• 9.378.934 stemmen

Heaven (2002)

Drama / Romantiek | 97 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Duitsland / Italië / Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Tom Tykwer

Met onder meer: Cate Blanchett en Stefania Rocca

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 12 september 2002

Plot Heaven

"When you take justice into your own hands, what are the consequences?"

Turijn. Vier onschuldige mensen komen om het leven bij een bomaanslag. De Engelse lerares Philippa (Blanchett) wordt gearresteerd en bekent. Haar doelwit was een drugdealer die haar echtgenoot heeft vermoord en veel van haar leerlingen verslaafd heeft gemaakt. Wanneer ze hoort dat er onschuldige slachtoffers zijn knapt er iets in haar. De politie probeert haar te laten bekennen dat ze een terrorist is met politieke motieven. Hulp komt uit onverwachte hoek: de jonge agent Filippo (Ribisi) wordt verliefd op Philippa. Hij komt met een plan dat haar d'r vrijheid teruggeeft, zelfs als het hem zijn carrière kost. Of erger.

avatar van otherfool

otherfool

Teleurstellend geheel. De acties van beide hoofdpersonen zijn niet uit te leggen, waardoor de bedoeling van de film me niet duidelijk was. Voor een verdere evaluatie verwijs ik graag naar Renske eerder op deze pagina, die het daar ook al uitgebreid over heeft . Toch handig als andere mensen je gedachten anderhalf jaar voordat je ze ook maar hebt voor je op papier zetten...

De openingsscene vond ik prachtig, het laatste shot ook, maar daartussenin zaten te veel dingen me dwars om van een echt fijne filmbelevenis te spreken. 2,5*.

avatar van brielen

brielen

Poëtische schoonheid. Ijzersterke personages in een zwaar, maar prachtig en welhaast spiritueel drama met een ontroerende mooie climax. 4,5.

avatar van Pepito

Pepito

Prachtige cinematografie (landschappen en dergelijke). Cate Blanchett speelt zoals altijd weer prima, maar het verhaal heeft vele gaten en de motivaties van de hoofdrolspelers daar mochten ze wat mij betreft wel iets meer over prijsgeven.

avatar van kissyfur

kissyfur

Ben het helemaal met Pepito eens. Erg mooie plaatjes, maar de personages zijn door dit gebrek aan motivatie niet helemaal geloofwaardig.

avatar van mauricepakvis

mauricepakvis

deze film zou ik persoonlijk niet aanraden ik vind het een slechte film als ik jou was zou ik iets anders gaan kijken

avatar van Freddy12Q

Freddy12Q

Mooi, maar zoals men eerder (Renske?) ook schreef';compromisloos. Maar Let love rule 3,5

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

Liefde, een onbegrijpbaar begrip.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vreemd geheel in deze film. Aan de ene kant is het verhaal boeiend en zijn de plaatjes schitterend. Aan de andere kant is het verhaal weer vrij matig uitgewerkt. Van de personages is geen hoogte te krijgen, en beslissingen die gemaakt worden zijn totaal niet duidelijk voor de kijker. Ik heb een beetje het gevoel dat er heel veel geknipt moet zijn in de film om alles binnen de anderhalfuur te krijgen.

Mooi aan een film vind ik meestal dat het einde van de film het begin verklaart, toch nog een pluspuntje dan hier..

avatar van John Doe

John Doe

Voor mij een zeer mooie film. De hoofdpersonages zeggen inderdaad weinig, maar het lijkt me dat er ondertussen afgewogen logische keuzes worden gemaakt, waarbij ze hun hart als het ware volgen. Ik stoorde me er geen moment aan, maar ervaarde de film mede daardoor als spiritueler. Enig minpuntje wat ik de eerste keer kijken ondervond was (door het originelere script) dat de aandacht 1/3 van de film (het vrijkomen) makkelijk kon verzwakken. Maar misschien was ik geestelijk een beetje uitgeput geraakt door Ad Verbrugge ervoor Dit was zijn keuzefilm na afloop van Zomergasten.

Het is mooi hoe toevalligheden in de film een plaats krijgen (bijvoorbeeld de schoonmaakster die de vuilsnisbak pakt) en om te zien hoe het hoofdpersonage een tweede kans krijgt. Verder een prachtig beeld van het einde van een tunnel, waarna je het landschap van bovenaf ziet en een geweldig einde. Hoe Tom Tykwer dingen doet kan me vaak bekoren (bij Lola Rennt ook). 4*

• 1911 stemmen

Deze post van Renske is al van een tijdje terug, maar ik wil toch even reageren op haar kritiekpunten.

renske schreef:
Waarom geeft ze zich niet over nadat ze dan eindelijk (moord nummer 5) de dealer heeft vermoord? Ze staat toch voor haar daden?

Ze wil ook gestraft worden, maar wel op haar eigen manier: via een one-way trip to heaven. Ze zegt zelf dat ook dat ze de dood verdiend. Begrijpelijk dat ze niet tegen een jarenlange gevangenis aan wil kijken.

Waarom wordt Filippo niet beter in de gaten gehouden wanneer zij naar de wc is met de bewaker? De mannen weten toch dat hij het plan heeft opgezet?

Die opperagent vertelt zijn collega toch dat hij die tape moest wissen? Hij was er van overtuigd dat ze niet ver zouden komen, omdat hij dacht het plan door te hebben. Een beetje overmoedig van hem, dat wel .

Als de dealer eindelijk vermoord is in het politiebureau, is het de politie dan niet duidelijk dat de twee zich nog steeds in het gebouw bevinden?

Terecht kritiekpunt, zat mij ook een beetje dwars. De ontsnapping ging iets te makkelijk naar mijn mening.

Hoezo het toeval van de zelfde namen (ik heb de betekenis van Philip opgezocht ('liefhebber van paarden' en Philippus was ook een van de twaalf apostelen) maar ik kan die niet verbinden met het verhaal) en de verjaardagen en het uiterlijk?

Mja daarvoor zou ik me wat meer in de bijbel en de griekse mythologie moeten verdiepen. Er zal vast wel een betekenis aan zitten, maar om daarover in te zitten .

Toen ze bij het bruiloftsfeest zaten te kijken, dacht ik: over vijf seconden gaat er weer een wonderlijk toeval plaatsvinden. En ja hoor: één bruiloftsgast bleek een vriendin te zijn van Philippa.

Het was niet bepaald een grote stad. Hoelang bevonden ze zich daar al? Zocht Philippa niet bewust naar iemand die ze goed kende en die ze kon vertouwen?

Ik vind het overigens wel extreem moeilijk hier het juiste aantal sterren voor te geven. Ik slaap er nog maar even een nachtje over.

• 1911 stemmen

Quoten is niet mijn sterkste punt, kom ik achter .

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Het is vrij eenvoudig, hoor. Op de wiki staat een heldere uitleg hoe dat werkt: link. Dat zou je berichtje inderdaad nog beter leesbaar maken

avatar van Mug

Mug

Bericht leesbaar gemaakt...

• 1911 stemmen

Mijn dank is groot, hoewel een aantal spoilers nu wel leesbaar zijn .

avatar van Mug

Mug

grrrrrrr... Aangepast, excuses.

avatar van Ghola

Ghola

Mooie film die laat zien hoe toeval iemands leven kan bepalen, en hoe andere krachten, in dit geval een bijzondere relatie, daarbij een rol spelen. Typisch Tom Tykwer. Het is typisch mijzelf om z'n films pas achteraf echt op volle waarde te schatten, en dus moet Heaven het voorlopig met ruim 3* doen. Net als Lola Rennt... maar dat zal vast toeval zijn. (Der Krieger moet ik eerst eens snel herzien.)

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Een mooie, romantische film.

Ondanks dat het niet echt mijn "soort film" is: 3,5*

avatar van theo h

theo h

Het eerste uur een prima film, daarna weet de regisseur niet meer wat hij met de film aan moet en is hij er alleen nog op uit om mooie plaatjes te draaien. 3punten

avatar van starbright boy

kappeuter schreef:
Ik heb het idee dat Tykwer te krampachtig heeft vastgehouden aan het originele script, waarvan ik vermoed dat 't nog niet af was.

Ik heb precies hetzelfde. Ik had het gevoel dat ik naar de letterlijke verfilming van een opzet voor een film aan het kijken was en dat Tykwer door zijn bewondering voor Kieslowski gewoon niet durfde het script wat evenwichtiger en meer gefocusd te maken (af te maken eigenlijk). De thrillerachtige kant van het plot was ontzettend ongeloofwaardig en dat deed de film voor mij vanaf het begin al geen goed. Ik geloofde maar bar weinig van het onrecht waarop de liefde ging groeien zogezegd.

De laatste twintig minuten veerde de film nog wat op en het einde vond ik een fraaie overwinning van de droom op de realiteit, maar al met al was ik bepaald niet weg van deze film.

avatar van Marietjuh

Marietjuh

Een hele mooie film! zo jammer dat de 2 laatste delen

(Hell en Purgatory) nooit zijn gemaakt.

avatar van tevelenco

tevelenco

Goede en sfeervolle dramafilm.

Die gelijk erg dramatisch begon en daarna enkele verrassende wendingen neemt waarbij het verhaal alle kanten op kan gaan.

Dit alles wordt erg mooi en sfeervol in beeld gebracht en voorzien van sfeervolle muziek.

En ook nog eens erg overtuigend geakteerd van zowel Blanchett als Ribisi.

Al met al een aangename verrassing en een film die me van begin tot eind wist te boeien.

avatar van Arnie

Arnie

Voor mij een ontzettend rare film. De film vraagt er enerzijds om serieus genomen te worden, maar kon me uiteindelijk niet grijpen. Vooral na doorlezen van dit topic kon ik er wel meer interessante dingen in zien, maar wat baat dat, als de film tijdens het kijken op me overkwam als een hoop losse flodders, onverklaarbare handelingen, en een vreemde mengelmoes van nuchtere verwijzingen naar toevalligheden en ultieme romantiek? Ik kon er niet zoveel mee, volgens mij had er meer in kunnen zitten.

Tykwer is voor mij tot nog toe een regisseur van net niet, Lola rennt was ook aardig, maar niet meer dan dat. Erg jammer, voor deze film en dan met name het concept, oftewel voor Kieslowski's aandeel, 2,5 sterren. Sorry, Tom.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, had ik ook, helaas.

avatar van The One Ring

The One Ring

bioscoopzaal schreef:
Beetje eigenaardige film die me eigenlijk alleen het eerste uur echt kon boeien. De onuitgesproken romantische vonk tussen Ribisi en Blanchett vond ik bijzonder geslaagd, en ook de prachtige fotografie en muziek droegen bij tot de wat dromerige sfeer.

Helaas is het tweede gedeelte van de film na de moord op die 'drugsbaron' heel wat minder, en is er gewoon niet genoeg plot om de film voort te stuwen. Mooie beelden, dat wel, maar allemaal een beetje willekeurig en nadrukkelijk symbolisch. Een wat concretere uitwerking van het einde had de film geen kwaad gedaan, al vond ik het allerlaatste shot van de helikopter in zijn oneindige vlucht wel weer erg mooi.

3 sterren.

Dit is precies mijn mening. Heaven is vooral een film die je mooi wilt vinden, maar die het eigenlijk niet helemaal is. Dit komt inderdaad doordat de tweede helft geen 'body' heeft. De vlucht is schitterend gefilmd, dat zeker. En dat laatste shot van die helikopter: prachtig! Maar tegelijkertijd zitten in de tweede helft geen interessante dialogen, karakterontwikkelingen of verhaallijnen om echt te boeien. Jammer, aangezien ik de eerste helft het gevoel had dat ik naar een ijzersterke film aan het kijken was. Maar zoals wel meer mensen hier had ook ik het gevoel dat het script niet af was. Eeuwig zonde, want hier had een groot meesterwerk in gezeten. Wel wederom een goede Blanchett. Tykwer heeft zeker talent, maar hier komt het niet helemaal tot zijn recht.

avatar van Kogaatje

Kogaatje

Sfeervolle film, die ondersteund door minimale, maar mooie, muziek, een misschien niet altijd geloofwaardig verhaal verteld. Het eindresultaat is echter erg fraai.

avatar van leejdiejj

leejdiejj

Op zich wel een mooie film, paar sterke scenes zoals op de opening en het slot, Blanchett acteert erg subtiel, wat naar mijn mening goed bij de film past. Maar inderdaad veel stukken die niet in de film lijken te horen, die best storend zijn. 3,5 sterren.

avatar van anne J

anne J

Hele interessante film (gekeken bij filosofie), maar het miste gewoon íets. De sfeer zat er niet zo goed in voor mijn gevoel, vooral inderdaad niet in de tweede helft van de film.

Ook mistte ik wat muziek, dat zat er niet zo veel in.

Wel een mooie film met een zeer mooi einde.

avatar van ~Burner~

~Burner~

Redelijke film, begin is wat spannender en leuker dan de rest van de film. Het einde is daarentegen wel weer heel mooi. 3*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Het einde is vrijwel een fiasco, blijkt wel weer wie hier enig filmgevoel tentoonspreid.. pfff.. begin is prima.

avatar van Pure

Pure

Net mogen aanschouwen... ik ben er stil van. Enige zinnige conclusie die ik op dit moment kan trekken is dat Tykwer weleens een regisseur naar mijn hart kan zijn. Der Krieger + Die Kaiserin heb ik hier nog liggen, binnekort ook maar eens bekijken.

Een dezer dagen meer...