• 9.376.105 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Catherine Deneuve, Ian Hendry en John Fraser

Plot Repulsion

"The nightmare world of a virgin's dreams becomes the screen's shocking reality!"

Carol, een Belgisch meisje, werkt als manicure in Londen en deelt een flat met haar zus. Al snel wordt duidelijk dat ze niet alleen eenzaam en in zichzelf gekeerd is, maar ook lijdt aan fobieën en hallucinaties. Als haar zuster met een minnaar op vakantie gaat, versnelt de eenzaamheid haar ziekteproces. Gekweld door nachtmerries sluit Carol zich op in haar flat, verbreekt de telefoonverbinding en verslonst.

avatar van Goodfella

Goodfella

starbright boy schreef:

Volgens mij interpreteert hij heel gewone dingen in the tenant als raar, omdat (en niet zodat) hij gek aan het worden is.

Weet je dat wel zeker? Volgens mij wordt dat juist in het midden gelaten tijdens de film...

Maar ik moet deze film snel eens herzien. Is er geen mooie dvd ergens?

avatar van Wouter

Een hele mooie regio 1.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Mooi om naar te kijken, maar voor een psychologisch drama (want dat is 't toch) blijft 't toch allemaal wat te oppervlakkig. Natuurlijk, de film bevat een paar sterke scenes, maar het personage van Deneuve blijft toch jammerlijk leeg, terwijl dát toch juist de essentie van de film is. Nu 2,5*

avatar van starbright boy

....zucht....

Ik voel me onbegrepen.

avatar van Diesel

Diesel

Heb erg lang moeten zoeken naar deze film maar heb 'm gisteren dan eindelijk gezien, en ik kan gerust zeggen dat het een ijzersterke Polanski is met een paar zeer verontrustende scènes,

Vooral die scène waar Carol thuis door de gang loopt en er opeens een heleboel handen uit de muur komen, brrr...

Horror zoals het hoort.

avatar van Filmtombe

Filmtombe

Wouter schreef:

Een hele mooie regio 1.

Aardig goede Engelse uitgave van Anchor Bay ook. Met aardige docu erbij.

avatar van mikey

mikey

Freudiaans horrorfilmpje over catherine en haar (seksuele) isolement. Ze begint steeds engere dingen te zien in haar appartementje, enge stukjes worden aangekondigd door een bel. Ik kan me herinneren dat ze eens boven een gootsteen stond, wegkeek, terugkeek en de gootsteen was veranderd in een zwart gapend gat. later heb ik deze scène nooit meer teruggezien (op bijv. tv). of word ik nou gek??? 3

avatar van mikey

mikey

Goodfella schreef:

[Het personage in The Tenant heeft voor mij een veel duidelijkere aanleiding om gek te worden... Hij heeft een nieuw appartement, Dit miste ik allemaal een beetje in Repulsion. En áls het er al was (rare geluiden) dan kwam het te plotseling om voor een beklemmende sfeer te zorgen.

Je moet maar aannemen dat ze sexueel gestoord en ook maagd was, haar zus ging met een vent waar ze niet tegen kon en misschien was het ook een autist (maybe), voldoende om gek te worden?

avatar van Zavo

Zavo

Meesterlijk. Het gebeurt niet vaak dat hele hoge verwachtingen uitkomen, maar bij deze film gelukkig weer eens een keertje wel.

Het verhaal van iemand die zich (letterlijk) afsluit van de buitenwereld en langzaam gek wordt heel realistisch neergezet (iets was psychiaters ook over deze film hebben gezegd). De opbouw is weer perfect, zo geleidelijk, net als in Rosemary's Baby en The Tenant. Ik vond The Tenant, waarin Polanski hetzelfde thema nog eens uitwerkt, nog iets beter, maar Repulsion komt in de buurt.

avatar van Zavo

Zavo

"Toen REPULSION tijdens een filmkeuring werd voorgelegd aan een team van psychiaters, vroegen de doktoren waar Polanski psychiatrie had gestudeerd, zo overtuigend vonden ze Carols ziektebeeld."

avatar van mister blonde

mister blonde

normaal vind ik het niet zo erg als een film traag opgebouwd wordt. het eerste half uur van deze film was echter moeilijk doorheen te komen.

maar daarna begint het. op indringende wijze wordt duidelijk hoe de gekte van Carol zich ontwikkelt, met enkele subliem in beeld gebrachte scenes.

niet zo goed als the Tenant of Rosemary's Baby, maar wel erg goed. 4 sterren.

avatar van aurora

aurora

Een heel indringende film. Goed geacteerd en de kijker wordt het verhaal ingezogen. Mooie poster.

avatar van Dionysos

Dionysos

starbright boy schreef:

....zucht....

Ik voel me onbegrepen.

Nou starbright boy, je hebt er na gisteravond een sympathisant bij hoor.

Verdomme, wat sneed deze film in mijn ziel, zeg. De kwetsbaarheid en het verval van de menselijke geest wordt hier zó mooi, zó schrijnend en zó effectief in beeld gebracht. Polanski raakte me het meest met de minimalistische beelden: inzoomen op een blik die meer zegt dan duizend dialogen, de compleet stille scènes, een 'verdwaalde' Carol in haar flat.

Daarnaast stond de spanning er constant op en werden de duimschroeven langzaam steeds verder aangedraaid. Dat laatste shot is niet minder dan briljant.

Alors, in navolging van deze film geen rationeel geanalyseer meer, maar het gevoel verder laten spreken. Gaat dit zien mensen!

5 dikke sterren.

avatar van 93.9

93.9

Veertig jaar oud inmiddels deze Polanski film.

Als historische klassieker een aanrader, maar kan hier nou niet emotioneel van onder de indruk raken.

Heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ie in zwart-wit is.

Geeft een film toch altijd het gevoel of ie

a. artistiek bedoelt is (Europa-Von Trier bv) of

b. dat ie al oud is.

Dit houd mij op een afstand en daardoor kan ik niet in de film komen.

avatar van teunz

teunz

Naar mijn idee net iets minder dan The Tenant en Rosemary's Baby, maar hij is nog steeds de moeite waard. 3,5* dus.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Kippenvel. Polanski in topvorm. Schitterend.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vermakelijke film. Het heerlijke claustofobische bedreigende sfeertje, de hallucinatie geluidseffecten en natuurlijk een magistrale Deneuve. 3,5*

Oeverloos trage film.

Film die draait rond de aftakeling van Deneuve. Jammer genoeg heeft zij de uitstraling van een bejaarde etalagepop, waardoor het hele concept van de film al meteen in het water valt. Wat een houte plank zeg

Vond het begin verder amper door te komen, en ook menig scene (met de huisbaas) duurde oeverloos lang. Ook de soundtrack deed mij niet zoveel. Gooi je tegenwoordig veel lawaai over je film, dan noemen ze het een goedkoop trucje. Bij oudere films heten zo'n *bang* en luide schreeuwen blijkbaar nog "hallucinante geluiden". Weer wat bijgeleerd vandaag.

Resten enkele erg knappe scenes. Naarmate het einde vordert komen er sporadisch meer en meer leuke dingen in de film, en wordt het zelfs af en toe boeiend. Alleen jammer dat in deze film de aardappels een boeiender verloop kenden dan Deneuve, en dat het moois vaak na vijf wilde seconden werd afgebroken.

Nipte 1.5*. Einde was ook wat een afknapper, maar het is vooral het belabberd acteerwerk en povere soundtrack die deze film sterk naar beneden haalt. Ik gooi mezelf nog wel een keertje achter Tetsuo als ik personages wil zien aftakelen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Vergelijking van lek-mijn-vestje natuurlijk. Waarom kijk je deze klassiekers uberhaupt nog? Bijna zonder uitzondering worden ze keer op keer door je neergesabeld. Ik word er moe van. Moe moe moe zei de koe.

Waarom kijk je deze klassiekers uberhaupt nog?

Ramon op repeat

avatar van mister blonde

mister blonde

Lijkt me eerder een geval van Onderhond op repeat.

En nu zelfs een duet . Nog een paar mensen, kunnen we samen een anti-Onderhond gospelkoor oprichten.

avatar van Reinbo

Niks anti-onderhond, ik respecteer juist je uitzonderlijke smaak, maar waarom kijk je die 'klasiiekers' nog steeds, je hebt al een keer eerder aangegeven dat ze je nog nooit hebben kunnen bekoren. (Ik bedoel, ik kijk ook geen Bud Spencer films...)

Ooit een stuk of wat boeiende kortfilms van Polanski gezien. En laatst nog 4* weggegeven aan een film uit 1969.

Dus daar heb je dan een antwoord. Niet dat het veel uitmaakt, want bij de volgende klassieker staan dezelfde mensen weer te blazen.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Onderhond schreef:

Geef toe, het is leuk, beste - het heeft iets van een strip

Oh, ik zie er de humor wel van in hoor. MM is dan ook een groot toneel natuurlijk

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Onderhond schreef:

Oh, ik zie er de humor wel van in hoor.

Daar twijfelde ik dan ook geen milliseconde aan

MM is dan ook een groot toneel natuurlijk

Inderdaad, een komisch drama

Dit gezegd zijnde: het wordt dringend tijd om wat Polanski films te bekijken

avatar van Reinbo

Onderhond schreef:

En laatst nog 4* weggegeven aan een film uit 1969.

Die valt nu niet direct onder het begrip 'Klasieker'. Hiermee bedoel ik toch een film uit de imdb of MM top 250 lijst van voor 1980. (Je moet het op een manier definieren)

Stalker, Alien en THX bedoel je dan ? . Ik kijk mijn ding, en verder kijk ik gewoon wat rond. Heel soms bots ik op iets boeiends, meestal niet.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik begrijp niet dat sommige mensen zich hieraan irriteren. Het gemiddelde zal heus niet drastisch dalen door één stem.