• 9.378.500 stemmen

Met onder meer: Qais Nashif, Ali Soliman en Lubna Azabal

Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Paradise Now

"From the most unexpected place, come a new call for peace"

Twee Palestijnse vrienden, Khaled en Saïd, worden gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te gaan uitvoeren in Tel Aviv. Tevergeefs probeert een vriendin, Suha, die zich aangetrokken voelt tot Saïd, ze over te halen het niet te doen. Als eenmaal de bommen op hun lichamen zijn bevestigd is er echter geen weg terug meer.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

Die discussie hebben we in het forum eerder gevoerd. We laten Palestina staan (mede doordat de film namens Palestina voor de oscars werd genomineerd). Er zijn meer landen die niet algemeen erkend worden met films op Moviemeter, Taiwan bijvoorbeeld.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Paradise Now vond ik een behoorlijk sterke film. Heel subtiel in elkaar gezet, en het verhaal voelde op de meeste momenten gelukkig niet geforceerd aan. Zelfs de rol van Suha kwam vrij natuurlijk over. Minpuntje:Het gemakkelijk overtuigen van Khaled. In de film dacht ik juist dat hij degene was die er voor zou gaan. Wat dat betreft deel ik de mening van JJ_D, Saïd is vastbesloten om door te zetten terwijl het duidelijk geen 'meeloper' is.

De film had natuurlijk nog iets dieper kunnen gaan, waardoor het nog overtuigender was geweest. Vooral de korte speelduur lijkt hier een probleem. Maar het eindresultaat, inclusief het einde, heeft toch veel indruk op mij gemaakt.

avatar van berghti

berghti

Als een donderslag bij heldere hemel kwam pardoes de aftiteling in beeld. Dat zijn geen grappen natuurlijk. Het verhaal is goed gekozen, menig dialoog is prettig voor oog en oor. Al laat ik een definitieve waardering achterwege, aangezien ik me vanwege het vrouwelijke gezelschap aan mijn zijde niet volledig heb kunnen concentreren... Ik neig door het einde naar 2,5 *

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Ik kan niet zeggen dat ik onder de undruk was van deze film. Er had veel meer ingezeten en ik vond het allemaal erg onwaarschijnlijk.

Volgens mij zijn de mensen die dergelijke zelfmoord acties doen veel fanatieker en bezetener hebben ze veel meer een " plank' voor hun kop dan in de film wordt getoond. De spelers kwamen over als redelijk weldenkende personen die bovendien wel bereid zijn te luisteren naar andere meningen en niet zijn gehersenspoeld en vergiftigd met de waanzin die er daar heerst.

Er ongeloofwaardig vond ik de scene dat de hoofpersoon met een bom om zijn lichaam rondliep niet wetend wat te doen.

Ook ongeloofwaardig is dat een jongen die een zelfmoordactie wil doen naar aanleiding van een gesprek met een meisje toch op andere gedachten wordt gebracht. Volgens mij is dat ondenkbaar in die kringen. Als dat zo zou zijn wordt hij volgens mij geliquideerd als afvallige. Bovendien wordt de invloed van de mening van een vrouw daar sterk overtrokken in een mannenwereld van de terroristen.

Daarnaast vind ik dat de hoogdpersonen veel te " menselijk" zijn neergezet waardoor er je er nog bijna sympathie voor krijgt. Ik vind zelfmoord met bommen de meest walgelijke en zinloze actie die er is.

avatar van willemfilm

willemfilm

Ik veronderstel dat deze film de waarheid en de belevingswereld goed benaderd. Gehersenspoeld zijn ze. Goede film dus.

avatar van tarentino

tarentino

tonnyhk schreef:

Dat je er bijna sympathie voor krijgt heeft denk ik te maken doordat ze beginnen te twijfelen. Daarbij heeft hersenspoeling volgens mij alleen effect op uitermate zwakke persoonlijkheden(de breinen erachter weten immers wel beter), dus dat deze twee zich "menselijk" gedragen vind ik niet gek.

avatar van Chromeo

Chromeo

Een sterke film die doet nadenken... Verdiende 4!

avatar van clockwork

clockwork

ik voel geen enkele sympathie voor een palestijnse zelfmoord-terrorist

avatar van tarentino

tarentino

en je vind dat hier symphatie wordt opgewekt voor zelfmoordterroristen?

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

brucecampbell schreef:

Sterk verhaal, maar volgens mijn bescheiden mening had er veel meer ingezeten.

Gelijk...had meer in kunnen gezeten.

Desondanks een goeie sterke film.

avatar van Marintje

Marintje

Goede, zeer realistische film!

avatar van missl

missl

Spannende film maar alles gaat wel wat snel. Je kent de jongens bijna niet en dan worden ze al gevraagd voor die missie. De vrouw zegt even iets tegen meneer in de auto, hij ziet gelijk het licht en wil het niet meer doen.
Deze dingen zijn een beetje jammer want het zou allemaal realistischer (en in het geval van deze film) beter kunnen zijn.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Genuanceerde film over twee Palestijnse zelfmoordenaars. Ik vroeg me al snel af wat ze (als ze zo'n bomgordel om hun middel hebben) nou doen als ze erg nodig moesten pissen. Gelukkig gaf deze film al snel antwoord op deze prangende vraag, twee keer zelfs. Opvallend is dat de regisseur niet moralistisch te werk is gegaan en er zelfs grappige momenten in heeft verwerkt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook weer een eerste Israelische film die ik heb gezien. Paradise Now is een hele mooie film met een boodschap. Alles word heel subtiel gedaan en de film opserveerd geduldig die 2 broers die die zelfmoord aanslag willen plegen. Heel de film oogt ook realistisch alsof er een paar verborgen camera's ergens geplaatst zijn. Die rollen van die 2 broers vond ik ook erg mooi. Je ziet in het begin van de film dat ze die aanslag zelf willen plegen maar uiteindelijk als het er op neerkomt zie je wel dat het lastig gaat worden. Althans zo heb ik het vernomen. De beelden en de achtergronden zorgde ook voor een realistische meeslepende sfeer.

Dat einde in die bus vond ik ook bijzonder gemaakt. Dat die ene broer daar zo zit en ineens eindigd de film doordat het beeld verlicht en wit word. Dat betekend dus dat de bom is geexplodeerd.

Maar een zeer knap gemaakte realistische film. Alsof het allemaal echt is.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

tonnyhk schreef:

Dat is juist het knappe van de film: Paradise Now laat zien dat die zelfmoordterroristen geen gewetenloze, wrede monsters zijn (niet altijd, in ieder geval), maar 'gewone' mensen die het gevoel hebben in een hoek te zijn gedrukt en een dergelijke daad als enige uitweg zien.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Veel te weinig diepgang maakt de film niet aantrekkelijk.

avatar van robertus65

robertus65

Ik vond het ook niet echt bijzonder.

De film laat zien twee vrienden die uit elkaar gedreven worden de laatste dagen voor hun daad, verder niks. Het einde was nogal abrupt.

avatar van Tom1989

Tom1989

Ik vond deze film wel vrij sterk. Een mooi persoonlijk portret over de laatste dagen van twee vrienden, en wat dat voor conceqenties heeft voor hun persoonlijk leven.

Mischien iets langdradig met name in het begin, maar dat verhoogd voor mij wel het persoonlijke van de film, de makers weten je, als kijker, te laten mee voelen met twee vrienden waar je eigenlijk helemaal niets mee te maken wil hebben, en dat vind ik erg knap gedaan.

avatar van Saaimen

Saaimen

redelijk onderhoudende film. Je verveelt je geen moment, door de omstandigheden van de 2 vrienden... Je wordt ook zeker op het verkeerde been gezet, wat toch knap is in deze film. Maar al met al misschien wat meer van verwacht, wel een voldoende....

avatar van barns

barns

Hier had ik meer van verwacht, film had een goed onderwerp met ook wel een erg goede laatste scene maar daar was het voor mij ook mee gedaan.

2.5*. meer kan ik er niet van maken

avatar van nuzjan

nuzjan

Hele goeie film. Krijgt een 4,5 ster van mij. Geeft naar mijn mening goed de feiten aan. Dat de wereld toe kijkt hoe Isreal met de palestijnen omgaat en wat ze ermee doen en zich zelf ook nog als de slachtoffers beschouwen, en de wereld kijkt er maar naar toe.

Ik ben helemaal tegen de zelfmoord aanslagen, maar hun worden wel wel naar die hoek geduwd, waardoor zelfmoord aanslagen een optie voor hun wordt.

Over de film zelf vondt ik het goed realistisch, mocht wel wat meer aanvullend zijn en wat langer, maar geen minuut heb ik me verveeld.

avatar van speranza

speranza

Dit is een bijzonder aangrijpende film met prachtige beelden.

avatar van Nomak

Nomak

Erg sterke film met enkele minpunten. Ik had graag wat meer gezien van de achtergrond van de twee vrienden. Daarom was het misschien beter geweest als de regisseur voor een langere speelduur gekozen had. Maar het ergste vond ik de ongeloofwaardigheid van Khaled op het einde van de film. Hij liet zich veel te makkelijk ompraten terwijl hij net diegene was die er vol voor wou gaan.
Voor de rest is het gewoon een prima film waar verder weinig op aan te merken is. De personages zijn geen monsters, maar erg menselijk en dat is een uitstekende keuze van de regisseur.
Er zijn verschillende mooie scènes, zoals de monoloog van Khaled wanneer hij voor de camera afscheid neemt (dan heb ik het natuurlijk over het eerste gedeelte waarin het nog erg serieus is). Maar ook de momenten waarop Said aan het woord is en zegt dat dit voor hem de enige manier is vind ik sterk. En de slotscène is grote klasse!
Er wordt erg sterk geacteerd, en dan vooral door de acteur die Said neerzet.
Ik kan zelfmoordaanslagen natuurlijk niet goedpraten, maar ik moet wel zeggen dat ik begrijp dat deze mensen dit als een manier zien om terug te slaan. Over Israël zal ik maar zwijgen want daarover krijg ik geen positief woord uit mijn mond. Wat geeft dit volk het recht om zich verheven te voelen en een ander volk te onderdrukken? En hoe is het in godsnaam mogelijk dat daar niemand ingrijpt.

avatar van Nomak

Nomak

tonnyhk schreef:

Dit is echt onzin! Wat dacht je dan dat de hoofdpersonen zijn? Het zijn geen monsters, het zijn mensen net zoals iedereen. Mensen met gevoelens, maar blijkbaar kan jij je dat niet voorstellen.

tonnyhk schreef:

Ik vind zelfmoord met bommen de meest walgelijke en zinloze actie die er is.

Dat mag jij vinden. Maar wat wordt deze mensen allemaal aangedaan? Wat moeten ze dan doen? Je beseft toch wel wat deze mensen dat deze mensen al hun hele leven met hun rug tegen de muur worden gedrukt?

Ik keur geweld ook niet goed, maar als jij mij slaat dan sla ik terug.

avatar van nachtschade

nachtschade

Eerlijk gezegd had ik (na het lezen van de opmerkingen hier) meer van deze film verwacht. Zeker in het begin kabbelt de film rustig voort, hoewel er echter constant een spanningsveld is. Voor mijn gevoel wordt de thematiek vrij aardig in beeld gebracht, maar uiteraard weet ik natuurlijk niet hoe dit in werkelijkheid gaat.

Het heen en weer geslinger tussen voor- en tegenstanders van zelfmoordaanslagen (incl. hun argumenten) dwingt je tot nadenken, en gezien de meningen hier, is dit de regisseur aardig gelukt.

De slotscene is meesterlijk en slaat in als een bom!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Door de naturelle uitwerking kwam alles heel realistisch naar voren. Er is amper sprake van sensatie, maar dat was geen probleem, heb geen moment enige saaiheid gevoeld.

avatar van niethie

niethie

Dit stond me van te voren nooit zo aan, had het idee dat het een film zou zijn die compassie zou tonen voor dit soort figuren, ooit nog eens een kleine discussie over gevoert destijds op school, toen hij uitkwam maar nergens ook maar de behoefte gevoelt hem te gaan kijken. Inmiddels wat ouder en ruimdenkender en wou hem toch eens een kans geven, toevallig kwam hij langs op tv dus ben maar even blijven hangen en vond het toch wel een mooi en subtiel filmpje. Abu-Assad lijkt ook geen sympathie voor zijn personages te willen opbrengen maar toont Saïd in een situatie waarin hij niet meer terug kan en een keuze moet maken of hij hierin een hele horde mensen in meeneemt, ook zijn achtergrond is hierin een belangrijke factor. Het is lang niet overal even sterk, de hele aanloop was me bijvoorbeeld veel te traag en die scene waarin die tweede gozer zo makkelijk omgelult werd om het niet te doen is toch wel erg belachelijk. Maar verder wist het me allemaal toch nog aangenaam te verrasen, vooral het eindshot is geweldig! Het heeft mijn kijk op dit soort situaties ook wel iets verranderd.

3,5 sterren

avatar van nuzjan

nuzjan

Nomak schreef:

Ik keur geweld ook niet goed, maar als jij mij slaat dan sla ik terug.

helemaal mee eens.

avatar van Hannes791

Hannes791

Aarige film, maar de film OFFERS (http://www.moviemeter.nl/film/32242) maakte toch meer indruk op mij.

avatar van blok

blok

De film nu voor de tweede keer gezien en ik moet zeggen dat ik hem iets beter vind dan aanvankelijk. In een andere post gebruikte ik 'waardeloos'en dat is toch te weinig eer.

Minpunt blijft wel dat de film onevenwichtig is. Ondanks de lange aanloop wordt de motivatie van de hoofdpersonen te weinig uitgediept. De druk, de stress, de al dan niet terechte haat, de uitzichtloosheid. Wààrom hangt iemand dynamiet om zijn middel en is hij bereid zichzelf op te blazen. Het wordt wel een beetje duidelijk, maar blijft toch nog teveel in het midden hangen.

Aan de andere kant; de xenofoben in dit land zullen deze film toch niet bekijken.