Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
grabberke
Volgens mij heeft hij zeker geen poppenkast gespeeld; het zal eerder door de val geweest zijn dat het effect van de conditionering teniet gedaan werd (denk ik zelf, geen flauw idee of dat juist is). Het karakter dat hij had zou nooit tolereren wat hem werd aangedaan nadat hij uit het instituut weg was...
Decors, muziek, acteerwerk, het taalgebruik, script en cinematografie: alles klopt in deze film. Zwaar te behappen, maar tijdloos indrukwekkend.
niethie
Je moet effe door het bizzare in de film heenkijken
Maar als je er eenmaal het meesterwerk ingezien hebt wat het is, dan kan je niet meer om de film heen, prachtige futuristische decors, mooie toekomst visie, geweldig geacteerd door de hooftpersoon (die mcdowell is toch wel een van meest -ongewaardeerde acteurs, geweldig die blikken die ie kan trekken).
Dit is dan ook tot nu toe, mijn favoriete kubrick. Machtige film gewoon
4,5 sterren
Leland Palmer
De eerste keer dat ik de film zag vond ik het vooral bizar, schokkend en op sommige momenten erg lachwekkend! Het is nu ongeveer een paar maanden geleden en ik krijg nu zin om deze film weer te herzien, wat ik zeker ga doen! Ik heb het gevoel dat als ik de film voor de tweede keer ga bekijken dat ik dan beter inzie hoe de film en de personage's in elkaar steken....
Max en Joep
let dan ook wat beter op de schitterende vormgeving, de schier briljante mix tussen beeld en muziek, het fenomenale acteerwerk van MacDowell en ... tsja, waar niet op
Leland Palmer
Zal ik zeker doen! Vooral het acteerwerk van MacDowell maakte de eerste keer indruk, maar ik zal zeker ook op de andere punten gaan letten die je aangeeft......
Max en Joep
misschien moet ik hem zelf ook maar weer eens uit de kast trekken...
vanaf de eerste seconde ben ik dan aan het beeld gekluisterd, nog steeds.
Beitel
Vreemd genoeg had ik niet zoveel met de film na een eerste kijkbeurt. In tegenstelling tot de meeste Kubrick films vond ik het een film van z'n tijd, de toekomstvisie was naar mijn idee vrij knullig gedaan en knullig is nou niet betreft een woord wat bij Kubrick past.
Na de tweede kijkbeurt vanavond viel het wat meer op z'n plaats. Door eventjes niet meer na te denken over hoe idioot de pakken waren van Alex en zijn 'drooges' was ik aangenaam verrast door het feit dat dit surrealistische toekomstbeeld me bijzonder wist te boeien. In tegenstelling tot Kubrick's vorige film, de onvergetelijke 2001: A Space Odyssey, probeerde hij niet eens de wereld er realistisch en overtuigend uit te laten zien. Dat schept een bepaalde vrijheid die bij de lichtere toon van de film past, het is doodgewoon een schokkende satire.
Wat mij ook opviel was hoe sterk de film in elkaar zit. Het draait om ethische vragen wat betreft de rechten van de mens, de misdaad en hoe de samenleving en hoe de mens naar veiligheid. Omwille van die veiligheid zijn mensen vaak geneigd over te gaan op kortzichtige ideeën wat betreft de aanpak ervan, iets waar elke samenleving van tijd tot tijd naar toe drijft, vooral nu met de angst voor terrorisme.
Kubrick vertaald dat heel scherp naar film, die altijd boeiend, grappig, choquerend en/of inspirerend is. Telkens krijg je weer een morele vraag voor je kiezen, maar het wordt er nooit in geramd. Een heerlijk subtiele, scherpe film.
Het blijft nog steeds een beetje een film van z'n tijd, maar dat is misschien niet erg. Het voelt als een film die je gezien moet hebben toen die uitkwam, een film die bedoeld is om toen te choqueren en aan het denken te zetten. Het is iets waar satire vaker mee te maken krijgt, maar door de toch nog vrij actuele thema's en het feit dat het gewoonweg een fantastisch gemaakte film is kan je er vandaag de dag nog van genieten.
4,5/5
lykathea
Deze film van meester Kubrick heeft me nooit kunnen boeien. Waarschijnlijk door één van de meest irritante film personages die ik tegengekomen ben, hoe ik daar ooit sympathie voor had moeten krijgen is mij een raadsel.
Mooi camerawerk, dat wel, maar als het verhaal en het bijbehoordende hoofdpersonage én zijn acties weinig tot niks, behalve dan irritatie, teweegbrengen, kan ik er verschrikkelijk weinig mee.
II Fenomeno
een vraagje dat zijn vrienden hem verraden tijdens de moord op die vrouw kan ik nog wel inkomen, maar waarom trappen zijn (ex) vrienden hem nadat hij vrijkomt in elkaar?
maxcomthrilla
Omdat ze gehoord hebben van de Ludovic behandeling die Alex heeft ondergaan. Daardoor wordt hij misselijk bij alleen al de gedachten aan geweld. Ze dagen hem uit omdat ze weten dat Alex niet snel weer geweld zal gebruiken. Ze vernederen hem dus eigenlijk.
Verder was het ook al duidelijk dat ze, zoals jij al aangaf, niet als vrienden uit elkaar gingen. Tel daarbij op dat zijn ex - vrienden agent zijn geworden en dus makkelijker hun macht kunnen misbruiken. Allemaal elementen die de vernedering in de hand werkten.
orbit
- 12092 berichten
Van wie had je daar ooit sympathie voor moeten krijgen dan
Volgens mij wordt het een lastige opgave om sympathie voor Alex te krijgen
Volgens mij wordt het een lastige opgave om sympathie voor Alex te krijgen
Hoezo, ik ben volledig fan van Alex. Ik ken weinig enthausiastere personages dan Alex.Hij zit vol energie en er valt altijd wat met hem te beleven. Aleen zijn keuzes zijn soms wat dubieus.
grabberke
Nergens, maar dan ook nergens heeft Kubrick de bedoeling gehad om sympathie te krijgen voor het hoofdpersonage. Waarom zou je überhaupt zoiets in deze film proberen te zien? Alex is eerder een zieligaard (naast een geweldenaar zonder enige vorm van moreel). Dubieus? Nee, zelfs niet dubieus. De film gaat niet over 'Alex' op zich, maar over heel andere dingen... Wat niet wegneemt dat het een geweldige acteerprestatie op zich is (wat dan ook weer iets anders is natuurlijk).
Izan
A Clockwork Orange ===> Kult-klassieker.
Ik heb deze film gezien op de fontys tijdens een psychologieles. Sindsdien heb ik em zeker 4 keer gezien. Kubrick levert hier gewoon een geniaal piece of art.
HeatWave
Zo, nog even opwaarderen met een half sterretje, tot 5 sterren.
Dit behoort toch wel tot de top-films die ik ooit gezien heb, en 5 sterren vind ik dit toch wel waard. 36 jaar na data is deze film nog steeds uniek en na meerdere malen gaat het me nog steeds niet vervelen.
Maar kan iemand mij eigenlijk uitleggen wat de titel nou betekend?
BASWAS
Maar kan iemand mij eigenlijk uitleggen wat de titel nou betekend?
Down_By_Law
Stanley Kubrick's allerbeste film. Een geniaal, bizar, ontroerend, spannend en nog altijd schokkend kunstwerk waarvan veel scenes uiterst briljant zijn. Niet wat Kubrick ooit nog zou maken, haalt het niveau van "A Clockwork Orange". Natuurlijk zijn "Full Metal Jacket", "Dr Strangelove" en "The Shining" terecht legendarische films, maar hier heeft de meester zichzelf overtroffen.
ThaMovieVoter
Maar wat het meest bijzonder was, was de vraag of Alex nu genezen was of niet. Aanvankelijk dacht ik dat hij alleen maar zou doen alsof om weg te komen uit de gevangenis, daarna geloofde ik écht dat hij genezen was. Maar toen was daar die eindscène! Ik heb de film nog niet durven herbekijken, maar ik mijn herinnering lag hij in de sneeuw, hij dacht dus weer aan sex. En dan zegt hij: ‘Yeah, I’m cured.’ Die woorden raakten me echt. Deeply shocked zat ik in mijn stoel. Hij was dus helemaal niet genezen, maar hij had net zolang poppenkast gespeelt tot hij had wat hij wilde; namelijk een goede baan, vrijheid, en noem maar op! Hij zou weer lekker verder gaan met zijn gewelddadige leventje! Klopt deze redenatie een beetje?
donemans
Nee, hij was wel degelijk genezen. Tijdens het experiment werd hij ingeënd met een chemische stof dat hem misselijk maakte bij het ervaren van geweld. Nadat hij vrijkwam, werd hij iedere keer misselijk wanneer hij met geweld werd geconfronteerd. Toen hij uiteindelijk werd gebruikt als marionet om de regering omver te werpen, en na een mislukte zelfmoordpoging in het ziekenhuis kwam, kreeg hij een hersenoperatie waardoor hij weer de oude werd. [/quote]
dat van die hersenoperatie en het gevolg daarvan kan je volgens mij nooit zeker weten hoor.
basketballerke
Nou, ik weet het vrijwel zeker eigenlijk, Tijdens het gesprek met de psychiater, voor de foto's, heeft hij het over het gevoel alsof iemand aan z'n hersenen loopt te friemelen. Weet niet precies meer de precieze quote. De reactie die zij daarop geeft en de manier waarop maakt 't wel nog ietsje duidelijker vind ik.
gebruiker_56935
Prachtige film. Heel aangrijpend. Hij spreekt me heel erg aan, ik denk door de mix van allemaal verschillende ''genres''. Ik vind de film schokkend, ontroerend, humoristisch etc. Mooie verhaallijn en prachtige combinatie van muziek en film. Een 5,0!
MichaelMijers
Ik heb me helemaal kapot gelachen om het taaltje van alex en zijn droogs, en de scene dat Alex zijn droogs in het water gooit
5 sterren een een 2de plek in mn top 10
kenjy
Kubrick laat zijn meesterwerk tonen met deze film. A Clockwork Orange behoort tot mijn top 5 en is daar beland dankzij zijn enorm meeslepend verhaal, zijn spannende en haast verwarende momenten. Voor mij een topfilm .
Stijntje
Wat een film zeg. Ongelooflijk wazig, maar dat is positief bedoeld uiteraard.
Toch geen 5 sterren.
Ik vind het namelijk jammer dat de film qua kunstzinnigheid een beetje indampt op ten duur. Het eerste uur betreft prachtig geschoten scenes, in combinatie met muziek (bijvoorbeeld die sex scene met die twee vrouwen, schitterend gedaan), maar na dat uur houden de kunstzinnigheden op en wordt het meer een gewone film. Het blijft nog wel goed, maar niet helemaal consequent. en dat vind ik jammer, dus 4 sterren.
bimbel
Leuke film.
Wel vaag over of die wel of niet genezen is.
Maar volgens mij was die nooit genezen, maar werd hij gedwongen niet meer van mishandeling en sex te houden doordat hij er heel erg misselijk van werd.
Couch Potato
Hier, maar voor mij ook bij 'The Shining" hoor.
Deze is uiteraard een absolute klassieker, hij staat beslist in mijn persoonlijke top twintig, maar hier kun je helaas maar een top tien invullen.
Prachtfilm, alhoewel vaak erg hard, niet altijd voor gevoelige zietljes. Vaak ook erg sarcastisch.
Malcom Mc Dowell's beste rol ooit, zondermeer.
****1/2
serpico
Ik had de film uitgeleend aan mijn lerares Levensbeschouwing. Vooral omdat ik benieuwd was naar haar reactie. Vandaag geeft ze hem lijkbleek terug en steekt ze een heel verhaal af waarom de film maar beter niet in de klas vertoond kon worden, dat het niet de bedoeling was dat de hele klas de film nu zou willen gaan kijken, dat ze midden in de film even een rondje was gaan lopen, en dat ze zelf als ouder zou gaan klagen als deze film aan haar kinderen zou worden vertoond.
En ik lachte me kapot
Wel bijzonder dat de film op zo ontzettend veel mensen nog steeds zo'n enorme indruk maakt. Alleen jammer dat veel mensen door het vele geweld de artistieke creativiteit van de film niet zien. Aan de andere kant, als iemand zo indringend wordt vermoord dat je compleet geshockt bent, is de film eigenlijk al goed. Ik bedoel, in ontzettend veel films worden mensen vermoord, maar zelden zo indrukwekkend als hier.
Flavio
Geweldige film, samen met 2001 de beste van Kubrick naar mijn bescheiden mening.
En daarnaast óók een van de beste boekverfilmingen ooit. Alles is zo goed getroffen dat het een van die zeldzame keren is dat de film het boek overtreft. 5 sterren.
Beitel
Ik heb altijd wel een beetje moeite gehad met deze film, maar een volgende vraag maakt het wel weer een stuk interessanter:
Maakt de film zelf niet een voorbeeld van de Ludovico techniek zoals getoond in de film? Wordt je zelf niet ziek van het horen van Beethoven's Negende Symphonie of Singin' In The Rain na het zien van de film?

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited