• 9.377.362 stemmen

Heaven (2002)

Drama / Romantiek | 97 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Duitsland / Italië / Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Cate Blanchett en Stefania Rocca

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 12 september 2002

Plot Heaven

"When you take justice into your own hands, what are the consequences?"

Turijn. Vier onschuldige mensen komen om het leven bij een bomaanslag. De Engelse lerares Philippa (Blanchett) wordt gearresteerd en bekent. Haar doelwit was een drugdealer die haar echtgenoot heeft vermoord en veel van haar leerlingen verslaafd heeft gemaakt. Wanneer ze hoort dat er onschuldige slachtoffers zijn knapt er iets in haar. De politie probeert haar te laten bekennen dat ze een terrorist is met politieke motieven. Hulp komt uit onverwachte hoek: de jonge agent Filippo (Ribisi) wordt verliefd op Philippa. Hij komt met een plan dat haar d'r vrijheid teruggeeft, zelfs als het hem zijn carrière kost. Of erger.

avatar van Yak

Yak

cr_ix schreef:

Note: in de serie Friends speelt de hoofdrolspeler volgens mij de broer van Phoebe.

Ik ken 'm van een aflevering van The X-Files, in het tweede seizoen volgens mij, waar hij een verknipt jochie speelt. Tot de geweldige rol in Heaven had ik 'm toen niet in staat geacht.

avatar van Phooze

Phooze

cr_ix schreef:

Als we het over dezelfde hebben: Hij speelt ook in The Postman, Basic en Saving Private Ryan ! Erg goeie acteur, zeker als hij een gek moet neerzetten (o.a. dus in Friends)

avatar van Jordy

Jordy

Yak schreef:

Ik ken 'm van een aflevering van The X-Files, in het tweede seizoen volgens mij

"DPO", seizoen 3. Ook met Jack Black trouwens.

avatar van Hobbes

Hobbes

"Ms. Keviet! You're pissing me off here!"

geweldige maniac rant gaf die daar. deed ie nog es na in 'the gift'

avatar van Droopy

Droopy

Veelbelovend begin, sterk verhaal en goed uitgevoerd. Dit begin beidt veel mogelijkheden voor een spannende niet alledaagse film maar na de ontsnapping zakt het verhaal helemaal in, wordt erg sentimenteel en de snelheid is er ook uit. Het einde vindt ik bedroevend. 2.5*

avatar van Redlop

Redlop

Ramon K schreef:
...Een standaard ontsnappingsverhaal met een ongeloofwaardige romance en enkele mooie beelden...

Ben ik het uiteindelijk mee eens. In feite is er ook geen romance maar een eenzijdige obesessie. Maar ook dat werd niet uitgewerkt. Mooie plaatjes van het landschap is dan niet genoeg om de film te redden. 2,5*

avatar van gotti

Inderdaad één van de mindere van Tykwer (ben bij deze film aan herziening toe denk ik)maar zijn films blijven hij toch geweldig...

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Om het simpel te zeggen ; Deze film heeft me heel erg geraakt. Prachtig is nog te weinig , ik ben nog zo onder de indruk dat ik niet eens een zinnig commentaar kan geven. Magnifiek !

avatar van renske

renske

Magnifiek kan ik deze film niet noemen (tenminste - ik kan het hoogstwaarschijnlijk wel maar ik wil het niet).
Een film kan vol zitten met onwaarschijnlijkheden maar Heaven slaat alles. Dat er mensen zijn die deze film opvatten als een soort van romantisch liefdesdrama waarin de hoofdfiguren aan het einde naar de hemel vliegen (die dus helemaal letterlijk meegaan in het beeld dat ze voorgeschoteld krijgen), kan er bij mij niet in. Ik heb ooit lang geleden een paar Dekalogen gezien van Kieslovski. Kan me daar niet veel van herinneren. Maar ik geloof wel dat Kieslovski het talent had van de compromisloosheid. En dat zit alleen in de titel al. Als de film als titel 'heaven' heeft, dan geloof ik dat Kieslovski mij juist iets wil vertellen over de hel (oftewel, hoe snel we de hemel in onszelf kunnen verliezen). Philippa schaakt zichzelf in een hel door precies eenzelfde zonde te begaan als de drugsdealer die zij bestrijdt (keurig verbeeld in het shot van Philippa en Filippo onder de boom wat ik niet anders kan zien dan als een verwijzing naar Adam en Eva na de zondeval).
Dat is een intrigerend gegeven, zulke stommiteit. Daar had een prachtige film van gemaakt kunnen worden, daar ben ik van overtuigd. En op momenten schemert dat er ook wel doorheen. Maar de plot is een gatenkaas en net als Temper heb ik moeite sympathie met Philippa te krijgen en begrip te kweken voor Filippo. Filippo kan ik nog e-nigs-zins begrijpen omdat hij als een soort overromantische Jungen Werther zich in zijn hoofd gezet heeft dat hij van Philippa houdt. Dat zij dat ook zomaar accepteert, en er in meegaat, kan ik niet begrijpen. Ik kan er met mijn hoofd noch hart bij. Ze is een volwassen, intelligente vrouw en ze lijkt me die moord heel nuchter en weloverwogen te begaan. Ze lijkt te staan voor haar daden, alleen al door haar naam te zeggen door de telefoon. Mijn eerste vraagtekens kwamen op bij de uitvoering van de moord: als je iemand dood wil, zou je dan de risicofactor van onschuldige slachtoffers beter in ogenschouw nemen? Waarom geeft ze zich niet over nadat ze dan eindelijk (moord nummer 5) de dealer heeft vermoord? Ze staat toch voor haar daden? Waarom wordt Filippo niet beter in de gaten gehouden wanneer zij naar de wc is met de bewaker? De mannen weten toch dat hij het plan heeft opgezet? Als de dealer eindelijk vermoord is in het politiebureau, is het de politie dan niet duidelijk dat de twee zich nog steeds in het gebouw bevinden?
Hoezo het toeval van de zelfde namen (ik heb de betekenis van Philip opgezocht ('liefhebber van paarden' en Philippus was ook een van de twaalf apostelen) maar ik kan die niet verbinden met het verhaal) en de verjaardagen en het uiterlijk?
Het was op gegeven moment gewoonweg lachwekkend . Was dat Kieslovski's/Tykwers bedoeling? Toen ze bij het bruiloftsfeest zaten te kijken, dacht ik: over vijf seconden gaat er weer een wonderlijk toeval plaatsvinden. En ja hoor: één bruiloftsgast bleek een vriendin te zijn van Philippa. Zucht...
En dan brengt Philippa zich nog veel meer op haar geweten door de brute inval op de boerderij van haar vriendin, daarmee die arme kindertjes een gigantische schrik bezorgend (zie hoe zorgvuldig ik het woord 'trauma' weet te vermijden). Gaat zij zó met vrienden om die haar beschermen? Onbegrijpelijk. De zonden stapelen zich op. Dat is okee, ik ben er bekend mee, maar lieve makers: door het zo te brengen wordt het kijken naar deze film voornamelijk een hel. Ik weet niet goed wat de makers wilde vertellen met hun hoofdrolspelers. Over de tiener Filippo wil ik het nog niet eens hebben. Maar het zijn vooral Philippa's motivaties die intrigeren. Blanchett heeft het ongelooflijke talent veeldimensionale personages te kunnen neerzetten waarbij je je betrokken voelt, met wie je compassie voelt, in wie je je kunt herkennen maar ik vraag me echt af waarom heeft zij zich laten strikken voor deze film. Ook de dialoog was af en toe drakerig.
Er gebeurde veel, in heb me echt niet verveeld. Maar deze film laat zo veel liggen, dat is pas (een) zonde.
Ik vind 'm trouwens (juist door z'n pretenties misschien) vele malen interessanter dan dat holle krijgertje en z'n keizerinnetje.
Dus ga 'm vooral zien. Hoeveel kansen ze ook laten liggen: compromisloze films zijn zovele malen interessanter dan de doorsnee vaardig gemaakte publieksfilm. Heaven heeft toch ook de kunst een genre op zichzelf te zijn, een eigenschap die je in weinig films kunt terugvinden.

avatar van FisherKing

FisherKing

En wat is je stem, Renske ? Ik moet deze maar eens herzien, dat holle krijgertje moet jij maar eens herzien.

avatar van Bloompje

Bloompje

Prachtige film. het was eens interessant om de acteurs Italiaans te horen praten terwijl de film zich in Italie afspeelt. Cate en Giovanni overtuigen absoluut. Prachtige muziek van Arvo Part. Mooie sfeer.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Beetje eigenaardige film die me eigenlijk alleen het eerste uur echt kon boeien. De onuitgesproken romantische vonk tussen Ribisi en Blanchett vond ik bijzonder geslaagd, en ook de prachtige fotografie en muziek droegen bij tot de wat dromerige sfeer.

Helaas is het tweede gedeelte van de film na de moord op die 'drugsbaron' heel wat minder, en is er gewoon niet genoeg plot om de film voort te stuwen. Mooie beelden, dat wel, maar allemaal een beetje willekeurig en nadrukkelijk symbolisch. Een wat concretere uitwerking van het einde had de film geen kwaad gedaan, al vond ik het allerlaatste shot van de helikopter in zijn oneindige vlucht wel weer erg mooi.

3 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, ik had helaas hetzelfde gevoel.

avatar van silly-me

silly-me

Ik vond dit een erg mooie film van Tykwer echter minder goed als The Princess and the Warrior. Wel enigzins een parallel tussen genoemde films kunnen bespeuren wat betreft de hoofdpersonen -die elkander door een speling van het lot vinden, elkaar intrigeren en bijelkaar komen. Ik vond met name Cate Blanchett sterk acteren, zij speelde haar rol zeer overtuigend. De scene waarin ze te horen krijgt dat er door haar toedoen onschuldige mensen zijn gestorven ... indrukwekkend, ik kreeg een brok in mijn keel. Vooralsnog geef ik deze film 4*

avatar van scorsese

silly-me schreef:

Helemaal mee eens........en ook het laatste shot is erg sterk.

avatar van E-LIS-A

E-LIS-A

die film blijft op één of andere manier in mijn hoofd. hij heeft mij dus wel geraakt....
vooral dat ze haar hoofd kaal scheert en het laatste shot met de helikopter de wolken in....zucht...ik bleef echt naar het beeld kijken...
ik werd er eerlijk gezegd een beetje depri ervan toen hij was afgelopen.

avatar van E V

E V

Cate Blanchett is echt een TOP actrice.

Tom Tykwer is echt een TOP regisseur.

Dus het stond al van te voren vast dat dit een TOP film zou worden. En dat is ie ook!!!

TOPTOPTOPTOPTOP

avatar van beefje

beefje

Helemaaaaaaal mee eens!

ik vond het ook een mooie en vooral indrukwekkende film!

Hoe die agent zo alles voor haar over heeft, heel ontroerend

avatar van Cinemaatje

Cinemaatje

Eerst even een compliment aan Renske. Mooi verwoord en prachtig je verdieping naar het zoeken van links (zoals de namen etc). Spreekt mij erg aan zo'n commentaar te lezen en zeker als ik hetzelfde vindt.

Halverwege de film was ik onder de indruk, maar gaanderweg kwamen bovenstaande gedachtes opborrelen.

Zelf denk ik dat Kieslowski er wat mooiers van had gebrouwen. En ondanks dat de muziek van PART natuurlijk prachtig is, zou hij Preisner hebben gevraagd er iets specifieks voor te maken (hij leeft nog).

Toch een 4, als aanmoediging.

avatar van De Knip

De Knip

Eerste gedeelte best boeiend. Maar daarna: een ontsnapping die te weinig laat zien en bovendien vrij ongeloofwaardig is. De film blijft dan steken in een eigenlijk te makkelijke ontsnapping en een halfbakken romantisch verhaaltje. Beetje mystiek gebeuren, waar toch een domperig gevoel op het einde blijft nasmaken:

***

avatar van Cinemaatje

Cinemaatje

Wellicht is dat halverwege moment waarop Tykwer het zelf moest doen. Helaas overleed Kieslovski gedurende het schrijven van de scripts van zijn nieuwe triologie ( paradise, hell en purgatory).

Ik zou Preisner op de 31 october kunnen vragen waarom hij geen interesse heeft gehad in het componeren van de muziek voor deze film. Hij is aanwezig bij de uitvoering van zijn "Requiem for a friend" (=Kieslowski) in de Westerkerk. Nee toch maar niet, hoewel....

avatar van ~Jewel~

~Jewel~

Ben het volledig eens met De Knip.

Wel vind ik dat Giovanni Ribisi en Cate Blanchett geweldige acteurs zijn! (Zie ook The Gift)

avatar van sydney

sydney

Onwaarschijnlijkheden of niet... Die discussie is hiervoor al gevoerd, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Behalve dan dat het mij niet stoort (bijvoorbeeld in vergelijking met de film Das Experiment). Ik vond het een mooi en verrassend bijzonder liefdesverhaal. Dat niet alleen... Ook de beelden waren schitterend. Het begin en einde van de film waren ook geniaal. Het was net of de cirkel rond was. 4,0*

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Een erg boeiend eerste deel, maar daarna verzandt het een beetje in mooie plaatjes. Ook is de ontsnapping niet helemaal realistisch natuurlijk, als je bedenkt dat het gaat om een vrouw die 4 mensen heeft gedood, en de politie ook nog weet dat ze een ontsnappingspoging gaat wagen… Het laatste deel levert mooie beelden op, maar is niet echt onderhoudend meer. Hun 'vlucht' in de helicopter is natuurlijk stilistisch uitermate fraai, maar Tykwer verliest zich weer in beelden. Dat is natuurlijk zijn eigen keuze, maar voor mij is dit dan toch geen hele sterke film, terwijl het daar in het begin wel naar uitzag.

avatar van Alastor

Alastor

Emotieloos spel, ongeloofwaardige situaties/gebeurtenissen, dialogen die opgelezen lijken te worden en een raar soort naïeviteit van de hoofdrolspelers maken deze film tot een lege huls die haar doel compleet mist.

Jammer dat de helikopter niet neerstortte net als in de simulatie uit de openingsscene.

1,5 ster

Edit:
'k Heb trouwens zelden zulke krokodillentranen gezien als dit keer bij Cate Blanchett toen haar de liefde verklaard werd.

avatar van vdc

vdc

Alastor schreef:

De helikopter zie je toch niet neerstorten in de simulatie ? Net zoals je op 't einde van de film de gevolgen van de hoge vlucht niet ziet maar wel kan raden.
Nee, ik vond die gelijkenis juist treffend.

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik vond het wel een goede film. De emoties van Cate Blanchett kwamen zeer overtuigend over en zij was het grootste pluspunt van de film.

De eerste helft van de film vond ik supersterk, maar daarna werd het allemaal wel een beetje 'vreemder' allemaal. Dikke voldoende voor het geheel.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Ik bleef confuus in de touwen hangen na 93 minuten, K.O. na zo'n lading reserveloze romantiek. De beeldwisseling tussen Filippo en Philippa tijdens het eerste verhoor. Prachtig

Het "spelen" met toevalligheden treedt ook hier weer sterk op de voorgrond de bomaanslag an sich: een sympathiek ogend vrouwtje rol met haar wagentje de lift in: nietsvermoedend de dood tegemoet.

Het is net dat gegeven dat de film "triggert", naar mijn gevoel: de illusie dat de mens de omstandigheden altijd en overal onder controle kan hebben, kan soms resulteren in gruwelijke gebeurtenissen .

Daarom vond ik die uitspraak van Filippo's vader uitermate exemplarisch voor deze prent: "Hoe komt het toch wanneer het er echt toedoet, je zo verdomd weinig kan uithalen?".

Wat plaatst scenarist Kieslowski daar tegenover? Het L-woord. Onvoorwaardelijke liefde, terug te vinden in de handelingen van Filippo, Filippo's vader, de vriendin van Phillippa . De hoogste graad van altruïsme, opgaan in de ander kijk naar het beeld van de boom - denk aan Ovidius: de geliefden worden de boom, twee gescheiden helften worden één

De film is een droom

avatar van xenne

xenne

net zoals de meesten (blijkbaar) vond ik het eerste deel erg sterk & het laatste half uur wat tegenvallen ... er zit dan nog maar weinig verhaal in, wel mooie plaatjes & symboliek ... er had meer in gezeten, want vond Blanchett & Ribisi erg overtuigend in hun rol ... 3¼

avatar van David_D

David_D

Van begin tot eind onzinnig en erg slaapverwekkend.