Genre: Drama / Western
Geregisseerd door: George Stevens
Met onder meer: Alan Ladd, Jean Arthur en Van Heflin
Plot Shane
"The Greatest Story Of The West Ever Filmed!"
De sinistere Shane, een voormalige gunfighter, raakt betrokken bij een conflict tussen de machtige en meedogenloze rancherbroers Rufus en Morgan Ryker en de kleine boerenfamilies, waaronder de Starretts. De Rykers azen op hun land. Joe Starretts jonge zoon Joey is zeer onder de indruk van Shane. Wanneer Shane Chris Calloway, één van Rykers mannen, na intimidaties in elkaar slaat, probeert Morgan Ryker Shane voor hem te laten werken. Shane weigert dat. Integendeel, hij helpt Joe Starrett en de kleine veeboeren en daarom huurt Morgan Ryker de beruchte gunslinger Jack Wilson uit Cheyenne in. Een bloedige confrontatie lijkt onvermijdelijk.
Shane
Rufus Ryker
Frank 'Stonewall' Torrey
Axel 'Swede' Shipstead
The One Ring
Deze western staat juist vooral door de mooie beelden nog op mijn netvlies gebrand. Johnny Guitar is wellicht mooier, maar dat is ook een veel stilistischere film. George Stevens weet met zijn beelden juist enkele vrij gewone scénes een speciale kracht te geven. Het moment dat Elisha Cook Jr. in de modder neergeschoten wordt is namelijk extra bijzonder door de manier waarop het in beeld gebracht is. De modder leek veel viezer dan in andere films. Klinkt raar, maar zo zag ik het wel.
feanaro surion
Misschien is dat het wel, dat het niet erg gestileerd is. Ik vind de ruwe omgeving in deze film ook prachtig, maar vind het mooier als die zo gestileerd mogelijk(zoals door Ford of Leone) in beeld wordt gebracht.
ap1947
Een van de betere westerns, mooi in beeld gebracht en prima acteurs. George Stevens op zijn best. Zag hem voor het eerst in midden jaren 60 en vond hem zo goed dat ik twee dagen later er weer naar toe ging.
hannes64
- 1926 berichten
Ik ben het totaal niet met bovenstaande kritiek eens. Shane is niet alleen 1 van de beste westerns allertijden (misschien wel de beste western als Leone er niet was geweest), voor mij persoonlijk is het 1 van de beste Amerikaanse films allertijden. Dit is een meesterwerk. Laat je niet afschrikken door de (op het eerste gezicht) clichematig synopsis, want Shane moet het hebben van de briljante uitwerking: de heerlijke cinematografie, de psychologische diepgang, de vele thematische lagen, de intense langzame opbouw naar de climax toe, de briljante acteerprestaties, de goed uitgewerkte personages, de haast surrealistische sfeerschepping en bovenal het haast mythische personage 'Shane'. Deze film heeft duidelijk vele films (en hun makers) beinvloed.
Sam Peckinpah wordt altijd geroemd vanwege zijn inbreng van realisme bij het tonen van geweld op het scherm. Shane toonde de impact van een kogel al in 1953. Niet zozeer met bloed, maar wel met een lichaam dat meters teruggeworpen wordt na de impact van een kogel. Plus de harde knal tijdens het afvuren, een hels geluid dat breekt met de stilte van de natuurlijke omgeving. Peckinpah gaf ook toe dat Shane veel invloed heeft gehad op zijn oeuvre.
Dan heb je nog Clint Eastwood die met zijn Pale Rider een losse remake van Shane afleverde.
Zouden Kurosawa en cohorten deze Amerikaanse film al gezien hebben voor de chanbara opleving over Japan woei? Want vooral qua erecode heeft het peronage van Ladd veel gemeen met de ronin die oa Kurosawa's Yojimbo sierde?
Jean-Pierre Melville's Jeff Costello (Alain Delon) uit Le Samourai heeft wel erg veel gelijkenissen met het personage Shane. Niet alleen volgen ze beiden een morele code, ook verbergen ze alletwee hun moordelijke instincten achter engelenmaskers.
En waarom koos Charles Laughton ervoor om The Night of the Hunter vanuit een kinderperspectief te verhalen? In ieder geval krijgt die film daardoor dezelfde haast mythologische/surrealistische lading als Shane.
Ik ga voor 5*. Dit meesterwerk verdient een groter publiek hier op MM.
Yess....eindelijk eens een goeie recensie.....ben `t ook volledig met je eens ( vooral dat stuk met die impact van de kogel...en die verschrikkelijke knal.. waar een lichaam meters werd terugggeworpen......heb em gezien en schrok me rot. ).
Niet een meesterwerk voor mij , maar hij bleef me wel bij.
Alweer een topper in `t westerngenre.
Apster
Meesterlijke western, ik ben het met met een aantal reacties hier eens, dit is een van de beste westerns ooit gemaakt
. Mooie vertolkingen en werkelijk prachtig gefilmd, echt alles klopt aan de film. Zelfs op de uitstekende montage valt niets af te dingen.
De film lijkt haast een soort ode aan de pioniers van het Westen, die met eigen handen iets probeerden op te bouwen, maar daarbij ook de nodige problemen vonden met mensen met minder goede bedoelingen. De Wet was vaak niet in de buurt om alles in goede orde te leiden, waardoor mensen vaak het recht in eigen hand moesten nemen. Gelukkig voor deze boeren komt uit het niets daar Shane, een ''gunfighter'' op zijn retour. Ladd zet werkelijk een magnifieke rol neer, maar ook de schurkenrollen zijn om van te smullen.
De harde knal van het wapen is geen toeval, regisseur Stevens wilde daarmee duidelijk het thema van gebruik van wapens benadrukken, het laatste redmiddel (of zoals Shane het zegt "tool") om te overleven in het Westen.
Ït's a lowdown dirty shame dat deze film geen hogere score heeft. Een aanrader voor iedereen die van westerns houdt.
italian
Mensen, laat je niet misleiden door het plot ! Shane is niet het zoveelste heroisch en pompeus verhaal over de stoerste revolverheld, maar een klein existentiëel epos met realistische karakters en een eenvoudig en traag maar krachtig verhaal over mensen die moeten vechten voor hun bestaan. De film bevat helemaal geen spectaculaire scenes, in het begin zien we zelfs enkele gewone dagelijkse handelingen, ook niet de scenes waar meer geweld in voorkomt want de gevechten worden zeer realistisch (en goed) in beeld gebracht. Ik schrok zelf hard van de dood van Torrey : eerst dacht ik dat ik op het volumeknopje had gedrukt want die knal was echt heel hard, maar na een paar berichten gelezen te hebben snap ik de bedoeling van de regisseur.Nu weten we inderdaad ook wel waar Peckinpah de mosterd vandaan heeft gehaald.
Zowat alle leden van de cast leveren goede prestaties af, maar echt meeleven deed ik niet. Daarvoor blijven de karakters een beetje te oppervlakkig en moet ik toegeven dat ik niet de volledige speelduur even geboeid heb zitten kijken...In de film lijkt iedereen even belangrijk te zijn en shane krijgt daardoor niet véél meer screentime dan bv de vader of de moeder maar blijft in sommige scenes rustig op de achtergrond wat zijn optreden een tikkeltje mythisch en mystisch maakt...
Shane zelf is ook een interessant figuur : hij komt uit het niets en verdwijnt zonder dat hij iets over zichzelf heeft verteld. Maar naarmate de film vordert komen we er wel zelf achter dat hij zijn verleden niet zomaar kan achterlaten, na pogingen om het wel te proberen. Dan merk je zelf wel dat hij niet de edele persoon is dat het kind ziet en dat hij eigenlijk niet zoveel verschilt van die andere bandieten en dat die bandieten ook niet allemaal even slecht zijn. Kortom, het goed en het slechte wordt in twijfel gebracht en dat maakt Shane, zoals eerder gezegd, een zeer realistisch western.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Mooi samengevat.
Krachtige western inderdaad. Goed opgebouwd plot met de nodige diepgang: geen unidimensionele good - en bad guys hier, maar (quasi) allemaal karakters die moeten knokken om te overleven in een hard landschap.
Verder echt wel prachtige cinematografie: de ruwe omgeving wordt in gewoonweg magnifiek in beeld gebracht, veel beter dan in andere westerns. Ook zijn vooral de intelligent gekozen camerastandpunten een troef, met als hoogtepunt de scène waar joe en shane met elkaar om de vuist gaan, en de actie van tussen de benen van de gek wordende dieren wordt gefilmd. Wat een scène!
Enige nadeel aan de film vond ik de veeeel te grote inbreng die dat irritant klein menneke in de film had.
stephan73
Wel een goede western (ook zo'n genre waar ik niet zo dol op ben), met erg goede bijrollen (Elisha Cook, jr. en Jack Palance).
Co Jackso
- 21924 berichten
Shane is een geweldige western en met name de rol van Alan Ladd is legendarisch. Visueel is de film duidelijk anders dan eerdere westerns en ook het verhaal is een stuk realistischer en rauwer.
Helaas voor mij was er één groot nadeel, en dat was dat irritante ventje. Het contrast met Shane was hierbij enorm. Een geweldig personage met een onbekend en waarschijnlijk duister verleden, moet constant de domme vragen beantwoorden van een ventje met een zeer vervelende stem.
Hopelijk valt dat nadeel bij herziening minder op, want het mag duidelijk zijn dat de gelaagdheid van Shane uniek is en een aantal scènes legendarisch.
teuk
Heerlijke western. Naast veel gooi en smijtwerk met piepschuim meubilair is er een ongekende emotionele diepgang.
Barfly
Een heerlijke en trage film die goed de tijd neemt om de twijfel en angst van de boeren weer te geven.
Uitstekend geacteerd en, vooral in het tweede gedeelte prachtige beelden.
En dat terwijl ik de film na een uur eigenlijk stop wilde zetten vanwege dat kleine ventje dat de hele film versteerde met zijn vreselijke zeikstem en dominante rol.
In het tweede gedeelte komt hij minder aan bod, maar weet wel totaal de sfeer naar beneden te halen zodra hij weer in beeld (en vooral op luide wijze) komt.
Ik pleit dan ook voor een remake waarin het jochie zichzelf in de eerste minuut meters ver weg blaast met zijn buks, om daarna voorgoed uit beeld te verdwijnen.
Zonder het jochie zou de film goed zijn geweest voor een topscore.
Nu houd ik het op 3*.
wibro
Zeer goede western. Na "High Noon" en "The Searchers" de beste western die in de jaren vijftig gemaakt is. De beelden waren erg mooi, het verhaal was ontzettend goed en het jochie speelde voortreffelijk. Ik vond het een echte klassieke western, zoals er in die jaren vijftig heel veel gemaakt werden, maar waarvan de meeste toch niet dit niveau haalde. Toen ik een jaar of 10-12 was was ik dol op dit soort films, vooral als er veel schiet- en knokscenes in te zien waren. De inhoud van het verhaal vond ik destijds minder belangrijk. Ik ben het trouwens niet met 'Barfly' eens dat het kleintje ventje de film deels heeft verpest, hoewel ik 'Barfly's' reaktie wel zeer komisch vond. Het einde van de film toen het jongetje riep "Shane, come back" vond ik namelijk zeer mooi.
mister blonde
Shane herzien. Blijft mooi. De schitterende landschappen in technicolor, de hemelblauwe ogen van Shane, de geveinsde stoerheid van de onzekere Torrey, Wilson die zo uit een stripboek is weggelopen, de slechte Ryker familie, de aandoenlijke Jean Arthur etc. etc. Prachtig om naar te kijken allemaal.
Maar wat de film echt goed maakt zijn een aantal diepere thema's. Jean Arthur die niet naar Shane durft te kijken, omdat ze bang is verliefd te worden. Joey die Shane idoleert boven zijn vader, die toch ook geen lulletje rozenwater is. De innerlijke boetedoening van Chris, het onvermogen van Shane om te breken met zijn verleden. Het eind dat ik nog eens kritisch heb bekeken n.a.v. the Negotiator; ik denk toch echt dat de suggestie gewekt wordt dat Shane gedood wordt. .
Kortom, mooie western op meerdere niveaus. Stevige 4 sterren, blijven staan.
Sisko
Mooie klassieke western, wat traag verfilmd maar wel prachtig in beeld gebracht. Een must voor de liefhebber. Ook prima geacteerd.
Dogie Hogan
Deze Westerntopper is zondagochtend 20 december tussen 02.10 en 4.35 uur te zien bij de ARD.
(Voor Jack Palance zal dat betekenen: 'Hände hoch!')
trebremmit
Geweldige scenes worden afgewisseld met tenenkrommende, zoals het jochie wat heel wat ergenis opwekt.
renske
Ik sluit mij vooral aan bij italian.
Misschien dat als ik de film nog eens zie, ik er 4 sterretjes aan geef.
Ramon haalde Peckinpah aan. Toevallig las ik net wat Ben Johnson (die Chris Calloway speelt in Shane) over hem zei: "Sam was a fatalist. He was a pretty talented guy, but he didn't care much about life, and some of what he did, he didn't care much about the outcome as long as the movie had blood and guts and thunder. He was pretty dingy. I saved his life about a dozen times, I guess. He'd start drinking whiskey and taking pills and he'd go crazy. He'd go into a bar, walk through the place and find the biggest guy there, and pick a fight with him. He was crazy."
En ook mij viel inderdaad op hoe het geweld niet wordt geglorieerd in deze film, wat ik, ik durf het haast niet te zeggen, ook wel een ietsje pietsje jammer vond. Ik schaam me dat ik het opschrijf. Echt. Maar het duel aan het einde was zo kort, en de vuistgevechten zo lang.
Ben het ook wel eens (en moest er hard om lachen) met wat Barfly zegt over dat jongetje en dat een buks gewenst zou zijn. Als uiterst amateuristische hardloopster vind ik het echter wel een topprestatie van dat jochie om dat hele eind naar de plaats van actie te hollen.
Overigens, wat een mooie poster! Ik had een dvd met hetzelfde plaatje als waar gotti naar linkt, waarop achterop trouwens allemaal onwaarheden stonden als: bekroond met 6 oscars (maar dat is er één, en de rest zijn nominaties) en dat Jack Palance Ryker zou spelen. [zucht] Je zou toch denken (of hopen) dat bij Paramount NL filmliefhebbers werken...
niethie
Ja, mooie film weer. Hoe meer westerns ik zie hoe meer het een beetje voor me op zijn plek valt, de meeste zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden en draaien vaak op hetzelfde uit (hoeft niet negatief te zijn overgens) maar je hebt er gelukkig ook genoeg die er door iets extra's uit weten te schieten, bij een Stagecoach was dat de focus die lag op de meerdere personages en hun problemen, bij High Noon de destijds tot verbeelding sprekende vertelwijze en hier het uitzonderlijke kleurgebruik. Het eerste wat dan ook opvalt zijn de prachtige plaatjes. Dat beginshot van dat jongetje die met zijn speelgoedgeweertje een hertje bespied en in de verte een vreemde (Shane) ziet aan komen rijden en dat alles met een schitterende achtergrond in technicolor, bijvoorbeeld. The Searchers van Ford (ook bijzonder op visueel gebied) leek opeens niet zo orgineel meer te zijn. En zo waren er nog veel meer scenes. De barfight bijvoorbeeld waar Shane die irritante redneck een stoot voor zijn harsens gaf en hij toen een paar meter door de lucht vloog was echt cool! En natuurlijk het hier al vaker genoemde moment waar die hitman de ongewapende man omlegt en je hem dan in elkaar ziet zakken en hij vervolgens neerploft in de vieze bruine modder. Echt petje af hoor, wat een mooie plaatjes en wat een fijne sfeer! Het verhaaltje hebben we natuurlijk al eens eerder gezien maar dat stoorde me niet zo eigenlijk, ouderwetse moralen werden gelukkig ook een beetje ontweken. Acteerwerk was soms wat houterig, vooral dat jochie (De Wilde) vond ik soms ietswat irritant. Verbaas me dan ook over al die lofbetuigingen hier en zijn oscarnominatie. Ook vond ik het personage van Shane wat te eenvoudig, waarmee ik bedoel te zeggen dat hij nou niet bepaald tot de verbeelding spreekt. Had hem liever wat zwijgzamer, cynischer of bekoelt gezien. Diepgang was ook ver bij hem te zoeken. Tegen het einde aan werd het mogenlijk ietswat langdradig, niet op een vervelende manier ofzo, maar er werd naar mijn idee gewoon wat te lang naar de finale toegwerkt. Diezelfde finale viel immers nogal tegen omdat het wel erg snel gebeurd was met die schurken, die de hele film door zo gevreest werden. Het eindshot echter, maakte dat nog engiszins goed. Maar och laat ik niet teveel gaan azijnpissen want eerlijk is eerlijk, het was verder een prima film en ik heb me weer enorm geamuseerd.
3,5 sterren
Dogie Hogan
Correctie plot ingediend, omdat die jonge (irritante) Joey Starrett er niet in voor kwam en omdat 't conflict: grote rancher ('landgrabber') vs eenvoudige, kleine boeren, onvoldoen- de duidelijk was:
Dogie Hogan
Ai, een poster die deze western-klassieker weinig recht doet.
HIER vindt je de meeste SHANE posters trouwens.
Niet 1 daarvan spreekt mij aan, heb veel betere gezien, zelfs van B-Westerns.
Brix
- 19677 berichten
@Dogie_Hogan:
Bedankt voor de link Dogie.
Je hebt gelijk, zóveel posters en (de meeste daarvan) zó slecht.
Een van de Duitse versies laat zelfs een vriendelijk lachende Jack Palance zien.
Op een andere (Duitse) zie je dan weer Ladd in een outfit die niets met de film te maken heeft.
Voor mij zijn de Japanse de Belgische nog 't best.
De Belgische filmposter ontwerpers waren trouwens zeer bekwaam naar mijn mening.
Ik heb al vele oogstrelende ontwerpen van hen gezien (in 't algemeen bedoel ik dan, niet specifiek voor deze film alleen)
De Belgische titel-vertalingen vond ik dan meestal weer minder sterk.
Maar daar maakte men vroeger in Nederland ook een potje van.
louisvf
Misschien de spoiler op het einde van je comment verwijderen?
Mooie western dit. Shane is een behoorlijk mysterieus personage, iemand die op het oog vriendelijk lijkt en dat ook is, maar bij wie je door zijn manier van reageren weet dat hij een of ander duister verleden, waar veel geweld in voor kwam, moet hebben. Hij oogt als een echte held in de ogen van het jongetje Joey, door wiens ogen we de film ook regelmatig bekeken zien worden. Ik snap best dat sommigen hem irritant vinden, maar juist door hem ontdekken wij als kijker ook enigszins hoe Shane nu daadwerkelijk is. Van Heflin speelt verder ook goed, evenals de bad guys, maar wat is het een aangenaam wederzien met Jean Arthur. In deze film is ze de 50 inmiddels gepasseerd, maar ze oogt nog net zo charmant en innemend als in Mr. Smith Goes to Washington. Wat een geweldige actrice is dat toch.
Verder heeft de film mooie landschappen en ook zeker een ietwat diepere laag, waar het meeste hier al wel over verteld is. Wat betreft het einde ben ik het vooral met Mr. Blonde eens. Ik had het idee dat Shane tegenover Joey vooral zijn eigen mythe in stand probeerde te houden. Hij bloedde, deed tegenover Joey alsof er niets aan de hand was en reed weg, nog steeds een held in de ogen van de ogen. Ik had het idee dat hij eenmaal uit het oog van de jongen van zijn paard zal afvallen en sterven, omdat hij veel zwaarder gewond is dan hij wilde toegeven tegenover de jongen. Ik weet het, het is maar een veronderstelling van me, maar toch heb ik sterk het idee dat het zo is afgelopen.
Maar al met al een fijne en soms best wel harde western, waar Peckinpah zeker inspiratie uit gehaald moet hebben, omdat de scheidslijn tussen goed en kwaad in deze film ook al behoorlijk dun is.
4,0* en wat is het toch een mooi genre.
Brix
- 19677 berichten
Mooie recensie Spetie.
Kleine vertikking is de naam van Van Heflin (je hebt het over Hefner)
maar dat doet geen afbreuk aan je bericht.
En inderdaad is de uiteindelijke afloop van het verhaal het lot van Shane bedoel ik daarmee ook in mijn gedachten zoals jij het beschrijft.
Ik kijk er wel van op dat Jean Arthur al 52 jaar oud was tijdens de opnames van die film.
Heflin was tien jaar jonger toen.
Dat is wel merkwaardig, want doorgaans zie je hoofdacteurs in westerns meestal in het gezelschap van veel jongere vrouwen.
De laatste regel van je bericht kan ik alleen nog maar voorzien van een uitroepteken (!)
Bedankt voor je reactie Brix, ik heb de naam aangepast. Maakte er even de achternaam van een grote playboybaas van
Arhur ziet er veel jonger uit dan 52, daardoor valt het ook niet op vind ik en jij ook, anders was je niet zo verbaast.
Fijn dat jij het met me eens bent over het einde. Het einde geeft de film toch nog een wat krachtigere afloop mee. Ik houd daart persoonlijk altijd wel van.
Vinokourov
Wel redelijk, deze idyllische western. De plaatjes van het natuurschoon in Wyoming zien er echt mooi uit. Een klassieke verhaal van een vrijgevochten vreemdeling die een boerenfamilie helpt tegen onrecht, wordt verteld. Op zich wel oke allemaal, al komen wat elementen nu wat cliché over.
Sergio Leone
Interessante western.
Naar westernnormen bevat Shane redelijk wat verhaal en diepgang. Het personage Shane zelf is natuurlijk meer dan wat hij op het eerste zicht lijkt; maar er is uiteraard ook de interessante breuklijn tussen de 'stinkboeren' en de bad guys.
Naarmate de film vordert neemt het niveau wat mij betreft wel wat af. Het heldengedoe van Joe Starrett en de overloper wisten mij niet te boeien.
Op voorhand had ik een beetje schrik voor overacting - iets wat in die tijd niet zeldzaam was-, en ik ben dan ook verbaasd door de acteerprestaties van zowat de gehele cast. Iedereen komt erg naturel over. Het jongetje kent nu en dan wat zwakkere momenten.
Alan Ladd als Shane is redelijk, maar hij had wel iets ruwer voor de dag mogen komen. Het is me allemaal net wat te braaf.
Het sterkste punt van Shane is zonder twijfel de vormgeving. De gehele omgeving is fenomenaal in beeld gebracht. Er heerst daardoor een ongelooflijk westerngevoel. De muziek is al heel wat minder speciaal, maar het af en toe te horen harmonicadeuntje weet een weemoedig sfeertje te creëren.
The One Ring
Van alle Amerikaanse westerns is Shane op de een of andere manier degene geworden waar ik het meest naar terug keer. Sommigen zijn misschien beter, met name My Darling Clementine (lyrischer en gevoeliger), Rio Bravo (vermakelijker) en Unforgiven (ontroerender), maar dat deert Shane niet. Het is dan ook een rijke film die blijft fascineren. De diepere lagen zijn hier al vaker neergezet, ook door mezelf, dus die ga ik hier niet herhalen, maar dat alleen maakt Shane niet zo goed. Het is het hele gevoel van deze western. Rond het simpele plot is veel aan de hand. Let bijvoorbeeld op de nadruk op het gewone leven. Natuurlijk is dit de mythe rond een revolverheld, maar er zijn opvallend veel scènes die verteld worden terwijl er gewerkt wordt op de boerderij of binnen het huis van de Starretts, die met een ruwe warmte verbeeld wordt en waarin appeltaart gegeten kan worden. Hier wordt gewerkt en geleefd en de andere boeren krijgen genoeg aandacht om het gevoel van een samenleving te suggereren. Hoe toepasselijk voor een film die gaat over het recht op grondbezit en een goed leven. Stevens verfilmt niet zomaar een verhaaltje, maar probeert het tot op het bot te laten voelen.
Het beste wordt dit nog wel geïllustreerd in de sterfscène van Stonewall Torrey, een moment dat me na vier kijkbeurten nog altijd weet aan te grijpen. Dit ondanks dat het op papier een standaard scène is. Een zichzelf overschattende driftkikker die neergelegd wordt door de schurk is bijna een cliché, ook buiten westerns. Het is altijd een effectieve manier om de schurk wat dreigender te maken. Dus waarom is de dood van Torrey dan zo pakkend, ondanks dat hij niet zoveel schermtijd heeft? Het is een mix tussen de kwetsbaarheid die Cooke Jr. hem meegeeft, die duidelijke impact van de kogel en de bijzondere smerigheid van de modder waarin hij land. En dan is het nog niet voorbij, want Stevens neemt ook rustig de tijd om de impact van deze dood op de boerengemeenschap te laten zien, met één van de meest uitgebreide begrafenisscènes uit de filmgeschiedenis. Voor een eigenlijk marginaal personage nog wel!
Het resulteert allemaal in een film die ademt, een die echt aanvoelt ondanks dat hier duidelijk een legende verteld wordt. Er mogen dus misschien betere westerns zijn, maar op meerdere manieren is Shane de ultieme versie van de mythe van het wilde westen. Hier zit alles in.
Verhoging naar 5*, dit is werkelijk een film voor altijd.
Mochizuki Rokuro
Dan ga ik hem nog maar eens een kans geven (als-ie langskomt op TV - niet teveel moeite doen), want ik vond het destijds een tegenvaller, beetje té sentimenteel en nietszeggend en dan met zo'n vervelend jochie. Ik zal mijn ruwe warmte-radar in elk geval aan zetten als ik 'm in de herkijk doe..

Mr. Smith Goes to Washington

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965

Hud
Drama / Western, 1963
gebaseerd op boekpistoolsettlervuurgevechthomestead cattle ranchgunfightercattleman starting over