• 9.376.945 stemmen

Blood Simple (1984)

Thriller / Drama | 99 minuten / 96 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 99 minuten / 96 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh

Releasedatum: 28 maart 1985

Plot Blood Simple

"Breaking up is hard to do."

Julian Marty, de getormenteerde eigenaar van een bar in Texas, denkt dat zijn vrouw Abby weer overspel pleegt. Hij huurt de privé-detective Loren Visser in om haar te volgen en bewijzen te vergaren. Abby blijkt er inderdaad vandoor te zijn gegaan met een andere vent, namelijk Ray, die in Marty's bar werkt. Als Marty hierachter komt, is hij furieus en wil hij dat Visser het koppel tegen een flink geldbedrag ombrengt...

yorgos.dalman

En dan het idee dat dit het debuut is van de Coen brothers, en het debuut van Francis McDormand, en als ik me niet vergis, ook van cameraman Barry Sonnenfeld en componist Carter Burwell... het maakt de kijkervaring alleen nog maar fascinerender...

Talent , talent...

Schijnt dat ze het geld voor de film bijeenkregen hebben door van deur tot deur te gaan met een trailer.

Kleine bemerking: Barry Sonnenfeld had al ervaring opgedaan door talloze harde pornofilms te filmen.

yorgos.dalman

die harde pornofilms worden dan maar even niet vermeld op de IMDB. maar, ach, wat zeuren we, je moet je talent toch ergens ontplooien niet waar?

goongumpa

Zeker, niks mis mee. Las het btw in zijn beschrijving op imdb (klik). Hij was zelfs nog van plan een film te maken over zijn ervaringen in de porno-industrie, maar dat idee liet hij vallen toen Boogie Nights uitkwam.

[ Even off-topic ] Abel Ferrara, William Lustig en Wes Craven begonnen ook in de porno. Las het zelfs ooit over Coppola, maar ik weet niet wat daar waar van is.

avatar van Montorsi

Montorsi

Damn dit is echt een hele sterke van de Coens, een van hun besten wil ik zels zeggen. En dat dankt Blood Simple toch vooral aan het ijzersterke script, dat zo ontzettend goed geschreven en tot in de puntjes afgewerkt is.

Natuurlijk is het her en der nog wat ruw, maar vooral visueel erg sterk, grimmig. Er zitten een paar hele sterke scenes in, en een algeheel vreemd sfeertje. Dat met die vissen bijvoorbeeld, ik kan me vergissen hoor, maar lagen er de eerste keer niet nog twee, in een andere scene drie, en helemaal op het eind vier? En wat het dan moet betekenen zou ik ook niet weten.

Erg leuk filmpje. 4*

avatar van rep_robert

Sterk geschreven film met her en der wat leuke mindfucks die je wel op het verkeerde been zetten. Voor de rest zie je dat de film toch weer een product is van de gebroeders Coen, er worden een aantal leuke visuele trucjes tentoon gespreid en er zitten een aantal eigenaardige/sterke dialogen in.

De film in zijn geheel laat niet een gigantische indruk op me achter, daarvoor doet het ondanks die sterke punten net even iets te normaaltjes aan. In de basis is het ook een simpel verhaaltje, alleen de Coens halen er net even wat meer uit dan ik normaal zou geven aan dit soort flicks.

avatar van Robi

Robi

Op zich wel een aardige thriller die mooi opbouwt en een boeiend verhaal heeft. Een leuk idee voor een vervolgfilm zou zijn, hoe de politie dit op gaat lossen.

avatar van louisvf

louisvf

rep_robert schreef:

Verhaal is toch niet simpel?
Het is toch super dat ze op het einde nog niet door heeft wie er op de wc zit... Doorheen gans de film hangt die onwetendheid, is echt geniaal knap gedaan hoor . Het maakt het er zelfs (mede hierdoor) een film noir van

kuk

Prima film met een leuk script en visueel, zoals we van de broertjes mogen verwachten, ijzersterk. Het verhaal is natuurlijk nooit origineel en het geheel voelt wat simplistisch aan en dat maakt dit toch niet een van de hoogtepunten uit hun oeuvre, maar hier daar toch weer een paar voltreffers.

yorgos.dalman

simpele verhalen kunnen soms (juist) ijzersterk worden uitgewerkt. (The thing, Alien, The Evil dead, The Texas chainsaw massacre, Stranger than paradise, etc.)

kuk

Het verhaal is niet alleen simpel, maar ook nog eens klassiek en daardoor van 0 historische waarde. Neemt niet weg dat de Coens er wel wat speciaals van maken

avatar van stefan dias

stefan dias

kuk schreef:

Wat is 'origineel' trouwens een overgewaardeerd woord. Het hoeft allemaal niet origineel te zijn, zolang je er maar een eigen kijk op kunt geven. En die kijk van hen is net heel origineel. Ik ken geen enkele film waar iemand boos wegrijdt om dan te merken dat de straat doodloopt waardoor hij rechtsomkeer moet maken en nog eens heel sullig voorlangs moet rijden.

kuk

Dat zijn inderdaad van die sporadische momentjes in deze film die tonen hoe goed de Coens later zouden worden. Latere films als Barton Fink, Fargo en A Serious Man zitten bommetje vol met dat soort heerlijke dingetjes. Hier tonen ze slechts het topje van de ijsberg. Neemt niet weg dat de verhaallijn op zich redelijk afgezaagd is.

avatar van Reinbo

Verhaallijn afgezaagd? Ik vond dat er toch een paar aardige plottwists in zaten, speelt op leuke wijze met het genre. Maar vooral qua sfeer is dit hun beste werk. Prachtige muzikale score.

kuk

Eens, maar het heeft zo weinig om het lijf allemaal. Het speelt inderdaad met overbekende thema's, maar weet daar toch absoluut niks aan toe te voegen. Qua sfeer is dit wel hun betere werk, without a doubt.

avatar van Fortune

Fortune

Sterk debuut.

De Coen broertjes laten hier zien dat je met een minimum aan middelen erg veel sfeer en spanning kunt creëren. Het plot zelf is zoals de titel doet vermoeden bloed simpel maar dat word helemaal goed gemaakt door de sterke uitwerking. Het acteerwerk is ook erg sterk en valt nergens door de mand. Soundtrack is ook ruim voldoende. Dit vind ik een van de beste zo niet de beste van de Coens. Subtiel gemaakt filmpje die rustig de tijd neemt om alles vast te leggen op een indringende stijlvolle manier.

avatar van SandLover

SandLover

Aardige film, maar later hebben ze natuurlijk veel betere gemaakt.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Eens herbekeken en dit keer beviel Blood Simple me toch beter. Het is eigenlijk al meteen een typische Coen, met hun al even typische flair gebracht. De beeldvoering is bij momenten toch wel knap en dat pianoriedeltje bleef ook hangen. Hierna zijn ze in mijn ogen nog wel sterker uit de hoek gekomen, maar de broers stonden er toch meteen.

avatar van rep_robert

louisvf schreef:

Verhaal is toch niet simpel?

Ik zei ook dat het in de basis een simpel verhaal lijkt, maar dat de Coens er meer uit halen.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Leuk om deze weer eens terug te hebben gezien. Erg subliem! natuurlijk op een paar foutjes na, maar ik geloof dat dit een van de eerste Coen films is/zijn.

*3.5

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Inderdaad geniaal.

Deze altijd laten liggen van de Coen broertjes en nu eindelijk gekeken.

Coen's zijn heer en meester in het opzetten van een geloofwaardige misdaadfilm ( zonder al te grote plotgaten ), en dan met name degene waarin alles fout gaat en waarin de personages domme ( althans, wij als kijker hebben meer informatie dus dat is makkelijk te zeggen ) beslissingen maken die later noodlottig blijken te zijn.

Fargo is uiteindelijk nog steeds mijn favoriete misdaad film van de Coen brothers maar dat doet geen afbreuk aan de ervaring.

Hulde etc.

Teleurstellend.

De gebroeders Coen en ik, het lijkt maar geen goede combinatie te kunnen worden. Blood Simple is de zesde film die ik zie van de Coen’s en de zesde teleurstelling. Elke keer ga ik weer met goede moed de film in en elke keer kom ik tijdens de film tot de conclusie dat de Coen’s mij niet kunnen vermaken. Het komt niet over, het werkt niet. Ook bij Blood Simple is dit het geval. Het concept is in principe leuk. De verwachtingen toch weer enigszins gespannen en toch werkt het wéér niet. Hoe het komt? Ik weet het niet. De manier waarop ze een verhaal brengen, de wendingen, de humor het is niets voor mij. Jammer maar het is niet anders. Twee sterren voor Blood Simple, voor het acteerwerk wat in orde is en de, moeilijk te omschrijven, sfeer die ook in orde is.

yorgos.dalman

Als ik jouw top 10 bekijk, denk ik dat de Coens voor jou gewoon niet eigenzinnig genoeg zijn...

MatthijsGr00t

Je noemt mijn top-10 eigenzinnig? Kan je dat toelichten?

yorgos.dalman

Mulholland Dr., Pi, Dogville... need we say more??

MatthijsGr00t

Tja, dan is er een groot verschil van mening want ik vind de films die je noemt niet eigenzinnig.

MatthijsGr00t schreef:

huh Pi , Mulholland Drive, Dogville NIET eigenzinnig?

MatthijsGr00t

We gaan een beetje off-topic maar dat moet maar

Synoniemen van eigenzinnig zijn: balsturig, bokkig, eigengereid, eigenwijs, halsstarrig, hardhoofdig, individualistisch, koppig, stijfhoofdig.

Ik vind dit niet bij Mulholland Dr, Pi als bij Dogville passen.

yorgos.dalman

Wel ZEER vreemde benadering van 'eigenzinnig', off-topic of niet.

Wat is er dan NIET eigenwijs, eigengereid en individualistisch aan Pi of Mulholland Dr.? Dit zijn toch twee zeer unieke (individualistische), volstrekt onherhaalbare rolprenten?

MatthijsGr00t

Tja het is net hoe je het woord eigenzinnig interpreteert. De woorden die jij er uit pakt zijn inderdaad van toepassing op Mulholland en Pi. Beide zeer authentieke films. Ik zie deze films niet als koppig, halstarrig of stijf. Dat zijn woorden waaraan ik denk als ik het woord eigenzinnig hoor/lees.