• 9.378.976 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

by_the_way

De plaatselijke free-record shop raadde me deze film absoluut aan. En ik ken die jongens dus ik dacht ach een Stanley Kubrick moet haast wel te pruimen zijn. Dus ik werd nieuwschierig naar het verhaal en heb eerst een aantal recensie's gelezen die hier al bij de film stonden.

Bij het beginshot dat werkelijk fantastisch is (Van de kop van Alex langzaam uitzoomen heel goed gedaan!) dacht ik eigenlijk oh wat zijn dit voor soort jongeren joh. Want het zijn toch wel erg vage gasten met hun manier van doen en steil. Maar naarmate de film vordert wordt het toch wel allemaal heel intressant. Leuk weetje in radio en tv spotjes hoor je veel muziek van Kubrick films, 2001: a space odyssey had ik al tig keer gehoord in docu's en reportage's. En in de nieuwe sony reclame wordt muziek gebruikt uit deze film. Het werd hier al eerder vermeld maar ik vind het inderdaad raar dat Malcolm McDowell geen ster is geworden want hij heeft echt een goede warme stem en acteert uitstekend.

Ik heb ook wel gelachen om deze film ik weet niet of dat de bedoeling is maar gewoon om hoe die kerel doet is echt grappig, "Brother" ''Sir'' etc.

Hoe de film afloopt zul je toch maar weer zelf moeten verzinnen. Aan het einde van de film had wat mij betreft wel wat meer emotie gekund, De scene waarin Alex zijn oude vrienden weer tegenkomt is ook geweldig (hele goede locatie!)

Het camerawerk vind ik in deze film heel erg mooi je ziet bepaalde dingen 2 keer dat is een leuk effect. En er bijna voortdurend muziek in de film aanwezig. Op bepaalde momenten stoorde het wel een beetje maar het was ook leuk dat het afwisselde met synthesizers en dan weer orkest dat werkte erg goed. Erg goed beeld en geluidskwaliteit op de dvd, jammer dat ook bij deze film de extra's ontbreken, had ik erg graag gezien Achter de schermen docu maar helaas mischien komt het ooit nog.

Een paar kleine minpuntjes dus. Maar ik ga deze snel nog een keer herzien voor een definitieve beslissing voor nu 4,5 ster*

avatar van donemans

donemans

The ultraviolence sound ( o.a in het begin ) maakt het juist nog veel geweldadiger

avatar van DwarreI

DwarreI

Deze vandaag voor 7 euro bij het kruidvat gekocht Ik heb toch wel hoge verwachtingen door alles wat ik hier lees...

basketballerke

Gezien en de zoveelste geweldige Kubrick. Ik vraag me af of hij een slechte film heeft gemaakt.

Zoals alle andere Kubrick's bevat hij weer prachtige cinematografie en de prestatie's van de acteurs zijn ook weer erg goed wat vooral geldt voor Malcolm McDowell.

Het eerste shot is gelijk al fantastisch mooi. Het begin zelf is ook goed. Hun manier van doen en hun stijl is erg vreemd. Ze lijken bijna clowns. Maar het zijn wel beesten als je ziet wat ze allemaal wel niet doen.

Ik vind de film eigenlijk pas echt goed worden wanneer hij in de gevangenis komt te zitten en wanneer hem de behandeling wordt aangeboden. Een nogal vreemde behandeling wat wel blijkt te ''werken''. De demonstratie daarna is ook een erg goede scène.

Een sterke scène na zijn vrijlating is dan met zijn oude vrienden en onder de brug bij de zwervers.

Als je dan verderop ziet hoe die behandeling en wat er daardoor van hem is geworden wordt gebruikt voor politieke doelen is ook erg goed in beeld gebracht. De vraag die overblijft na de film is natuurlijk: zal zoiets ooit in de toekomst mogelijk zijn? Iemand van die slecht is ''goed'' maken? Zoals het hier wordt gebracht zal dat niet echt een goed idee zijn.

Het enige wat wat minder was is de muziek, daarom houd ik hem nu op 4,5*

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

basketballerke schreef:

Het enige wat wat minder was is de muziek, daarom houd ik hem nu op 4,5*

De muziek was juist heel goed. Daar gaat het in de film ook een beetje(of helemaal) om.

avatar van jayytjee

jayytjee

Ik vond dit een geweldige film. Een hele aparte film moet ik zeggen want zulk soort films heb ik nog niet eerder gezien ( wel Trainspotting wat er een klein beetje op lijkt ).

De muziek was schitterend, het sfeertje was goed en de acteerprestaties van met name Malcom McDowell waren ijzersterk.

Mintpunt vond ik dat het niet geloofwaardig overkwam dat Alex van een slecht persoon opeens weer goed werd.

**** 1/2

• 12092 berichten

Hij werd dus ook helemaal niet "goed"...

de hele essentie van de film is dat ze hem hebben herprogrammeerd niet meer zo te handelen, maar dat ze zijn slechte kern helemaal niet hebben kunnen wissen. Geen mintpunten dus

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Haha, dat wou ik hem ook proberen uit te leggen maar ik vond de juiste woorden niet dankje wel orbit

avatar van DwarreI

DwarreI

Wat een film, op het eind dacht ik: dit kan toch niet uit 1971 komen!

Commentaar ga ik niet geven, ik zeg alleen dat je deze gewoon zelf moet gaan zien.

Dikke 4,5*

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

jayytjee schreef:

**** 1/2

Let bij de film ook echt op de accenten die ze uitspreken het prachtige decor en de uitstekende muziek, het aparte in de film eigenlijk dus wat je in niet veel films ziet.....

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

Geweldige film. Het is heel apart en uniek gedaan en dat maakt de film zo goed. Alleen had ik hem wel wat heftiger verwacht, maar ja in die tijd was dat behoorlijk heftig.

Maar aan de andere kant is de film ook behoorlijk ziek. Komt waarschijnlijk door de scéne dat die vrolijk het liedje Singing in the rain zingt en de tegelijk tijd keihard iemand schopt.

De muziek van Beethoven maakt de film helemaal af.

Dikke 5 sterren!

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Ik heb de film vandaag voor de eerste keer gezien en vooral de muziek in deze film is echt briljant.

Heb genoten voorlopig 4*

by_the_way

Ik heb de film weer bekeken gister en het is echt een topper, ik verhoog naar 5* en hoger in m'n top 10, geweldige muziek. Jammer dat de soundtrack niet op musicmeter staat.

avatar van donemans

donemans

je vind het geheel zo als je clockwork orange intypt op limewire hoor..

basketballerke

Hij staat inderdaad op Musicmeter. Er is alleen vanaf deze site geen directe link.

basketballerke

Weer een keer gezien en het blijft een geweldige film. Alles is perfect. Hoe Kubrick weer een leuk maar nogal verdorven toekomstbeeld kan geven. Uiteraard niet heel realistisch. De manier waarop wordt gesproken is geweldig. De eerste keer begreep ik daardoor wat dingen niet, maar nu is alles helemaal duidelijk. Blijft geweldig om te zien hoe Alex na de behandeling het doet. De film bevat ook de nodige humor, alleen maar goed voor het verhaal. Vooral om Malcolm kan je veel lachen, bv. aan het eind wanneer hij moet zeggen wat de mensen zouden zeggen op de plaatjes. De muziek is nu ook niks meer op aan te merken. Vooral het hoofdthema is geweldig en versterkt de beelden nog wat meer. Het eind vond ik eerst niet zo goed, maar dat blijkt nu wel anders. Leuk om te zien hoe hij nog een beetje van zijn oude aard nog blijkt te hebben in de laatste scène.

Alles blijft overeind staan, zijn top 10 plek en de 5*

avatar van Marley18

Marley18

Deze film kon mij helaas niet boeien. Ik lees hier allemaal reacties van mensen dat hij geweldig is, ik kan hier helaas niet in mee gaan. Het komt ook omdat dit niet echt mijn genre is. Ik ben met moeite door deze film heen gekomen. Er zaten wel spannende stukken in maar daarna zwakt het enorm af. Een 2 voor deze film.

Marley18 schreef:

omdat dit niet echt mijn genre is.

Zie toch echt zes films met het misdaad genre en 5 met het drama genre in je top 10 staan.

avatar van Marley18

Marley18

Dat klopt.. ( alhoewel 6+5 11 is en dus niet de top 10 ) Toch vond ik deze film niet in mijn genre passen omdat er rare personages in mee spelen, me niet bleef boeien doordat het zo lang duurde en daar bedoel ik vooral het middelste gedeelte van de film mee.

Ik hou van misdaad films en ook (lang niet alle) drama's, alleen deze viel me toch erg tegen. Ieder zijn smaak.

avatar van tuureluur

tuureluur

heerlijke film en sommige dingen kloppen gewoon. 4,5

een dik overschatte film 2*

• 12092 berichten

Zei de koning der overschatte films...

avatar van Reinbo

thegoodfella schreef:

een dik overschatte film 2*

Gewoon over een jaar of 2 nog eens kijken en het is je vergeven...

avatar van finalman

finalman

Reinbo schreef:

Gewoon over een jaar of 2 nog eens kijken en het is je vergeven...

LOL

orbit schreef:

Zei de koning der overschatte films...

rustig wat voel je je nu aangevallen omdat ik jouw nummer 1 film niet echt top vind. Ik verkondig toch alleen mijn mening dus zeur niet zo.

by_the_way

Ik neem aan dat Orbit bedoelt dat 'Goodfellas' nog veel meer overschat is.

thegoodfella schreef:

Zoals Reinbo al zegt.. komt nog wel, en dan zul je lachen om je top10 nu

orbit schreef:

Zoals Reinbo al zegt.. komt nog wel, en dan zul je lachen om je top10 nu

ik lach eerder om jouw top 10:

want Apocalypse Now vond ik ook een veel te trage oorlogsfilms. Vind ik Saving Private Ryan en Full Metal Jacket veel beter.

en fear and Loathing in Las Vegas slaat al helemaal nergens op dat gaat alleen maar over 2 junks die de hele tijd stoned zijn. Daar zit totaal geen verhaallijn in. Alleen dat stukje in bad was grappig

en dan hebben we het nog niet eens gehad over jaws die films is al heelemaal overdreven over de top.

avatar van Mug

Mug

Zullen we het hier on-topic houden (over A Clockwork Orange welteverstaan) in plaats van het bespreken van elkaar persoonlijke top tienen. Alvast bedankt.

avatar van J.Bell

J.Bell

Na alle berichten te hebben gelezen (allemaal vol lof), moet ik toch eerlijk toegeven dat ik er niks van snap. Ik heb hem niet eens uitgekeken. Er wordt steeds gezegd dat dit een briljante film is en fantastische kunst en weet ik het allemaal wat, maar ik weet echt niet wat ik met deze film aan moet! Ik weet niet of ik dit nu moet waarderen of er een afkeer van moet hebben. Waar gaat het eigenlijk over? Ik sta echt wel open voor veel dingen, mijn smaak is heel breed. Maar dit??? Ik zou het echt niet weten. Ik zal hem nog 1 keer kijken (ik had hem namelijk op dvd gekocht, aangezien ik niets anders dan geweldige kritiek had gehoord over deze film). En dan mijn stem maar uitbrengen...