• 9.379.224 stemmen

Met onder meer: Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 december 1995

Plot La Haine

"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"

Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.

avatar van Wegpiraat

Wegpiraat

behalve het acteren vond ik niks echt goed, 3*

avatar van Nephilim

Nephilim

Voor het eerst gezien net. Sinds tijden niet zo'n goeie film gezien. Petje af.

Vond vooral de manier hoe ze humor in de film verwerkt hebben zeer goed. Nergens onnodig en overal realistisch unlike de meeste Hollywood films.

Sfeervolle film over hangjongeren en achterstandswijken.

avatar van Respekked

Respekked

Kon moeilijk 'in' deze film komen, deels door vermoeidheid, maar na een tijdje werd ik toch gegrepen. Prachtig in beeld gebracht hoe een drietal vrienden worstelt met de 'realiteit van achterstand'. Vaak realistische en rauw, maar ook erg droogkomisch af en toe (met name het constante 'gesteggel' tussen de drie).

Acteerprestaties zijn echt heel erg goed. Vooral Cassel komt erg realistisch over als meest gefrustreerde met de situatie waarin hij leeft.

Snel herzien, hopelijk pakt de film me dan de gehele 96 minuten en niet alleen de tweede helft.

Voor nu nog even alleen de mededeling 'zeer ruime voldoende'.

avatar van lykathea

lykathea

Haat.

Heel erg veel haat.

Maar niet voor de film, want die vond ik ontzettend goed. De film heeft een documentaire achtig gevoel, gecreëerd door de eerste scene, waarna het gevoel alleen maar wordt versterkt door het "gewone' acteren (uitmuntend goed, want hier in Nederland zie je vaak genoeg dat "gewoon" acteren leidt tot rampen), en ook mede door het zwart-witte beeld. - Het camerawerk is ook prima in orde, met de achtergrond-uitzoom scene als mijn favoriet. (http://www.youtube.com/watch?v=oLfQbs___Ts)

Het verhaal is vrij simpel, en effectief ; Als hij dood gaat, vermoord ik een smeris.

En met de eveneens simpele maar oh zo doeltreffend zinnetje "So far so good, so far so good" wordt er een opbouw gecreëerd die maar weinig anderhalf durende films kunnen toppen.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Hele vette film.

avatar van taxi_driver

taxi_driver

heerlijke film

vooral het einde, heel indrukwekkende film

spijtig dat de regisseur zijn talent niet meer gebruikt.

heerlijk zinnetje op het einde van hubert koundé!

avatar van Galantje0012

Galantje0012

goede film! goed geacteerd, zeker van casel! goed genre en best grappig met momenten! 3,5*

avatar van Galantje0012

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

lykathea schreef:

Absoluut gelijk. Het zinnetje "Jusqu'ici tout va bien, jusq'ici tout va bien" werkt enorm goed en sluit zeer goed aan bij het verhaal van de film en de boodschap die de film wil brengen.

Maar je hebt de film in het Engels gezien? Dat zou echt wel zonde zijn, deze film hoor je echt in het Frans te kjiken, het vuilbekkende ghettofrans is geweldig. Een leuk voorbeeld is de Taxi Driver scène van Cassell, waar de "Are you talking to me?" voor de spiegel wordt overgenomen tot "C'est a moi que tu parle?"

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

4* voor dit meesterwerk!

Cassel is alweer grandioos.

avatar van lykathea

lykathea

FinkPloyd schreef:

Nee joh, ben je gek. Ik kijk films altijd in hun originele taal.

Maar de teksten die ik onthoud zijn dus van de ondertiteling, en die zijn bij mij vrijwel altijd Engels. Dat prefereer ik boven 't Nederlands.

avatar van salim

salim

geweldige film met geweldige acteurs, met name die Said als straatschoffie moest ik geweldig veel om lachen.. TOP.

avatar van polepole

polepole

Weet iemand hoe het liedje noemt dat speelt tijdens dat er iemand zijn boxen naar buiten draait door het raam en dan begint te mixen?

Het is een remix van KRS-ONE - Sound Of The Police en nog iets...

Of is dit een exclusieve remix voor la haine?

Supreme NTM / Cut Killer - Nique la Police.

. .

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Wat een geniale scene is dat, met dat DJ'en en die vliegende camera!

Net zoals die scene waarin de achtergrond inzoomt en de voorgrond gelijk blijft. Magnefiek!!

avatar van movo2

movo2

Ik kan niet zo goed tegen trage films en deze is niet bepaald erg snel te noemen. Het bleef me toch de hele film boeien. Tis echt zo'n film die je niet snel vergeet. een 4

Le Edzel

Vind dit echt een heel erg goede film.

En dat in het Frans ook. Ben sowieso een liefhebber van franse hiphop e.d. en ben paar maal in de achterstandswijken geweest in Marseille, bij jongens die ik heb leren kennen destijds. Begrijp een hoop frustratie wat in die film terug komt.

Maar over de film;

Het verhaal is realistisch en hard. De acteurs zetten de rollen echt goed neer, komen gewoon als zichzelf over. Cassel erg goed. Camera werk ook heel vet natuurlijk, in zwart wit geschoten, camera posities, heel tight allemaal.

Zoals hierboven, die DJ scene is echt vet inderdaad!

Echt goede film die een hoop weergeeft over de franse achterstandswijken.

avatar van Overgewicht

Overgewicht

Super deze film.

goeie acteurs en super goed camera werk!

ben nooit een liefhebber geweest van de franse taal(spreek het ook niet) maar ik heb me er helemaal niet aan gestoord en sinds ik deze film heb gezien is het mischien ook wel een beetje veranderd.

avatar van kentukkie

kentukkie

ik lees simon carmiggelt

Le Edzel

Alweer is het onderwerp uit de film, actueel in Frankrijk.

Le Edzel

"C'est l'histoire d'un mec qui tombe d'un immeuble de cinquante étages; au fur et à mesure de sa chute il se répète sans cesse pour se rassurer: jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien... mais l'important, c'est pas la chute c'est l'atterrissage."

1 van mijn favoriete film quotes.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Le Edzel schreef:

1 van mijn favoriete film quotes.

Ja, idd. die gebruik ik ook te pas en te onpas. Hij bekt ook zo lekker.

avatar van darkjaap

darkjaap

zeer mooie film die in alle opzichten erg goed is de film is erg realistisch uitstekend geacteert prachtig verhaal

erg goed 4,5 *

The One Ring

Tegenvaller. Ik had al eens een gedeelte van de film gezien en dat vond ik erg goed, maar nu ik het geheel zie blijkt het toch niet helemaal de moeite waard te zijn, ook al heeft de film toch wel het een en ander te bieden, met name op het visuele gebied.

De film slaagt er in om aan te tonen hoe diep de haat zit in deze Franse wijken en tevens geeft het een overtuigend beeld van de levenswijze daar. Dat is allemaal positief natuurlijk, maar ik had toch een heel groot probleem met de film. Ik kon namelijk bijna geen enkele sympathie opwekken voor de hoofdpersonen. Op zich vind ik het prima dat de film deze figuren ze niet anders wil neerzetten dat ze werkelijk zijn. Het zegt dan wellicht meer over mij dat ik er toch niets mee kan. Ik vond ze vooral dom en irritant. Heel erg dat ze in zo'n barre omstandigheden leven, en ik snap dat het op de eerste plaats allemaal niet hun schuld is dat ze zo leven, maar tegelijkertijd vind ik al hun acties stompzinnig. Ik kon me niet aan het gevoel ontrekken dat ze niet eens een fatsoenlijke poging ondernamen om ook maar iets aan hun situatie te veranderen. En als ze al eens iets probeerden vond ik de keuze verschrikkelijk dom. Ik heb dan ook nooit begrepen wat deelnemen aan een rel voor zin heeft. Je maakt het alleen maar erger zo.

Misschien wel het meest tekenend voor mijn gevoel voor deze film is de scène waarin de drie hoofdpersonen een soort van kunstgalerij binnenlopen en daar twee vrouwen proberen te versieren op een belachelijke wijze. Het eindigt ermee dat de hoofdfiguren zich beledigt voelen en weer beginnen te schelden. Maxcomthrilla bechrijft in zijn recensie hier dat hij vind dat de jongens de mensen in de gallerij op hun nummer zetten, maar ik zag het andersom. En ik weet ook dat als ik in die gallerij aanwezig zou zijn geweest ik hun ook liever weg had gehad. Ik snap hoe sommige mensen er een soort anarchistische heroiek in kunnen herkennen, maar voor mij is het slechts wangedrag.

Komt nog eens bij dat ik de film bij vlagen saai vond. Soms slenterde de film wat doelloos rond. De meeste dialogen zijn ook zeer oninteressant. Natuurlijk is de openingsmonoloog over de man die valt geweldig (al weet ik niet waarom die dan weer herhaalt moet worden) en de monoloog van die oude man op het toilet vond ik zelfs geniaal (het hoogtepunt van de film), maar daar houd het dan ook snel mee op. Storender nog is dat minstens de helft van de tekst lijkt te bestaan uit opmerkingen als "Ga jezelf aftrekken" of "Ik heb je zus geneukt", wat ik noch stoer, noch grappig vind. En al helemaal niet een hele film lang, maar sommige lange dialogen draaien om niets anders. Wellicht klinkt het in het Frans wel heel sterk, maar die taal spreek ik niet.

Ik sta er dan ook tweedelig tegenover. Aan de ene kant mooi gefilmd, een paar sterke scènes en een toch wel indrukwekkend einde. Aan de andere kant kon ik niet meeleven met de hoofdpersonen (wat erg zwaar weegt) en was het allemaal soms wat te saai. Ik ga voor een middenweg die toch net onvoldoende is.

The One Ring schreef:

Ik kon namelijk bijna geen enkele sympathie opwekken voor de hoofdpersonen.

Het is ook niet echt de bedoeling van de film dat ze zo sympathiek zijn.

avatar van Tommeh

Tommeh

The One Ring schreef:

Vergeet niet dat het regelrechte schoffies zijn, die niets anders doen dan hangen op straat. Onvervalste hangjongeren dus, zoals we die hier ook hebben. Ik vond ze uiteraard op veel momenten ook vervelend en irritant, maar toch kan ik hun gedrag en acties wel begrijpen. Door het vervelende gedrag heen zie je soms dat ze toch wel een klein hartje hebben. Daarom begon ik steeds meer sympathie voor ze te krijgen. En had het einde vooral daarom een enorme impact op me.

Deze scene vond ik juist 1 van de mooiste van de film. Ze kwamen daar met (redelijk) goede bedoelingen binnen, maar zagen al snel dat hun aanwezigheid absoluut niet op prijs werd gesteld. Daarop volgend besloten ze maar een beetje stennis te lopen trappen en lol te hebben. Ik vond het erg tekenend. Volgens mij had het sowieso niet uitgemaakt hoe ze zich hadden gedragen daar, ze waren er toch wel op een gegeven moment uitgegooid.

kos schreef:

Het is ook niet echt de bedoeling van de film dat ze zo sympathiek zijn.

Ze zullen vast niet bedoelt zijn als brave buurjongens, maar hoe kan ik nou werkelijk medelijden krijgen met mensen die zich constant zo slecht gedragen dat ze hun eigen toch al niet zo goede lot nog erger maken?

Tommeh schreef:

Ze kwamen daar met (redelijk) goede bedoelingen binnen,

Hun motieven om naar binnen te gaan worden niet genoemd, maar of er goede bedoelingen aan te pas kwamen... Laat ik zeggen dat ik niet de indruk had dat hun werkelijk geïnteresseert waren in kunst.

The One Ring schreef:

De vraag is eerder waarom ze zich zo gedragen.

Grappig ook dat je jezelf als voorbeeld stelt indien je zelf in die galerij had gestaan. Je moet je juist eens voorstellen hoe je zou zijn als jij buiten zou staan en zo genegeerd werd door die mensen in die galerij.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

The One Ring schreef:

Wat ik toch wel heel sterk van van deze film vind, is dat het niet gaat over de befaamde ontsnapping uit de hopeloze situatie. Het succesverhaal wat zo vaak in films wordt aangehaald; van hangjongeren naar succesvol zakenman of artiest of zoiets. La Haine gaat natuurlijk over "het vallen en het neerkomen" de neerwaartse spiraal naar het noodlot zo gezegd. Denk dat je de karakters ook in dat licht moet zien, waarom zouden ze zich anders gedragen? In hun ogen is er toch geen alternatief. Voor veel jongeren in de Parijse buitenwijken is dat helaas wel de realiteit (wat hun daden natuurlijk nog niet rechtvaardigt).

Extra wrang vind ik dan nog, dat de 3 jongens uit de film, alhoewel het natuurlijk verre van lieverdjes zijn, toch een soort van belofte in zich hebben. Waren ze ergens anders geboren dan had het misschien allemaal heel anders uitgepakt. Toch ironisch dat waar je wieg staat veel bepaald hoe je leven er uit zal zien (ondanks dat Hollywood ons maar al te vaak anders wil doen geloven).