Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
mikoz
Waarom is deze niet gewoon te huren?
Gewoon te koop bij de FRS.
Benje maar een paar euro meer kwijt.
Charles Manson
thunderball
ja zat ik me ook al af te vragen! Heeft de film je zo gepakt en overstuur gemaakt dan?
mikoz
Ik snap wel wat Clint bedoelt. A Clockwork Orange heeft een bepaalde sfeer omzich heen hangen die inderdaad een bepaald gevoel achterlaat. Bij de een is dat fascinatie en bij de ander een soort van walging ( kan ook positief zijn ). Best te begrijpen aangezien de film vrij neerslachtig is.
FillumGek
De eerste twintig minuten waren erg leuk om te kijken. Alle regels worden gebroken en een groepje tieners heeft schijt aan alles en iedereen. Ook leuk om een keer te zien natuurlijk. Het deed me trouwens sterk denken aan The Warriors.
Daarna zakte de film een beetje in, vond ik. Vanaf dat hij in een kliniek werd opgenomen. Daarna nog hier en daar een saaie scene maar in het geheel een goede film.
felix89
neen, ik vind de film pas echt uit zijn startblokken vliegt als alex in de gevangenis wordt geplaatst en dat hij wordt overgeplaatst naar de kliniek waar ze zijn ''ziekte" zullen genezen, als hij dan in de zaal zichzelf moet laten vernederen omdat hij zogezegd genezen is, walgelijk. waarbij de vraag is hoe ver mag je gaan om iemand zijn natuur te veranderen, zit het in zijn natuur om slecht te zijn, word hij zo geboren of ligt het aan de opvoeding? neen, dan vind ik dit veel boeiender om naar te kijken dan de zoveelste verkrachtings-scene of gevecht, maar in deze film hebben deze scenes natuurlijk wel zijn nut.
deze film heeft mij in ieder geval te pakken, ik verander mijn 3.5* ----> 4.5*
Nassira
Fantastische film. Kubrick's stijl is gewoon fascinerend... Muziek viel ook nog héél goed mee. 4.5!
bentley1313
Een van de eerste films die ik toendertijd in de bios heb gezien. Was zeer onder de indruk, daarna nog diverse keren gezien en ik blijf bij mijn mening. Zeer indrukwekkend. 4.8!
Apocalypse Now
weet iemand toevallig welke muziek/ liedje er wordt gespeeld tijdens de film, ik bedoel niet ludwig van, maar dat andere liedje
orbit
- 12092 berichten
Ene Wendy Carlos heeft de credits voor de soundtrack, lijkt me een pseunoniem van Kubrick zelf..
Maar op die naam moet er iets te vinden zijn.
orbit
- 12092 berichten
Bedoel je de titelsong van Wendy Carlos? Of Singing in the Rain?
Nee, dat syntheziser theme in de film, maar ik zie dat iemand het al gevonden heeft
pjutter
echt een bijzondere film, in een prachtig decor, met erg goede conversaties en uitspraken, alles heel druk van binnen en alles heel saai van buiten, echt knap gemaakt,
erg apart en ook nog wel best goed verhaal, en die synthesizer vond ik ook echt geweldig in de film!
brucecampbell
SCHITTERENDE film! alles perfect, muziek, akteurs,, regie enz...
Movie_fan#
De muziek is inderdaad verbluffend en een prachtig decor zo he erg mooi allemaal hoor. Hij is lekker hard en heel knap gemaakt het einde is het mooist.
Lekker losjes verhaal zodat de film lekker door kan gaan!
De outfits waren ook verbluffend en het taalgebruik is het mooiste natuurlijk van de film he dat is zo mooi bedacht.
Hele goede uitspraken en erg realistisch deze film moet je gezien hebben-
Van beethoven volgensmij
lowhusky
Hij bedoelt een ander nummer dat niet van Ludwig von Beethoven is. Apocalypse Now, er is ook een topic voor deze vragen bij Algemeen. Vraag het daar opnieuw en geef meer informatie.
Movie_fan#
O sory mijn fout ik wist niet meer wie Ludwig was
alleen de achternaam zegt mij iets.
Movie_fan#
One flew over the cuckoo's nest is ook met dat liedje erin( als hij bv medicijnen gaat halen) in die hal.
Turkeyloverz
Het is lang geleden dat ik een echt goede film zag, dus dacht ik, laat ik beginnen met films uit de MM top en ik begon met Clockwork Orange.
De film begint erg goed en leuk met een alleraardigst sfeertje. De hoofdrolspelers, de dialogen, de gebeurtenissen en vooral het geweldige muziek, allemaal erg boeiend, maar het niveau van deze film daalde nadat hij in de gevangenis kwam.
De kleuren die gebruikt zijn in de film, zoals in die huizen vond ik erg irritant, de gebeurtenissen die daarna kwamen waren niet echt geloofwaardig meer en wat ik vooral erg jammer vond, was dat de film helemaal niet zo veel te bieden had. Allemaal erg standaard! Oke, ik zat dus erg gespannen te wachten wat er zou gebeuren nadat zijn vrienden hem verraden hadden. Niet veel interessants dus... De stukken daarna waren veel minder leuk, hij ziet die zwerver weer, zijn ''vrienden'' zijn agenten geworden (erg absurd, volgens mij proberen ze hier de ''regering uit de toekomst'' belachelijk te maken'') en hij komt, hoe verrassend, weer terecht bij het huis van de gestoorde man..
Ik heb hem wel afgekeken en zit nu met gemengde gevoelens. Klassiekers zoals deze interesseren me meestal wel, door de sfeer uit die tijd, maar omdat Kubrick wilde zorgen voor een toekomstig beeld, had ik daar ook niet veel aan.
Kortom: De film is aardig en keek ook lekker weg, maar de aspecten die gebruikt werden om een beeld te geven van de toekomst kan ik helaas niet waarderen. Voor velen kan dit een juweeltje zijn, voor mij jammergenoeg niet.
De film is dan wel 35 jaar oud en ik verwachtte ook iets teveel geloof ik...
Maar ik geef niet op, ik ga gwn door met een andere film uit de top.
Gewoon nog een keertje kijken, je verwachtingen zaten de eerste keer gewoon te veel in de weg. De film probeert ook nergens realistisch te zijn, maar veel eerder een stylering daarvan. Daarbij heeft de film op nog heel veel gebieden iets te bieden wat je er de eerste keer niet uithaald.
Ook ik had nadat ik de film voor het eerst zag ambivalente gevoelens, aan de ene kant was de film vaak irriterend en lelijk (Het interieur bij de ouders is expres oerlelijk, zoals de meeste intereurs in troosteloze achterstands wijken dat waarschijnlijk zijn), maar tevens zeer geestig en een uniek visueel document. Dat laatste is alleen maar sterker geworden met elke herziening.
Turkeyloverz
Ik dacht precies hetzelfde, ik zal hem zeker nog een keer gaan kijken . Aan jouw stem te zien, was het de 2e keer helemaal in orde, dus ben wel benieuwd.. Bedankt voor je raad
Avitas Sibannac
A Clockwork Orange was aan herziening toe want het was toch al een jaar of 3 geleden dat ik deze voor het laatst zag.
Ook bij deze 3e keer kan ik vaststellen dat de film niets van zijn kracht heeft verloren.
Die ruime 4* blijven zeker staan.
Tribe
Het boek is beter. Maar niet veel beter.
FANTASTISCHE FILM, werkelijk verschrikkelijk goed aangepast aan film, ik vind het met recht een klassieker.
Als je kijkt naar het accent van Alex, hoe Malcom McDowell Alex neerzet. Het is werkelij hoe ik het me ook had ingebeeld. Beter kan bijna niet.
Movie_fan#
Ik snap niet wat je nou bedoelt uit te leggen, het is een beetje slordig te lezen.
Tribe
Dat het boek meesterlijk is, en de film ook. Maar dat de film toch iets minder meesterlijk is.
Ja oke
Maar ik heb het boek nog niet gelezen dus daar kan ik niet over meepraten
Tribe
Als je het boek echt nog wil lezen, moet je dat in het Engels doen. Dat is echt fantastisch, vanwege het feit dat een hoop woorden niet eens Engels zijn, maar een zogeheten 'nadsat'-taaltje. Een taal die jongeren op straat met elkaar spreken.
matthijs_013
Uiterst originele film. Soms ranzig, vooral op het begin, maar dat was ook wel het sterkste stuk uit de film. Vanaf de behandeling begint het allemaal af te zwakken, net zoals de soundtrack. Toch was het einde wel weer mooi. Goede cultfilm, heb me op de meeste stukken wel vermaakt.
*3,5

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Misdaad / Thriller, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited