Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
shrink
Ik was erg verrast door de film. In het begin dacht ik dat het alleen over geweld ging, maar hij wordt erg interessant als ze gaan testen in de gevangenis. Voer tot denkwerk !!
vivalavah
wat een ongelooflijke rare film is dit zeg, ik kan niet begrijpen dat deze in de top 250 staat
orbit
- 12092 berichten
Film voor gevorderde filmkijkers vivalavah.. er komt nog wel eens een dag hopelijk.
planet_of_death
Rare films mogen natuurlijk niet bestaan en zijn automatisch slecht.
vivalavah
dat zeg ik niet, maar ik vind vind dit gewoon een rare film en daarbij nog helemaal niks aan ook.
dr channard
Het is een Kubrick film dus geef het nog een kans
Kubrick films moeten in je groeien.
dr channard
@ Sweinsteiger : Echt wel
Mijn eerste Kubrick was The Shining (die ik vanaf de eerste kijkbeurt de hemel inprees) en daarna deze. Man wat vond ik deze in het begin vreemd, maar toen ik daarna de Kubrick stijl (ietsjes , want je kan die man nooit helemaal doorhebben) doorhad vond ik het echt een topfilm. En floeps ! Voor ik het weet had ik bijna alle Kubrickfilms in mijn kast staan. En het is inderdaad een ware obsessie want ik had een periode dat ik die films bleef keken om te achterhalen wat hij bedoelde en telkens bij meerdere kijkbeurten heb ik mijn stem ook verhoogd (geldt voor films als Space Odyssey, deze , Barry Lyndon, Dr. Strangelove, Eyes Wide Shut). Er zijn uiteraard films die ik direct van het eerste moment prachtig vond (Paths Of Glory , The Shining...). Maar doorheen de jaren vond ik één film wel steeds minder en minder worden en dat is Full Metal Jacket (nog steeds een zeer goede film!).
some_solucti
Moet zeggen dat ik ook de tweede keer nog niet zo onder de indruk was.
A Clockwork Orange is geen slechte film, ver van. Maar de klassieker die het is zie ik er nog niet in. Ten eerste denk ik dat Ebert wel een punt had, het is een ideologische puinzooi. Films met een diepere laag zijn natuurlijk welkom, maar hier zit zoveel in dat het gewoon teveel is. Kubrick lijkt gewoon te veel te willen zeggen voor de ruime twee uur die hij er voor neemt.
Ten tweede vind ik A Clockwork Orange visueel niet echt geslaagd. Ten eerste is er natuurlijk het zoomen (echt, de langzame manier waarop Kubrick zoomt komt haast als een homevideo over op mij. Elke keer als hij hem uit de kast haalt (ook in The Shining) ben ik uit de film) maar ook de belichting straalt niet echt sfeer uit. De sets zijn prachtig, maar ze lijken weer haast amateuristisch belicht. Dit klinkt misschien raar, maar het heeft niet echt een "film" feel voor mij.
De rest van de visuals zag er in mijn ogen prima uit, maar vond het niet al te veel speciaals (op de absurde sexscene na natuurlijk, geweldig) het acteerwerk zat prima in elkaar en de muziek was wederom top, maar het raakte me gewoon niet. Ook thema's die wat mij betreft wat meer op de voorgrond hadden mogen spelen om het interessanter te maken (zeker nu met de strijd tegen het terrorisme zit er genoeg potentieel in) waar dan in mijn ogen niet diep genoeg in gegaan wordt omdat er nog tien andere dingen gezegd moeten worden.
Overall geen slechte film, waarvan ik zie waarom mensen hem goed vinden, maar het deed niet zoveel met me. Misschien dat het de derde keer de goede kant op gaat.
3.0
1 zo veel zegt aco toch helemaal niet.
2 er wordt niet gezoomd, dat zijn inrijders. Totaal ander effect, dat je blijkbaar ontgaat. Heeft ook niets met homevideo vandoen. Inyegendeel. Vergt erg veel precisie en is juist arbeidsintensief.
some_solucti
1. Ik had het idee dat het constant verschillende ideeën op me afgevuurd werden, maar dat er nooit een lang genoeg werd uitgewerkt om iets te zeggen.
2. Zelfs als het geen zoomen en arbeidsintensief is maakt het het nog niet mooi. Het tempo waarmee het gebeurd is zo langzaam dat het er nogal nep, nouja meer gemaakt, uitziet.
snake shit
Perfecte film het is alsof ze mijn ideeen in 1 film hebben gestoken.
Clockwork rocks.!!!!!!!!!!!!!!
Gemaakt ziet het er absoluut uit. De film is totaal overgestyleerd. Blijf me afvragen welke ideeen de film dat steeds op je afvuurde. In de eerste lijn gaat het gewoon over een groep vervelende jongeren, waarvan er eentje in het gevangen wordt genomen en met een vreemde methode genezen wordt totdat de oppositie zijn geval inzetten oor hun politieke zaak, maar het enige en centrale achterliggend idee is: Hoe ver kun je gaan in de maakbaarheid van de mens en welke rol mag de overheid daarin spelen. Dat roept dan natuurlijk wel weer allemaal gedachtes en discussies op, maar die komen dan van buiten de film.
sabsabsab
Goeie inspiratie volle en kunstzinnige film.
Mooi muziek en een uitstekend verhaal!
Ondanks dat deze film vrij heftig is zit er toch nog wat humor in gestopt.
Voor een begin jaren 70 film is deze helemaal top.
AddictedToMovies
@Reinbo: Dat is natuurlijk de hoofdvraag, maar ik denk dat Kubrick heel wat heeft laten doorschemeren over zijn visie op mens, samenleving en leven in zijn absurdistische en gestyleerde wereld: de labiliteit van de zogenaamd geciviliseerde maatschappij, het vertrouwen in de (kille) wetenschap, de verseksualisering (al die kunst en meubels etc.), het altijd misbruik maken van elkaar, ik ben ervan overtuigd dat Kubrick heel wat meer in de film heeft gestopt dan de thematiek van het boek (hoewel ik die nog een keer zou moeten lezen om te kijken in hoeverre Kubrick's ideeën daarvandaan komen). Elke keer dat ik 'm zie (het is intussen weer een tijdje geleden) vallen er weer nieuwe dingen op.
Daarom ben ik het ook niet eens met Chevy die stelt dat Kubrick slechts het boek in beelden heeft omgezet: de hoofdlijn en de opzet op zich wel, maar Kubrick maakt er zijn volledig eigen wereld van en ook op intellectueel niveau kopieert hij niet simpel Burgess' thematiek, maar verwerkt hij ook veel van zijn eigen ideeën erin. Kubrick is een van de weinige regisseurs die boekverfilmingen iets extra's kunnen geven, in plaats van een oppervlakkige twee uur-durende samenvatting van een boek.
Roelade
Ik zat haast de hele film met mijn mont open te kijken. Hij is echt super vreemd. Ik weet eigelijk niet een of ik hem goed vond.
TheUsualSuspect
ik houd niet zo van films waarin een bepaald toekomstbeeld mbt de mens wordt neergezet, ik vind het al snel overdone, onecht. Ik wanhoop van Brazil, van Fahrenheit 451, van Clockwork Orange.
Sluit ik me helemaal bij aan.
Op zich was de film wel voldoende qua verhaallijn en opbouw. De film vond ik ietwat schreeuwerig qua decor., wat meer afleidde dan dat het de film hielp. Verder vond ik het pas echt interessant worden in de gevangenis en bij het experiment. Het blijft een interessant idee of dat misdadigers te behandelen zijn en het verlangen naar een-harmonieuze-samenleving-waar-we-allemaal-gelukkig-zijn blijft leuk om over te fantaseren. De acteur is verder leuk gekozen. Al met al 3,5 *.
Karl van H.
A CLOCKWORK ORANGE - analysis of hidden abuse themes - by Rob Ager - YouTube
Een erg interessante analyse van misbruikthema's in A Clockwork Orange. Vooral aan het eind waarin wordt geponeerd dat Alex vóór zijn gedragsveranderende programmering al door de maatschappij is geprogrammeerd, is ontzettend goed gevonden. Op hetzelfde YouTubekanaal zijn overigens ook goeie analyses van The Shining en Full Metal Jacket te vinden.
Interessant stuk. Voelde altijd wel een hoop (sexueel) onbehagen bij die scenes, maar de duiding maakt veel duidelijk en toont ook mij weer aan dat de film nog veel slimmer en sterker in elkaar steekt dan op het eerste of in mijn geval 20e gezicht.
TMP
Zeer aparte film. Van het acteerwerk ben ik niet onder de indruk, overdreven theatraal. De eerste helft van de film, tot aan zijn opname in de gevangenis was aardig. Daarna wordt de film er niet boeiender op. Ronduit saaie scenes in onder andere de gevangenis en bij de hereniging met zijn ouders. Visueel ziet het er niet geweldig uit, op enkele scenes uit het begin van de film na.
Het verhaal overtuigt mij niet, redelijk moralistisch. Enkele behoorlijke toevalligheden in het verhaal ook. Hij komt vrij na zijn behandeling en wie komt hij meteen tegen? De zwerver die hij vroeger mishandelt heeft en zijn oude kameraden, die opeens politieagent zijn geworden. Vervolgens komt hij weer in het huis van die schrijver terecht, wiens vrouw hij vroeger heeft verkracht. De film heeft een apart sfeertje en zal zeker nog wel even blijven hangen, maar ik ben er niet van onder de indruk.
Die toevalligheden zijn juist erg bewust gekozen. Evenals het theatrale een bewuste keuze is. Kijk eens op de link van Karl, misschien dat er dan een muntje valt.....
Dreiecke
A CLOCKWORK ORANGE - analysis of hidden abuse themes - by Rob Ager - YouTube
Dank je voor deze link, Karl
Klopt voor mij als een bus. Dit heb ik ook bedacht in mijn visie op Inland Empire (spoiler topic) qua kleuren (groen/ouderlijk huis). Dit kan geen toeval zijn.Overigens ben ik het helemaal met Rob Ager eens over de invloeden in de jeugd en vanuit de maatschappij leidend tot later (ongewenst) gedrag.
Is er dan iemand die daar anders over denkt? Al zijn er natuurlijk OOK erfelijke factoren in het spel.
Dreiecke
Dingen als temperament en een bepaalde lichamelijke gesteldheid (niet ziekte of ongeluk) zijn natuurlijk aangeboren.
puckb96
Binnenkort maar eens een keer op blu-ray aanschaffen
Lord Flashheart
Visionaire film. Je hoeft de televisie maar aan te zetten om het bewijs te zien dat we eindelijk in de toekomst van Kubrick beland zijn. Mensen die deze film gedateerd noemen, moeten eens onder hun steen vandaan kruipen.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited