• 9.374.662 stemmen

Met onder meer: Wesley Snipes, Stephen Dorff en Kris Kristofferson

Gesproken taal: Russisch en Engels

Releasedatum: 29 oktober 1998

Plot Blade

"Part man. Part vampire. All hero."

Blade is half mens/half vampier, doordat zijn moeder tijdens de zwangerschap gebeten werd. Blade is opgegroeid tot een vampierjager, uit op wraak voor z'n moeder. De vampiers, die geïnfiltreerd zijn in bijna elke organisatie, hebben het bloed van Blade nodig voor een speciaal ritueel waar mee ze de macht over de aarde willen krijgen.

Eric Brooks / Blade

Vanessa Brooks

avatar van mister blonde

mister blonde

nou, nou rommel ???

je hebt zelf nog wel drie sterren gegeven (nu niet snel minder sterren uitdelen!!)

vond het een uitermate onderhoudende film. slap verhaal, maar dat is ook niet zo heel belangrijk. zeer energiek, horror goed gecombineerd met actie. erg rauwe film, met redelijk goed gecaste hoofdrolspelers. niets meer en niets minder.

hele ruime voldoende. 3,5

avatar van speedy23

speedy23

Aan de basis ligt een populair Marvel-stripverhaal, waarin een half mens, half vampier de taak op zich neemt de wereld te zuiveren van al het bloedzuigergespuis en tegelijkertijd vecht tegen zijn eigen onmenselijke helft. Naast enkele opmerkelijke vondsten is deze sage ietwat déjà-vu. Maar geen probleem. Blade is een schitterende kijkervaring. De prachtige (vaak gotische) decors, de stijlvolle camerawendingen en de verrassende montage zijn super. Daarbovenop komen nog de ultramoderne special effects en de knappe technosoundtrack. En niet te vergeten de held van het verhaal: protagonist Wesley Snipes compleet gehuld in zwart leder beschikt over het charisma en de cool die nodig zijn voor deze rol. Stephen Dorff als Deacon Frost won een MTV Movie Award als beste slechterik. Het publiek lustte wel koek van Blade. In 2002 ging Blade 2 van start, met opnieuw Snipes in de hoofdrol...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

bioscoopzaal schreef:

Maar je hebt gelijk hoor, Blade is een vermakelijke film en zeker drie sterren waard, al heb ik het eerlijk gezegd meer voor de sequel.

Ik heb hem gisteren sinds lange tijd nog eens opnieuw gekeken, en ik vond Blade eigenlijk veel beter dan ik me kon herinneren.

De regie van Norrington is ontzettend strak en Snipes ziet er bijzonder cool uit als Blade. Ook het einde was eigenlijk veel minder rommelig dan ik dacht, en de uitgebreide backstory van de Vampierenclan vond ik nog best goed gevonden. De sequel is beter, maar uiteindelijk is ook Blade een meer dan geslaagd begin van de saga.

3.5 sterren.

avatar van otherfool

otherfool

Zeer behoorlijke actiefilm, al is het jammer dat er dan meteen een hele serie achteraan komt. Een paar creepy scenes levert 3* op.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Best nog wel vermakelijk

goeie beginscene en ook een best einde in moskou

3,5

avatar van italian

italian

Sfeervolle en coole vampierenfilm.

Niets nieuws onder de zon, maar ik heb een vermakelijke middag achter de rug. Belangrijk bij dit soort horropulp is dat er zich vooral géén verhaal ontwikkelt, maar de makers vonden het blijkbaar toch nodig het een duwtje te geven, wellicht om in het magere plot meer vaart te steken ( eigenlijk gebeurt er bijna niets en het tempo is vrij laag ). Dat resulteert in een stevige farce naar het einde toe met nòg meer over-the-top geweld en belachelijke occulte toestanden. De mooie, duistere fotografie die het eerste deel bepaalde maakt hier plaast voor lachwekkende cheesy special-effects.

Acteerwerk is voor de rest maar bijzaak : Snipes is stoer en dat is wat telt. Wel grappig dat kolos met een arsenaal aan wapens niemand zo’n gepantserd lijkt te merken, maar aan zulke onwaarschijnlijkheden moet je je vooral niet ergeren bij Blade

avatar van killerfreak

killerfreak

redelijke film, met hier en daar enkele leuke vampierhakscènes. Graphics zijn wel niet altijd wat ze moeten zijn, maar zofel stoort dat nu ook weer niet. 3*

avatar van Theunissen

Dat ik deze film nog geen punt heb gegeven ? In 1 woord "geweldig". Schitterende vampieren film met een spectaculair begin. De film was 1 en al actie, boeiend, spannend en zat erg goed in elkaar. Wesley Snipes en Stephen Dorff speelden geweldig.

avatar van DVD-T

DVD-T

Na twee jaar maar weer een keertje uit de kast gepakt.

Blade is een ontzettend gave actie film.De openings scène is natuurlijk al heel memorabel.Maar na een aantal kijkbeurten blijft het nog steeds erg leuk.Een leuke manier ook waarop de vampiers doodgaan, ook de scène voor het eindgevecht is heel fijn.Verder blijft de film in een rap tempo doorgaan, met zo af en toe wel een dood moment.Dat haalt het niveau aanzienlijk naar beneden, erg jammer.Wesley is gewoon Blade en de manier waarop hij hem neerzet is erg goed.Heerlijk stoïcijns en een beetje afstandelijk.Ook doet Dorff het heel lekker en maakt van de bad-guy een ontzettend cool persoon.Verder kent de film ook een hele mooie desing, en het kleurenpallet is ook fantastisch gekozen

Ondanks de dode momenten en het wat magere script blijft Blade toch een hele lekkere knal film.

avatar van Lennert

Lennert

Ik mag vampiers toch liever zien in de rol van tragische figuren (a la Gary Oldman in Bram Stoker's Dracula) dan de hippe figuren als Stephen Dorff met dito afgrijselijke rave-muziek laten zien. Hoe goed geacteerd zijn rol ook was, het blijft een wandelend brok Hollywood clichées, waar ik weinig voeling mee heb en ook niet snel voeling mee zal krijgen.

Dat terzijde: Snipes' en Kristofferson's personages van Blade en Whistler zijn een ultiem team van badass figuren met goed lopende dialogen, een leuk uitgewerkt achtergrond verhaal en vanzelfsprekend een fijne dosis masculiniteit. Waar laatstgenoemde het voornamelijk mag doen met Eastwoodiaans grommen en oneliners is het echter Snipes' wonderbaarlijk luchtig gespeelde personage wat zichzelf met een breed scala aan hakwapens, geweren, bommen en de door mij immer geliefde martial arts, mag redden van hordes hippe bloedzuigers. En waarempel, dankzij de kundige regie, vlotte (maar niet te vlotte) editting en sterke choreografie slaagt de film op actieniveau met vlag en wimpel!

Het script zelf werkt, al moet ik toegeven dat men qua plotwendingen of basisgegevens weinig origineel te werk is gegaan. In dat opzicht komt Blade niet boven de standaard actiefilm uit, waar de film echter wel in excelleert is het creeeren van een stoere held en het opzetten van een goede actiescene. Driewerf hoera voor Snipes, Kristofferson en Norrington!

avatar van dave

dave

Leuke actiefilm die niet vlug verveelt.

Het verhaal kan wat blijven hangen bij momenten, maar blijft zelfs bij de min of meer onbenullige scènes zonder meer boeien. Dit komt mede door de erg potige Snipes die hier een soort antiheld neerzet. Blade is een personage dat goed vormgegeven is en de sympathie van de kijker weet af te dwingen. Bovendien gewoon prettig om zien hoe hij iedereen op de meest wrede manieren om zeep helpt.

Lekkere sfeer door degelijk camerawerk en gebruik van licht en decors, knappe bijrol van Kristofferson en af en toe een leuke tune (Dat lied dat in die discotheek wordt gespeeld in het begin)

Er is veel dat me echt aanstaat en zorgt dat deze prent het gemiddelde overstijgt. Helaas misschien iets te oppervlakkig en dus weinig voor herhaling vatbaar.

avatar van Zinema

Komische comic.

Want de luchtigheid redt de flick van de ondergang. Zoals het een goede comic betaamt, overigens.

Humor is nu eenmaal belangrijk in het superheldenspectrum. En dat is one-liner Snipes en met name Kristofferson wel toevertrouwd bij deze film. Sowieso lang geleden dat Snipes te doen valt.

Redelijke tot sterke martial arts, een leuke soundtrack en veel over de top geweld. En net op het juiste moment een grapje.

Goed.

avatar van Elineloves

Elineloves

Vandaag maar eens herzien. Blade is niet erg bijzonder. Geen spectaculair goed plot, maar wel een fijne actiefilm vol met goede choreografie en boeiende vechtscenes.

Snipes is natuurlijk dé Blade. Ontzettende goede rol zet deze man neer, en het lijkt hem allemaal zo gemakkelijk af te gaan. Toch zie je dat hij er vol overgave instaat. Bijzonder.

avatar van rep_robert

Blade maar even voor de tigste keer herzien. Het blijft een lekker vermakelijk actiefilmpje dat lekker bloederig en met veel actie toch een leuke genrewerkje is.

Jammer van de vervelende muziek en de vele pogingen tot diepgang, iets waar je totaal niet op zit te wachten in een lekker actiefilmpje als wat Blade pretendeert te zijn.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Herzien.

Blijft een lekker filmpje met genoeg bloed en actie en Snipes als toffe vampier-doder.

Die scène in het begin met dat douchen in het bloed, geweldig!

Krappe 4*

avatar van blurp194

blurp194

Voor de zoveelste keer herzien, en deze keer alle drie delen achter elkaar. Snipes en Kristofferson zijn heel goed bezig, ze zijn ubercool als allesovertreffende vampierenjagers. In deze serie films alleen leuke hippe vampieren, en dat is echt een verademing ten opzichte van het kwezelige, vegetarische Twilight genre.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Hey, best wel een okeeje vampierenfilm. Normaal is het altijd een groot -festijn bij dit onderwerp, maar dat viel hier reuzemee. De actie is lekker expliciet en zag er nog zeker goed uit voor 1998-begrippen. Het sfeertje was a la The Matrix, supercool dus.

avatar van jipt

jipt

Cheesie onzin. Typisch superheldengedoe maar dan met vampieren en bloed. 3*

avatar van Spetie

Blade is en blijft voor mij een erg vermakelijke film, die mij destijds de interesse in het genre deed opwekken.

Wesley Snipes is een beperkt acteur, maar lijkt gemaakt voor de rol van Blade, een vampierenjager met weinig tekst, die sterk is en goed kan vechten. Blade oogt behoorlijk cool in zijn zwarte outfit en doordat hij niet heel veel tekst heeft komt zijn coolheidsfactor extra naar voren. Stephen Dorff is net als Snipes een matig acteur, maar in de rol van badguy kan hij zich hier uitstekend uitleven. Hij is overtuigend en legt zowel humor als dreiging in zijn rol.

De film heeft daarnaast een behoorlijk tempo, goede actiescènes met een goede choreografie van de gevechten en soms best fijne muziek. De scène in de discotheek waarbij op het nummer “Operation Blade” het bloed uit de sprinklers vloeit, is en blijft geweldig. Een film die ik al een keer of drie vier gezien heb en nooit verveelt.

avatar van schram101

schram101

Het vampiergenre is misschien niet helemaal aan mijn mij besteed dus waarom dan toch kijken? Dat heeft onder andere te maken met de de hoofdrol van Wesley Snipes. Met zijn rol in Blade kan ik dan ook niet echt ontevreden zijn. Snipes is cool, al haalt deze rol het niet bij zijn rol in Demolition Man. Daar vond ik hem echt magistraal, hier net wat minder. Ook de badguy is met Stephen Dorff prima ingevuld. Goede rol zet hij neer! Overigens jammer dat Blades maatje Whistler eigenlijk niet buiten komt, had hem graag in actie gezien, want met zijn oneliners en ruige uiterlijk is hij een echte baas in deze film!

De openingsscene is erg bruut overigens, de toon word gelijk gezet wanneer het bloed uit de sproeiers spuit in die discotheek. Gelukig is Blade in de buurt om er een stokje voor te steken .

Vreemd, want hoewel ik louter positieve aspecten op kan noemen vind ik de film echt niet meer waard dan een kleine voldoende. Het was allemaal redelijk vermakelijk, maar verre van bijzonder.

avatar van jordandejong

jordandejong

Erg toffe film.

Vampieren zijn normaal gesproken totaal niet m'n ding maar hier wordt het zo goed ingevuld dat het zelfs voor de niet liefhebber ontzettend cool is. Wesley Snipes is bad-ass als Blade. Op brute wijze maakt hij elke vampier een kopje kleiner door zieke moves.

Jammer genoeg duurt hij iets te lang en wordt het niveau van het eerste deel van de film in het tweede gedeelte bij lange na niet gehaald.

Desondanks wel een erg coole film.

Best wel slecht.

Herziening van Blade. Ooit lang, lang, lang geleden al eens gezien, toen was ik er ook niet zo van onder de indruk. Toch vreemd want Norrington zou best een goeie regisseur moeten zijn voor dit soort semi-campy onzin.

Je merkt ook wel dat er ergens wel een leuke film verborgen zit in Blade, het komt er alleen nooit helemaal uit. De intro in de discotheek is ondertussen legendarisch en best oké, maar daarna gaat het eigenlijk snel bergaf.

Soundtrack is op zich cool maar wordt slecht gebruikt. Zit vaak wat vast in de achtergrond en kent weinig binding met de editing. Sowieso is de editing in deze film een drama. De actiescenes worden compleet kapotgeknipt, met edits op de meest vreselijke momenten. Erg slecht in elkaar gezet.

Snipes is ook dramatisch in z'n rol. Een soort van zwarte Reeves. Nul emotie (op zich geen ramp), nul uitstraling (fataal). Of hij nu eigenlijk kan vechten wordt niet echt duidelijk uit deze film, daarvoor is er geen move volledig in beeld.

Rest een wat onnozel verhaaltje met een gladde bad guy en een flauwe sidekick. Het mag dan eens een wat ander vampierenriedeltje zijn, het is allerminst boeiender. Binnenkort toch maar de vervolgen meepikken. Volgens mij heb ik er daar ook ééntje van gezien, ben alleen niet 100% zeker. Dit eerste deel is in ieder geval nogal overroepen.

Mist cool, mist lol, mist ook wat betere special effects en mist vooral een goeie editor. Gelukkig dat er nog wat grappige camp inzit.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik kan mij herinneren dat ik dit best een vette film vond....Snipes in zijn hoogtijdagen...ze hadden hier van mij best in totaal 5 delen van mogen maken..maar goed.

Acteerwerk verder prima in orde..de eerste blade was vusueel niet de beste van de drie maar dat mocht de pret niet drukken.

Toffe film.

avatar van Metalfist

Metalfist

You know, my mother used to say: A cold heart is a dead heart

In mijn herinnering was de Blade franchise niet al te best. Ik heb denk ik de trilogie ooit wel eens gezien, al heb ik blijkbaar niet op het derde deel gestemd, maar de gemiddelde score lag laag voor een Marvel reeks. Geen idee waarom die score zo laag was en aangezien ik toch bezig ben met alles van mijn favoriete comic publisher te kijken leek het me de ideale tijd om het eerste deel eens aan een herziening te onderwerpen.

En de score kan in ieder geval verdubbeld worden, maar nog steeds vind ik dit één van de zwakkere Marvel films. Wel gemaakt in een tijd dat ze nog aan het zoeken waren naar hun juiste vorm (de openingsscène in de nachtclub had in een hedendaagse Blade niet meer gepast denk ik) en dat resulteert dan ook in een ietwat onevenwichtige film. Grootste misser aan heel de film is ongetwijfeld de toevoeging van Karen Jenson. Een vervelend personage, nog eens gespeeld door een vervelende actrice, die eigenlijk nagenoeg de hele vibe tussen Whistler en Blade onderuit haalt. Had de film zich enkel op die twee geconcentreerd, het had er heel wat interessanter uitgezien. Whistler is net als Jenson een niet-comics personage is, maar hij is tenminste een waardige toevoeging aan het universum. Al is Whistler wel oorspronkelijk gemaakt voor de Spider-Man Animated Series uit 1994. Soit, de strijd tussen Blade en Frost blijft na al die jaren goed overeind staan en zorgt ervoor dat de 2 uur op zich niet vervelen.

Komt voornamelijk ook wel door een uitstekende Stephen Dorff. Die is de laatste jaren verder en verder weggezakt in de anonimiteit (al vond ik hem in Somewhere dan weer verbazingwekkend goed terwijl ik hem verafschuw in Alone in the Dark), maar dit was zijn echte en terechte doorbraak. Bij Wesley Snipes hou ik een wat gemengder gevoel over. Qua uitstraling zit het allemaal nog vrij OK, dat stoïcijnse gaat een beperkt acteur als Snipes wel goed af, maar vond hem bij vlagen in de vechtscènes serieus tegenvallen. Het ging allemaal zo houterig precies... Goede bijrollen nog van Kris Kristofferson (Whistler) en Donal Logue (Quinn) en zoals eerder gezegd een waardeloze N'Bushe Wright als Karen. Niet te verwonderen dat die nooit meer iets deftigs heeft gemaakt.

Het zal wel opvallen veronderstel ik maar zonder heel het Karen personage had ik ongetwijfeld op een hogere score uitgekomen. Hopelijk verschijnt die niet meer in de sequels en krijgen we gewoon de film die Blade verdient. De sequel stond echter ook op 1.5* dus dat belooft weinig goeds..

avatar van Fisico

Fisico

Deze film na een dikke 15 jaar ofzo nog eens terug gezien. Als tiener vond ik dit een zalige film. Nu ben ik iets gematigder. Blijft één van mijn betere actiefilms. Snipes is geknipt voor deze rol. Een beperkte acteur, maar eentje met een eigen flair en uitstraling.

Het verhaal valt best mee, die douchescene dito muziek blijft legendarisch.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eén van de weinige films die ik ooit heb afgezet (de Annie uit 1982 is een andere – de rest kan ik me niet meer herinneren, om redenen die wellicht vanzelf zullen spreken), maar ik heb hem nu toch maar eens een tweede kans gegeven. En het moet gezegd, hij is easy on the eyes, met name in de eerste helft van de film met al dat blauw en zwart bij de nachtopnames, maar wanneer de verleiding van de visuals voorbij is begin ik toch wel te verlangen naar iets om mijn tanden in te zetten, bijvoorbeeld een plot, of personages, of interessante acteurs, en die zijn allemaal met een lampje te zoeken. Grootste manco is vermoedelijk het casten van Stephen Dorff, wiens personage de grote vijand van Blade is maar die als acteur totaal niet overtuigt, noch qua prestaties noch qua uiterlijk van melkmuil. Maar ook los van hem zit de actie vol herhaalde martial-arts en zwaardgevechten, is de vergadering van keurig in het pak gehesen vampiers op leeftijd bijna lachwekkend, en is het climactische ritueel nergens spannend, eng of indrukwekkend. En ook voor die beroemde beginscène kan ik niet warm lopen... nee, ik zie mijn vampiers toch liever wat exclusiever en wat minder stripachtig, en mijn actiehelden met wat meer persoonlijkheid en een beter kapsel.

avatar van IH88

IH88

“Some motherfuckers are always trying to ice-skate uphill.”

Wesley Snipes is perfect als Blade. Stoer kijken, oneliners grommen, zonnebril op, en zijn vuisten het werk laten doen. Prima materiaal voor een vampierfilm vol geslaagde actiescènes, humor, mooie vrouwen en vooral veel testosteron.

Snipes, Dorff, Kristofferson en de andere acteurs weten in wat voor film ze zitten en schmieren er lustig op los. Regisseur Norrington brengt het allemaal flitsend in beeld en heeft een goede balans gevonden tussen luchtig vermaak, de kijker kennis laten maken met de wereld van Blade, en wat drama. Maar de nadruk blijft liggen op het vermaken van de kijker met actiescènes en droge humor. Een keus die goed uitpakt.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prima SF-horror film met een uitstekende cast.

Akkoord soms wordt er wat overdreven, maar het doet de film geen kwaad, integendeel.

De gevechtscènes zijn zeer goed in beeld gebracht en ook de special effects zijn pirma in orde.

Ook de soundtrack is geweldig. Het is de eerste film uit een reeks van 3, en een goede om de serie met te beginnen, je hebt dadelijk zin om naar het vervolg te kijken.

Opnieuw bekeken, en nog steeds een goede film.

Wesley Snipes zijn beste film(en).

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Best een ok filmpje uiteindelijk, waarvan ik wel denk dat dit veel beter had kunnen zijn. Het heeft veel potentie om een goede film te zijn, een gave hoofdrol, een geslaagde opening en soms lekker lompe actie. En toch weet het allemaal niet maximaal te zijn.

Waar het vooral mis gaat, is de montage. De meeste actiescènes lijken erg gaaf en lomp te zijn, maar worden zo chaotisch en snel in beeld gebracht dat het allemaal niet zo geweldig meer is. Dit doen een hoop films met potentie fout eigenlijk.

Snipes is wel leuk, al had hij wel een stuk cooler kunnen zijn denk ik. De looks had hij zeker, de moves ook en soms de one-liners ook. Hij had best charme. Het is dan ook jammer dat uit zijn karakter niet al te veel bijzonderheden worden gehaald. Wanneer Snipes met zijn motor het gebouw ingaat, en daar als een soort Mad Max doorheen gaat was gaaf, maar te snel voorbij.

Daarbij worden een hoop gave Snipes solos om zeep geholpen door de wat terughoudende montage. Visueel ook soms lelijk, duidelijk iets te veel uit de computer. Dit had minder CGI moeten hebben en meer bloed, ingewanden en lompheid.

Het lijkt allemaal wel erg gaaf te zijn, en er zitten een aantal gave stukken in, maar in het algemeen had ik hier veel meer van verwacht. Slotfase was tenminste erg goed, en de opening was lekker. Vermaak ten top, de 2 uur kwam ik makkelijk doorheen, maar het had beter kunnen zijn.

avatar van Black Eagle

Black Eagle

Prima.

De Blade franchise is toch wel het hoogtepunt van Wesley Snipes (helaas ging het daarna wel bergafwaarts en daarna ook nog die belasting schandaal). Ik weet niet wat de karaktereigenschappen van Blade zijn (heb nooit de comic gelezen) maar Snipes doet het fantastisch. De film zelf is prima, met name het begin en het einde. Minpunten vond ik de muziek die ik soms niet toepasselijk vond en af en toe wat rommelige camerawerk en montage. Ook vond ik de twist dat z'n moeder nog leefde en bij de bad guys hoorde wat vreemd en onlogisch. Desalniettemin is het over het algemeen prima, al zijn er in mijn ogen betere films in het actie genre.