2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in 2 bioscopen
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
mikoz
op zich een goede film .. maar op het gemmidelde en de status ga ik niet af ... ik vond hem gewoon te sloom en te weinig gebeuren .. 2.5
Leuk stuk!
Inderdaad!
marjolein25
wow ik heb deze film gisteren gezien voor het eerst. en hij blijft in mn hoofd rondspoken. wat een aparte film zeg. mede door de uitleg hier begrijp ik hem nu beter..
Vive La Fête
Op de veronica-site staat dat deze film op zaterdag 5 februari om 01.10 word vertoond!
ben benieuwd!
Da Jando
Ik raad je aan deze op DVD te bekijken, zonder vervelende reclames en in goede kwaliteit met goed geluid. Dit is echt een film om in 1 ruk door te kijken.
Derek Vinyard
Zaterdag eindelijk zien!
Ik hoorde van een Videoland-medewerker dat er binnenkort (?) een S.E. verkrijgbaar zou zijn bij de Media Markt?
Hier had ik nog nooit van gehoord, dus dat verbaasde mij nogal, iemand die hier meer van weet?
Chr.s
Oehhh laat het zo zijn.
:D
Disk
Oef, ik snap deze film niet.
Die verschrikkelijk lange scene's waarin niets gebeurt, het einde waar ik helemaal niks van snapte. Ik heb nog niet gestemt omdat ik de film niet doorheb. Maar please, kan iemand me dit uitleggen zodat ik hem ook maar een beetje kan begrijpen?
bioscoopzaal
Snuffel eens een beetje door de vorige 28 pagina's, daar staan genoeg interpretaties en discussies over de inhoud/betekenis.
Elsenburg
Oef, ik snap deze film niet.
Ik snap hem ook niet, dat einde... onbegrijpelijk, ik ga ook ff die voorgaande bladzijdes bekijken.
Elsenburg
Ik heb nu de vorige bladzijdes beetje gelezen, en het is wat duidelijker geworden, maar toch. Ik wil een film gewoon begrijpen als ik hem zie. Ik wil hem niet achteraf moeten uitpluizen of wat dan ook.
De meeste scenes duurden veel te lang, ik heb meerdere malen op 36x versneld doorspoelen gedrukt. Anders trok ik het echt niet en dat was echt niet zo omdat ik iets beters te doen had of omdat ik moe was.
Dat waren de minpunten, nu de pluspunten:
Het gegeven van HAL met z'n eigen emoties is erg goed en origineel. De scenes waarin hij praat zijn geweldig. Daar heb ik echt van genoten. Ook dat bij elke monoliet een verandering optreed in de menselijke evolutie is goed gevonden.
Het kan de film echter niet redden, ik twijfel tussen 2 en 2,5*... voorlopig geef ik hem maar het voordeel van de twijfel totdat ik hem heb herzien.
Don Gertus
Dan heb je de film niet goed bekeken. Als je een film doorspoelt, heeft dat hetzelfde effect als plotslinge, onaangekondigde reclame midden in een scene. Het lijkt mij wijs als je de film herziet en niets doorspoelt.
Elsenburg
Ik trok het niet... het duurde gewoon te lang, ik heb de eerste paar keer niet doorgespoeld, maar achteraf, bij de volgende scene dacht ik dan; ja ik had net zo goed kunnen doorspoelen... maar ik ga hem zeker nog een keer kijken.
D0N4LD
de film heeft een heel veel diepere betekenis.
als je iets niet snapt word het waarschijnlijk wel duidelijk als je de bovenstaande site hebt bezocht
Kabukiman
de film heeft een heel veel diepere betekenis.
Grappig - ik kom net van een diskussie over een heel andere film, en daar wordt zo een opmerking maar niet geaccepteerd door mensen die tot afkraken hebben besloten
Mooie site, ik heb net even gekeken, en zodra ik deze film nog een keer kijk, zal dat gevolgd worden door een uitgebreid lezen op deze website.
Ik zou liever zeggen: dan heb je in ieder geval een MOGELIJKE verklaring gelezen, aan de hand waarvan het interessant verder nadenken en filosoferen is.
WOW! Ongelooflijk!
Dit is de beste film die er bestaat en ik kan niet geloven dat ik ooit overwogen heb deze briljante film een 4,5 te geven. Briljant!
SilverGun
de film heeft een heel veel diepere betekenis.
En dan kom ik maar weer met deze link. Gaat nog veel dieper en uitgebreider op de stof in dan kubrick2001.com.
Dit is eveneens een interessante link.
BoordAppel
Goh toen ik gisteren terug kwam na een goed avondje carnaval vieren zag ik nog het einde van deze film. Ik begin nu heel erg te twijfelen aan mijn 3 sterren. Ga m maar eens bij de FRS halen denk ik.
Leno
Bij mij precies hetzelfde, ik kon wel goed slapen hierna. (al was mij dat toch wel gelukt
Een tijd geleden heb ik het begin gezien, nu nog een keer het middenstuk..
Benninf
Een tijd geleden heb ik het begin gezien, nu nog een keer het middenstuk..
En daarna nog een keer de hele fim achter elkaar
. Ik zag gister het begin (van die apen tot en met dat die man in een soort ruimteschip aankomt). Ik vond het erg boeiend en ga hem zeker nog eens een keer helemaal kijken, als hij op een wat geschikter tijdstip komt.
de film heeft een heel veel diepere betekenis.
Ik had volgens mij ook al gezegd dat er een diepere betekenis in zat, maar die moet mijns inzien tijdens het kijken van de film al duidelijk worden. Het was nu gewoon een raar spacend 'verhaal' met af en toe leuke stukken (HAL)
U-96
- 2077 stemmen
Herziening van gisteren heeft niks geholpen ter verhoging van mijn waardering. Ik blijf het nogsteeds een vage en enorm overschatte film vinden...
Absolute pluspunten zijn toch wel de mooie beelden, de sfeer en de muziek. Ook dat hele gedoe rond de HAL-9000 computer vond ik erg goed en interessant. Ook zo sterk dat ze bepaalde dingen er zo modern hebben uit laten zien...
Ik kan me nog goed herinneren, dat tijdens de eerste kijkbeurt, ik nogal onder de indruk was van de intro van de film. Daarom ergerde ik me echt kapot aan het feit dat die debielen van Veronica deze zo afkapte...
Ik zou graag verlagen naar 2.5 sterren, maar de hierboven genoemde pluspunten voorkomen dit...
Blijft op 3.0 sterren staan...
The One Ring
2001: A Space Odyssy.
2001: A Space Mistery was een betere titel geweest. Dit is volgens mij een van de meest onverkaarbare films ooit en ik ben er niet helemaal over uit of het me wel bevalt. Fans zullen me hiervoor misschien willen aanklagen, maar er is een ding dat ik kwijt moet: de film is veel te traag en daardoor vaak saai. Nou is die traagheid misschien de bedoeling, maar dat kan me niks schelen, want de traagheid maakte de film vaak ondraaglijk saai. Ik heb vaak neigingen gehad om de film vooruit te spoelen en als ik dat gedaan zou hebben zou ik niks gemist hebben.
Het verhaal met HAL was gewoon een interessant, maar ook traag stuk. Dit stuk zou van mij 4 sterren krijgen. Maar dan blijft er nog het stuk met de apen, de muziek terwijl het ruimteschip door de ruimte vliegt, de kleurige beelden en de hotelkamer. En ik heb geen flauw idee wat ik daarmee aan moet. Het zijn nikszeggende stukken die wat proberen te zeggen maar er niet in slagen dat te doen, als je het mij vraagt. Dat het iets met evolutie te maken heeft is duidelijk, maar wat precies? Ik heb een van de links die op deze topics genoemd worden bekeken voor uitleg en het belangrijkste wat ik er tegen kwam was de boodschap van de film die zo omschreven werd:
This is the ultimate purpose of 2001: Man's final destiny. One day, the movie declares, Man will evolve to the point where he will be free at last; he will be unencumbered by any crude tools or physical forms. He will at last take his place in Eternity.
Het klinkt als een belangrijke boodschap, maar vraag je eens af of het echt wel zo belangrijk is. Ik vind absoluut zeker van niet. Dat de mens ooit zal evolueren naar een punt waar hij ooit vrij zal zijn is best mogelijk, maar wat hebben we er aan om het te weten? Ik heb het gevoel gekregen door deze film dat het doet alsof het iets belangrijks is, terwijl het uiteindelijk helemaal niet belangrijk is.
Misschien komt deze hele reactie vaag over, maar vergeet niet dat de film zelf vaag is. En nu de beoordeling. Tja, dit is een moeilijke film om te beoordelen. Het is zeker niet mijn favoriete film aller tijden en ik ga hem ook niet nog een keer kijken. Voordelen: mooie beelden, muziekaal goed uitgewerkt, HAL verhaal is interessant. Nadelen: Traag, pretentieus en vaak saai. Ik kom uit op 3 sterren, maar ik zou er met gemak 2 van kunnen maken. Want deze film weet het belangrijkste wat een film voor mij moet doen niet voor elkaar te krijgen: me vermaken. De film was, op de HAL-momenten na, niet echt vermakelijk.
Jordy
Er zijn toch films die minder belangrijke vragen stellen, wat hebben we er aan om te weten of Jantje en Klaartje op het eind toch bij elkaar komen
Overigens had ik na de eerste kijkbeurt een vergelijkbaar gevoel.
The One Ring
Overigens had ik na de eerste kijkbeurt een vergelijkbaar gevoel.
Ja, maar die Jantje en Klaartjeverhalen doen niet alsof ze een levensvraag beantwoorden en dat doet deze wel. Alleen slaat de levensvraag nergens op. Vind ik dan.
Leno
Ik ben het helemaal met je eens. Pretentieus is de slechte eigenschap die een film kan hebben vind ik, en dat is dit. Maar ik ga de film verder niet beoordelen voordat ik hem helemaal gezien heb (incl middenstuk dus), maar dan zal ik de afstandbediening bij de hand houden. Voor een docu over apen kan ik ook wel naar Discovery kijken.
Goodfella
Pretentieus is een nog slechter argument als het als argument an sich wordt gebruikt. Bovendien heb ik niet het idee dat deze film levensvragen wil beantwoorden, maar je slechts in een bepaalde richting duwt.

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Oorlog / Documentaire, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70