• 9.380.138 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Lieve Mug,

Je mag me steken waar je wilt, maar je zult niets raken. De film waar het hier namelijk om gaat (A CLOCKWORK ORANGE) is vijf jaar lang mijn lievelingsfilm geweest. Ik ken het script zelfs vanbuiten door zo vaak naar de film gekeken te hebben! Van al de films die ik gezien heb, is dit de kaskraker die ik het meest herzien heb. Waarom ik plotseling van gedachten verandert ben en de film bucht noem (ik hou er niet mee op, het is een woord dat in het woordenboek staat en bijgevolg niet irritant)??? Ik heb er geen idee van. Na die vijf jaar was er plots een klik in mijn hoofd (figuurlijk, dat is) en whoops, Kubricks meesterwerk was mijn lievelingsfilm niet meer! Ik begon het zelfs te haten, en tot op vandaag de dag zie ik die film niet meer graag!!! Niettemin, het is vijf jaar lang mijn lievelingsfilm geweest, en dat is een hele prestatie. Dat betekent dat de film een hoge film(historische) waarde heeft. Dus ondanks mijn huidige protesten tegen de film, kan ik niet anders dan besluiten dat, voor het welzijn van de planeet Aarde, deze film vijf sterren verdient.

Terug geloofwaardigheid van Theatertje.

Wat jij wil. Al slaat het natuurlijk helemaal nergens op.

Theatertje

Kos, heb je vergeten het bericht aan Mug te lezen misschien? Daar staat alles duidelijk in genoteerd.

avatar van P8rb

P8rb

hmm.. apart maar begrijpelijk.

• 12092 berichten

In welk woordenboek staat 'bucht' dan? Het Limburgse woordenboek?

Verder snap ik totaal niet waarom Kubrick opeens slecht is omdat hij óók een film heeft gemaakt gebaseerd op hetzelfde boek.. Geen enkele boekverfilming is namelijk origineel in die zin Kubrick's versie is veel theatraler (kijk naar je naam) en veel exhubiranter dan Warhol's zeer spartaanse versie. Niet te vergelijken! Kubrick voegt er ook oneindig veel meer cinematische hoogstandjes aan toe, want Kubrick is de superieure filmer. Warhol was niet meer dan een geflipte kunstguru. Dus misschien moet je beide versies nog maar eens puur op filmische en cinematografische kwaliteiten bekijken Theatertje.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

'bucht' staat gewoon in de Van Dale, zij het met de vermelding 'Belgisch Nederlands'.

Inderdaad, het staat doodleuk in de Van Dale

orbit schreef:

In welk woordenboek staat 'bucht' dan? Het Limburgse woordenboek?

Kubrick slecht? Heb ik zo'n dwaze uitspraak beweert, misschien??? Zoja, dan trek ik die dwaze woorden onmiddellijk terug. Geen kwaad woord over Kubrick. De man was geniaal. Het is echter de film waar ik het een beetje moeilijk mee heb nu, ondanks dat het jarenlang mijn lievelingsfilm is geweest. Je hebt gelijk, Warhol's versie is niet te vergelijken met Kubricks versie, toch zijn er bepaalde scènes in Kubricks film (zoals het fameuze openingsshot) die weggelopen lijken uit Warhols VINYL. Ik ben blij dat er nog iemand is die beide films gezien heeft

• 12092 berichten

Warhol heeft vele films gemaakt en allemaal wel leuk wegens curiositeitswaarde, maar geen ervan is echt goed te noemen. De man was nu eenmaal geen regisseur. Ook over zijn andere kunstwerken kun je van mening verschillen, maar dat is een ander verhaal

Er zitten aan de oppervlakte wel een aantal parallelen met ACO, maar qua vormgeving en uitwerking zijn ze toch hemelsbreed verschillend. Zo heb je bijv. ook twee Scarface's, maar weinig mensen zullen die rechtstreeks met elkaar vergelijken.

Ben blij dat je inziet dat Kubrick een geweldenaar was

Theatertje

Ja hoor, ik geef je gelijk. Kubrick was een groot artiest. Maar dat bewijzen al zijn films wel een beetje, he. Maar met name A CLOCKWORK ORANGE vind ik bijzonder, omdat het me aantrekt en afstoot tegelijk. Ik heb de soundtrack ervan gekocht zowel op CD als op LP (plaat). Het boeit mij enorm om naar die muziek ervan te luisteren, en eigenlijk zou ik wel wat beweging kunnen gebruiken, dus voorzie ik dat ik de komende dagen gymnastiek zal doen op de tonen van lovely, lovely Ludwig van

Vergeet Wendy Carlos niet

Theatertje

Dat is toch die muziekverantwoordelijke die van geslacht veranderde, he? Maar in de tijd van A CLOCKWORK ORANGE heette die toch nog gewoon Walter Carlos, of vergis ik mij?

Klopt!

Theatertje

Goed dat je me er doet aan denken. Het is tijd voor mijn gymnastiekoefeningen op Carlos' elektronische schouwspel voor de oren. Hup! 1, 2, 3, ... Hup! 1, 2, 3, ...

avatar van tietsjer

tietsjer

WoW, wat een goede film voor mij de beste die ik gezien heb. De sfeer, het taalgebruik, de dialogen echt top. Vooral de scene van singin' in the rain is top. 5 keer achter elkaar gezien . ***** meer dan waard

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Maandag 28 mei 2007

vanaf 19.30 uur precies

Het Kijkhuis, Vrouwekerksteeg 10 te Leiden

Voor meer informatie over ’t Kijkhuis en reserveren van kaartjes: 071 566 15 85.

6 euro per persoon

Niet om te mierenneuken, maar voor nog geen 5 € meer heb je de DVD

avatar van basketballerke

basketballerke

Dan is 'ie duurder daar in Brussel. Ik had de dvd voor nog geen euro meer bij de Media Markt.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Een gigantisch commercieel succes die een hoop problemen met zich mee gebracht heeft in de jaren '70. De film werd tot Stanley Kubrick zijn dood verboden in Groot Brittanie omdat veel misdaden in Engeland overeenkomst vertoonden met de film. Veel daders zeiden geinspireerd te zijn door deze film, wat natuurlijk geen verassing is! De uiterst geweldadige scenes zijn zo perfect in beeld gebracht en erg goed gespeed dat dit een makkelijke inspiratiebron is voor mensen met een 'probleem'.

Neemt niet weg dat A Clockwork Orange een keihard meesterwerk is van Stanley Kubrick die een van de weinige films maakte die op je netvlies gebrand staat en niet snel vergeten zal worden....!

De schrijver (Anthony Burgess) van A Clockwork Orange vond wel dat Kubrick in zijn versie teveel nadruk lag op seks en geweld terwijl Burgess de nadruk op de psychologie wou leggen!

Dit laatste vind ik geen probleem omdat ik vind dat de eerdergenoemde scenes toch positief overheersen in deze film!

Ikzelf beschouw Full Metal Jacket als Kubrick's grootste film en hoewel A Clockwork Orange meerdere malen bekeken moet worden om echt tot je door te dringen denk ik niet dat hij Full Metal Jacket zal overschrijden......

* * * *

avatar van dragje

dragje

HarmJanStegenga schreef:

* * * *

Dat is dus pertinent onjuist. De film werd niet verboden in Engeland tot Kubrick stierf.

________________

A Clockwork Orange was meteen een gigantisch commercieel succes en werd door critici de hemel in geprezen. Helaas bracht het succes van de film ook een hoop problemen met zich mee.

Kort na de première werd in Londen een zwerver mishandeld terwijl er in de film ook een soortgelijke gebeurtenis plaatsvindt. Enkele weken later vond er een verkrachting plaats die ook bepaalde overeenkomsten vertoonde met A Clockwork Orange. De daders zeiden geïnspireerd te zijn door de film.

Kubrick zelf werd lastiggevallen en gestalkt door fans die geobsedeerd waren door de film en zich gedroegen als Alex. Tegelijkertijd kreeg Kubrick dreigbrieven van mensen die de film zagen als een bedreiging voor de maatschappij en Kubrick verantwoordelijk achtten voor de verloedering ervan.

Uiteindelijk besloot Kubrick de distributie van de film in het Verenigd Koninkrijk te verbieden. Pas na zijn dood werd de film er weer toegelaten.

In Amerika werd de film wel toegelaten, zij het in zwaar gecensureerde vorm. In Nederland en België ging de film wel in zijn volledige vorm in première.

Bron: wikipedia

Nogmaals, het betreft een misvatting. Kubrick besloot "`zelf" de film uit roulatie te halen. Een paar jaar na zijn beslissing kwam de film opnieuw in de Engelse bioscopen te draaien.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Owh jah, klopt! Verkeerd geinterpreteerd......Maar kon Stanley Kubrick de distributie van zijn film zelf verbieden?

avatar van MXO

MXO

Ja, en het getuigt dan ook van het grote wederzijdse respect tussen Stanley Kubrick en Warner Brothers. Kubrick kreeg het voor elkaar om een controversiële kaskraker uit de bioscopen te houden.

Theatertje

Maar dat kwam ook doordat de studio's wisten dat de film zoveel winst opbracht, dat ze zich met gemak het verlies van Engeland konden permitteren.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Niet om te mierenneuken, maar voor nog geen 5 € meer heb je de DVD

Heel leuk, maar het is niet vergelijkbaar met een bioscoopvoorstelling natuurlijk.

avatar van dragje

dragje

Theatertje schreef:

Hier zit zeker een kern van waarheid in alleen het betrof wel een uniek moment, want Kubrick was in deze context de eerste regisseur die dit voor elkaar kreeg.

Eveneens de eerste regisseur die niet "beboet" werd na het onbruikbaar maken van een "normale" lens op een peperduur kostende camera van de productie maatschappij. Vlak voor de productie van Barry Lyndon liet hij namelijk een monteur een lens van een film camera op een andere film camera monteren zonder toestemming.

U-96 schreef:

Dat is waar. Is : Was het de langere, Amerikaanseversie van de film???

avatar van MXO

MXO

Ik weet niets over een langere a Clockwork Orange, volgens mij ben je in verwarring met The Shining!

Theatertje

Volgens IMDB duurt de film 136 minuten. Volgens de DVD-hoes die ik heb duurt de film 131 minuten. Volgens MovieMeter duurt de film 137 minuten. Maar als ik de film bekeken heb, heeft het maar 120 minuten geduurd! Dus er moet wel een langere versie bestaan

avatar van Wouter

PAL......

Weet je het zeker?

Theatertje

Wat bedoel je met PAL, Wouter? Ik ben maar een leek wat afkortingen betreft, hoor...

Ik ben 99 % zeker dat mijn filmversie van ACO maar 120 minuten duurt, het zou haast moeten zijn dat het aparaat tegen mij liegt en dat kan niet.