Genre: Fantasy / Horror
Releasedatum: 22 december 1983
Bekijk via MUBI
Vanaf zondag 8 februari in 2 bioscopen
Plot Eraserhead
"Where your nightmares end..."
Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.
Henry Spencer
Grandmother
The Boy
Bum
Tonypulp
Lynch weet totaal niet te verrassen met Eraserhead.......want dat dit 5* zouden gaan worden, was wel hééééél voorspelbaar
. Fuck hey, wat een film. Blies mij en al m'n hoge verwachtingen helemaal weg, mag voor mij nu al bekroond worden tot 't beste werkje van Lynch (pas m'n 2e..) en krijgt een aantal diepe buigingen van bewondering, ongekend sterk.
Dromen, nachtmerries, vreemd, bizar, raar dit dat.. ga maar door, ik weet 't niet meer. Eraserhead is te goed om in een klein stukje tekst vast te leggen, maar toch moet het maar. Te overdondert om iets zinnigs uit te kunnen slaan (sowieso niet m'n sterkste kant) en de juiste woorden voor dit soort sfeercinema bestaan nog niet.
Alles is perfect, bizarre atmosfeer, constante dreiging, sounds vinden altijd het juiste plekje, een meeslepende persoonlijkheid onder de naam Henry, te vinden in een aparte wereld van afgunst en aantrekkingskrachten. Meegesleurd als kijker kom je pas vrij wanneer de eerste stilte valt, na 90 fantastische minuten. Ik hou m'n mond maar, 5* natuurlijk.
Davidus
Dit is geen film meer te noemen. Stijgt boven alles uit.
Hij komt ergens uit de diepe duistere krochten van de geest.
Vanaf het begin is het duidelijk dat de film aan je verstand en alle logica voorbij gaat en rechtstreeks diep bij je binnenkomt.
Een 1,5 uur durende koortsdroom: fascinatie, afschuw, ontroering, verbazing, angst
Heb hem gister gekeken en heb nu 1 dag later nog steeds een gevoel alsof ik in een roes verkeer,. De film heeft haast een fysieke uitwerking op je.
Wat een geweldige ervaring
Karl van H.
David Lynch' eerste film is geen film, maar een kunstwerkje. Een nogal pretentieus kunstwerkje - zoals ook zijn korte films uit die tijd overigens -, om eerlijk te zijn, waarbij de hoop maar op angst voor vaderschap, seksuele onderstromen en verwar(ren)de dromerij wordt gegooid. Als je daarvan houdt, dan zul je Eraserhead een meesterwerk vinden; zo niet, dan is het gewoon een saaie drol van een film. Ik zit er precies tussenin, want hoewel ik kan waarderen wat Lynch probeert te doen, vind ik het jammer dat het resultaat een beetje interesantdoenerig overkomt. Hier en daar valt de film zelfs goedkoop te noemen, bijvoorbeeld bij die windgeluiden die de hele film lang maar voor een beklemmend sfeertje moeten zorgen of die dooie kip die ineens begint te bewegen. Een verschrikkelijk debuut is het niet, maar gelukkig is Lynch zich met de jaren wel iets meer richting conventionele cinema gaan begeven, zonder zijn eigen stijl te verliezen.
stefan dias
Dit is een beetje een alles-of-nietsfilm.
Voor mij was het echte belevenis. Van in het begin, zelf gehuld in het duister van de bioscoop werd ik meteen in het donkere, beklemmende universum van Lynch gezogen. Een beklemmende trip die je geen seconde respijt geeft. Een nachtmerrie die je steeds meer in je ban krijgt.
Ik weet niet of het 30 jaar na datum nog de zelfde uitwerking op mij zou hebben. Ik voel ook niet meteen de aandrang om deze film nog eens opnieuw te zien. Thuis op het kleine scherm is dat toch niet meteen hetzelfde.
Als je wat afstand neemt van deze film is het natuurlijk moeilijk om helemaal mee te gaan in deze fantasyhorror. Toch een film zonder compromissen. Echt geen klassieke film, maar wel een heuse belevenis.
niethie
Goed nieuws! Lijkt me een geweldige ervaring dit op een groot scherm te zien!
Karl van H.
Cool! Zo heel erg te spreken was ik niet zo over deze film, maar het lijkt me desalniettemin tof om 'm eens in de bioscoop te zien. Wel een beetje snel na mijn oorspronkelijke kijkbeurt, dat wel helaas.
Wanneer komen Lynch's andere films weer in de bioscoop?
Shinobi
Erg lastig om te beoordelen, het helpt ook niet echt mee dat ik deze film redelijk slaapverwekkend vond.
Maar goed op zich wel een interessante film om te zien vol absurditeit (de baby, snijden van de kip? enz.). De film zet wel de juiste sfeer neer voor een soort van koortsachtige droom waarin van alles kan gebeuren.
2,0 Sterren.
AGE-411
Tjah, wat moet je hier nu mee?
Het wordt eigenlijk snel duidelijk dat het een vage film wordt. Daar heb ik absoluut geen problemen mee. Ik vind de opzet van de film ook goed, maar hier en daar is de uitwerking toch niet echt perfect.
Een eerste opmerking is dat bepaalde scène’s zelf niet echt veel betrekking hebben met Henry zelf (om een voorbeeld te geven: Die scène met dat hoofd). Het zou beter zijn geweest moest dat op een of andere manier verband houden en het wat meer samenhangend was.
Een 2de opmerking heb ik bij de soundtrack. Vaak komt die de sfeer ten goede, andere keren vind ik het niet passend, en had men de film best geluidsloos gelaten, of enkel de acties van de personen mogen laten horen.
Dat de film op alle andere vlakken gebukt gaat onder enorm talent valt niet te ontkennen. De beelden zijn gedurende de hele film werkelijk prachtig geschoten en de sfeer is vaak verschrikkelijk beangstigend.
Dat de acteerprestaties nogal theatraal zijn stoort me totaal niet. Past bij de setting, het zwart-wit en de globale sfeer.
Al bij al toch wel het kijken waard. Meer van dat.
fappie
- 2005 stemmen
Meest kunstzinnige en eigenzinnige werk dat ik tot nu toe van Lynch gezien heb.
Henry Spencer
een re-release ??? Ook in de rest van Europa ? Waar kan ik dat te weten komen ?
EYE Film gaat de film in Nederland in de bioscopen uitbrengen.
Ik weet niets van re-release in andere landen.
Nee helaas. Wij hebben toegang tot een digitaal filmdepot van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs. Daar halen wij alle releasedata vandaan.
De re-release van Eraserhead staat daar vermeld met de naam van de distributeur (EYE film).
niethie
Oke, benieuwd waar ie allemaal gaat draaien dan! Hoop ook in Rotterdam en omstreken dan...
Weet je toevallig ook of er dan ook eindelijk een dvd-release van komt in Nederland?
Ik heb het even nagevraagd bij EYE film:
15 september gaat Eraserhead uit in 4 kopieën:
EYE Amsterdam
Kriterion (Amsterdam)
Filmhuis Den Haag
Filmtheater ’t Hoogt (Utrecht)
Hopelijk doen ze daarna ook nog Lantaarn/Venster aan.
Heb het nog even nagevraagd; na de vertoningen in genoemde steden, gaan de kopieën het land in.
wolfmanrene
Ja, Filmfreak gaat de film later dit jaar op dvd uitbrengen.
chevy93
Is dit een film die de moeite waard is om in de bioscoop te bekijken? Met andere woorden: Voegt het echt wat toe?
Ja, lijkt me geweldig om dit in het groot te zien.
maurice32
slaapverwekkend , saai en het slaat echt nergens over, meer kan ik over deze film niet zeggen ... 0,5 ster voor de moeite
SaNDuTjE
Niks ten nadele van je top 10 maar aan je smaak te zijn was dit ook duidelijk geen film die je zou bekoren.
stefan dias
euh, wat laat misschien: maar deze donkere film in het donker zien, is echt een geweldige, verstikkende ervaring. Je wordt helemaal in de sfeer mee opgezogen. Als je kan, doen dus.
yorgos.dalman
En ook is niet iedere film gevoelig voor mij...
Threeohthree
Anders maak je er toch een lekker dagje Den Haag/Amsterdam van?

Sátántangó
Drama, 1994