• 9.380.119 stemmen

Sin City (2005)

Actie / Misdaad | 124 minuten / 147 minuten ('recut and extended version')

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 124 minuten / 147 minuten ('recut and extended version')

Alternatieve titel: Frank Miller's Sin City

Geregisseerd door: Robert Rodriguez, Frank Miller en Quentin Tarantino

Met onder meer: Mickey Rourke, Clive Owen en Bruce Willis

Releasedatum: 2 juni 2005

Plot Sin City

"Walk down the right back alley in Sin City and you can find anything..."

Basin City, ook wel bekend als 'Sin City' is de stad waar moord en misdaad aan de orde van de dag is. Het eerste verhaal, ''The Hard Goodbye'', volgt de keiharde straatvechter Marv die op een zoektocht naar wraak is nadat hij er ingeluisd is voor moord op prostituee Goldie, de enige vrouw die ooit om hem gaf. Het tweede verhaal, ''The Big Fat Kill'', draait om Dwight en de stoere meiden van Old Town. Hij probeert de meiden te beschermen tegen de corrupte agent Jack Rafferty. Het derde en laatste verhaal van de film, ''That Yellow Bastard'', volgt ex-agent John Hartigan. Hij heeft een belofte afgelegd om Nancy Callahan te beschermen tegen een misvormde pedofiel, Junior.

Det. John Hartigan

Roark Jr./The Yellow Bastard

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

You made a big mistake yourself... you didn't flush.

Basin City, ook wel Sin City genoemd, is een stad vol pooiers, prostituees, criminelen en kinderverkrachters. Er zijn 3 verhaallijnen die langs elkaar op lopen. De eerste verhaallijn gaat over politie-officier Hartigan en "That Yellow Basterd". De tweede verhaallijn gaat over straatvechter Marv en zijn onderzoek naar de vermoorde prostituee Goldie. De derde verhaallijn gaat over Dwight en de prostituees van Old Town.

Het acteerwerk in Sin City is geweldig en dat heeft vooral te maken met de sterrencast. Topacteurs als Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio Del Toro en Clive Owen vullen de grotere rollen in en doen dat op een prachtige wijze. Bruce Willis heeft in films als Die Hard, Unbreakable en Armageddon al laten zien dat hij de ultieme held is. Met zijn zelfverzekerde uistraling en zijn macho uiterlijk onderscheidt hij zich van andere acteurs. In deze film speelt hij politie-officier Hartigan. Hartigan wil Nancy Callahan redden van een kinderverkrachter en zijn slechte fysieke gesteldheid helpt hem daar niet echt mee. Bruce Willis komt over als de oude officier Hartigan en de chemie met Jessica Alba, die de rol van de opgegroeide Nancy Callahan op zich neemt, is prima.

Mickey Rourke neemt in deze film de rol van straatvechter Marv op zich. Hij is in deze film niet te herkennen en dat komt door zijn goede acteerwerk en zijn uiterlijk. Met zijn vierkante kop en zijn agressieve gedrag heeft hij het uiterlijk en het karakter van stripboekpersonage Marv. Rourke heeft voor deze film weer flink wat spieren gekweekt en ook zijn verleden als professioneel bokser komt in deze film ten goede.

Clive Owen en Benicio del Toro spelen samen in de derde verhaallijn. Clive Owen komt goed over als de beschermende Dwight. Zijn karakter is aan de ene kant erg beschermend ,maar aan de andere kant ook erg onbetrouwbaar. Benicio Del Toro speelt Jack Rafferty, ook wel bekend als Jackie-Boy, en doet dat erg overtuigend. Hij komt over als een smerige rat en een dronkaard. Del Toro is net als Rourke niet te herkennen in deze film en hij voegt veel toe aan de derde verhaallijn.

Elijah Wood neemt de rol van kannibaal Kevin op zich en doet dat prima. Hij krijgt behoorlijk wat screentijd en zijn personage speelt een belangrijke rol in de tweede verhaallijn. Zijn scènes met Rourke zijn erg spannend. Rutger Hauer is ook te zien in deze film en heeft een kleine bijrol. Hij speelt Cardinal Roark en staat zijn mannetje.

Nick Stahl speelt kinderverkrachter Roark Junior en doet dat erg overtuigend. Ook hij speelt een interessant personage en verdient een compliment voor zijn acteerwerk.

De rest van cast bestaat eveneens uit bekende acteurs en het acteerwerk zwakt niet af.

Sin City is geregisseerd door Robert Rodriquez en Frank Miller. Sin City is een stripboekverfilming en dat is goed te zien aan de stijl van de film. De film is grotendeels zwart-wit en sommige karakters en objecten zijn voor een klein gedeelte gekleurd. De kleuren die in deze film te zien zijn, zijn over het algemeen fel en daardoor wordt de film een beetje kunstzinnig. De film is daarnaast ook erg gewelddadig en de kogels vliegen werkelijk om je oren. De film bevat bondige dialogen die erg interessant zijn. Door de grauwe sfeer kom je in een samenleving terecht die geheel verloederd is. Ook de muziek heeft een grote invloed op de sfeer.

Quentin Tarantino heeft een kleine bijdrage als gastregisseur. Hij heeft een klein gedeelte in het derde verhaallijn geregisseerd. De film bevat 3 verhaallijnen die op een prachtige wijze langs elkaar op lopen. De wijze waarop de verhaallijnen langs elkaar op lopen, lijkt een beetje op die van Pulp Fiction. De mooie actiescènes en de interessante personages zorgen ervoor dat de film boeiend blijft. De sterkste punten van Rodriquez zijn toch de verzorging van de actiescènes en het geven van een gaaf karakter aan de film. Rodriquez heeft samen met Miller een meesterk gecreëerd! De verhalen zijn goed, de sfeer is heerlijk en het acteerwerk is geweldig.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Clive Owen een top acteur?

avatar van Don MN

Don MN

Zeker, goede rollen in o.a. Children of Men en Inside Man.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Rosicky schreef:

De verhalen zijn niet chronologisch. Het laaste verhaal is niet per se ook als laatste gebeurd.

Het verhaal van That Yellow Basterd is als eerste gebeurd. Je ziet aan het einde van dat verhaallijn dat Kevin nog leeft.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Iron Maiden schreef:

Clive Owen een top acteur?

Klopt.

gukker

Wil Owen nou niet meteen een topacteur noemen, maar goed is hij wel.

avatar van chevy93

chevy93

Hele, hele aparte film! Maar ja.. het is Quentin, wat wil je dan?

De dialogen waren, zoals altijd bij Quentin, ijzersterk. Het idee van 3 verhalen was opzich goed, alleen het eerste deel kon mij niet echt boeien. Het was mij wat te ongeloofwaardig. Het tweede deel was erg goed. Nog steeds die ongeloofwaardigheid van het eerste, maar al een stuk minder. Toen het derde deel bleek een vervolg te zijn op het eerste, was dat wel een beetje compensatie voor het eerste.

Het feit dat een paar mensen helemaal verrot werd geslagen, maar niet daadwerkelijk dood gingen sloeg voor mij nergens op.
En het kleurgebruik bij dat gele mannetje sloeg echt nergens op. Het leek meer op een trol . Zal wel de bedoeling geweest zijn, maar voor mij sloeg het nergens op.

IJzesterke dialogen, goed tweede deel en een zeer goed derde deel maakt het toch tot een uitstekend te kijken film.

'An old man dies. A young woman lives. A fair trade. I love you, Nancy.'
'That there is one damn fine coat you're wearin.'

avatar van misterwhite

misterwhite

Quentin heeft zelf niet zoveel met de film te maken. Hij heeft dacht ik zelfs maar 1 scéne geschreven. Dus bewonder Robert en Frank maar !!

avatar van yeyo

yeyo

chevy93 schreef:

Sja, dit is een cartoonverfilming in z'n zuiverste vorm, dan moet je niet al teveel realisme verwachten.

avatar van Xen0n

Xen0n

Hele vette, té over de top, tekenfilm achtige actie. Cartoonverfilming dat is wat het is, maar heel erg goed gedaan. Het sfeertje, met de kleuren, de vertelvorm en donkere omgevingen. Het komt heel goed over, het is iets wat ik nog niet eerder heb gezien. Je zult er van moeten houden, het zal misschien niet voor een heel breed publiek vermakelijk zijn.

Toch word dit ver rechtgetrokken met het de goede verhalen. Die naar mijn mening niet alle 3 in 1 film hadden gehoeven. 3 korte films misschien? Dat houd de aandacht er beter bij op de weinige momenten waar het saai word, vooral het eerste verhaal.

Al met al vond ik het zeer geslaagd en deze ga ik zeker nog eens bekijken.

avatar van paul83

paul83

Wat ik vreemd vindt is dat Quentin Tarantino als regiseur er op staat. De man heb een schamele 5 minuten geregiseert. Het staat tevens in zijn lijst met films wanneer Quentin wordt aangeklikt.

Misschien ouwe koeien maar heb de discussies hier niet meegemaakt.

JacoBaco

Hij is special guest director.

Dan zou Eli Roth bijvoorbeeld ook bij Inglourious Basterds moeten staan, maar dat doen ze dan weer niet. Hij regisseerde het gedeelte Nation's Pride.

avatar van IcU

IcU

5 minuten regisseren is ook regisseren. Ookal was dit niet nodig, hij heeft toch een (enorm) kleine beidrage geleverd.

JacoBaco

En waarom staat Eli Roth dan niet vermeld als regisseur bij IB? Omdat Tarantino de naam heeft en Roth niet.

avatar van IcU

IcU

Dat is een goed punt...

avatar van Knisper

Knisper

JacoBaco schreef:

Het gaat om de credits. Tarantino wordt daar bij Sin City wel genoemd.

JacoBaco

Hier op moviemeter staat (Sin City) geregisseerd door Robert Rodriguez, Frank Miller en Quentin Tarantino.

Bij IB staat geregisseerd door Quentin Tarantino en Ali Roth wordt achterwege gelaten.

Ja, bij de credits wordt iedereen wel vermeld.

avatar van Knisper

Knisper

Wij houden in principe gewoon imdb aan.

avatar van paul83

paul83

Geef IMDB maar weer de schuld!

avatar van Betamax

Betamax

Prima film.

Mooi gedaan met dat zwart-wit en een beetje kleur.

Uitstekend verhaal, genoeg aktie

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Niet echt mijn soort film, toch was ie stiekem wel vermakelijk.

3,5

gukker

Erg goede film, ik snapte alleen niet waarom ze Elijah Wood erin hebben gedaan terwijl hij geen zin tekst had, zijn gezicht vervormd was en zijn ogen weggeplakt. Waarom moet Wood die rol spelen als een normale acteur of zelfs een stuntman hem gewoon zou kunnen spelen. Volgens mij is Wood er alleen maar ingedaan om meer bezoekers te trekken.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Wood deed dat zo cool! Het is zon klein geniepig mannetje, dat maakt de rol juist zo mooi. Acteren is niet alleen maar praten.

Martijnnn schreef:

Ik zeg niet dat hij het slecht deed, maar er zijn vast kleinere, geniepigere mannetjes te vinden. Echt een moeilijke rol kan je het niet noemen toch?

avatar van Scratt

Scratt

Dit was Brittany Murphy's beste rol vind ik.

RIP

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Ik kom er nu pas achter als ze is overleden goeie actriese . Rust in Peace Brittany Murphy, te jong gestorven

avatar van movie fan

movie fan

goede film . met een goede cast die allemaal zeer goed acteerde . de stijl van de film was ook goed en leuk om te zien , de special effects waren ook goed . 4.5 sterren .

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zojuist gezien.

Vond er eigenlijk maar weinig aan.

Ook vond ik dat het zwart wit niet echt ten goede van de film kwam.

Matige film als je het mij vraagt!

avatar van jan

jan

Waardeloze film. Veel te traag, veel te veel gepraat, veel te weinig actie. En waarom het in zwart en wit moet is me een raadsel. Zeker om het artistiek te laten zijn.

Onbegrijpelijk dat deze film zo'n hoge waardering krijgt.

avatar van The Oceanic Six

jan schreef:

Helaas, deze film is dus niet bedoeld voor jan en alleman