• 9.160.305 stemmen

Met onder meer: Sam Neill, Laurence Fishburne en Joely Richardson

Gesproken taal: Engels en Latijn

Releasedatum: 12 februari 1998

Plot Event Horizon

"Infinite Space - Infinite Terror"

2047: Een groep astronauten wordt naar het verloren ruimteschip "Event Horizon" gestuurd. Het schip is zeven jaar eerder mysterieus verdwenen, en kwam minstens zo mysterieus ineens weer te voorschijn. Langzaam leert de crew van de "Lewis and Clark" de waarheid achter de gebeurtenissen rond het schip.

avatar van sierrra

sierrra

Lol. Toen je de film eerst met een 2,0 beoordeelde vond je hem niet zwak...

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 1926 stemmen

Jaren terug voor het eerst gezien, toen stond hij op 3,5. Ik stem vaak mobiel waardoor ik nog weleens verkeerd druk, dus waar ik 1* wilde drukte ik per ongeluk 2*. Stem is dus gewijzigd van 3,5* naar 1*

avatar van Flat Eric

Flat Eric

To infinity and beyond

Best genoten van een niet heel bijster origineel verhaal wat volgens het 10 kleine negertjes principe verloopt. Het mysterie houdt de spanning er in en de special effects zagen er prima uit. Maar verder is dit niet een film uit het sci-fi horror genre die me echt zal bijblijven.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Eerste helft was nog redelijk goed met het mysterie al had ik er al een flink Alien gevoel bij. Uiteindelijk kwam de dreiging niet van buitenaardse wezens maar het was me al vrij snel duidelijk dat het karakter van Sam Neill eigenlijk het gevaar ging zijn. Dat lag er toch net iets te dik op. De film heeft een aantal heftige momenten en ook redelijk wat gore. Vooral naar het einde toe gaat de film nogal uit de bocht en is voorspelbaarheid troef. Neem er nog een vrij plat verhaaltje bij en dat zijn toch net iets teveel minpunten om er meer dan een 5/10 uit te halen.

avatar van HK Senator

HK Senator

De eerste helft is prima. Daarna gaat de film in de versnelling en daarmee over de top. Jammer.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Ooit nog wel eens redelijk van in shock geweest toen hij op tv was, niet dat de film nu zo eng is maar vond de beelden van 'de hel' toch best wel verontrustend en een onplezierige vibe vanuit gaan. Nu bijna twintig jaar later blijven een aantal dingen van de film best wel overeind, vallen er ook wat dingen tegen of zijn matig en vraag ik me vooral af of dit dezelfde film of andere versie is want ik meende me toch een shot te herinneren die ik niet terug gezien heb.

De psychologische 'griezel' die in eerste instantie gebruikt wordt doet het wat mij betreft wel goed. De niet duidbare aanwezigheid van 'iets' levends, de dingen die uit zichzelf lijken te gebeuren en vooral de subtiel gebrachte schrikmomenten van de crew samen met ernstigere dingen die heel kort in beeld genomen worden. Al met al wordt er wel een heerlijk sfeertje gekweekt. Na het sterke begin vallen er steeds meer dingen tegen. Waarom is er onweer te horen in het luchtledig? Waarom zag Neill voordat ze al bij het schip waren dingen die op het schip gebeurden? Waarom vervalt de film van best wel aardige psychologische griezel naar bloederige slasherhorror, die uiteraard teert op schokeffect, waarbij Neill zijn eigen ogen heeft uitgerukt? Jammer maar helaas, het script en het einde had wel wat beter gekund en inderdaad, zoals gezegd wordt, de overeenkomsten met onder andere Alien en The shining zijn talrijk. Zie ook wat dingen uit Sunshine terug.

Een best wel aardig begin, met een matig einde. Qua cast proberen Fishburne en Neill er nog van te maken wat ze kunnen. Isaacs is amper te herkennen met al dat haar en Justin valt vooral op als de knul uit de Bon Jovi clip. Aardig om weer een keer te zien, maar ook niet meer dan dat.

En wat die ontbrekende scene betreft, ik meen mij te herinneren dat de film stopt/ eindigt met een laatste shot op Fisburne of Neill. Een van tweeën wordt in beeld genomen, gezicht onder het bloed en vol van angst en ondertussen draaide de camera omheen. Ik kan me herinneren dat ik dit een behoorlijk verontrustende shot vond met alle geluiden er om heen.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Here I come, motherfucker!"

Deze cultklassieker had ik nog niet eerder gezien. Overigens zie ik nu pas dat deze film van Paul W.S. Anderson afkomstig is.

Een groepje astronauten dat erop uitgestuurd wordt om een verloren gewaand ruimteschip te onderzoeken, is natuurlijk niets nieuws onder de zon. In de lijn der verwachtingen loopt het helemaal verkeerd af. De vergelijking met een 'Alien' is hierbij al snel gemaakt, maar ik moet zelf ook denken aan titels die hun inspiratie uit deze film hebben gehaald, zoals een 'Dead Space' en 'Sunshine'.

De opbouw is lekker mysterieus te noemen, omdat je als kijker eigenlijk niet weet wat voor gevaar er op de loer ligt. Het decor dat bestaat uit vele onverlichte gangen, maar met name de roterende gang - die op een soort vleesmolen lijkt - en de gravity drive zorgen daar wel voor. Wel moet ik zeggen dat een aantal zaken tegenwoordig gedateerd overkomt, maar voor die tijd mocht het er zeker zijn.

Ik heb begrepen dat Paramount na het zien van de eerste cut 'Event Horizon' flink heeft laten inkorten. Dat is zeker te merken in de tweede helft, omdat het geheel niet helemaal meer klopt; de gaten zijn zichtbaar en het merendeel gebeurt vanuit het niets. Desondanks blijven er genoeg bloederige momenten over om het leuk te houden. Om vooral de foute opmerkingen van Cooper niet te vergeten.

Al met al een redelijke Sci-Fi die je als liefhebber zeker eens moet hebben gezien. Na afloop rijst wel de vraag hoe een director's cut zou uitpakken.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

Horror in space is altijd wel een leuk gegeven. De film begint als een spannende psychologische mystery/thriller, maar eindigt in een simpele slasher movie. Een beetje jammer, daar had meer in gezeten - denk bijvoorbeeld aan de films Moon (2009) en Solaris (2002). De SFX zijn heel matig (de ijskristallen) en sommige handelingen van de karakters zijn erg dom (je arm in de gravity drive steken, een spookverschijning van je zoontje achternalopen terwijl de crew het ruimteschip zou moeten verlaten).

"Bio-scan is on the line!"

avatar van scorsese

Matige film over een groep astronauten die op zoek gaan naar een vermist ruimteschip. De premisse is nog best aardig, maar de uitwerking is allemaal nogal standaard (incl een trage opbouw). Het interieur van het schip ziet er goed uit, wat hier en daar wel wat mooie shots oplevert. Deze mix tussen scifi en horror al eerder en beter gezien. Net geen 3.0 sterren.

avatar van Walter White

Walter White

Zeker de moeite waard om deze film gezien te hebben vond van begin tot einde echt spannend.

En niet voorspelbaar enige min punt dat ik vond het duurde te kort.

Had wel wat meer achter willen komen waar het ruimte schip is geweest in zeven jaar.

En waardoor zo duivels krachten had.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Na jaren weer een keer herzien en van 2,0* naar 3,5* gegaan. Sfeervol, aardig neergezette personages en prima effecten. De finale duurde voor mij alleen wat te lang. Leuke gore ook.

avatar van Shadowed

Shadowed

Sterke herziening.

Heerlijk als een film je opeens zo bevalt. Deze film herinnerde ik me als een film die niet heel bijzonder was, maar wel oké was. Nu vind ik het veruit de beste film afkomstig van W.S. Anderson. Ik besloot deze film te herzien na de overdonderend positieve geluiden vanuit het internet.

Het beviel ook erg goed na een herziening. Normaal ben ik niet zo'n fan van horrorfilms die zich in dit soort settings afspelen omdat ze me nooit kunnen interesseren, maar deze was anders. Killer, kouder en harder qua toon en het werkt ook naar een erg interessant uitgangspunt toe. Niet iets wat je meteen van deze film zou verwachten.

Het komt langzaam op gang, maar de opbouw is goed. De spanning is voelbaar en de sfeer vanuit dat schip is goed gedaan. Het zorgt voor een kille opbouw die ook weet te intrigeren. Eenmaal de horror om de hoek komt kijken schakelt de film een paar standjes naar boven en verandert in een redelijk uniek geheel.

Hier en daar beklemmend en uiteindelijk best hard. Ik was positief verrast door deze herziening. Intense gore gemengd met degelijke spanning. Het tempo ligt hoog en de film verveelt nergens, duurt ook niet te lang wat mij betreft. Ik was minder fan van de bombastische slotfase, met Neill die uit het raam vliegt, maar daarna herpakt de film zich snel weer.

Hier en daar wordt de film iets te lawaaierig en bombastisch, maar het houdt goed stand. Spannend en bij vlagen hard en intens. Ik werd deze keer echt vastgehouden terwijl ik de film de eerste keer niet zo heel spannend vond. Ik las ergens dat ze de grovere en explicietere scenes opnieuw aan het opnemen zijn, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat niet zo goed gaat werken en dat de film goed is zoals het nu is.

Leuke herziening dus. Spannend en beklemmend, veruit het beste waar W.S. Anderson mee is gekomen. Niet dat zijn andere films veel concurrentie bieden, maar het is toch wat. Opvallend spannende film voor zijn omgeving en vermakelijk tot het einde. Helemaal niks mis mee.

avatar van Phantasm

Phantasm

Genietbare sciencefiction film die lekker wegkijkt.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

''Hell is just a word. The reality is much worse''.

Event Horizon is geen perfecte film, maar het is wat mij betreft wel een absolute cultklassieker. Het verhaal, en dan voornamelijk de onderliggende subtext, is ongelooflijk interessant en intrigerend. De film is niet 'eng' in de traditionele zin van het woord, maar wel verontrustend. Vooral richting het einde wordt de sfeer heel erg Lovecraft-achtig, wat ik fantastisch vind. De heel korte beeldstukjes die je te zien krijgt over wat er gebeurd is met de vorige crew zijn verschrikkelijk duister, bruut en fucked up; geweldig. Dat bijna alles, of toch heel veel, aan de verbeelding wordt overgelaten wat betreft die 'hel' dimensie, en die kosmische evil entiteit etc, is ook top. Ik vond het ook heel leuk dat de personages in feite vrij slim en logisch handelen, en gewoonweg falen omdat ze ergens in terecht zijn gekomen dat ze niet kunnen vatten. Het personage van Fishburne die droog ''We're leaving'' zegt is zo goed, en ook hilarisch, omdat je zo'n logische handelingen bijna nooit in horrorfilms ziet. Van de rest van de cast doet voornamelijk Sam Neill het voortreffelijk; zeer geslaagde rol.

Maar zoals ik zei, het is helaas geen perfecte film. Er werd naar mijn gevoel nèt iets te weinig gedaan met de Lovecraft-achtige vibe, en iets teveel aandacht geschonken aan standaard actie-scènes. Deze scènes werden ook niet steevast door de beste effecten begeleid. De set van het schip had er misschien ook iets sfeervoller uit kunnen zien. Het zorgt er allemaal voor dat hier geen heel hoge score uitvloeit, maar ik vond dit niettemin echt een heel intrigerende en toffe zit. Deze gaat sowieso eens de herziening in de komende jaren. Dikke 3.5*.

avatar van Basto

Basto

Toen de film uitkwam film viel die me erg tegen. Had toch wel verwachtingen van dit sf horrorwerkje. Inmiddels weet ik de schuld bij de regisseur te leggen Paul Anderson (zonder T) is afgezien van Emmerich wel de regisseur die de meest lege films maakt die er zijn. Waar het bij Emmerich helemaal een tenenkrommend gebeuren is, heeft Anderson (zonder T) vaak nog wel aardige gestileerde beelden en soms een leuk horrormomentje.

Nu Scream Factory de film op blu ray heeft uitgebracht was het tijd voor herziening. En weer viel de film toch wat tegen. Het begint als Alien met een snufje Solaris, 2001 en In the mouth of madness. Het blijft allemaal wat afstandelijk en ook de cgi laat nogal wat te wensen over. Het is pas de laatste 20 minuten dat het toch nog een beetje spannend wordt en de horror de overhand neemt.

Al met al kon ik het daarom uiteindelijk wel meer waarderen dan eerst, maar een favoriet zal het van mij niet worden.

Verhoogd van 2 naar 3*

avatar van Collins

Collins

Een expeditie naar een verloren gewaand ruimteschip. Spannend. Ach, valt wel mee. In Event Horizon worden de films Solaris en Alien met elkaar verbonden. Het resultaat is vanwege de bekendheid van beide inspiratiebronnen, behoorlijk voorspelbaar.
De film komt maar moeizaam op gang. De toonzetting is vermoeiend serieus. Dermate serieus dat dappere pogingen van het personage Cooper om de toonzetting met behulp van wat spitse dialogen en oneliners te verlichten, nauwelijks effect hebben. Het verhaal ontwikkelt zich stroperig. De kijkervaring om een groep ruimtevaarders te vergezellen op een spannend avontuur wekt niet heel vaak een gevoel van bezieling op. In die zin komt de kijkervaring goed overeen met het voorspelbare, slepende en bespottelijke gebeuren dat op het scherm voorbij trekt.
De centrale vraag in de film is de vraag wat zich achter de randen van ons zonnestelsel bevindt. Een goeie vraag, die nieuwsgierig maakt. Het antwoord is uiteindelijk nogal ontnuchterend. Teleurstellend. Plat. Ik had me voorbereid op een originele en uitzonderlijke uitkomst. De vermoeid ogende Sam Neill die tegen het einde als een pinhead lookalike door de gangen van het ruimteschip sluipt, heeft ook al niet veel zinnigs aan de belachelijke uitslag toe te voegen.
Event Horizon is grof en gemakzuchtig geregisseerd. De sierlijkheid die je in andere films van regisseur Paul W.S. Anderson sporadisch wel eens waarneemt, ontbreekt in Event Horizon volledig. Het verhaal sluit met zijn voorspelbare verloop naadloos bij de regie aan. De slotakkoorden brengen wat leven in de brouwerij, maar verrassen doen de slotakkoorden niet. Het clichématige zelfvernietigingsmechanisme dat in de 'spannende' epiloog ook weer in de strijd wordt geworpen is symptomatisch voor de voorspelbaarheid.
Eigenlijk deugen in deze film alleen de aanzet van het verhaal, het set design en de aardige speciale effecten.

avatar van ibendb

ibendb

Laurence Fishburne én Sam Neill samen?

*chef’s kiss*

Erg mooie set design, een kosmisch horrorverhaaltje en de juiste hoeveelheid corny.

Jammer genoeg iets te veel movie logic waar je niet doorheen kan kijken.

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Allerbeste SF HorrorFilm allertijden, zelfs beter als Alien of Predator voor mij.

Heerlijk duister sfeertje met geweldig goede Horror elementen, dit is echt één van m'n favoriete films ooit.

Special effecten voor die tijd zijn prima in orde en de Hell scene ronduit schokkend wat je in veel Horrorfilms amper tegenkomt

Ieder zijn eigen smaak natuurlijk maar snap werkelijk niet dat sommige dit een slecht of matige film vinden.

In zijn genre is dit echt het allerbeste

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag deze film weer eens herbekeken, ditmaal op een Blu-ray disc.

Ik vond hem nou niet bepaald een hoogvlieger, beetje vreemde film, het is niet echt horror, wel allemaal wat mysterieus omdat je niet weet wat er gaat gebeuren en waarom etc.

Had verwacht dat er een Alien of een soort Predator aan boord was van het schip, maar het was toch meer een soort verbeelding wat men heeft aan boord van de Event Horizon Ik kon de film daarom ook niet goed plaatsen.
Ik kom helaas niet verder dan 2.5 sterren, hier hadden ze veel meer uit kunnen halen bijvoorbeeld om een predator of eng wezen in deze film te stoppen en dan een half uur langer te laten duren

avatar van jmadejoode2008

jmadejoode2008

Event Horizon, zo'n film die ik in de jaren 90 en begin 2000 zag en dacht: 'Dit is ongelooflijk lekker!'

Nu is die in de afgelopen jaren wel vaker voorbij gekomen, maar vanavond zat ik er eens goed voor en ik moet zeggen dat het wel steeds duidelijker voor mij word dat het geregisseerd is door Paul W.S. Anderson...

De film is nog steeds leuk om naar te kijken hoor, maar sommige personages zijn wel heel erg een karikatuur van zichzelf. Daarnaast zijn sommige geluidseffecten behoorlijk minder dan ik mij herinner. Zo lijkt het bij een bepaalde explosie net alsof ik een Looney Tunes tekenfilm zit te kijken.

Ergens is 3 sterren best veel, maar daaronder durf ik ook weer niet te gaan..

Oke verdomme, 3 sterren!

Eén van de beste Horror / Sciencefiction film allertijden.

Leuke effecten, spannend sfeertje.

Sciencefiction goed en uniek gecombineerd met klassieke horror en hier en daar een paar bijbelse elementen.

*4,5

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Ben ik dan de enige die er geen reet aan vind.het is geen vlees ,nog vis.misschien dan leuk voor de vega types onder ons.het is niet gewoon saai,nope het is oeverloos saai.ik zag vooral veel dwalen door gangen stelsels,en dacht nog even aha hamas.maar nee,aan het dwalen komt geen eind,ben in slaap gevallen.gewoon een rot film.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Helaas weer dezelfde rot film uit de grabbel bak gevist.classic horror aan mijn reet.het is niks en zou niks worden ook met deze rot prul.voor straf hard aan pakken en een halve punt eraf,blijft er een halfje staan,en dat is nog te veel.

avatar van shrink

shrink

• 2056 berichten

Viel me tegen. De film ging alle kanten op en leverde bij mij regelmatig vraagtekens op waarom iets gebeurde.

avatar van Vicksel82

Vicksel82

blondiefilmfreak schreef:

Zit wel diep bij je hé!?

Smaken verschillen natuurlijk maar de film een halve ster geven slaat werkelijk helemaal nergens op.

Misschien voortaan gewoon lekker bij een romantische komedie houden