Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Curtis Hanson
Met onder meer: Kevin Spacey, Russell Crowe en Guy Pearce
Releasedatum: 20 november 1997
Plot L.A. Confidential
"Everything is suspect... Everyone is for sale... And nothing is what it seems."
Los Angeles, de jaren 50. Ed Exley doet er alles aan om hogerop te komen, zolang het maar volgens de regels gebeurt. Bud White hanteert zijn eigen regels, maar heeft problemen om z'n woede onder controle te houden. Jack Vincennes vindt het onderhouden van zijn contacten in Hollywood minstens even belangrijk als het politiewerk. Na een brute schietpartij in een restaurant proberen deze drie agenten van het corrupte politiekorps achter de waarheid te komen.
Wendell "Bud" White
D.A. Ellis Loew
"Badge of Honor" Star Brett Chase
Mickey Cohen
rokkenjager
It's a crime saga that will shock you. It's a mystery that will keep you guessing. It's a thriller that will keep you riveted. En ik sta achter elk van deze woorden.
Zelden degelijk soort prachtige herziening als gisteravond gehad. Ruim 4 jaar zijn voorbij sinds ik L.A. Confidential voor het eerst zag, destijds was het een luchtige misdaad filmpje....niets meer of minder, veel van zijn teerheid ging het me destijds voorbij. Dus na tijden besloot ik de film maar herzien...en aangezien me stemgedrag in 4 jaar een behoorlijke wending heeft gekregen transformeerde L.A. Confidential van een simpele film tot een grootschalig meesterwerk.
Zelden zag ik zoeen fenomenale 'misdaad-film'.....zelden zoeen geniale 'spel'.....zelden zoeen briljante script.......et cetera.
1) 'Het script'.......over het script valt niet te twisten, zodoende een van heerlijkste en voornaamste ooit.....geen overtollige plotwendingen, geen doelloose dialogen, en tenslotte geen bespottelijke 'twist ending'.....maar in plaats daarvan krijgen we scherpzinnige plotwendingen, uitmuntende en heerlijke dialogen.
1.(Ed Exley: A hooker cut to look like Lana Turner is still a hooker, She just looks like Lana Turner.
Jack Vincennes: She is Lana Turner.
Ed Exley: What?
Jack Vincennes: She is Lana Turner.).....(One-liners: 2.Go back to Jersey, Sonny. This is the City of the Angels and you haven't got any wings.)..../3.(Something has to be done, but nothing too original, because hey, this is Hollywood. )
4.(Captain Dudley Smith: It's best to stay away from a man when his blood is up.
Ed Exley: His blood is always up.
Captain Dudley Smith: Then perhaps you should stay away from him altogether. )
2) 'het acteerwerk'.......ieder acteur geeft hier de prestatie van zijn leven....Crowe bewijst dat ie tot het beste van hollywood behoort, angstaanjagend en overtuigend als het maar kan, en daarbij zonder dat zijn rol irriterend of onverteerbaar wordt. De destijds ontbekende Pearce kon zichzelf geen betere doorbraak wensen. zijn rol heeft vooral veel vergelijkenis met zijn latere rollen O.A.(Memento). Kevin Spacey....de moderne acteergod, altijd maar die charme, die bekoorlijkheid, die geweldige spel, die humoristische uitstraling....dat allen maken van Spacey telkenmale een genoot om naar te kijken. Alleen jammer van wat mindere screentime.....DeVito is opnieuw geestig als het maar kan. David Strathairn's rol is een beetje ontoepasselijk, hij voegt niets extra toe of de film voegt ook niets extra bij hem toe, een rol die niet al te snel opvalt.
3) 'Cinematografie'......het sfeer die je krijgt tijdens het kijken van de film is onbeschrijfelijk, het pakt gewoon zo schilderachtig en betoverend uit, weinig films kunnen het zo van hun cinematografie hebben.
4)regiewerk........Hanson zet hier zijn beste werk neer, het pakt perfect uit, als kijker ziet je twee uur op het puntje van je stoel, de man weet duidelijk suspence, mystery en thriller tot het juiste balans te brengen. Samenvoeging van het passende muziek, juiste camerawerk.....kwestie van 'juiste moment en geschikte plaats'. het schetst talrijk superbe Scènes. En dan dat Shout-out op het einde.
Het enige minpunt wat ik kan vinden is het aanwezigheid van Kim Basinger....zijn alle acteurs op hun best? reken maar, verdiendt een of meerde acteurs minst een oscar nominatie? zonder enige twijfel, verdient Basinger een oscar ? absoluut niet, verdient ze uberhaut een oscar nominatie? ongetwijfeld niet!. Niet alleen vind ik haar rol overgewaardeerd maar buiten dat ook niet passend, ze heeft naar mijn mening niet het juiste uistraling voor een (femme fatale), ze kan me simpel weg niet overtuigen. Buiten dat is de film accuraat, dit zijn de soort films die wij als publiek graag te zien willen krijgen.
Off the record, on the QT, and very hush-hush.....4* en half sterren
Off the record, on the QT, and very hush-hush.....4* en half sterren
Mooi gezegd!
Beetje vermoeiend zijn dit soort films na een tijd wel.
Enorm in elkaar geknutselde lego decors met een overvloed aan personages die allen wat te verbergen hebben. En zo beginnen er weer 140 minuten waar je als kijker om de 10 minuten op een nieuwe revelatie getrakteerd wordt. Maar maakt dit het boeiender ? Misschien voor mensen die dit soort misdaadvertelsels interessant vinden.
Jammer ook dat het niet veel meer wordt dan een radiospel. Veel meer dan verhaal en dialoog brengt deze film niet. Visueel is het bedrukkend saai en de soundtrack is té doorzichtig.
Deed mij dan eigenlijk ook nergens denken aan de jaren '50, en dat werd alleen maar versterkt doordat de hints naar de jaren '50 veel te overduidelijk aangekondigd werden. Kwam erg goedkoop over.
Verder een horde cliché personages die allen de tijd krijgen om volop naar cliché uitgewerkt te worden zodat ook daar alleen maar tijd verloren ging.
Uiteindelijk zijn er een paar sterkere momenten die de film redden van het allerslechts. Zo is er een interessante ondervraging en is de moord op Spacey een zeer geslaagde scene. Van dat soort momenten moet de film het hebben, verder is het inwisselbare onzincinema die ondanks alle moeite en uitwerking goedkoop blijft overkomen.
Razorcut
Het lijkt mij toch alsmaar meer Onderhond dat jij doelbewust tegendraads doet. Je kan er eigenlijk van op aan dat bij zeer sterke films, jij hem volledig afkraakt.
Je zegt: deze film moet het hebben van dialoog en verhaal. Bij mijn weten is dat totaal geen minpunt. En bovendien vind ik de visuele stijl met veel flair uitgewerkt. De sfeer vind ik bijzonder goed en ook de voice over en andere dragen bij aan deze sfeer. De film bevat bovendien behoorlijk veel zeer sterke scènes en ook het einde vind ik geslaagd. Toch slaag jij erin deze film te herleiden tot een clichématig afdankertje. Misschien moet je toch maar eens nadenken hoe het komt dat jij bij negen op de tien films een volledig tegengestelde mening hebt van anderen. Inderdaad: iedereen heeft recht op een eigen smaak en mening, maar ik kan me echt niet van de indruk ontdoen dat jij doelbewust discussie opzoekt. 1.5 voor deze film staat ongeveer gelijk met een film a la Freddie got fingered. Waarom altijd extreem stemmen: ofwel 4.5 ofwel direct onder de 2 stemmen: er bestaat nog altijd zoiets als nuance.
bascross
Kan me totaal niet vinden in de woorden van ''onderhond'', wel in het verhaal van ''rokkenjager''
Heerlijke film.
Inderdaad, als je naar m'n stemmenlijst kijkt zie je dat ik voornamelijk in de 2.0*-4.5* range stem.
Dank u, zullen we het daar dan gewoon op houden ipv onzin te verzinnen ?
dennis-s
Een kenner beoordeelt een film anders dan Jan Modaal die af en toe een filmpje huurt. Er zijn mensen die een of andere flut comedy 5 sterren geven omdat het 'wel lachen' was. Vijf sterren zijn voor mij voorbehouden aan meesterwerken die je altijd bij blijven. Niet te zwaar aan tillen dus, die scores hier.
Legan
In sommige vakken kan je over die twee termen spreken (arts, boer, automonteur, ...) maar in andere vakken (criticus, kunstenaar, beurshandelaar, ...) is het gewoon klinkklare onzin.
tukkerstein
Inderdaad, en gezien Onderhonds stemaantal kun je hem denk ik wel als filmkenner bestempelen. Ik kan mij deze keer echter wel in Onderhonds recensie vinden, veel personages en allerlei plotwendingen die door het grote aantal totaal niet boeien en overkomen.
serpente89
Prachtige film , de hele sfeer van de jaren 50 heel goed nagemaakt. Sterk verhaal en vanaf begin tot het eind zat ik gekluisterd aan mijn buis door de spanning in deze film en overigens een hele goede cast, vooral crowe en spacey deden het zeeer aangenaam
Goed gezegd!
kArIzMa_Movie
Dutchero
Beetje vermoeiend zijn dit soort films na een tijd wel.
Met de schuingedrukte stukken ben ik het helemaal eens. Jij vindt dat negatief, ik hou er wel van. Verschil van smaak denk ik en daarom geef ik 4* en jij 1,5*. Ik vond deze film simpelweg heel erg vermakelijk . De personages zijn allemaal erg cliche, naar het extreme toe, maar ik had het idee dat dit de bedoeling was van de maker, ik heb me er totaal niet aan gestoord. Het vertel-karakter van deze film vind ik juist geweldig.
sinterklaas
Herzien na 6 jaar. Het blijft een lekker mafiafilmpje. Vooral Danny deVito blijft leuk.
Verhoogd naar 4,5*
Dogie Hogan
Laatste nieuws, quote: A 2-disc upgrade on dvd and blu-ray 23. sept. 2008. No details about extras yet
sim_monbo
heel goede film, onverwacht licht ingewikkelt einde.
leuk sfeertje en zeer goede acteur .
staat in m'n top 10
Dogie Hogan
Welke is een aanrader voor vanavond ?
Simon of L.A. Confidential ?
Filmfreaker
Geweldige misdaadfilm. Hele goede cast, een geweldig (maar wel ingewikkeld) verhaal. Ik heb zeker twee uur geboeid gekeken en mijn ogen niet meer van het scherm afgewend.
4,5 sterren. Ik ga hem nog eens kijken, want ik vond het einde wat ingewikkeld. Misschien geef ik hem dan wel een 5.
gauke
Een meesterlijke en complexe film; scherp geschreven en prachtig geregisseerd.
GinolaEHV
Heerlijke misdaadfilm, die veels te laag in de top 250 staat.
Het verhaal is om van te smullen, en dat geldt ook voor de acteerprestaties.
Kevin Spacey blijft voor mij één van de beste acteurs ooit. Ben niet zo'n fan van Pearce, maar hij deed het zeker niet slecht.
't Sfeertje in de film is erg fijn. Dat geldt voor de gehele film: vanaf begin tot eind blijft bij boeiend.
5*.
PaulieWalnuts
Het blijft een lekker mafiafilmpje.
Ik vind dit geen mafiafilm. Het gaat wel over corruptie maar heb geen mafioso gezien.
Xx_se7en_xX
Lijkt me wel een goeie film. Ik had hem op vakantie in corsica zien liggen, ik kende deze film nog niet en ik dacht:'zal ik hem kopen of niet', maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Heb ik wel spijt van want in Nederland kan ik hem nergens vinden.
Paalhaas
Als je L.A. Confidential niet kunt vinden, dan doe je echt iets verkeerd volgens mij. De FRS al geprobeerd? En anders moet je het internet eens proberen, daar kun je 'm ook eenvoudig vinden. Klik hier bovenaan de pagina eens op 'Vergelijk prijzen van deze DVD'.
eljefke
Beetje vermoeiend zijn dit soort films na een tijd wel.
Ik vraag mij af of gij wel iets van smaak hebt in films? Altijd maar slecht stemmen op topfilms ongelooflijk
Vascago
Fantastische moderne film noir met meer dan uitstekend spel van de acteurs. Heeft mij van begin tot eind aan de stoel gekluisterd.

Misdaadfilm 'L.A. Confidential' van Curtis Hanson vanavond te zien op televisie

Deze vijf ijzersterke films verschijnen volgende maand op Netflix

Deze ijzersterke misdaadfilms vind je alleen op Prime Video

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
corruptiecall girldetectivegebaseerd op boekshotgunfemme fatalemorguef wordhuiselijk geweldwhodunitlijkdistrict attorneybandage filmstergood cop bad copswitchblade call girlneo-noirjaren 50falsifying christmas movie alternative