menu

Event Horizon (1997)

mijn stem
3,11 (1150)
1150 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Horror / Sciencefiction
95 minuten

geregisseerd door Paul W.S. Anderson
met Sam Neill, Laurence Fishburne en Joely Richardson

2047: Een groep astronauten wordt naar het verloren ruimteschip "Event Horizon" gestuurd. Het schip is zeven jaar eerder mysterieus verdwenen, en kwam minstens zo mysterieus ineens weer te voorschijn. Langzaam leert de crew van de "Lewis and Clark" de waarheid achter de gebeurtenissen rond het schip.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Ix9CHnOo94k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van sierrra
4,0
Lol. Toen je de film eerst met een 2,0 beoordeelde vond je hem niet zwak...

avatar van Bob Gray
1,0
Jaren terug voor het eerst gezien, toen stond hij op 3,5. Ik stem vaak mobiel waardoor ik nog weleens verkeerd druk, dus waar ik 1* wilde drukte ik per ongeluk 2*. Stem is dus gewijzigd van 3,5* naar 1*

avatar van Flat Eric
2,5
To infinity and beyond

Best genoten van een niet heel bijster origineel verhaal wat volgens het 10 kleine negertjes principe verloopt. Het mysterie houdt de spanning er in en de special effects zagen er prima uit. Maar verder is dit niet een film uit het sci-fi horror genre die me echt zal bijblijven.

avatar van alexspyforever
2,5
Eerste helft was nog redelijk goed met het mysterie al had ik er al een flink Alien gevoel bij. Uiteindelijk kwam de dreiging niet van buitenaardse wezens maar het was me al vrij snel duidelijk dat het karakter van Sam Neill eigenlijk het gevaar ging zijn. Dat lag er toch net iets te dik op. De film heeft een aantal heftige momenten en ook redelijk wat gore. Vooral naar het einde toe gaat de film nogal uit de bocht en is voorspelbaarheid troef. Neem er nog een vrij plat verhaaltje bij en dat zijn toch net iets teveel minpunten om er meer dan een 5/10 uit te halen.

avatar van HK Senator
3,0
De eerste helft is prima. Daarna gaat de film in de versnelling en daarmee over de top. Jammer.

avatar van Lovelyboy
2,5
Ooit nog wel eens redelijk van in shock geweest toen hij op tv was, niet dat de film nu zo eng is maar vond de beelden van 'de hel' toch best wel verontrustend en een onplezierige vibe vanuit gaan. Nu bijna twintig jaar later blijven een aantal dingen van de film best wel overeind, vallen er ook wat dingen tegen of zijn matig en vraag ik me vooral af of dit dezelfde film of andere versie is want ik meende me toch een shot te herinneren die ik niet terug gezien heb.

De psychologische 'griezel' die in eerste instantie gebruikt wordt doet het wat mij betreft wel goed. De niet duidbare aanwezigheid van 'iets' levends, de dingen die uit zichzelf lijken te gebeuren en vooral de subtiel gebrachte schrikmomenten van de crew samen met ernstigere dingen die heel kort in beeld genomen worden. Al met al wordt er wel een heerlijk sfeertje gekweekt. Na het sterke begin vallen er steeds meer dingen tegen. Waarom is er onweer te horen in het luchtledig? Waarom zag Neill voordat ze al bij het schip waren dingen die op het schip gebeurden? Waarom vervalt de film van best wel aardige psychologische griezel naar bloederige slasherhorror, die uiteraard teert op schokeffect, waarbij Neill zijn eigen ogen heeft uitgerukt? Jammer maar helaas, het script en het einde had wel wat beter gekund en inderdaad, zoals gezegd wordt, de overeenkomsten met onder andere Alien en The shining zijn talrijk. Zie ook wat dingen uit Sunshine terug.

Een best wel aardig begin, met een matig einde. Qua cast proberen Fishburne en Neill er nog van te maken wat ze kunnen. Isaacs is amper te herkennen met al dat haar en Justin valt vooral op als de knul uit de Bon Jovi clip. Aardig om weer een keer te zien, maar ook niet meer dan dat.

En wat die ontbrekende scene betreft, ik meen mij te herinneren dat de film stopt/ eindigt met een laatste shot op Fisburne of Neill. Een van tweeën wordt in beeld genomen, gezicht onder het bloed en vol van angst en ondertussen draaide de camera omheen. Ik kan me herinneren dat ik dit een behoorlijk verontrustende shot vond met alle geluiden er om heen.

avatar van Shinobi
3,0
"Here I come, motherfucker!"

Deze cultklassieker had ik nog niet eerder gezien. Overigens zie ik nu pas dat deze film van Paul W.S. Anderson afkomstig is.

Een groepje astronauten dat erop uitgestuurd wordt om een verloren gewaand ruimteschip te onderzoeken, is natuurlijk niets nieuws onder de zon. In de lijn der verwachtingen loopt het helemaal verkeerd af. De vergelijking met een 'Alien' is hierbij al snel gemaakt, maar ik moet zelf ook denken aan titels die hun inspiratie uit deze film hebben gehaald, zoals een 'Dead Space' en 'Sunshine'.

De opbouw is lekker mysterieus te noemen, omdat je als kijker eigenlijk niet weet wat voor gevaar er op de loer ligt. Het decor dat bestaat uit vele onverlichte gangen, maar met name de roterende gang - die op een soort vleesmolen lijkt - en de gravity drive zorgen daar wel voor. Wel moet ik zeggen dat een aantal zaken tegenwoordig gedateerd overkomt, maar voor die tijd mocht het er zeker zijn.

Ik heb begrepen dat Paramount na het zien van de eerste cut 'Event Horizon' flink heeft laten inkorten. Dat is zeker te merken in de tweede helft, omdat het geheel niet helemaal meer klopt; de gaten zijn zichtbaar en het merendeel gebeurt vanuit het niets. Desondanks blijven er genoeg bloederige momenten over om het leuk te houden. Om vooral de foute opmerkingen van Cooper niet te vergeten.

Al met al een redelijke Sci-Fi die je als liefhebber zeker eens moet hebben gezien. Na afloop rijst wel de vraag hoe een director's cut zou uitpakken.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Duke Nukem
3,0
Horror in space is altijd wel een leuk gegeven. De film begint als een spannende psychologische mystery/thriller, maar eindigt in een simpele slasher movie. Een beetje jammer, daar had meer in gezeten - denk bijvoorbeeld aan de films Moon (2009) en Solaris (2002). De SFX zijn heel matig (de ijskristallen) en sommige handelingen van de karakters zijn erg dom (je arm in de gravity drive steken, een spookverschijning van je zoontje achternalopen terwijl de crew het ruimteschip zou moeten verlaten).

"Bio-scan is on the line!"

avatar van scorsese
2,5
Matige film over een groep astronauten die op zoek gaan naar een vermist ruimteschip. De premisse is nog best aardig, maar de uitwerking is allemaal nogal standaard (incl een trage opbouw). Het interieur van het schip ziet er goed uit, wat hier en daar wel wat mooie shots oplevert. Deze mix tussen scifi en horror al eerder en beter gezien. Net geen 3.0 sterren.

avatar van Walter White
4,0
Zeker de moeite waard om deze film gezien te hebben vond van begin tot einde echt spannend.
En niet voorspelbaar enige min punt dat ik vond het duurde te kort.

Had wel wat meer achter willen komen waar het ruimte schip is geweest in zeven jaar.
En waardoor zo duivels krachten had.

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Na jaren weer een keer herzien en van 2,0* naar 3,5* gegaan. Sfeervol, aardig neergezette personages en prima effecten. De finale duurde voor mij alleen wat te lang. Leuke gore ook.

avatar van Shadowed
4,0
Sterke herziening.

Heerlijk als een film je opeens zo bevalt. Deze film herinnerde ik me als een film die niet heel bijzonder was, maar wel oké was. Nu vind ik het veruit de beste film afkomstig van W.S. Anderson. Ik besloot deze film te herzien na de overdonderend positieve geluiden vanuit het internet.

Het beviel ook erg goed na een herziening. Normaal ben ik niet zo'n fan van horrorfilms die zich in dit soort settings afspelen omdat ze me nooit kunnen interesseren, maar deze was anders. Killer, kouder en harder qua toon en het werkt ook naar een erg interessant uitgangspunt toe. Niet iets wat je meteen van deze film zou verwachten.

Het komt langzaam op gang, maar de opbouw is goed. De spanning is voelbaar en de sfeer vanuit dat schip is goed gedaan. Het zorgt voor een kille opbouw die ook weet te intrigeren. Eenmaal de horror om de hoek komt kijken schakelt de film een paar standjes naar boven en verandert in een redelijk uniek geheel.

Hier en daar beklemmend en uiteindelijk best hard. Ik was positief verrast door deze herziening. Intense gore gemengd met degelijke spanning. Het tempo ligt hoog en de film verveelt nergens, duurt ook niet te lang wat mij betreft. Ik was minder fan van de bombastische slotfase, met Neill die uit het raam vliegt, maar daarna herpakt de film zich snel weer.

Hier en daar wordt de film iets te lawaaierig en bombastisch, maar het houdt goed stand. Spannend en bij vlagen hard en intens. Ik werd deze keer echt vastgehouden terwijl ik de film de eerste keer niet zo heel spannend vond. Ik las ergens dat ze de grovere en explicietere scenes opnieuw aan het opnemen zijn, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat niet zo goed gaat werken en dat de film goed is zoals het nu is.

Leuke herziening dus. Spannend en beklemmend, veruit het beste waar W.S. Anderson mee is gekomen. Niet dat zijn andere films veel concurrentie bieden, maar het is toch wat. Opvallend spannende film voor zijn omgeving en vermakelijk tot het einde. Helemaal niks mis mee.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:14 uur

geplaatst: vandaag om 14:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.