- Home
Met onder meer: Sam Neill, Laurence Fishburne en Joely Richardson
Gesproken taal: Engels en Latijn
Releasedatum: 12 februari 1998
Plot Event Horizon
"Infinite Space - Infinite Terror"
2047: Een groep astronauten wordt naar het verloren ruimteschip "Event Horizon" gestuurd. Het schip is zeven jaar eerder mysterieus verdwenen, en kwam minstens zo mysterieus ineens weer te voorschijn. Langzaam leert de crew van de "Lewis and Clark" de waarheid achter de gebeurtenissen rond het schip.
Miller
Smith
Kilpack
Claire
sinterklaas
Redelijk ruimte filmpje. Daar hou ik wel van. Echte horror was het ook niet maar de film had soms wel wat zieke dingen in petto. De film draaide meer om hallucinaties. De acteurs waren ook goed. Sommige scene's waren wel nagelbijtend en spannend. Echt goed vond ik deze niet maar hij was wel leuk om eens een keer te zien.
Prima film met een goed verhaal. Het verhaal is tevens boeiend en soms zelfs spannend. Mooi gespeeld door Sam Neill en Laurence Fishburne. Ik vond de beelden en de sfeer perfect passen bij deze film.
Onderhoudende SF met sterrencast, die bij tijden wat verzuipt in clichés en voorspelbaarheid. Aan de horror en spanning ligt het vaak niet. Redelijk.
dutchtuga
Film die uit twee delen bestaat. Het eerste sfeervolle deel weet de mysterie goed op te bouwen en neemt de tijd. De vergelijkingen met Alien zijn voor de hand liggend maar toch heeft het me weten te verrassen. Zeer mooie decors en verzorgd camerawerk maakten de klus compleet. Totdat de film op een indrukwekkende manier omslaat naar een slechte, zelfs belachelijke SF. Alle sfeer en spanning die de eerste helft heeft gecreërd wordt de das om gedaan door het verhaal veel te snel te willen afraffelen. Event Horizon is een goed voorbeeld van een film die goed opbouwt en daarna door de incompetentie van de regisseur en scriptschrijver de sloot in wordt geworpen. De acteurs, die het tot dan redelijk deden, worden al snel een karikatuur van zichzelf en er lopen er een paar bij die nooit mee hadden mogen doen aan dit interessante project. Zeer zeer jammer en Anderson heeft getoond ook daadwerkelijk geen kwaliteiten te bezitten kijkende naar het verloop van zijn carrièrre.
bomari
Helemaal mee eens. Het begin leek een aanloop naar een spannende SF film, maar helaas, de teleurstelling begon bij de kennismaking van de bemanning, een stel ranzige en primitieve idioten, "cool" die zgn een ruimte reis konden maken.
En wat een onzin bij de vrijwel onafgebroken gevarenscene met die permanent kitscherige knipperende lichten in het donker (zeker om de spanning te voeden?) met zombieflashes en een zijsprong naar de Evil deaths movies.
Heb gisteren Pandorum gekeken, ik ben opzich wel fan van dit genre.
Bij die film hadden enkele users verwijzingen gestuurd naar deze film, nieuwsgierig dat ik was heb ik gezorgd dat ik Event Horizon vanavond even lekker kon gaan kijken.
Helaas is de film in mijn ogen bij lange na niet zo goed als eerder genoemde film en is het te vaak een slap aftreksel van Alien.
Het begin is redelijk sfeervol en mysterieus(wel heel erg geript van Alien, maar beter goed gejat dan slecht bedacht toch
), daar trekt de film ook je aandacht. De acteurs komen hier wel goed over en ook de decors zien er prima uit.
Maar na een tijdje kreeg je dus al door dat je niet echt met een fysiek wezen te maken kreeg, maar meer iets wat met je gedachten fuckt.
Hierdoor verloor ik al snel mn aandacht voor de film en zonk de film naar een bedenkelijk niveau. Opeens ging ik me ook aan alle dialogen irriteren en leek het wel alsof Fishburne en Neill repetetief hun teksten aan het opnoemen waren.
Ook vind ik het jammer dat de film niet een echte fysieke vijand(lees: aliens, buitenaardse wezens) heeft, daardoor wordt de film gewoon een stuk minder spannend, omdat ik bij een film in dit genre liever fysieke vijandenzie.
Een forse teleurstelling die ik niet meer te boven kwam.
Event Horizon is dus een wisselvallige film, het leuke en sfeervolle (gejat)begin wordt al snel teniet gedaan door een suf, voorspelbaar en slecht (geacteerd) tweede gedeelte van de film.
Jawaddedadde
Mja, wat kan ik hierover schrijven?
Slecht is deze film zeker niet. Zoals andere users al opmerkten zit het begin wel snor. De sfeer wordt goed opgebouwd, de setting ziet er mooi uit. Ik vond Neill en Fishburne zeker goed acteren, maar ik miste iets...Ik miste vooral eigenlijk een buitenaards wezen.
Zeker, er huist iets op dat ruimteschip, iets kwaadaardigs, misschien is het wel het schip zelf zoals in de film geopperd wordt, maar daar koop je dus niks voor. Ik althans niet. Ik zat dan ook - vruchteloos - te wachten op een beklijvende eindstrijd met iets, maar die kwam er dus niet. Waarom trouwens Neill de uiteindelijke slechterik blijkt te zijn, of overgenomen wordt door de kwade krachten van het schip, is voor mij een raadsel. Is het omdat hij het schip gebouwd heeft? Hij zag er anders wel cool uit, met z'n Hellraiser-look, dat wel.
Er zitten wel een aantal spannende scènes in, vooral dan wanneer je flitsen krijgt van de horror die de bemanning in het geest te zien krijgt, nog eens extra aangedikt door de muziek die plots de hoogte inschiet. Ook de core van het schip, de magnetische ringen zagen er erg gaaf uit.
Had volgens mij echter meer in gezeten.
Bottleneck
Event Horizon, de naam is beter dan de film zelf.
De sfeervolle setting ten spijt staat de film bol van de stereotypen - de chill neger die voor een lachje moet zorgen, de geflipte wetenschapper, de stoere meid, de jolige Brit, de strenge leider, de onderlinge ruzietjes - en matig acteerwerk (ook van Fishburne).
Het verhaal leunt sterk op de psychologische horror die de bemanning moet doorstaan. Dat is prima, maar het is dan juist jammer dat het zo pover is uitgewerkt. Ik had niet bepaald de indruk naar vertwijfelde, paranoïde en tot waanzin gedreven figuren te kijken. Het is eerder wat gezever over zwaartekracht en een schip dat "in je zit en rare dingen met je doet", brrr.
De plotselinge overgang op de Hellraiser verschijning slaat eigenlijk nergens op, en de flashbacks van geliefden zijn afgezaagd en irritant door de voorspelbare schrikeffecten.
Erg jammer, hier had inderdaad meer ingezeten met de mooie decors. En het begin was nog wel zo veelbelovend toen het schip langszweefde en m'n bass ging trillen...
WeZet
Liet mij met een 'net niet' gevoel achter. Sam Neill en Laurence Fishburne zijn niet de minste (Jurassic Park, The Matrix), maar de uitwerking hier viel mij tegen. Zoals aangehaald zijn de effecten, cgi, sets mooi uitgewerkt, maar het verhaal komt zeer onlogisch over.
DVD-T
Ben wel een fan van de films van Anderson. Verhaaltechnisch vaak een rommeltje maar ze weten me altijd wel te vermaken. Naast Resident Evil: Afterlife de beste film uit zijn oeuvre.
Verhaaltechnisch best hoostaand, nu is hoogstand misschien niet het juiste woord maar interessant is het zeker. Een schip is naar het einde van de ruimte en verder geweest. Naar het schijn is dat de hel geweest . Verhaaltechnisch zit het dus goed inelkaar. Het terror in space gegeven is goed uitgewerkt. Alles wat mis kan gaan gaat dan ook mis op de meest nare manieren. Een aantal erg sterke kills en een erg sfeervolle cameravoering en belichting laten je op het puntje van je stoel zitten. Verder is de muziek van Kamen ook erg sterk. Fishburn speelt zijn rol erg goed, maar Neill doet het nog beter. Heerlijke rol van hem. De rest van de cast komt niet echt heel veel in beeld, en weet lijken niet zo goed te weten wat ze met hun rol aan moeten. En dan heb ik het vooral over Richarson. Isaacs doet het ook geweldig. Die heeft toch wel een aantal leuke rollen op zijn naam staan.
Een genre wat het bij mij altijd wel goed doet. Erg sfeervol en goed geregiseerd. De effecten zien er goed uit, en ook de designs van de Event Horizon, die op de Notre Dam zijn gebasserd zijn erg mooi gedaan. Een topper in het genre.
blurp194
Deze film is qua verhaal spannend en ook af en toe best echt eng, vind ik. Niet alle special effects zijn nu nog overtuigend, daar is wel een beetje aan te zien dat deze film uit de vorige eeuw komt. Maar de ontwerpen van beide ruimteschepen zijn wel echt prachtig, zoals bijvoorbeeld de zaal waarin de gravity drive zit. Wat een horrorhok is dat... om nachtmerries van te krijgen. En het ding zelf ook al...
Sam Neill speelt sterk - maar dat mogen we ook wel van hem verwachten. De rest is minder overtuigend, doen gewoon hun werk - maar dat is in deze film ook genoeg, er worden niet echt geniale acteerprestaties gevraagd.
glimlicht
Event Horizon ziet er mooi uit maar is hartstikke dood van binnen.
Het acteerwerk is echt te beschamend voor woorden, zo ontzettend standaard...
En dan moet je ook nog eens veel te lang wachten tot er een paar afgeslacht worden. Vooral Fishburn en Mr Jurassic Park spanden de kroon, het leek wel of er geen script was en ze de keuze hadden uit een aantal standaard zinnetjes...
De schrikeffecten zijn heel irritant, je kan net zo goed je ogen dicht doen en schrikken van het zacht-hard effect. Waarschijnlijk schrik je even erg. Wat een slappe hap zeg...
Één ster voor de mooie plaatjes... En een halve ster voor het feit dat je kan zien waar Dead Space zijn inspiratie vandaan heeft
*1,5
Insignificance
Niet onaardig, totdat Anderson zich niet meer in bedwang lijkt te kunnen houden. Dat gaat allemaal nog redelijk in de opmaat, die ook wel wat geduldiger en subtieler had gekund, maar de situatie en de schepen ademen in ieder geval een deep space sfeertje en de nodige dreiging uit. Het eerste slachtoffer als springplank voor wat komen gaat, is misschien niet het meest enerverende element, maar het werkt tenminste.
Dat kan niet gezegd worden van de nogal flauwe rol van Sam Neill en de manier waarop de ware aard van het schip uit de doeken wordt gedaan. Wat een revelatie had moeten zijn, lijkt vooral bedoeld om maar zo snel mogelijk een grotesk slot op gang te trekken. Met wat actie, horror en sfx, maar enige betrokkenheid is ver te zoeken. Niet een vervelende film, afgezien van die irritante Cooper, maar men maakt zich er uiteindelijk wel erg gemakkelijk van af.
Minotaures
''He's coming!''
- ''Who's coming?''
''The dark.''
Aardige sci-fi met een sfeertje horror.
Stukjes van de film lang geleden gezien, maar het leek me wel leuk om het een keertje te kijken. Een horror boven de 3,00 gemiddeld zie je niet vaak.
Verhaal belooft veel en is vrij mysterieus. Een zoektocht naar de bemanning en het bergen van een schip dat 7 jaar geleden zomaar verdween en opeens heeft besloten om zich weer zichtbaar te maken.
De dader(s) is heel simpel; Horizon zelf. Voor ze een blinde jump maakte was ze een gewone schip. Na haar terugkomst - na al die jaren dus - was ze gewoon veranderd en liet elk persoon aan boord doordraaien zodat iedereen elkaar te lijf gaat. Dat gebeurde ook met Neil en sommige anderen. Enige verschil was dat Neil een gereedschap was van het schip, terwijl de andere slachtoffers gewoon verschijningen van hun angst of geheim zagen en ze recht in een val liepen. Het interessante is dus dat het helemaal geen monster of alien is, maar gewoon bovennatuurlijke krachten die de mensheid nog niet heeft bestudeert. Dit is dus gewoon een ultieme vijand die je maar in de ruimte kan bedenken, een schip dat je angsten kent en je daarmee bespeelt. W.S. Anderson heeft het op dit gebied voldaan.
De meeste personages vond ik niet zo geweldig boeiend, maar Neil als mysterieuze wetenschapper en Fishburne als een taaie kapitein, wisten de film wel op goed tempo te houden. De confrontatie's tussen hun was om te snijden. De overige bemanning is gewoon standaard; piloot, technische dienst en artsen.
De effecten zagen er behoorlijk goed uit. Zeker voor 1997 is er echt veel geld ingestopt, met positief resultaat. Horizon en de Clark zagen er verbluffend uit. Zeker Horizon, omdat ze tienmaal groter is en meer ruimte en andere technische kamers te bieden heeft. Zo zie je de kern 'hart' van het schip (daar waar het kwaad begon), zo'n doolhof met honderden moederbords, ziekenboeg, brug en andere plekken. Allemaal netjes en uitstekend in detail.
De schrik zit er af en toe goed in en de sfeer voelt echt horror aan. Het donkere sfeer en alle opbouw naar wat er komen gaat wordt met een duidelijk - helaas wel trage - gang op beeld gebracht. Een goed voorbeeld van zo'n angstige moment is wanneer Neil een moederbord probeert te repareren vlak na een aankondiging dat het echt gaat beginnen (het donker komt eraan) en dan enkele seconden later het doolhof waar Neil bezig is opeens geheel donker wordt. De speelduur vormt geen probleem, want dit is zo'n thema dat zelfs met 100 volle minuten interessant blijft. Enkel een trage tempo is wat ik jammer vind. Films die in de ruimte afspelen kijken ook heel anders dan een doorsnee film. Een bepaald onderwerp kan dus erg traag overkomen, een voorbeeld hier is wanneer het werkelijk echt begint. Na een uur beginnen de slachtoffers te vallen en valt het puzzel bij elkaar en wordt alles duidelijk...
Ik ben geen fan van horror, maar films met een sci-fi/horror thema is geen bekende combinatie bij mij en zijn de titels zeer beperkt (Alien, Pandorum). Een claustrofobisch benauwd sfeer blijkt niet al te moeilijk te zijn om bij zulke film te creëren, want tot zover zijn alle films daar redelijk tot wel goed in geslaagd.
Het is dus duidelijk: een film voor sci-fi kijkers - mede dankzij de geweldige effecten - geschikt. Alleen moet er met de horror rekening worden gehouden, want zo'n sfeer zit er goed in.
K. V.
Mij is hij me wat tegengevallen. 'k vond hem nogal traag starten, maar in het midden werd hij boeiend, maar het bleef me niet echt boeien.
De film deed me aan "Solaris" denken en die was ook niet echt m'n ding.
Het genre is in het begin vooral science fiction die dan overgaat in horror.
Voor de liefhebbers.
Halcyon
Psychologische horror in de ruimte waarin kosten nog moeite werden gespaard op het vlak van visuele effecten en set designs. Ondanks de cinematografische clichés ziet de film er piekfijn uit. Bovendien brengen de makers een ander verhaal dan een bemanning die opgejaagd wordt door buitenaardse wezens. De terreur is op een dieper niveau aanwezig, minder tastbaar en net daarom ook enger. Deed me een beetje aan Clive Barker denken, maar dan interstellair. Met betere acteurs en zonder de plichtsmatige scènes en oneliners had dit echt wel een ijzersterke film kunnen zijn. Een beetje de Solyaris voor de massa zeg maar...
motoko303
Vroeger stond deze film redelijk hoog in aanzien bij mij. Ik kan me niet goed meer herinneren wanneer ik hem voor het laatst gezien heb, maar ik schat dat het alweer een jaartje of 8 geleden is. Er is veel veranderd in die tijd...
Laatst heb ik Pandorum gezien en de algehele sfeer van die film deed me terugdenken aan Event Horizon. En alhoewel eerstgenoemde duidelijk superieur is aan deze film, overlappen ze elkaar toch op vele fronten. Paranoïde horror in de uitgestrektheid van de ruimte. Geen aliens of mutanten deze keer, maar kwaadaardige, interdimensionale krachten die carpaccio willen maken van de bemanning.
Decors en vormgeving mogen er absoluut zijn, lekker duister en sfeervol. Af en toe wat slechte CGI mag voor mij de pret ook niet drukken. Het is het acteerwerk dat hier en daar wat te wensen overlaat (met uitzondering van Sean Pertwee) en de iets wat opvallende door Aliens geïnspireerde personages en dialogen. Ik wil niet zeggen dat ik dit in Aliens slecht vind, maar in Event Horizon komt het te geforceerd op me over.
Het horrorgehalte en de schrikmomenten vond ik vroeger best goed, deze keer hadden ze bijna geen uitwerking op mij. Misschien te voorspelbaar en vaak iets te doorsnee.
Achteraf gezien toch wel jammer. Event Horizon is geen belabberde film, maar er had meer in kunnen zitten.
Twee delen inderdaad.
Begint erg tof. Typisch genrefilmpje, dat zeker, maar Anderson bouwt het erg goed op. Wat geklooi met de crew, beetje humor, een verlaten ruimteschip. Avontuurgevoel zit er goed in. Visueel ook niet erg verkeerd. "Buiten" CG ziet er ondertussen wat goedkoop uit, maar de decors in de ruimteschepen zijn lekker kil en groezelig.
De opbouw binnen het schip is ook nog goed, maar eens het mysterie ontsluiert wordt weet Anderson zich niet echt staande meer te houden. De film hangt ergens tussen horror, scifi en actie in, maar blinkt jammer genoeg nergens in uit. Het wordt vooral wat luid en bij momenten onnozel. Concept komt niet goed uit de verf en naar het einde toe wordt het een beetje klok kijken.
Jammer want met een beter tweede deel had Anderson hier een leuke film vastgehad. Sowieso was het altijd wel een poor man's Sunshine geweest, maar het eerste deel van de film was een meer dan prima B-film. Nogal jammer van het al te matige vervolg.
Montorsi
De vergelijkingen met Sunshine zijn natuurlijk logisch, maarja.. die was later. Net als de vergelijkingen met Alien trouwens logisch zijn, Anderson kan het niet laten een en ander te lenen qua decors en sfeer. Jammer genoeg voor Event Horizon zijn beiden films vele malen sterker. Qua sfeer, looks vrij ondermaats, duidelijk gemaakt door iemand met vrij weinig talent. Ook nogal over de top allemaal en zeer onsubtiel uitgewerkt. Je voelt het allemaal niet echt, en in het scifi genre toch een zeer belangrijk element. Je zit er in of niet, en dat is hier door de ondermaatse uitwerking duidelijk niet het geval. 2.0*
namingway24
Event Horizon mag dan absoluut niet de meest originele film ooit zijn, leuk is het in elk geval wel.
Als eerste zijn de sets en de special effects gewoon erg goed. Er wordt alleen gebruik gemaakt van CG als het echt nodig is, en als het er dan niet 100% realistisch uitziet kan ik dat zeker wel vergeven. Eeuwig zonde dat Anderson veel van de gore shots uit de film heeft moeten verwijderen, want nu krijgen we van het echt brute werk slecht snelle flitsen te zien. Maar wat we zien is gewoon erg gruwelijk.
Het verhaal mag dan een beetje vaag zijn, de vaart zit er na een tijdje erg goed in. Het gaat allemaal wel volgens het boekje, maar alles is lekker bombastisch en over the top, en er vloeit genoeg bloed en er is genoeg horror om het leuk te houden. Helaas blijft een echt verrassend einde uit, en de laatste schok is wel erg voorspelbaar. Ik denk nogmaals dat als de censuur niet zo belachelijk was er iets meer in gezeten had, want ik had graag een glimp opgevangen van die andere dimensie.
Maar ik vind dit gewoon weer een geslaagde sci-fi film. Mensen mogen dan niet zo'n hoge pet ophebben van Anderson, ik vermaak me eigenlijk altijd wel met zijn films; hij is absoluut niet pretentieus en maakt gewoon lekkere popcorn-films, waarvan dit een goed voorbeeld is.
DutchTakeshiro
"Where we're going, we won't need eyes to see"
Effectieve sciencefiction/horror. Event Horizon is een angstaanjagende en lugubere film die zich afspeelt op een verlaten ruimteschip. Het schip ademt leegte uit, en dit zet meteen de toon neer van de film. Het voelt heel dood aan en je weet meteen dat het er niet beter op gaat worden. Prima camerawerk zorgt er voor dat dat de kamers/ruimtes in het ruimteschip goed in beeld komen om de desolate sfeer nog meer kracht bij te zetten.
Interessante cast. Sam Neill en Laurence Fishburne spelen goed, maar ook Sean Pertwee stelt niet teleur. Gelukkig spelen er verder niet al te veel bekende acteurs in de film, dat vind ik vaak maar afleiden. Neill speelt fijn en weet twee personages neer te zetten die totaal van elkaar verschillen. Fishburne speelt de ervaren kapitein van de bemanning en straalt een soort van wijsheid aura uit (net zoals in The Matrix).
Event Horizon weet op fantastische wijze de leegte van de ruimte weer te geven. De opbouw van de film is fijn: naarmate de film vordert vinden er meer en meer angstaanjagende verschijningen plaats. Aanrader voor iedereen die zichzelf een horror fan noemt. Event Horizon is in zekere zin vrij uniek door de kille sfeer die het weet te creëren. Zonder twijfel het beste werk van regisseur Paul W.S. Anderson. Een fijne combinatie van science fiction en horror.
De filosoof
Het is best een vermakelijk filmpje maar je moet er verder vooral niet over nadenken want dan is er niets goeds over de film te vermelden.
arno74
Ik moet me (helaas) aansluiten bij wat hier al door velen is geschreven. De film begint heel scherp als een leuke en veelbelovende scifi, maar richting het einde slaat het jammer genoeg helemaal door en wordt het een soort van slasher in space. Vond zeker de laatste 20 minuten dan ook alleen maar vervelen(d), erg inhoudsloos en doorgeslagen allemaal. Jammer, want dit is daarmee zo'n film waar het zinnetje "had beter gekund" weer perfect bij past. 2*
Flavio
Aardig filmpje- het is al vaker gezegd, nogal wat dingen zijn gekopieerd uit ander werk maar beter goed gejat dan slecht bedacht. En je kunt het ook opvatten als een hommage.
Vond het visueel best aardig, natuurlijk is het geen big budget film maar de effecten waren toch wel acceptabel. Acteerwerk ook voldoende. Wel vond ik de transformatie van Dr Weir wel heel erg plotseling, en ook de fysieke verandering had van mij niet gehoeven- als zijn transformatie puur psychologisch was geweest had ik het creepier gevonden.
Maar ik heb me anderhalf uur vermaakt, en daar gaat het uiteindelijk om.
Vinokourov
Een standaard hap-slik-weg-filmpje is dit, waarbij een rescue vessel aanmeert bij een groot ruimteschip, Er is daar iets gruwelijks mis gegaan en de crew met de routineuze Laurence Fishburne en Sam Neill trekken er op uit om dat mysterie te ontrafelen. Event Horizon zorgt voor een aardige portie horror in een okee SF-sausje gegoten. Niet heel uitzonderlijk allemaal, maar het is wel goed te doen.
LOTR-lover
Vermakelijke SF thriller met een uitstekend cast en SFX die ook bijna 20 jaar na dato nog steeds goed overkomen. Ik had zelf graag nog iets meer gore gezien, iets meer heftige scènes. Ik las ergens dat de regisseur veel van die scènes heeft moeten schrappen. Jammer. Maar toch een ruime voldoende hoor!
7/10 (IMDB)
Chainsaw
Van Paul W.S. Anderson hoef je geen meesterwerken te verwachten. Maar dom, leeg entertainment aanleveren kan hij prima. Zoals in deze typisch jaren 90 science fiction, die gelukkig ook nog wat aardige horror te bieden had. Film deed soms wat denken aan een gestructureerde versie van Hellraiser: Bloodline. Hier en daar zitten ook verwijzingen naar 2001: A Space Odyssey, Solaris en Alien, maar Anderson kan het toch beter bij Hellraiser in Space houden. Want over Event Horizon moet je vooral niet teveel nadenken. Maar hoe dom het ook is, veel elementen in deze film zijn niets minder dan prima; van de hoofdrolspelers tot de practical (make-up) effects. Daar kun je dan weer niets van zeggen.
3 sterren.
baspls
Event Horizon is een fijne SF-Horror uit de jaren '90. De film is een soort combinatie van Alien en Hellraiser en vreemd genoeg werkt dat best aardig.
2047. Een groepje astronauten krijgt de opdracht om het vermiste ruimteschip Event Horizon op te sporen. Het schip rijst door middel van kunstmatige zwarte gaten waarmee het gigantische afstanden kan overbruggen. Wie weet waar het schip in 7 jaar is geweest?
Sam Neill speelt de 'architect' van het schip en krijgt de kans om zijn rol uit In the Mouth of Madness nog eens een beetje over te doen. Laurence Fishburne - nog voor The Matrix - speelt de kapitein en dan hebben we ook nog Jason Isaacs (Harry Potter) en Sean Pertwee (Dog Soldiers).
Het begint allemaal vrij standaard, maar eenmaal op het schip ontstaat er een heerlijke mysterieuze sfeer. Voor SF ongekende horror-elementen zien we ten tonelen verschijnen, zoals hallucinaties. De film speelt heerlijk met kosmische angsten en alle helse visioenen die duidelijk schatplichtig zijn aan Clive Barker waren lekker akelig. Naar verluid zou de film oorspronkelijk 2 uur geduurd hebben, maar moest Paul W.S. Anderson vooral de meer schokkende scènes eruit knippen. Erg jammer en het gevolg is dat veel van de visioenen erg kort zijn ge-edit en dat het script niet helemaal jofel werkt (Wier is ineens helemaal veranderd).
Al met al een vermakelijke SF met een geslaagd concept. De special effects waren redelijk, maar wel duidelijk een product van de jaren '90. Op de 90s techno na was de muziek van Michael Kamen geslaagd en de film was ook prima opgenomen.
jippie2010
Toegegeven, het verhaal is niet ontzettend origineel, maar als je bedenkt dat deze film toch alweer dik 20 jaar oud is kan je dat niet aanrekenen. Special effects waren meer dan op orde, tempo was goed en de spanning hielden ze goed vast. Dikke prima. *3,5
Kondoro
Ik vond ‘Event Horizon’ toch eigenlijk niet zo heel speciaal. En ik mag ook wel bekennen dat ‘Anderson’ amper goed heeft gescoord in de acht films die ik tot nu toe van hem gezien heb, en toch blijf ik wel telkens terug komen bij deze man.. Ook deze film voelde niet spectaculair aan, en was nergens héél bijzonder te noemen. Toch kende hij stiekem ook wel wat leuke scénes en ook qua bloedgebruik kregen we voldoende te zien.
Iets wat de film wat hoog hield was de Speciale effecten in deze film, die ligt gezien zijn data prima in de film, zag er nog behoorlijk strak uit en zeker geen verschrikking om naar te kijken. Toch vind ik dat niet iets wat een film goed kan maken, en het verhaal was ook wel geinig om te volgen, alleen niet echt hoogstaand. We volgen een reddingsschip die op zoek gaat naar ‘Event Horizon’. Eenmaal aangekomen blijkt het minder rustgevend te zijn dan ze hadden gehoopt en staan ze oog om oog met een bepaalde duivel die de ogen van zijn slachtoffers er onder andere uit haalt. Ze zetten alles op alles om te overleven, wat ze moeizaam afgaat maar wel lukt.
Nee, ik ben geen fan van ‘Event Horzion’ ik houd het daarom ook lekker kort, veel is overigens al behandeld. Op naar de volgende en misschien gooi ik deze nog een keer in de herziening maar niet binnenkort.

The Thing

A Simple Plan
Thriller / Misdaad, 1998

Gattaca
Sciencefiction / Thriller, 1997
space marinenachtmerriehallucinatiecryogenicsruimtereisblack holekrankzinnigheiddelusioncrewalternate dimensionflashbackevil spirithellgate bloedvergietenreligieexplosiegeweldburning man rescue teamsuperkrachttrapped in spacedistress signal 2040sspaceshipbrutal violenceyear 2047