Paradise Now (2005)
Met onder meer: Qais Nashif, Ali Soliman en Lubna Azabal
Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans
Releasedatum: 20 oktober 2005
Plot Paradise Now
"From the most unexpected place, come a new call for peace"
Twee Palestijnse vrienden, Khaled en Saïd, worden gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te gaan uitvoeren in Tel Aviv. Tevergeefs probeert een vriendin, Suha, die zich aangetrokken voelt tot Saïd, ze over te halen het niet te doen. Als eenmaal de bommen op hun lichamen zijn bevestigd is er echter geen weg terug meer.
Khaled
Taxidriver Said
Car Owner (stemrol)
Car Owner
- 1954 stemmen
Aangrijpende film waarin op een knappe wijze de "menselijkheid" van zelfmoordterroristen wordt getoond. Had nog wel iets dieper op de materie in kunnen gaan (bijvoorbeeld door ook het verhaal vanuit Israelisch perspectief te laten zien) maar absoluut een sterke film.
Funky Junky
En na zo een film moeten de mensen het nut van zelfmoordaanslagen zien? Lijkt er wel een beetje op dat dat wel de bedoeling is en dat is erg jammer. Slecht acteerwerk en ik snap dan ook totaal niet waarom deze film zo geprezen wordt! Er hoeft de laatste tijd ook maar 1 moslim in een film te spelen en hij wordt geprezen. Ben zelf ook geen Nederlander maar er moet niet zo zielig gedaan worden om alles wat met moslims te maken heeft. Zelfmoordaanslagen zijn voor leeghoofden en mensen die niet al te slim zijn en alles denken zo op te lossen.
Ramon K
Ik vond het verbazingwekkend dat 1 van de 2 potentiele zelfmoordterroristen besloot de daad toch maar niet uit te voeren naar aanleiding van een praatje van 2 (!) minuten met die vrouw. Sloeg in mijn beleving totaal nergens op. Film bewijst voor mij eerder de veronderstelling dat het hier om totale idioten gaat, ipv mensen die hun daad overdacht hebben. Anyway, ik vind Paradise Now maar slappe hap. krappe 2*.
- 1954 stemmen
Wetenschappelijk onderzoek en onderzoek vanuit allerlei soorten instanties (bijvoorbeeld Israëlische politie) hebben aangetoond dat zelfmoordterroristen uit alle lagen van de bevolking komen en allerlei soorten functies hebben gehad. Denken dat het alleen maar leeghoofden zijn, is zo beetje de grootste valkuil waar je in kan lopen.
En de film ging niet over het nut van zelfmoordaanslagen, maar hoe mensen er toe kunnen komen. Het nut van de aanslagen werd zelfs behoorlijk in twijfel getrokken.....
Redlop
Wetenschappelijk onderzoek ...hebben aangetoond dat zelfmoordterroristen uit alle lagen van de bevolking komen...Denken dat het alleen maar leeghoofden zijn, is zo beetje de grootste valkuil waar je in kan lopen.
Dat geeft alleen maar aan dat er in alle lagen van de Palestijnse bevolking leeghoofden zitten.
- 1954 stemmen
Dat is dus ook de clue van de film. Dat in alle lagen van een bevolking, jong/oud, vrouw/man, hoog opgeleid/laag opgeleid, zelfmoordterroristen (of leeghoofden zoals jij het noemt) kunnen zitten. Dat betekent dus ook dat het een illusie is om te denken dat je zelfmoordterrorisme (of leeghoofdisme) kan uitroeien.
- 1954 stemmen
kwam niet zozeer door het praatje met die meid, maar doordat hij zag wat voor impact de komende zelfmoordaanslag had op de omgeving van zijn vriend
Redlop
...(of leeghoofden zoals jij het noemt)
Nee die term kwam van 'Funkyjunky' die ik citeerde.
YuLaw16
Niet alles wat jij niet kent, hoef je weg te schuiven als msn taal
rupie
wat is deze film opgehemeld, niet normaal!!
ik kon hem maar net uitkijken, ondanks dat ik een tijd geleden nog in israel ben geweest. Vond het zwak hoe de film de verhoudingen weer geeft tussen israel en palestina. zeker de discussies over het nut van de zelfmoord aanslagen. Maar ja als het maar over een terrorist gaat 100 punten!!!
Timos
nee het betekend dat er in alle lagen van de wereldbevolking leeghoofden zitten.
al zijn dit natuurlijk niet leeghoofden.
het gaat erom in wat voor "wereld" je opgroeit.
als je op groeit in een onderdrukt land waar iedereen een hekel heeft aan israel is het moeilijk ,zoniet onmogelijk om hier neutraal tegen aan te kijken en jezelf hiervan los te maken.
zoals de actrice in het intervieuw ookal zei.
je ziet kinderen van 3 jaar oud al met de dood in hun ogen rondlopen.
Dan is het helemaal niet raar dat die kinderen over tien jaar met een klasnikof rondlopen en soldaten proberen neer te schieten.
vergeet niet een mens zonder levenservaring makkelijk te beinvloeden is.
vergeet niet een kat in het nauw maakt rare sprongen.
en dat heeft niks met leefhoofden te maken.
enkel met het feit dat een onderdrukt volk zich altijd verzet.
kijk maar naar nederland en hun "vrijheidsstrijders" in wo2
Redlop
als je een kind van jongs af aan verteld dat joden slecht zijn en dat israel vernietigd moet worden dan geloven die kinderen dat...
Maar het gaat om degene die kinderen (niet alleen Palestijnse kinderen) met dat idee van totaal compromisloze haat laten opgroeien. Andere geluiden worden niet getolereerd en daarom verandert er ook niets.
De term 'leeghoofd' kwam (nogmaals) niet van mij af.
blok
Lastig onderwerp.
Wat betreft de film is het wèl duidelijk, wat mij betreft; mooie beelden, maar een waardeloze film. De samenhang en balans is ver te zoeken, de hoofpersonen zijn inderdaad sympathiek, het zijn mensen, maar hun drijfveer wordt er in twee minuten even doorheen gejast. Zo van; oh ja, er moet ook nog even uitgelegd worden waarom mensen een zelfmoordaanslag plegen.
Ik had verwacht (en dat is misschien niet goed) dat juist dìt grondig zou worden uitgediept. De druk, de stress, de al dan niet terechte haat, de uitzichtloosheid. Kortom; een goed uitgewerkte motivatie, maar het was allemaal net niks. Ècht jammer, want de 'if you're not with us, you're against us'-visie van de Leon de Winters en de Frits Barends ken ik nou onderhand wel.
svenderks
Ik vind dat dit heel knap in beeld gebracht is. Het is (vrijwel) allemaal op locaties in de Palestijnse gebieden gefilmd. Het laat zien hoe dat de dag van zo'n zelfmoordenaar er ongeveer uitziet. Er zijn talloze discussies over de vergoedelijking van de aanslagen, maar ik zie daar niets aan terug. Er zijn meer redenen aanwezig die de aanslagen juist tegengaan. Maar wanneer je een realistische film over zelfmoordaanslagen wil maken zul je ook een verklaring moeten geven voor het feit dat deze jongens zich willen opblazen. Dus daar ontkom je niet aan. Dus: 4,5
HVG007
Van het weekend de film gezien. Verbazingwekkend hoe mensen beïnvloed worden door hun omgeving. En toch blijf ik het een vreemde situatie vinden daar in het Midden-Oosten. Ik ben het met Blok eens dat de drijfveer van de heren er te snel door heen wordt gejast. Vandaar nog steeds totale onbegrip voor de acties aan beide zijden...Haat drijft mensen tot het uiterste.
Wel een ok film. 3.5*
Gilgamesj
Lastig onderwerp.
Mooi verteld en ik ben het er helemaal mee eens!
Koekebakker
Sterke film, tot aan het einde dat ik niet erg geloofwaardig vond.
Dat de film hier en daar het verwijt krijgt eenzijdig te zijn, vind ik niet terecht. De film belicht inderdaad niet de Israelische kant van het conflict in het Midden-Oosten, maar gaat volgens mij ook niet over dat conflict zelf, maar over dilemma's van een Palestijnse zelfmoordterrorist. Ik vond het juist sterk hoe de film totaal niet moraliserend is en die dilemma's neutraal behandelt.
Wel vond ik het verrassend dat religieuze motieven daarin alleen op de achtergrond een rol spelen. Het lijkt vooral om machtspolitiek te gaan.
jeanintjuh
Het leek me een zeer interessante film.. maar het is een van de eerste films die ik gewoon af gezet heb. Ik vond hem vreselijk saai. Het wekte totaal je interesse niet, en al helemaal het middenstuk niet.
Het zal vast aan mij liggen, dat ik nog niet aan dit soort films toe ben ofzo, maar meestal ben ik dat al wel. Maar goed
FisherKing
Sloeg nergens op. Niks wordt uitgelegd. Men valt midden in een verhaal binnen... En dit wint dan een Gouden Kalf ?
Er zitten zoveel fouten binnen de film, dat ik het niet meer serieus kan nemen. En dat doe ik dan ook niet... Krappe 2 sterren en een aanfluiting dat dit geval de gouden kalf wint
PS zelden zo'n debiel einde gezien.
arlas
het was wel een beetje een saaie film maar wel met een actueel probleem.
dat zijn dan toch wel weer dingen die je aan het denken zet.
en in eerste instantie kreeg ik ook niet de indruk dat de jongens waar het om draait ook echt fanatiek waren maar gewoon gestuurd en dan dus maar gingen, dat werd pas later in de film een beetje duidelijk, terwijl je verwacht dat mensen die zo drastisch zijn in hun handelen dat juist wel zouden zijn.
rodeni
Een saaie film. Karakters niet genoeg uitgediept. Tevens had ik bepaalde verwachtingen van het einde. Daar werd helaas niet aan voldaan. Daarentegen, het was een anti-climax. Redelijk mooie plaatjes zo af en toe.
2,5
tevelenco
Realistische maar toch wel wat saaie film.
Waarin ook ik vond dat de personages niet goed uitgediept waren.
Waardoor je niet echt veel binding krijgt met de hoofdpersonen.
Jammer want ik had er toch wel wat meer van verwacht.
maurice74
Dit is ook geen actiefilm, dus dat er weinig actie in zit, vind ik geen reden om twee sterren te geven.
Wel vind ik dat er meer spanning in mag, dan kan die ook wat langer duren (volgens mij duurt die echt geen 90 minuten). Wel zo prettig dat dit geen moralistische gezeur of Palestijnse propaganda is. Drie sterren.
Inperfections
gezien de laatste 5 reacties: ben ik nu de enige die de film leuk vond ofzo?? :s
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
Erg prettige film, hoewel ik er wel iets meer van had verwacht. Personages blijven afstandelijk, maar Abu-Assad weet dondersgoed wat hij doet. 3,5*
murtcelP
Vond het geen saaie film, maar ook geen hele goede film die een Gouden Kalf verdient. De personages worden te weinig uitgediept. Zitten wat ongeloofwaardigheden in. ***
Thoost-
Vrij knappe acteerprestaties, vooral dan die van Kais Nashef. Ik kan best begrijpen dat sommigen het plot langdradig en saai vonden, maar dat geldt blijkbaar niet voor mij. Ik werd meegezogen in de film en vond het nooit vervelend. Het lag er soms wel wat te dik op dat die vrouw de spreekbuis was van de regisseur: namelijk vechten helpt niet.
Ik twijfel nog tussen 3,5 en 4
NarcissusBladsp.
Ik lees met stijgende verbijstering de voorgaande (nogal afstandelijke) reacties.
Deze film greep me bij de strot. Het is een schrijnend verhaal over een geïsoleerd wanhopig volk dat nog intern verdeeld is ook en over de intrerne sociale verhoudingen heb ik het dan nog niet eens..... Corrupte elite etc, etc.
De geplande actie mislukt met als gevolg dat Saïd tussen wal en schip valt. Hij twijfelt voelt zich een lafaard en denkt aan z'n vader die als COLLABORATEUR is doodgeschoten. Veel Palestijnen werken uit financiële noodzaak voor Israeliërs. De eer van de familie is zo vanzelfsprekend....en wordt door Hany dan ook niet uitgelegd. Hany is geen schoolmeester... kom op zeg stelletje vrije individualisten! Leef je een beetje in andere culturen in. De media staat bol van dit soort informatie.
Ik ben vooral verbaasd dat de emoties van Saïd, helemaal alleen, hier totaal niet meegewogen worden.....Alleen lopend, in een voor hem ongebruikelijk net pak, met die onveilige bom, die hij zelf niet kan demonteren en die hij verstopt moet houden, niet wetend wat te doen door de desorganisatie...denkend wat de anderen zouden kunnen denken....wat een bijzonder suspense levert dat op!...: de wc scéne b.v... een bijna explosieve kus met een betoverende aardse maagd(?), die sociaal ver van hem afstaat.......bijna eindigend op z'n vaders graf . ......En daarna zijn eigen verhaal tegenover de leider van de missie, waar hij ook zichzelf over "de dodelijke grens" praat. Hoeveel motieven moet een regisseur expliciet tonen!!!!
Hany heeft onder bijzonder moeilijke en tegenstrijdige omstandigheden deze film to stand weten te brengen.
En hij is met al zijn Palestijnse vezels genuanceerd gebleven! Een formidabele prestatie!
Zo laat hij heel subtiel de (machts) verhoudingen tussen de Palestijnen zelf zien. Ik zag dat onhandig gedoe met die camera en broodjes als een vorm van (routineuze) onverschilligheid t.o.v de beide jongens.....uiteindelijk zijn ze een politiek middel dat met (cynisch gladde) religieuze praatjes verkocht wordt. Maar de keuze om de bom te laten ontploffen....hangt van de labiele toestand van de zelfmoordenaars af.....de lijn tussen ja en nee is zeer haardun..........ook dat laat Hany zien!
De film is, zonder muziek!!, van begin tot eind beklemmend realistisch!
Er zijn mooie parallellen te trekken met Munich (ook een indrukwekkende film) maar de kern is onthechting. (bedankt ohkino!) Beide hoofsrolspelers raken geïsoleerd. Beide zijn een werktuig voor anderen. Maar Avner heeft, ondanks zijn geestelijke toestand, toch nog een thuis bij vrouw en kind in.........New York. Maar Saïd, door de situatie gevangen, kan, voor zijn gevoel, uiteindelijk niet terug: zijn positie is te wanhopig...de "subtiele" intimidatie van de politieke en religieuze leiders en voorgangers,...schaamte / gezihtsverlies...eer van de familiie...economische toestand die daardoor niet beter wordt...en ook nog voor een goede zaak...denkt hij... etc....maar het lot van zijn vader is bepalend voor zijn keuze.....liever martelaar dan collaborateur.
De laatste scéne kon ik niet aanzien letterlijk hartverscheurend......
en dan heb ik nog niet eens over de andere (joodse) slachtoffers!
Wat een blasé gezeur over die Oscar!

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix