Genre: Thriller
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Kobayashi
Edie Finneran
Jack Baer
Jeff Rabin
Na de zoveelste herziening (gisteren op tv) doe ik er toch een halfje bij. Het is toch wel iets meer dan één grote knaller op het einde... 4*
lindastuurman
Komop, overdrijf niet zo. Doe dat in je Robin Williams topic.
Goh, deze meneer dacht een informatief (of anders minstens een leuk) berichtje te plaatsen. Valt dat even tegen
En trouwens, het topic wat je aanhaalde is niet mijn topic. Gekker nog, iedereen mag daar zelfs posten, dus jij ook. Jij blij!
Verder overdreef ik niet. Ik vond het echt leuk om te zien wie die Chazz nu was, alleen jammer dat de film volledig tegenviel.
1 van de redenen was dat er te veel personen in voor kwamen, waardoor ik niet meer de persoon aan de naam kon linken (iets waar ik zowiezo al veel moeite mee heb). Dus dat maakt het begrijpen van de film nogal moeilijk en niet echt aangenaam met als gevolg een saaie film (voor mij).
tovenaar
mister blonde
1 van de redenen was dat er te veel personen in voor kwamen, waardoor ik niet meer de persoon aan de naam kon linken (iets waar ik sowieso al veel moeite mee heb). Dus dat maakt het begrijpen van de film nogal moeilijk en niet echt aangenaam met als gevolg een saaie film (voor mij).
te veel personen? de kern bestaat uit vijf personen. daarnaast zijn nog wel een aantal karakters van belang, maar niet zo veel om er van in de war te raken, lijkt me.
Dat je daar zelf moeite mee hebt, kan. Maar het is niet iets dat je de film kan verwijten.
davidov

volgens mij vond je de film gewoon saai omdat er iemand ontbrak, wie oh wie? de kerstman is het in ieder geval niet, dat kan ik verklappen.
the usual suspects is een hele mooie film omdat het langzaam een sterk verhaal verteld maar je merkt gewoon dat de politie speelt met het zwakke personage van spacey, en dat hij steeds onder druk meer verteld of kleine dingen aanpast, en die agent is zo arrogant dat hij niet ziet dat hij denkt dat hij spacey overtuigd maar dat hij eigenlijk gewoon hem alleen maar helpt. En dan die mooie twist op het einde (niet geheel onverwacht) maar wel heel erg leuk om te zien. Uniek in zijn soort.
doncorleone
hier zijn de 5 sterren voor uitgevonden
(en die gebruik ik zeer zelden)
De GeuS
Gek, heb hem nog nooit eerder gezien terwijl ik normaal alle goede thrillers wel ken. Had er eerst vaag van gehoord en dacht mede door het hoesje dat het om een komedie ging.... (schaam me diep).
Ik moet zeggen dat ik lange tijd niet zon goede film heb gezien. Prima geacteerd, sterk verhaal en een prachtig einde.... 4,5 ster zeker, en misschien 5 als ik hem nog een paar keer heb gezien.
Benninf
Net voor de derde keer gezien en hij blijft goed. Die Fenster en McManus zijn geniaal bij de line-up!!
Ik kan het niet vaak genoeg zien!
eefske
Normaal kijk ik dit soort films niet vaker dan 1x, maar The Usual suspects heb ik nu al 3x gezien. Elke keer zie ik weer nieuwe details: wat een topfilm!
Opvallend. Ik heb deze film ook 3x gezien en vond hem elke keer stukken minder leuk dan de vorige.
Bulleke
Dit is dan ook een film die je eigenlijk maar één keer in de 2/3 jaar kan zien, net zoals The Sixth Sense, hopende dat je het einde niet exact meer weet.. anders weet je de hele tijd al waar het heen gaat.. wel kan je dan natuurlijk op de details gaan letten, maar daar moet je van houden!
Jordy
Totaal oneens, dit is een film die je na de aftiteling gelijk opnieuw kan (en wil) kijken. Je ziet de tweede keer een compleet nieuwe film.
eefske
Vind wel dat er een tijdje tussen het herkijken moet zitten. Maar ookal weet je het einde, het is dan toch grappig om bij het herkijken aanwijzingen te ontdekken die al een beetje het onverwachte einde verklappen. Als je voor de eerste keer de film ziet, merk je die aanwijzing niet op. Bij het herkijken van de film krijg je dan echt zo'n "Ohja, zo zit dat dus..."effect.
vdc
Ik ben de vorige opmerkingen in dit topic eens allemaal beginnen lezen, en ik was stomverbaasd…
Reacties als :
Het was allemaal maar een droom.
Verbal Kint vertelt een verhaal dat vrijwel helemaal verzonnen is.
Ik voel mij als kijker niet serieus genomen.
Maar Verbal Kint heeft toch praktisch de volledige waarheid verteld aan Kujan ? Behalve :
1. Alles vanaf het ogenblik dat Kint in actie komt bij de boot (liquidatie van respectievelijk Hockney, Marquez, MacManus en Keaton). Dan moest hij wel liegen of hij zat vast.
2. Alle namen uit de entourage van Soze werden van pseudoniemen voorzien (Redfoot, Kobayashi), die hij uit de krantenknipsels in het kantoor haalt
3. Diverse details die niets terzake deden (dat koor met die dikke bariton ; de koffie uit Guatemala, …)
Volgens mij haalt hij bewust die namen uit knipsels en voorwerpen in het kantoor omdat hij dàn al kan doorzien dat Kujan (die spot met z’n domheid) zelf nog zal ontdekken dat hij in z’n hemd gezet werd.
Maar wie stelt dat, als gevolg van de krantenknipsels, al het voorheen vertelde, fout is, heeft niets van de film begrepen.
Tuurlijk joh. Ik vind niet dat je met goede tegenargumenten komt.
Misschien ben je wel te goedgelovig...
Jordy
Yup precies... het mooie is juist dat ie, mede omdat ie totaal geen idee heeft wat de cops wel en niet weten, zo dicht mogelijk bij de waarheid moet blijven zonder z'n identiteit prijs te geven.
Wat waar is en wat niet, daar kun je enkel naar gissen.
vdc
Het is wat gissen, maar je kan er uiteindelijk wel een solied verhaal uit brouwen. Kijk, ik plaats mijn volledige versie van de feiten eens op het forum-topic.
De Knip
Dat had ik nou ook
Het leek wel of ik niet eens scherp was de eerste viewing, heel vreemde gewaarwording toen ik de 2e maal de film keek.
Dollos
wat een mooie film. Je hebt totaal niet in de gaten dat er met je word gespeeld, en dan in de laatste scene....... Master
Dollos
Ohja ,Ik zeg alleen dit nog: kijk deze film niet als je stoned bent, hahahah--->huh, what the ........
Wicked
Echt heel sterk.
Ik had alleen van een vriend gehoord: "ooh die film moet je ff kijken, echt een goeie"
Dus ook geeen idee dat er 'een onverwachte wending' in zou komen, zoals ik (na het zien van de film) op de achterkant van het DVD doosje kon lezen.
Hierdoor is de film echt een stuk leuker denk ik. Ik keek in mijn eentje en ik zei echt hardop: WHAT THE FUCK!? HAHAHA
Echt super.
gonnie
De film die me de afgelopen jaren zo'n beetje het meest is aangeraden om te gaan zien is The Usual Suspects. Waarom eigenlijk?
Een goede vraag die ik eigenlijk nu pas kan stellen, want voorheen werd elke korte verwijzing naar deze film afgedaan met "je moet hem maar gaan zien" en "het einde is verrassend". En dat laatste, over een plotwending, was ik ook al in menig encyclopedie tegengekomen. De wending is ook (redelijk) sterk, met een koffie-kopmerk als DE clue.
De wending is echter niet het sterkste punt van de film, want dat is de losse en elegante hand van regisseur Bryan Singer. Overall: het thriller-aspect raakt en houdt de kijker met gemak anderhalf uur in zijn ban, maar dat doen de karakters niet, te vlak, te nietszeggend, ook al wordt er goed geacteerd. Al met al, prettige kijkfilm.
Film is audiovisueel, dus ergens kan hij z'n stelling nog wel verdedigen natuurlijk

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7