• 9.378.921 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Nakkie13

Dat probleem heb ik ook vaak, alleen staat ACO al op mn nummertje 1.

Wil v for vendetta er graag in kunnen zetten, maar er is niet veel plaats...

avatar van chevy93

chevy93

Die heb je er toch ook in?

Anyway, laten we het over de film hebben.

Ontopic:

Niet de film, maar wel het boek .

AddictedToMovies schreef:

Ik vond 't prima te doen eigenlijk... Eerste paar hoofdstukken even het taatlje oppikken en vanaf dan is het gewoon goed leesbaar.

Je hebt gelijk, nadat je Part One hebt gehad. Heb je de taal wel opgepikt en wordt het imo ook iets makkelijker

chevy93 schreef:

Die heb je er toch ook in?

Anyway, laten we het over de film hebben.

Ontopic:

Niet de film, maar wel het boek .

Ja, na mn comment heb ik er eens diep over na gedacht en hem toch maar in mn top 10 gegooid. Hij is gewoon te goed.

Anvil The Story of anvil is na lang beraad met meerdere partijen ( mezelf ik en nakkie ) er toch uit gegaan omdat dat een docu is.

On topic: Als je bepaalde woorden uit de context hebt kunnen ontcijferen wordt het boek steeds makkelijker. Het helpt wel veel mee als je de film hebt gezien, anders is het denk ik wel moeilijk te visualiseren.

Heb het wel niet uitgelezen, had andere literatuur die om me schreeuwde.

avatar van 2,20

2,20

Een "Meesterwerk" is deze film ! De inhoud van de film is heel spraakmakend en het acteerwerk is werkelijk uitmuntend ! Deze film is een must-see !

2,20 schreef:

Chapeau!

Waarom dan dat halve cijfertje er af

avatar van 2,20

2,20

Nakkie13 schreef:

Chapeau!

Waarom dan dat halve cijfertje er af

Naah die 5 sterren, is voor de perfecte film, ben benieuwd of die er ooit gaat komen... voor mij dan..Op HBO krijg je ook nooit een 10,0

Bottleneck

'This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra violence.'

A Clockwork Orange sprak me vroeger al aan door z'n status (van gewelddadigheid), en eigenlijk vind ik dat nog steeds een mooi uitgewerkt element. Althans niet het geweld zelf, dat is niet meer opzienbarend, maar het scherpe contrast met de klassieke muziek, de abstracte decors, het kleurgebruik en het deftige taaltje. De scene in de auto met die blikken in de ogen, vooral die van McDowell De witte pakken met zwarte bolhoeden en wandelstok zijn sowieso meesterlijk.

Over de film hangt ook een moeilijk te plaatsen sfeer, alsof het soms een toneelstuk is met personages die zwaar zijn aangezet. Maar het irriteert me niet, zie het dan ook als een vertelling en visualisatie die Alex aan de kijker laat zien. Ik vind hem ook lekker onpeilbaar wanneer hij is opgepakt; hij doet oprecht, maar komt vaak sarcastisch over, of dat hij doet alsof.

De soundtrack is weergaloos (Music for the Funeral of Queen Mary ), de betekenis van de film kan ik ook beter waarderen dan vroeger en niet te vergeten het perspectiefgebruik, dat overigens in The Shining nog weer (veel) beter is overgedaan. De decors doen allemaal seventies aan, terwijl het toch een toekomstbeeld moet voorstellen. Komt goed uit, want ik ben niet zo van de future settings/movies.

Helemaal perfect vind ik de film niet. Op momenten zijn de decors rommelig, en het laatste deel van de film vind ik net iets te uitgesponnen worden als hij van plek tot plek gaat / wordt gebracht.
4 - 4,5*

2,20 schreef:

Heb je geen enkele film die je een 5 gunt?

En ik heb wel eens een tien gehad op HBO

avatar van kuzath

kuzath

Leuk Verhaal goede soundtrack is gewoon nice

kuzath schreef:

Leuk Verhaal goede soundtrack is gewoon nice

Neeleman!

Soundtrack is inderdaad tof.

avatar van rensie32

rensie32

Bottleneck schreef:

Op momenten zijn de decors rommelig

De decors rommelig in een film van Kubrick? Weet je het zeker?

Bottleneck

Ja niet in zin van slecht gebouwd, maar chaotisch zoals bij de vechtpartij met de andere bende.

Bottleneck schreef:

Dat is toch de bedoeling?

Kubrick is altijd tot in de puntjes perfect. Als het zo er uit ziet, was het zo de bedoeling.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Daar ben ik het wel mee eens.

Kubrick staat filmtechnisch garant voor absolute perfectie!

In al zijn films die ik tot nu toe heb gezien heb ik nog geen 1 fout of misser kunnen bespeuren. Ongelofelijk die man!

Nakkie13 schreef:

Dat is toch de bedoeling?

Hoef ik het nog niet gelijk mooi te vinden.

avatar van Loefa

Loefa

Echt een hilarische film. Wat heb ik gelachen.

Kubrick stelt mij nooit teleur.

Bottleneck schreef:

Hoef ik het nog niet gelijk mooi te vinden.

Neen, daar hebt U gelijk in.

avatar van Nand

Nand

Deze film toont veel overdreven rauwheid en daar was ik al op voorbereid maar het ging er soms wel een beetje expres over. Het voelde soms zo gemaakt aan. Alsof er zoveel geweld was gewoon om de kijker te shockeren en niet omdat het personage er een goede reden voor had of om het verhaal te helpen. Dus zelfs voorbereid op een gewelddadige film ging het nog mis bij mij.

Ik vond de omgevingen ook soms een beetje in elkaar geknutseld, niet echt realistisch of (nog erger) zelfs professioneel ogend. Dat verbaasde me wel voor iemand die 2001: A Space Odyssey heeft gemaakt. Het breekt de film niet zoveel als het geweld maar het is wel storend als je je wilt inleven met de film.

Het was een hele vreemde film in z'n geheel. Dit is waar hij uitblinkt voor mij. Ik heb het wel voor de vreemde personages, het vreemde verhaal en de vreemde wereld. Het is een soort harde wereld die nog zou kunnen bestaan maar naar alle waarschijnlijkheid nooit zal bestaan. Interessant en grappig als je een beetje een twisted gevoel voor humor hebt en je niet teveel stoort aan de omgevingen.

Je moet ervoor zijn. Ik zie er geen meesterwerk in maar ik begrijp wel waarom er mensen zijn die hier om de zoveel dagen de film komen verdedigen op deze site. Kubric has a way of winning you over to his side Wie weet zie ik hem binnen een paar jaar opnieuw en zie ik er wel iets in maar voor het moment ben ik er ofwel nog niet rijp genoeg voor ofwel is het gewoon een verschil in smaak.

Nand schreef:

Het hele gebruik van decor en geweld geeft de film een ( overheerlijk ) surrealistisch randje.

Hierdoor is het makkelijker om de gebeurtenissen in de film te beoordelen. Als het realistischer was geweest was je allemaal dingen in foute contexten gaan plaatsen.

Nu gaat het puur om de ervaring, en dat is voor mij geniaal.

Ps: The fifth.

avatar van $pecial

$pecial

Wordt nu onderhand eens tijd dat ik hem eens ga bekijken!! Deze week zeker weten

avatar van clockwork72

clockwork72

Zeker doen ja ben jaloers, de eerste keer is ie het best.

avatar van chevy93

chevy93

Ben ik niet met je eens. Ik heb hem nu 1x gezien, maar ik weet zeker dat ik hem de 2e keer beter vind.

Zodra ik mijn boek uitheb (en de DVD terugheb ), ga ik hem gelijk kijken

chevy93 schreef:

Zodra ik mijn boek uitheb (en de DVD terugheb ), ga ik hem gelijk kijken

Gelooft t of niet, maar ik heb m ook nog maar 1 keer gezien.

Wel meteen mn nummer 1

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

je wordt elke keer weer verpletterd door de sfeer van deze film.Er zijn maar een paar films die zo'n ziek begin hebben.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Nee, ik kies hier niet voor, dit is niet een film die mij bekoorde.

1 en al geweld, en op zo`n smerige laffe manier....snap de film wel, alleen dit is niet mijn soort.

Een zieke film , ja.

Ik hou `t bij de simpele hedendaagse films zoals degenen die in mijn top 10 staan.

En dan de ultieme buddy-movies zoals de lethal weapon reeks.

En anders maar een goeie komedie zoals Stripes, Stir Crazy etc...

Deze film doet me helaas niets.

Toch nog anderhalve ster voor de regie van Kubrick.

Maar ja, je moet er echt van houden, en ik ben er niet 1 van.

Ieder zijn eigen.

hannes64 schreef:

Nee, ik kies hier niet voor, dit is niet een film die mij bekoorde.

Een zieke film , ja.

En dan de ultieme buddy-movies zoals de lethal weapon reeks.

En anders maar een goeie komedie zoals Stripes, Stir Crazy etc...

Deze film doet me helaas niets.

Toch nog anderhalve ster voor de regie van Kubrick.

Maar ja, je moet er echt van houden, en ik ben er niet 1 van.

Ieder zijn eigen.

Wat heeft lethal weapon in godsnaam te maken met deze film ( wel vet hoor trouwens )

En ik vind het onnozel dat mensen alleen geweld in deze film zien, later na zit er lang niet meer zo veel geweld in als de opening.

Maja, ieder zijn eigen.

avatar van Akkiej

Akkiej

droge film, heeft wel wat

Akkiej schreef:

droge film, heeft wel wat

Heb veel dingen gehoord over ACO, maar droog?

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Ik heb hem gisteren nog eens gezien. Ik zou de film niet droog willen noemen, maar eerder grotesk. Hij is regelmatig vrij absurdistisch, zonder meteen in slapstick-achtige humor te vervallen. Verder blijft het verhaal boeien. Juist door de eigenaardige sfeer accepteer je sommige zaken. Zoals dat hij aan het eind zowel de zwerver, zijn vrienden, als de schrijver opnieuw "toevallig" ontmoet.

Volgens mij zit er ook een hoop symboliek en diepere betekenis in, zonder meteen moralistisch te worden.

Bleef mij opnieuw boeien.

Aazhyd schreef:

Bleef mij opnieuw boeien.

Ik heb m gisteren ook nog eens gezien omdat ik aan het twijfelen was om hem van mn nummer een af te halen.
Daar gaat ie dus mooi niet weg

Was pas de 2de keer dat ik hem zag en wist meteen weer waarom hij zo veel indruk op me maakte.

Het absurde versterkt de boodschap juist omdat het er niet zo heel dik bovenop ligt.

5* en nummer 1, en dat blijft zo ( tot Kubrick een betere maakt )