Genre: Drama / Misdaad
Releasedatum: 14 december 1995
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Te zien in één bioscoop ()
Plot La Haine
"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"
Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Vinz's Grandmother
Vinz's Aunt
Cook
- 12092 berichten
Je hoeft die jochies toch ook niet surbiet te omhelzen of te willen adopteren om toch ergens sympathie met ze te kunnen voelen? Ze zijn niet puur slecht, ik denk dat dat het beeld is wat je van ze meekrijgt. Wat overigens voor het merendeel van de bevolking opgaat. Gezien hun omstandigheden vind ik ze behoorlijk sympathiek in elk geval.
The One Ring
Wat ik toch wel heel sterk van van deze film vind, is dat het niet gaat over de befaamde ontsnapping uit de hopeloze situatie. Het succesverhaal wat zo vaak in films wordt aangehaald; van hangjongeren naar succesvol zakenman of artiest of zoiets.
Waar halen jullie het vandaan dat ik dit wel zou willen? Ik vraag niet om een Caprafilm. Ik wil alleen deze persoanges wat meer begrijpen. Een beetje good-will kan geen kwaad. Ik zeg niet dat het in en in slechte mensen zijn; ik zie ook wel in dat ze geen zware criminelen zijn. Maar helaas worden ze daardoor nauwelijks sympathieker. Ik snap hoe erg hun situatie is, wat dat betrefd doet de film goed zijn werk. Echter, ik mis enige identificatie met deze personen. Ik kan me er niet mee inleven. Hun keuzes komen op mij zeer onlogisch over en ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat een aardig deel van hun problemen ook gewoon uit hunzelf komt. Ik wil begrijpen waarom ze zich zo gedragen zoals ze doen, maar deze film kan dat voor mij nauwelijks beantwoorden. Toegegeven, in het echte leven begrijp ik zulke types ook niet, maar van een film hoop ik daarop inzicht te krijgen. Het blijven nu echter nog vreemdelingen.
Madecineman (moderator films)
Uiteraard, persoonlijk heb ik de overtuiging dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden, dus ook deze jongens. Maar je hebt natuurlijk niet alles in de hand, in dit geval is hun situatie zo uitzichtloos (geen werk, geen geld, geen scholing en een omgeving die ook niet echt meewerkt) dat het allemaal niet meer uitmaakt. Misschien hebben ze zich bevrijd door op een bepaalde manier hun lot te accepteren en er zelfs hun identiteit aan te ontlenen. Dit is wat we zijn, de wereld heeft ons zo gemaakt, pas nu maar op. Het praat hun daden niet goed maar maakt het wel enigszins begrijpbaar.
gerre
Ijzersterke film..sommigen hier begrijpen blijkbaar de daden niet van mensen in een uitzichtloze situatie.
Wel, om een link met de huidige realiteit te leggen,snap je die mensen die zich opgeven als zelfmoordterrorist in Irak ?
Een mens is tot alles in staat als het tegenzit. Rauwe, oprecht geëngageerde film.
PaulieWalnuts
Laat ik het zo zeggen: ik was blij dat die gozer eindelijk werd neergeknald op het eind. Ik vond het echt een stel losers en de hele film wist me dan ook niet te boeien. Wel erg mooi geschoten (zwart-wit maakte het prachtg), maar het kon me helaas toch amper boeien (wat was nou helemaal het verhaal??).
psycholamp
- 1960 berichten
Hoe weet jij wie van de twee er werd neergeknald? De wens is de vader van de gedachte?
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat ze elkaar hadden omgelegd. Hoor je ook geen twee knallen of vergis ik me?
PaulieWalnuts
Ik doelde op die Vinz. Ik vond zijn gedrag echt niet goed te praten.
Wat betreft die laatste twee: ik denk dat ze elkaar omleggen omdat je 2 schoten hoort volgens mij.
scarabis
Grandioos, geen hollywood film, straat. Sleept je mee.
Franse blood in blood out, alleen dan anders en daarom ook zo een top film.
Muziek is van ntm -> was 1 van de beste hip-hop groepen in de wereld. Zeker de beste franse hip-hop groep. I am is ook niet verkeerd. Maar goed acteer wer, goede muziek. Neem je voor de buis lui op je stoel toch de straat op!!! huh??? kijken dus!!!
- 1953 stemmen
Sommige scenes zijn zo meesterlijk. Neem nou de scene met de oude man die vanuit het niets de gesprekken van Vinz, Hubert en Said onderbreekt in de toilet. Dan verteld hij over Grunwalski, een collega van hem in het leger een flink aantal jaren terug, die doodvroor nadat hij in de bosjes zijn behoefte had gedaan en daardoor de trein net miste.. Zo perfect gewoon.
gmx
weet iemand toevallig wat die man in het toilet in Parijs (met zijn "schijt"-verhaal) nu in godsnaam met het verhaal te maken had?
Volgens mij symboliseert het de kern van de film. Je kan iemand wel WILLEN helpen, wel een hand uitsteken om iemand te 'redden', maar soms kan diegene gewoon niet meer gered worden. Exact wat het 'mopje' in het begin ons laat zien: 50e verdieping gaat het nog goed, 49e nog etc, maar je weet dat het fout gaat eindigen, het is onvermijdbaar. Het is deze hopeloosheid van dit soort buurten die Kassovitz hier heeft trachten te laten zien. Deze jongeren zijn TE verpest, staan TE ver buiten de maatschappij (of in de symboliek van de oude man: zijn TE ver van de trein verwijderd) om deze nog ooit weer te betreden (overigens, de trein is op weg naar een concentratiekamp, wat mijn inziens wel het een en ander zegt over de maatschappijvisie van Kassovitz. Je zou het dan zo kunnen zien dat je je af moet vragen wat 'gered worden' inhoudt, als de maatschappij zelf al 1 grote doffe ellende is (wat is erger, meteen doodgaan of op een trein naar een concentratiekamp terecht komen, maw, zelfs al KOMEN deze 'kansloze' jongeren uit deze wijk weg, dan nog zal de maatschappij hun weinig te bieden hebben))
Anyway, hetzelfde zien we helaas in bepaalde probleemwijken in Nederland waar jongetjes van 12 mensen op straat uitschelden en bedreigen en zelfs al winkels gewapend beroven ... Hoe moeten die nog ooit gered worden ?
- 1953 stemmen
Ik heb me altijd al afgevraagd wat nu precies de betekenis van deze metafoor was. Ik vond de scene altijd zeer indrukwekkend, eerst het gedeelte waar Vinz een beetje over de rooie gaat en zegt een agent te vermoorden, daarna het verhaal van de kleine, oude man die zeer rustig vertelt.
Nu lees ik jouw reactie en interpretatie hierop, gmx, en deze klonk aan de ene kant heel geloofwaardig. Hij zou goed hebben gepast en het is aan de ene kant een logische interpretatie. De uitleg die jij gaf kwam er bij mij alléén niet in. Ik vind het heel ongenuanceerd om maar te zeggen/denken dat deze jongeren té ver buiten de maatschappij staan en nooit meer gered kunnen worden. Het past niet bij Kassovitz en het past niet bij de rest van de film. Kassovitz ken ik verder als iemand die het beleid in de Banlieu's zeer bekritiseerd en niet gecharmeerd is van de aanpak van president Sarkozy. Ik heb hier wel eens een betoog van Kassovitz over gelezen. Dit zou dus geheel inconsistent zijn met zijn visie. Daarnaast is het politiegeweld natuurlijk een main-issue in deze film, waarbij de politie niet correct handeld jegens de inwoners/jongeren van de banlieu en deze dus ook geen kans geven.
Ik hoopte dat ik gelijk zou hebben en heb gister dan ook opgezocht wat Kassovitz nu precies wilde zeggen met het verhaal over Grunwalski. Mijn dvd van La Haine beschikt namelijk over een versie waarbij Kassovitz de gehele film lang commentaar geeft met feiten en bedoelingen. Gelukkig had ik gelijk en bedoelde Kassovitz inderdaad iets anders ipv. de ongenuanceerde visie dat dit soort jongeren nooit meer gered kunnen worden.
Ik moet nu weer even voetbal kijken, ik edit deze post later met de bedoeling van Kassovitz erin
- 1953 stemmen
Oke, ik had het druk afgelopen tijd met tentamens en het EK. Het verhaal van Grunwalski is echt gebeurd en een vriend van de acteur die het verhaal verteld, heeft het ooit aan Kassovitz verteld.
Wat Kassovitz hiermee wil zeggen is het volgende: Said, Vinz en Hubert leven in wat ze het zelf noemen een ghetto. Het banlieu waar ze wonen ligt midden in de natuur, tussen de wijngaarden. Het is dus lastig om eruit te komen, omdat de politie aan de rand altijd controleert en niet zo gemakkelijk is.
Maar waar een ghetto oorspronkelijk aan refereert, zijn de wijken waarin mensen opgesloten werden en wanneer ze probeerde te vluchten worden ze doodgeschoten. Op een dag worden ze getransporteerd met de trein, de volgende ochtend nemen ze een douche en hierna zijn ze dood.
Vinz en Said hebben het erover dat ze zich niet gerespecteerd voelen en Vinz wil zelfs een agent ombrengen. De oude man herrinnert hen eraan, door het verhaal te vertellen, dat een tiental jaar geleden mensen omkwamen wanneer ze tijdens een treinstop wilden poepen. Hij probeert ze duidelijk te maken dat je niet zomaar kan praten over het vermoorden van iemand.
Halcyon
Moeilijke film om te beoordelen vind ik. Amusementswaarde ligt vrij hoog, in die zin dat de film lekker wegkijkt en ik vaak heb kunnen lachen om het overdreven stoere gedoe en de gekke situaties. Maar als sociale aanklacht vind ik La Haine dan weer erg fout en vooral gemakzuchtig. Ben zelf opgegroeid in gelijkaardige omstandigheden, dus bepaalde zaken kan ik wel kaderen. En toch vind ik dat er te licht wordt omgesprongen met het geweld en de achterliggende motieven. Sociale achterstelling en uitzichtloze situaties kunnen inderdaad aanleiding geven tot criminele activiteiten (ook al willen rechtse fracties in het politieke landschap dit maar al te graag afdoen als flauwekul), maar ik mis toch een meer genuanceerde benadering in deze problematiek. In La Haine wordt het geweld vereenvoudigd tot een logische uitloper van de wrange relatie met de gevestigde orde, terwijl in werkelijkheid de wortels veel dieper liggen en schuilen in onderwijs, huisvesting, cultuurverschillen, generatiearmoede, enzovoort. Als je als filmmaker deze scheve situatie wil aanklagen, ben je in mijn ogen ook wel verplicht het totaalplaatje te presenteren en niet slechts een facet ervan. En dat mis ik hier dus. Als film dus best geslaagd (mede door goede acteerprestaties van het criminele trio), maar als aanklacht te eenzijdig en te naief.
- 12092 berichten
Volgens mij doet de regisseur juist dat wel. Misschien dat jij als homie in tha hood denkt dat het nog rauwer kan, mijn gevoel is dat je in film niet heel veel verder hoeft te gaan als hier. Nog net zo actueel als het moment dat deze film uitkwam. Ga hier vooral een 1* aan uitdelen, je maakt de film er geen zak minder van! Vergelijkbare troep als American History X is lachwekkend vergeleken hierbij!
Halcyon
Scherpzinnige analyse van mijn persoon... Je kent me niet, dus oordeel aub ook niet over me.
Nah, ik ga niet stemmen... M'n bespreking is duidelijk genoeg.
finalman
Vergelijkbare troep als American History X is lachwekkend vergeleken hierbij!
zeker niet lachwekkend
- 12092 berichten
De kans dat je in Nederland in gelijkaardige omstandigheden bent opgegroeid lijkt me 0,0 echter. Stel je dus niet aan.
Halcyon
Ten eerste ben ik niet in Nederland opgegroeid en ten tweede stel ik me toch helemaal niet aan? Ik vermeld terloops even dat ik in gelijkaardige (niet dezelfde, maar wel vergelijkbare) omstandigheden ben opgegroeid en dat bepaalde situaties daarom herkenbaar zijn voor mij. Voor de rest rep ik met geen woord over mijn eigen jeugd, dus van "mezelf aanstellen" is hier nergens sprake. Jij vergroot één zinnetje uit en blaast de zaak op. Ik probeerde gewoon de film te bekijken vanuit m'n eigen referentiekader en volgens mij is dat volstrekt normaal. Kunnen we het in het vervolg gewoon bij de film houden?
Sterke Franse film die van begin tot einde weet te boeien. Moet trouwens ook mijn mening over Cassell bijstellen. Vond hem hier een erg sterke rol spelen, die zeer overtuigd. Sowieso is het acteerwerk in deze film erg sterk. Ook visueel is de film dik in orde. vond de zwart-wit tint erg goed gekozen. het geeft de film namelijk nog wat meer die rauwe sfeer mee, het leven in de buitenwijken van parijs is schrijnend en niet al te rooskleurig en zonder uitzicht op verbetering loopt dit dan natuurlijk een keer uit de hand. Vond het gedrag van de hoofdrolspelers dan ook niet goed te praten, echter begrijpelijk is het allemaal wel. Hierdoor wekten de hoofdrolspelers geen sympathie van me op, echter wel begrip. Sowieso kwam de film heel oprecht en integer op me over. Mooie film dus.
een dikke 4,0*
mikey
Ik heb toch het idee dat ik deze film 13 jaar te laat heb gezien want de controverse die deze film zou hebben gemaakt.. ik vind het best een aardig filmpje over 3 rebelse jongens die 12 uur lang door de stad slenteren. Schokkend, beslist niet. Een aardige sfeerprent over het wel en wee van een voorstad. Het coming of age wordt weggeblazen door constant irritant gescheld en macho acteerwerk.
lykathea
2 jaar terug was er nog een soort gelijk incident, waarbij volgens mij 2 tieners, die op de vlucht waren voor de politie, geëlektrocuteerd werden omdat de idioten zich gingen verstoppen in een transformatorhuisje.
Dit was volgens de jeugd in Frankrijk de schuld van de politie, en dus ontstonden er grootse rellen, die te vergelijken zijn als die in La Haine.
De film houdt in dat opzicht behoorlijk goed stand.
sedje
Een film die letterlijk in de toekomst kon kijken gezien de gebeurtenissen in Parijs en andere steden van Frankrijk een paar jaar geleden.
Aangrijpend verhaal en een schokkend einde. Kortom goede film.
*Nientjah*
Best mooie en rauwe film over het leven in de achterbuurten van Parijs. De film kon me echter niet grijpen en de personages prutsten maar een beetje in het rond, in sommige films pakt dat goed uit maar naar mijn mening hier niet. Er zaten wel wat grappige scènes in en het einde was ook mooi.
3 sterren.
notorious_kim
Nog zo'n filmpje dat mij absoluut degouteerd en waar we moesten naar kijken op school!
- 1953 stemmen
Dit is juist géén acteerwerk, het schelden en het machogedrag hoort juist in een film als deze. Dit soort jongens bestaan wel degelijk en zijn ook in Amsterdam te vinden.
Voorafgaand aan deze film zijn er ook hevige rellen geweest in de banlieu's van Parijs. Dus de gebeurtenissen van een paar jaar geleden waren niet voorspeld, maar al eerder voorgekomen.
N.B.S.
Goede film die in mijn ogen een goed afspiegeling is van hoe de mens zich gedraagd en gaat gedragen na onbegrip, discriminatie, armoe en enerzijds het foute eigen gedrag. Begrip komt er dan van geen kanten en het wordt toch alleen maar erger.
Goede film en ook acteerwerk. Mij kon deze filmzeker boeien.

'La Haine' krijgt een schitterende nieuwe 4K-release: 'Supersterke, realistische film die de grimmige sfeer perfect in beeld brengt'

'La Haine' is nu te streamen: 'Hele mooie en ijzersterke film die je in de greep houdt, ik wou alleen maar meer'

Deze goed beoordeelde films zijn nu te bekijken op MUBI

Dit zijn de favoriete films van 'Peaky Blinders'-acteur Cillian Murphy

Fail Safe
Drama / Oorlog, 1964

L'Instinct de Mort
Misdaad / Drama, 2008
parijs, frankrijkneo-nazismskinheadstraatbendediefstalpolitiegeweldhiphoppistoolsocially deprived familybreakdancearabischghettomannelijke vriendschapboredomstreet riotswraakracismezwart en witvoorstadgeweldpolitie agentrebellious youthhatewerkloosheidcapturexenophobiahousing projectethnic diversityriot police day in a lifefranticskinheadsparis suburb criticalgun deathconceitedpolice shootingurban violence