeelt tot hij had wat hij wilde; namelijk een goede baan, vrijheid, en noem maar op! Hij zou weer lekker verder gaan met zijn gewelddadige leventje! Klopt deze redenatie een beetje?
Ik vond het in ieder geval fantastisch hoe Kubrick me zo in verwarring bracht en een sfeer creëerde. Een zeer terechte klassieker. En ik ga hem zo snel mogelijk herkijken.
5*, en ik heb hem schoorvoetend ook in mijn top 10 gezet.
't zit iets anders in elkaar, maar alvast veel plezier bij je volgende kijkbeurt.
bernardcastard
@serpico: uw redenering klopt volgens mij niet...
bekijk de film id tijdsgeest waarin ze is gemaakt, en doe wat opzoekwerk over het gebruik van "conditionering" in de psychiatrie in die periode.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited