• 9.379.080 stemmen

2001: A Space Odyssey (1968)

Sciencefiction / Avontuur | 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 3 oktober 1968

Plot 2001: A Space Odyssey

"An epic drama of adventure and exploration."

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Dr. David Bowman

Mission Controller (stemrol)

avatar van Miron

Miron

Oei, op Blu-Ray?

Dat moet een visueel feestje geweest zijn.

avatar van Mescaline

Mescaline

Dat was het zeker! wou dat mijn eerste kijk ervaring gelijk de mooiste was

Is trouwens aan te raden de blu-ray! hoorde dat andere Kubrick films op Blu-Ray minder waren, weet niet of dit waar is?

avatar van eltorro

eltorro

Eindelijk één van de beste SF films ooit gezien. En hij was geweldig. Stanley Kubrick begrijpt goed dat een film ook goed kan zijn met prachtig beelden en muziek, en niet per se met een geforceerd verhaal en dialogen. De beelden zijn prachtig, en vooral aan het begin kan je goed zien dat Stanley Kubrick ooit fotograaf is geweest.

Het heerlijke begin is misschien voor sommige te lang, maar voor mij was het geweldig. Een langzame opbouwing van spanning met een zwart beeld en een zacht deuntje, en daarna overdonderd worden met prachtig muziek en beelden van een paar planeten.

Wat ook wel leuk was om te zien hoe veel invloed deze film heeft gehad op SF films die daarna zijn uitgekomen. Behoorlijke veel dingen zoals de doorgedraaide HAL computer en buitenaardse objecten die onbegrijpbaar zijn voor de mens waren toen nog nieuw maar tegenwoordig al meerdere malen herhaald.

Veel SF films herhalen de thema's van deze film wel leuk maar niet hetzelfde. Ze zijn veelste veel gefocust op het verhaal de personages en de dialogen, en het moet ook altijd zo snel voor je het weet is zo'n film al weer afgelopen, en dan vergeten ze al gauw dat beelden en muziek net zo belangrijk is.
Wat ik overigens zo goed vind aan die nieuwe film Avatar, die focust zich ook veel meer op prachtig beelden en soundtrack en neemt daar ook lekker de tijd voor.
4,5* van mij, waarmee hij heel langzaam mijn top 10 mee binnen wandelt .

avatar van barns

barns

Nee, 2001 deed het niet.

2001 is natuurlijk een visueel feestje, zeker voor een film uit 1968. Heel erg gaaf gedaan.

Helaas is dat dan ook eigenlijk het enige waar ik over te spreken ben als het over 2001: A space odyssey gaat.

Het verhaal ging echt een tikkie te sloom, bepaalde scenes zat ik echt weg te gapen en hoe mooi de "boodschap" achter het hele verhaal ook zou mogen zijn, het deed eigenlijk niets met me.

Binnenkort ook maar eens achter het andere werk van Kubrick aan, aangezien A clockwork orange in mijn ogen wel dat meesterwerkje was

avatar van Miron

Miron

Ik vind 2001 en Full Metal Jacket eigenlijk beiden beter dan A Clockwork Orange, hoewel ik die nog maar 1 keer gezien heb.

barns schreef:

Nee, 2001 deed het niet.

Barns, luistert even!

Als je ACO een meesterwerk vindt, moet je deze over een maand of zo zeker nog een keer kijken. Ga je hem veel meer waarderen.

Er zit namelijk, op subtiele manier, veel in die film.

avatar van barns

barns

Nakkie13 schreef:

Barns, luistert even!

Er zit namelijk, op subtiele manier, veel in die film.

Nakkie, ik moet zeggen, deze woorden verleiden mij wel.

Als de tijd rijp is zal ik dan nog maar een keer een poging wagen. Zou dit er dan voor zorgen dat ik een bestaande schoonheid in deze film kan ontdekken, dan ben ik jou oprecht dankbaar

avatar van Mescaline

Mescaline

Bij mij was juist de eerste kijkbeurt van ACO erg verwarrend, kwam ook omdat het mijn eerste film van kubrick was,

Ga hem zo snel mogelijk nog eens bekijken, Kubrick is best een briljante regisseur

chevy93

Bij ACO ligt het verhaal niet zo diep vind ik. Bij deze film zorgt Kubrick echt heel subtiel voor een briljante onderlaag.

avatar van Loefa

Loefa

De film heeft iets magisch, maar toch kwam ik er niet lekker in.

Te lange en trage scenes maar wel mooi filmwerk.

Misschien in toekomst nog maar is kijken.

roelv

Deze gezien op Blu-Ray, en dat doet toch wat met een film. Ik ben erg onder de indruk van het visuele kunstwerk, maar verhaaltechnisch stelt het helaas niet zo veel voor. Dat zorgt er dan ook voor dat ik deze film niet meer dan 4* kan geven.

roelv schreef:

Het verhaal is redelijk straightforward, maar kaart wel allerlei filesofische thema's aan. Films met diepgang hoeven niet alijd een complex verhaal te hebben.

Inderdaad Roelv.

Jij als liefhebber van Eyes Wide Shut zou dat moeten kunnen waarderen.

2001 heeft veel meer dan je zo zou zeggen!

Nakkie13 schreef:

Inderdaad Roelv.

Jij als liefhebber van Eyes Wide Shut zou dat moeten kunnen waarderen.

2001 heeft veel meer dan je zo zou zeggen!

Klopt Nakkie. Zal het over een tijdje nog eens bekijken. Vond de opening trouwens vet, ook al zijn er mensen die daarbij al afhaken. Apen zijn bruut. Overigens was het laatste halfuur wel weer heel goed. De film kakt gewoon wat in als je rond het eerste uur zit. Heel veel dialoog, daar moet je dan ook maar net doorheen kunnen happen.

chevy93

Als je van de snelle actiefilms bent, heb je vrij weinig aan deze film. Dat klopt.

Heel veel dialoog
Juist heel weinig dialoog!

Nakkie13

inderdaad niet al te veel gepraat.

Lexcoaster

Veel dialoog? Dat viel hier reuze mee.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Vergeleken met het begin en het eind bevat het middenstuk inderdaad erg veel dialoog, dat moet je toch toegeven

roelv

Ik bedoelde natuurlijk: Heel veel dialoog na de eerste 30 minuten, een uur later is er nauwelijks nog dialoog. Bij de dialoog die er was viel ik dan wel haast in slaap. Maar dat kan ook betrekking hebben op het tijdstip waarop ik dit keek.

chevy93

Het ligt er maar net aan hoe je 'heel veel dialoog' op moet vatten. Er zit niet meer dialoog in dan bij andere films.

avatar van Jasper84

Jasper84

Ik houd van trage films, ik houd van sci-fi, ik houd van alle andere Kubrick-films, maar 2001 is voor mij gewoon te veel van het goede. Schitterende beelden... om bij in slaap te vallen.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ik wist dat ik wat bijzonders voorgeschoteld zou krijgen toen ik deze zou kijken, dus het leek mij niet onverstandig om wat recensies door te lezen. Ik las onder andere dat je 2001 niet kijkt maar ervaart, en dat is zeker waar. Dit is werkelijk waar één van de meest bijzondere filmervaringen die ik heb meegemaakt. Als ik eraan terug denk ben ik nog steeds onder de indruk. Prachtige beelden in combinatie met prachtige muziek. Visueel is het een juweeltje, zeker voor 1968. Wat mij betreft het beste van de hand van Kubrick.

avatar van Apster

Apster

Jasper84 schreef:

Wat aan te raden valt, is om de film nog eens een keer een kans te geven. De eerste keer deed het me ook niet veel. Gek genoeg bleef de film door mijn hoofd rondspoken en wilde ik hem weer zien. En toen was ik definitief verkocht

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Heb net de film gezien.

Ten eerste:

Schitterende beelden en erg goede special effects. Vooral voor een film uit 68.

Ook het verhaal vond ik erg goed bedacht.

Ten tweede:

Ik vond het erg langdradig. Sommige momenten wilde ik gewoon afhaken, maar toch bleef ik doorkijken. Aan het einde van de film, wist ik pas dat het hier niet om een film ging die antwoorden gaf, maar een film waar je zelf een mening achter moet zoeken. Daarvoor moet ik de film nog een keer gaan kijken en mijn eigen mening vormen. Meerdere mensen hebben een uitleg gegeven aan de film, maar de maker zelf wil dat ieder zijn eigen mening vormt. En dat is juist de sterkste kant van de film. Het is meer een reis naar jezelf ontdekken en hoe je dingen waarneemt en bekijkt.

Ik geef het een vier op dit moment, maar misschien ga ik dat herzien als ik de film nog een keer zie en goed erover nadenk.

chevy93

Ik denk dat deze film je wel zelf naar antwoorden laat zoeken, maar dat er maar één beoogde interpretatie van het verhaal is.

Ik weet niet of je dit al gezien hebt: Kubrick 2001: The space odyssey explained - kubrick2001.com

avatar van Asaharo

Asaharo

Eindelijk deze klassieker van Kubrick bekeken.

Ik weet niet waarom, maar het science-fiction genre is iets wat mij niet echt aanspreekt. Dat is dan ook de reden dat ik deze film zo lang links heb laten liggen. Het was dan ook een aangename verrassing dat dit meesterwerk eigenlijk meer is dan gewone science-fiction. Je kunt de film op een geheel eigen manier invullen en toch heb je het gevoel dat het klopt.

In het eerste deel komen we de mensapen tegen, onze voorouders. Plotseling staat daar temidden van al het tumult een steen. Volgens mij staat die steen(moniliet ofzo) voor vooruitgang. De apen evolueren van prooi naar jager door middel van het werktuig of wapen. Vanaf het moment dat de aap die andere de kop inslaat zijn we geboren.

Het tweede bedrijf gaat van start 4 miljoen jaar later, wanneer diezelfde steen ergens in de ruimte wordt opgemerkt. De mens is op het toppunt van zijn bestaan, zowel aarde als ruimte staat onder zijn controle dankzij de technologische groei. Maar al snel blijkt dat een illusie als de Hall 9000 zowat zijn eigen koers begint te varen. Hiermee ontstaat het gevecht tussen machine en mens.

Het laatste deel is zeer verwarrend en misschien is mijn analyse niet de juiste maar swat. Dave verdwijnt in de oorsprong van ons leven. (big bang) waar zowel tijd als ruimte verdwijnt. (Vandaar dat hij zichzelf als oude man ziet in een ruimte die enorm bevreemdend is.) Waarna dave(de mens) uiteindelijk herboren wordt als een Universeel wezen die in harmonie is met het heelal en het leven.

Conclusie: Zeer trage maar fascinerende film die ondanks een gebrek aan dialogen geen moment verveelt. Hulde!!

chevy93

In grote lijnen lijkt me dat helemaal juist. Dat die ruimte bevreemdend is, moet je niet zo letterlijk nemen. Het is volgens mij een soort 4e dimensie.

Zie ook het bericht boven je als je echt uitleg wilt, maar je eigen interpertatie geven is meestal het leukste.

P.S. Vergeet niet te stemmen

avatar van Asaharo

Asaharo

chevy93 schreef:

P.S. Vergeet niet te stemmen

Was ik al helemaal vergeten. bedankt.

Lexcoaster

Ik moet zeggen dat ik me erg kan vinden in je intrepetatie van de film, Asaharo. Ik zelf zat tot nog toe behoorlijk in dubio over de film z'n betekenis.

avatar van AC1

AC1

De film die het Science Fiction genre naar de volwassenheid heeft geleid en die op dat vlak nog steeds onovertroffen is. De visuele stijl, het hypnotiserende tempo en het weglaten van expositie in de naratie zorgen ervoor dat het een unieke ervaring blijft.