• 9.380.100 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van wibro

wibro

Manitobas schreef:

Ik vind het walgelijk dat er een verkrachting in te zien is.

Ik vond de verkrachting in "Clockwork ..."gewoon komisch, zeker als ik hem moet vergelijken met de verkrachting in "Irréversible". Dié was pas echt walgelijk en shockerend.

Manitobas

Ik vind geen enkele verkrachting komisch! Dat jij dat wel kan vinden zegt al heel wat over jou!

avatar van Reinbo

Ik vond de verkrachting kunstzinnig. Een prachtig ballet.

(de eerste in het theater bedoel in dan.)

Erwinner

Ik kan me die verkrachting niet eens meer herrineren. Dus dit gaat volgens mij nergens over.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erwinner schreef:

Even je geheugen opfrissen! Klik. En dit is alleen het begin van de scene.

avatar van wibro

wibro

Manitobas schreef:

Luister eens even! De verkrachting in "Clockwork..." is niet echt. Er wordt maar gedaan alsof. "Clockwork" is geen snuff movie. Dus, dan mag ik die scene toch best komisch vinden.

Erwinner

Tja, er komen weer dingen opdagen (de knuppels en het ballet).

Het is ongeveer 8 jaar geleden dat ik hem zag. Wat ik nog wel weet is dat ik het een erg boeiende film vond, ook op visueel vlak.

Het verhaal was niet een hapklare brok dus verdient zeker een 2e kijkbeurt.

wibro schreef:

Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar. In alle films wordt gedaan alsof. Snuff movies zijn geen films, dan kun je elke tape van een crimineel wel een film noemen.

Reinbo schreef:

Ik vond de verkrachting kunstzinnig. Een prachtig ballet.

(de eerste in het theater bedoel in dan.)

Ja, zo kun je elke criminele activiteit wel tot kunst verheffen. Ik zou bijna wensen dat je 't zelf eens aan den lijve zou meemaken, benieuwd of je 't dan nog kunst kunt noemen.

• 12092 berichten

Doe eens even normaal vent! Het gaat hier om een film. Daarnaast is dit een portret over geweld, in dat kader is die "verkrachting" functioneel voor het onderwerp. Als je niet tegen geweld kan, kijk dan ook geen films zou ik zeggen.. nogal veel films hebben geweld in zich. Verkrachtingen heb ik ook al in minstens 100 andere films gezien. En stukken smakelozer dan hier is te zien.

Manitobas

Waarom denk je dat ik een vent ben?

Erwinner

Ah, een vrouw. Hadden we kunnen weten. Nu is het ietsjes begrijpelijker.

Manitobas schreef:

Waarom denk je dat ik een vent ben?

Is dat je enige reactie? Beetje dom. Lees mijn bericht nog eens door. Probeer het te begrijpen en vermijd daarna ieder contact met het medium film (vooral geen oorlogfilms, Straw Dogs, Irreversible e.d.). Je zult jezelf een hoop ergernis besparen.

En als je mannenhater bent: Deliverance is een film waarin een kerel verkracht wordt, misschien vind je dat wel ok?

mikey

Als je je ergert aan verkrachtingscenes (en vooral de grafische) wil dat niet zeggen dat je een hekel aan mannen hebt.

• 12092 berichten

Ik zeg dan ook "als".. blijven lezen he?

Manitobas

Nee, zoals ik al zei vind ik geen enkele verkrachting komisch. Of het nu om een man of een vrouw gaat. Ik ben absoluut geen mannenhater en zelfs geen feministe.

En inderdaad, sommige films mijd ik liever.

Ik geef toe dat ik sommige dingen walgelijker vind om naar te kijken dan andere. Bijvoorbeeld twee criminelen die elkaar liquideren veel minder erg dan onschuldige slachtoffers etc. En geweld tegen kinderen en dieren ook onverteerbaar.

mikey

Ook als het om cujo en damien gaat?

Manitobas

Damien minder, Cujo wel. 't Beestje kon er tenslotte ook niks aan doen dat 'ie hondsdolheid kreeg.

mikey

Maar goed hij greep wel bijna danny pintauro (?), het lievelingetje uit whos the boss. Dan moet je een keuze maken he?

• 12092 berichten

De vormgeving van ACO is absurdistisch (soms komisch), dat wil niet zeggen dat die scène ook komisch bedoelt is.

Maargoed, je krijgt amper wat te zien. Irreversible is een film waarin je er 15 minuten met de haren wordt bijgesleept. Met de bedoeling walging op te wekken bij de (mannelijke) kijker. Als dat lukt is zo'n scène toch functioneel en geslaagd? Zo'n kijker zal in elk geval niet snel meer bedenken om ooit een vrouw op zo'n manier te behandelen..

orbit schreef:

toch functioneel en geslaagd?

Geen idee wanneer iets functioneel of geslaagd is..... De verkrachting in irreverisble is functioneel denk ik, om dat het een rape 'n' revenche flick is. Dus ja: in dat genre heb je een verkrachting nodig.

avatar van serpico

serpico

Jullie doen nu net alsof de verkrachting in A Clockwork Orange niet schokkend was, en daar ben ik het toch echt niet mee eens...

• 12092 berichten

Nouja, hij is niet super realistisch in elk geval.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Terug zo eentje dat we moesten bekijken op school. Ik weet nog dat ik met momenten ervan kon overgeven, dat ik me zo ziek voelde van wat ze toonden.

avatar van frankieman

frankieman

Wat is dit toch een geweldig en toch schokkend meesterwerk, een film die door niemand anders dan Kubrick gemaakt kan worden.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

notorious_kim schreef:

dat was dan zeker in de jaren 70........

ik bedoel, anno nu is er toch weinig schokkends meer aan?

(het idee nog wel, maar grafisch.....)

avatar van Beitel

Beitel

Ik denk dat het vergelijkbaar is met de film die Alex voor z'n "behandeling" moet zien: je ziet dat het nep is, maar toch raakt het je. Kubrick heeft de afstand wel net wat meer vergroot, genoeg om je emotioneel te raken maar met tegelijkertijd een bepaalde afstand waardoor je gaat nadenken waarom je die emoties hebt. Het ziet er allemaal zó stijlvol en anders uit dat er vanzelf een bepaalde afstand ontstaat. Wat dat betreft is het echt een Kubrick-film, waarbij altijd gestoeid wordt tussen emotie en verstand.

Ik denk wel dat hij een grotere emotionele reactie probeerde te krijgen dan nu bij velen het geval is, maar wat dat betreft is het een beetje een kindje van z'n tijd: wat schokkend gevonden wordt verandert nou eenmaal met de loop der jaren. Denk echter niet dat hij het erg zou vinden dat er nu anders tegenaan gekeken wordt, het draait uiteindelijk toch om de achterliggende boodschap.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Geef je daarom een 1?

avatar van Reinbo

notorious_kim schreef:

Dan gaven ze bij jouw op school de Ludovico behandeling.

avatar van Laoslander

Laoslander

Dit is het grootste bewijs dat Stanley Kubrick revolutionair was op filmgebied. ik zou zeggen: Kunst met de grote K