Graduation Day (1981)
Horror / Thriller
96 minuten
geregisseerd door Herb Freed
met Christopher George, Patch Mackenzie en E. Danny Murphy
Een jonge hardloopster krijgt plotseling een hartaanval nadat ze de 100 meter heeft gelopen. Haar vrienden zijn in rouw, maar worden al snel één voor één vermoord. Ondertussen vinden allerlei feestelijke activiteiten plaats in het kader van Graduation Day.
Trailer
De moorden gebeuren zonder al te veel goor, ook meestal op een niet zo boeiende wijze (buiten ééntje dan de poolstokspringer). Het ergste vind ik toch wel die band die wel liefst 7,5 minuut blijft spelen, moest dit nu echt? De moorden die ondertussen gebeuren worden erg verpest door dit (al waren ze niet dat spectaculair, nog nooit zo een zwakke onthoofdingsscene gezien).
De cast acteert ook al niet te best, gelukkig hebben de mensen die het ergste acteren een klein rolletje. Op het einde gebeuren wel nog enkele leuke dingen, maar je bent gewoon te afgeleid om nog maar een greintje interesse te vertonen. De moordenaar kan voor sommigen verrassend overkomen, maar is nu ook niet zo moeilijk te vinden. Je zult zeker aan hem/haar wel gedacht hebben. Een shocking surprise is het dus niet. Opmerkelijk dat er toch nog een gigantische fout gebeurd naar het einde toe, dat de filmmakers dit niet gezien hebben, begrijp ik echt niet. Wanneer Kevin door de ruit wordt gegooid omdat zijn dode vriendin op hem wordt geduwd, ze is dood, dus het is normaal dat haar gezicht er erg verrot uitziet, maar haar voeten zijn dat niet, die hebben nog steeds een levende kleur, dat kan je zien op het moment als ze uit de ruit vallen. Een gigantische blunder lijkt mij.
Deze film heeft erg weinig te bieden en is totaal geen must-see, tenzij je alle slasher van de 80's wil zien. Maar, je bent gewaarschuwd. Er komt ook nog een remake van, merk ik juist, deze zal Graduation Night heten, wel we zijn erg benieuwd. Er is veel potentieel aanwezig om het alvast beter te doen.

Op de achterkant van mijn dvd stond er reeds geschreven wie de moordenaar is. Over spoilers gesproken.

Ai dat is balen. Maar zoveel heb je ook niet gemist hoor.
1,5 sterren
Het 1e half uurtje had ik het gevoel dat ik naar een naar een sport-documentaire zat te kijken. Dit gevoel werd weggenomen door
een band die begon te spelen, met daar omheen dansende en rolschaatsende tieners.
Dat hele nummer duurde bijna 10 minuten en hoe klote het ook
klonk, halverwege kon ik het mee neuriën en zelfs leuk te vinden!
Op dat moment begonnen de moorden zich ook iets te ontwikkelen.
De laatste, mmmmwaa, 12 minuten zijn eigenlijk hilarisch:
het laatste slachtoffer ontdekt het gros van de lijken terwijl ze achtervolgd wordt door de moordenaar.
De militaire achtergrond van de vrouw werkt dan in haar voordeel en ze laat zien welke gevechtstechnieken ze in huis
heeft! De bijna-slotscene waarin ze de dader
is de slaapkamer ziet, maar een ouwe bezopen kerel met lege flesblijkt te zijn is tenenkrommend leuk!
Ook opvallend waren de scenes met stroboscoopeffect!
Heb me goed vermaakt en de film is met 3,5 ster geslaagd!
De regie is aardig, al weet Herb Freed niet met verassende ideëen te komen om iets met het slashergenre te doen. Het is allemaal nogal standaard en lijkt te komen uit het handboek "how to slash people".
De acteurs doen het leuk en laten een mengeling zien tussen "serieus" acteren en over-the-top acteren (zoals de muziekleraar). Het vrouwelijk schoon maakt het allemaal nog aangenamer om naar te kijken.
Net zoals FatMike begon de film interessanter te worden na het feestje, wat er voor heeft gezorgd dat ik hem uiteindelijk zeer aardig begon te vinden (de film).
Een kleine 3,5*
En mij dan?!
En mij dan?!
Ik heb jou toch altijd al aardig gevonden?

Ik vind het een nogal saaie slasher die enkel het laatste kwartier weet te boeien. Bij een slasher is het verhaal vaak bijkomstig en gaat het meer om de originaliteit van de kills of een extreem hoge bodycount. Maar van originaliteit in de kills is in deze film weinig van terug te vinden. De scene met de poolstokspringer is memorabel maar het blijft slechts bij die ene keer. De rest van de moorden werd maar vlug vlug afgehandeld en we zagen er bij momenten niet al te veel van.
Ook staan de moorden meestal in het teken van sport. De kills hadden met dit thema in het achterhoofd toch zoveel inventiever kunnen zijn.
Het verhaal van deze film is op zich zeker niet slecht maar er word zoveel opvulsel gebruikt om de film wat aan te dikken dat je aandacht al snel verslapt. De directeur, zijn secretaresse Blondie en die libanese inspecteur zorgen soms wel voor een komische noot maar ook zij konden deze slasher niet redden.
Het einde vond ik wel redelijk leuk met die 'Psycho' scenes op de killer's kamer alsook het gevecht tussen Laurie's zus Ann en de killer. Maar in zijn geheel was hij toch iets te braaf vond ik.
Wel leuk is dat niemand minder dan Vanna White een klein rolletje heeft in deze cheesy 80's highschoolslasher. een nipte 2,5* p.s. de uitgave die ik thuis heb van Hollywood-dvd is wat betreft beeld en geluid ook niet om over naar huis te schrijven.
Langere recensie van een collega van mij op IOAM:
Graduation Day (Herb Freed) – blu-ray recensie | It's Only a Movie - itsonlyamovie.nl
Ook een film zonder enige spanningsopbouw en een film vol met scènes die los van het verhaal staan. Dat laatste is heel eigenaardig. Het is eigenaardig dat bepaalde gebeurtenissen in een scène geen opvolging krijgen of niet gelinkt zijn aan iets dat verderop in de film gebeurt, maar zomaar verbindingsloos bestaan. Ik vind dat slordig. Men schept een verwachting die vervolgens niet wordt ingelost. Wat is het nut van een scène die iets prijsgeeft over een personage zonder dat er in het verloop van de film iets mee gedaan wordt, vraag ik mij dan af. Verbinding geeft wat ronding aan de personages en kweekt emotionele betrokkenheid bij de kijker. Dat werkt zelfs in een film uit dit genre. Is hier dus niet aan de orde. Het oogt allemaal zo rommelig, zo zonder plan en zo onaf.
Net als de kills. Evenals de filmische inhoud zijn de kills zonder verrassingselementen. Ze zijn erg ongeïnspireerd uitgewerkt en bovendien slecht in beeld gebracht. Een slasher onwaardig.
Nee, ik werd hier niet warm van.
Overigens een prima transfer van Vinegar Syndrome op blu-ray.
De luchtige toon zorgt toch voor een niet onaangename zit. En het feit dat het een 80s slasher is, natuurlijk. 2*
Collins omschrijft het eigenlijk perfect er zit geen verbinding tussen de scènes het hangt aan mekaar als los zand en zo kun je ook geen band opbouwen met de karakters.