Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Bobby Digital
Deze film mag zeker niet ontbreken in mijn rek, deze krijgt van mij zeker wel 4 sterren. Mel Gibson klinkt ook nog eens funny als ie het probeert met een schots accent haha, nice movie (y)
Manondessources
Heb hem 1 keer gezien, maar helaas helaas het einde ontbrak. Ik balen natuurlijk en ik had me voorgenomen hem snel te huren om hem af te kunnen kijken, nooit gedaan... Ik vond het toen een fanatastische film, maar ik lees dat voor veel mensen het einde erg tegenviel, dus ik denk dat ik binnenkort toch maar eens een bezoekje ga brengen aan de vidotheek. Voor nu alvast 4 sterren!
feanaro surion
Bedenk me opeens dat de eerste keer dat ik deze film zag ik het einde niet mocht zien van mijn moeder
luuk1988
nou dat kan ze niet maken , dan zit je te wachten en dan is het van , eehh jaaa eeeh dit mag je niet zien toedeloe
Remi
Dat is wat anders wat mijn vader deed... Toen ik 9 was, liet hij mij deze film zien zodat ik van het leven zou leren en hoe ik mijn land zou moeten verdedigen...
Maar mijn vader is sowieso niet erg snugger...
Scopan#1
Beste Film die ooit gezien heb en een film waarbij het geweld
past. Na Braveheart zie je ook een enorme toename van dergelijke avontuurlijke oorlogsfilms, maar ik heb er nog geen gezien die kan tippen aan deze film.
YuLaw16
Beste Film die ooit gezien heb en een film waarbij het geweld
Eens!
otherfool
Niet echt een genre dat me aanspreekt, maar Gibson heeft er wat moois van gemaakt. Zijn monologen om de manschappen aan te voeren zijn erg goed. 3,5*.
Materny
Blijft inderdaad een sterke en stoere film.
Alleen blijft dat schots accent niet altijd even perfect bij Gibson
Prachtig, een film waar de schotten trots op mogen zijn neem k aan.
Yuma Q.
Blijft inderdaad een sterke en stoere film.
Alleen blijft dat schots accent niet altijd even perfect bij Gibson
Prachtig, een film waar de schotten trots op mogen zijn neem k aan.
Vooral met een mislukte australier in de hoofdrol natuurlijk...
De GeuS
Vooral met een mislukte australier in de hoofdrol natuurlijk...
Denk je dat je ook nog een bericht kunt plaatsen zonder iemand te beledigen of aan te vallen....?
mister blonde
mjah, feit is dat die Yuma alleen maar irritante en provocerende posts plaatst zonder ook maar een keer op inhoud in te gaan.
Materny
Wel een interessant stelling Yuma.
''Een mislukte australiér'', vindt je dat omdat hij van persoon niet tikt of omdat hij slecht z'n rol speelt.
Als je voortaan weer iets negatiefs neerzet doe er meteen ff uitleg bij.
Misschien dat we dan je negatieve persoonlijkheid begrijpen.
Cosoco
Wat een verschrikkelijke film, bijna niet uit te zitten.
Mel Gibson kwam totaal niet over en alles was zo sentimenteel en bombastisch mogelijk, en dan nog die vreselijke slow motion stukken. Zelden me zo geërgerd bij een film, wat een draak.
Het einde sloeg werkelijk alles en zorgt ervoor dat deze film op een verdiende 0,5 uitkomt.
Freeeeeeeeedom.
enzyme
Zalige film, al 6 keer gezien en
ik blijf bij 5 sterren.
PS: Deze avond op "één" (Belgie) om 21.15
_Thomaz_
Ik heb em nog nooit gezien... Ik weet het, schandalig! Maar deze avond blijf ik speciaal thuis om hem te kijken (op één). Ik heb heel veel goeds gehoord, dus ik ben benieuwd
Adios
Respect voor Mel Gibson ... Nee, toch niet
Wel grappig om te zien hoe veel hij van zichzelf houdt. Voor de rest een leuke film. Toch vind ik het een mysterie dat hij nog altijd zo hoog in de top-250 staat...
PS: hij werd trouwens op kanaaltwee uitgezonden, Thomaz.
Respect voor Mel Gibson ... Nee, toch niet
PS: hij werd trouwens op kanaaltwee uitgezonden, Thomaz.
Een mysterie? Nee hoor, het is gewoon een hartstikke goeie film.
JoeCabot
OK, wat is hier dan bijvoorbeeld beter aan dan aan de Patriot?
mister blonde
afgezien van de muziek, de locaties, de veldslagen en de geweldige McGoohan?
HeatWave
OK, wat is hier dan bijvoorbeeld beter aan dan aan de Patriot?
Het inlevingsvermogen van Mel, die hier zeer overtuigend speelt, en het perfect neerzetten van z'n rol als rebel/ vrijheidsstrijder, met het onverbeterlijke Schotse accent, terwijl hij zelf geen Schot is, + de emoties die de akteurs/trices neerzetten, vooral de Schotten onder het juk van de Engelsen. Dan nog de hele sfeer die erom heen zit, zoals ook persoonlijke drama's bijv. hoe Mel Gibson alias William Wallace zijn geliefde verliest en zo nog feller tegen de tegenstander word. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
The Patriot is overigens ook een goeie film, maar deze spreekt me meer aan.
HeatWave
afgezien van de muziek, de locaties, de veldslagen en de geweldige McGoohan?
Ook dit is nog eens een feit.
JoeCabot
Klopt idd. Al heeft The Patriot (die ik evengoed vind) ook heel wat van die factoren... En hoe komt het dan dat Titanic (die het ook van de muziek (die trouwens erg goed lijkt op die van Braveheart), decors,... moet hebben) zo 'laag' staat
HeatWave
Klopt idd. Al heeft The Patriot (die ik evengoed vind) ook heel wat van die factoren... En hoe komt het dan dat Titanic (die het ook van de muziek, decors,... moet hebben) zo 'laag' staat
Omdat die film voor mij persoonlijk, naast de gruwelscenes die erg goed in beeld gebracht zijn, deze film ook wat gladjakkerige romantiek heeft ,....een beetje bloemetjes en beitjes gehalte waar het glazuur bij van je tanden springt.
Ik vind Titanic op zich best ook een goeie film, maar kan zeker niet tippen aan de twee eerder genoemde films.
En waarom Titanic voor de rest zo laag staat is de algehele deler in de mening van de MovieMeter-Users die blijkbaar ook een reden hebben om Titanic niet in de top-regionen te laten komen.
silhoupin
Zeer mooi werkje van mel gibson.
Prachtig gespeeld door alle acteurs, zeer dramatisch en intens.
de film is zeer meeslepend en geen moment saai.
Een zeer leuke nostalgische, schotse sfeer in de film en we zien mel gibson zijn twee kanten kennen in de film.
In het rustige eerste deel zien we de liefhebbende en grappige schot zonder enige zorgen.
In het tweede deel leren we diezelfde schot van zijn andere kant kenne, dan is hij de koelbloedige strijder, die voor niets terugdeinst en er geen probleem mee heeft een engelse soldaat een kopje kleiner te maken (letterlijk dan).
De film is ook verschillend gefilmd. het eerste deel is het zeer standaard gefilmd, niet erg speciaal. het tweede deel daarentegen, de gevechten meerbepaald zijn uitmuntend verfilmd. emmers en emmers bloed, zeer wreed en ook realistisch.
Mel gibson's beste film en hij krijgt hiervoor van mij een dikke 4 sterren.
Hopelijk word zijn nieuwe film die er aankomt ook zeer goed.
animalkrullie
Meesterlijke film, met werkelijk fantastische veldslagen en gelukkig niet zo'n zoet einde!!
Blijft goed, hoe vaak je hem ook ziet
Madecineman (moderator films)
Gisteren had ik weer eens gehuurde DVD vol met krassen die het na 25 min voor gezien hield, dus maar iets uit eigen verzameling onder het stof uitgehaald. Braveheart een film die ik jaren geleden eens gezien had en wat blijft dan hangen van zo'n film; De spectaculaire gevechten, de mooie landschappen en kostuums. Dat is niet veranderd vond dat allemaal nog steeds zeer vermakelijk. Maar ja, over bepaalde elementen in de film ben ik anno 2006 toch iets minder te spreken.
De eerste drie kwartier vond ik zelfs behoorlijk slecht en oninteressant. Dat gedoe met die kinderen was wel erg melodramatisch en ik zat er soms met plaatsvervangende schaamte naar te kijken. Als Wallace dan terugkomt op zijn geboortegrond blijft de film alsnog steken op het niveau van de gemiddelde amerikaanse tienerfilm (ja, meneer ik breng uw dochter voor het donker, met mijn cabrio-paard wel weer veilig thuis). Maar ach, kan dit nog wel door de vingers zien omdat er de daarop volgende 2 uur flink op los geknokt gaat worden.
Het is jammer dat de film het karakter van Wallace zo eenzijdig belicht, en natuurlijk moet zo'n film geromantiseerd zijn maar ik vond Wallace wel erg heroisch hier met maar zeer weinig zwakte. Toch zijn het juist die zaken die een held zijn karakter kunnen vormen en net wat meer diepte kunnen geven. Helaas, want nu waren er hele stukken dat ik Gibson niet al te overtuigend vond. De film blijft te vaak hangen in wat standaard heroisch bombast en melodrama.
Daarnaast kent de film wel een aantal sterke bijrollen in beidde kampen en zijn de vrouwen erg mooi (eigenlijk een beetje te mooi zelfs). Die onbekende actrice trouwens in de rol van dienstmaagd was een erg leuke, ondeugende francaise, jammer dat ze die talenten nooit meer in een andere film heeft laten zien.
Braveheart, vermakelijk zeker, spectaculair ook maar een meesterwerk? Nee dat toch niet, de film krijgt mij gewoon niet geheel in zijn greep zal hem ook niet snel weer een keer herkijken.
Wel grappig is dat dit in Schotland nog steeds allemaal erg leeft. Ben nog nooit een schot tegengekomen die de Union Jack laat wapperen en die niet afgeeft op de engelsen.

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vanavond op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart