Kingdom of Heaven (2005)
Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 144 minuten / 192 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Spanje / Duitsland / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Orlando Bloom, Eva Green en Liam Neeson
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 5 mei 2005
Bekijk via Disney+
Plot Kingdom of Heaven
"Be without fear in the face of your enemies. Safeguard the helpless, and do no wrong"
In de twaalfde eeuw heeft de nederige Franse smid Balian (Orlando Bloom) net zijn vrouw en kind verloren, wanneer ridder Godfrey van Ibelin (Liam Neeson) hem opzoekt en vertelt dat hij zijn vader is. Godfrey vraagt Balian mee te gaan naar het Heilige Land om Jeruzalem voor het westen te behouden. Als vreemdeling in een vreemde omgeving wordt hij verheven in de ridderstand, moet hij een melaatse koning dienen en koestert hij een verboden liefde voor een exotische koningin. In een poging om de broze vrede te bewaren, moet Balian van Ibelin uiteindelijk de mensen van Jeruzalem zien te beschermen tegen een overmachtige vijand.
Balian de Ibelin
Reynald de Chatillon
King Baldwin
Priest
Coop
Gladiator is een meesterwerk, kan niet begrijpen dat somige mensen hieraan twijfelen !
Orlando Bloom is mischien iets te licht uitghevallen voor deze rol, maar in troy vond ik hem wel goed het watje spelen.
Hopelijk brengt hij dit tot een goed einde, want het verhaal intereseert me wel.
*Chrissie*
Orlando speelt wel een heel goed watje in Troy, met dat haar enz. Maar hier zal hij zekers niet zo'n watje spelen. En ik denk dat Ridley Scott hier net zoiets als Gladiator kan maken, dat lukt hem geen tweede keer, het zal alleen wel heel mooi zijn als het hem wel lukt want Gladiator was echt heel mooi.
Voor hoeveel en ouder is deze film, kan iemand mij dat vertellen???????
A.S.E.
Heel goede film, alleen vond ik Gladiator wat beter qua verhaal. De meest memorabele rol is toch wel die van Edward Norton als King Baladwin. Jeremy Irons en Liam Neesson spelen zoals vaak perfect. Wat Orlando betreft, hij speelde gewoon goed, niet spectaculair en niet irritant.
BardiaX
Heb de film in voorpremière gezien
Na klein uur neem de film heel andere wending
Was beter dan ik verwacht had
was geen troy of alexander die een propaganda rol innamen
geef een 7,5
BobdH
Net gezien, en na alle kritiek op Kingdom of Heaven vond ik dat toch allemaal flink meevallen. Ok, Orlando Bloom is inderdaad lang niet altijd geschikt voor deze leidersrol (een speech geven kan 'ie gewoon niet, ik had echt het idee dat van die menigte ze 't achterin niet konden verstaan...). En ja, het komt vaak toch echt gehaast en ingekort over. Ik heb dan ook heel sterk het idee dat Ridley alles uitgebreider wilde hebben, maar de studio er druk op zette dat de film sneller en korter moest. Met deze nieuwe trends van Director's Cuts op DVD is dit dan ook naar mijn idee DE film die dat het hardst nodig heeft.
Maar de film doet tegelijk ook een hoop goed. Naast dat alles natuurlijk visueel erg mooi is (het blijft toch een Ridley Scott film), heeft net als Alexander ook deze weer zijn eigen toegevoegde waarde waardoor het niet zomaar "de volgende epic" is, mede door de vele Islamitische en Marokaanse invloeden voelt dit al anders aan. Ook Edward Norton's rol is, hoewel niet erg groot, erg sterk, net als enkele andere goed spelende acteurs.
Daarnaast wil ik hem zeker niet inhoudsloos noemen, en vind ik hem zelfs actueel. Hoe vaak hoor ik namelijk niet mensen zeggen dat Godsdiensten afgeschaft moeten worden, omdat deze de oorzaak zijn van bijna alle oorlogen? Zo zegt ook de priester aan het begin van de film; "Godsdienst is een term die ik niet gebruik. Het wordt te vaak erbij gehaalt als excuus voor je daden. Het echte heiligdom zit in het opkomen voor de zwakken en het mooie". Vervolgens zie je dat ook in de film: mensen halen maar lukraak "it is what God wants" erbij, simpelweg om hun mening door te drammen, waarmee wordt gezegd dat dat simpelweg niet de juiste manier is van religie beleiden. Wat ik een beetje als de boodschap van de film zag; religie en godsdienst is niet wat oorlogen start, het is wat de verkeerde mensen gebruiken om hun daden "goed te praten". Oorlog wordt niet gevoerd door Godsdiensten, maar door mensen.
Film mist op alle fronten iets....., en het belangrijkste vond ik dat je helemaal geen band krijgt met de acteurs. Het is allemaal overdone en je wacht , wacht maar het kwam voor mijn persoon maar niet op gang, visueel zag het er wel gelikt uit vooral de bestorming van Jeruzalem.....2.5* Dus een vijf.
janoz46
Te veel saaie stukken erin.
je krijgt alleen beetje band met Orlando, met anderen niet
Vreemd einde
Belegering van Jeruzalem (de gevechten) zijn wel erg goed. Katapulten nooit mooier gefilmd.
Orlando speelt redelijk.
Troy en Alexander waren beter!
had er meer van verwacht > 3,5 ster
KillaJah
Wat een crap was dit zeg. Volgens mij hebben ze elk cliché dat er bestaat in deze film gebruikt, en van realisme hebben ze ook nog nooit gehoord precies. Als hij met dat bootje naar Jerusalem vaart komt hij in een storm terecht en zie je dat het bootje zinkt. In het volgende shot ligt hij met de halve boot op een strand (dat niet ver van Jerusalem ligt blijkbaar hoera hoera) met allemaal lijken rond zich. Hij heeft natuurlijk niets en wonder boven wonder is er een stukje boot intact gebleven waar een paardje mooi vastgebonden staat. Komaan zeg. Wat me ook opviel is dat Balian, die een eenvoudige smid is en aan het dorp te zien, nooit echt een degelijke opleiding heeft gekregen (als hij al een opleiding heeft gekregen) wel een erg slimme kerel is die de vijand moeiteloos doorziet en van de ene dag op de andere een zwaardkunstwonder word. Ook op het moment dat hij in zijn Arabisch dorpje aankomt en een waterput laat bouwen (die domme Arabieren toch) had ik moeite de kotsneigingen te onderdrukken.
Was er dan niets goed aan deze film?
Ik vond het wel goed (en verrassend) dat de Moslims niet als wilden afgebeeld werden en dat het niet al te christelijk was. De aktiescenes waren wel goed, zoals we van Scott gewend zijn en ook de muziek was niet irritant maar hier hebben we de positieve punten dan toch wel gehad.
timbo_
Hij viel mij reuze mee. Was eigenlijk bang voor een beetje het troy effect. leuke gevechten maar verder totaal geen medeleven met de verschillende acteurs. In deze film had ik dta namelijk wel. Grote minpunt is echter het regelmatige gebrek aan uitstraling en overwicht van de hoofdrolspeler. Dit wordt echter grotendeels goedgemaakt door de wel uitstekende Norton, irons en Massoud. Al met al een zeer vermakelijke film die mij veel meer deed dan de recente films in dit genre.
AHWA
Gisteren gezien. Het eerste deel voor de pauze was erg saai. Veel geneuzel over hoe God het allemaal wel wil en niet en bla bla bla. Ook de spaarzame gevechtsscenes voor de pauze werden met zo'n snelle en chaotische montage in beeld gebracht dat je niet echt zag wat er nou allemaal gebeurde. Misschien is dat wel bedoeld om je het gevoel te geven dat je er middenin zat, maar het werkte erg storend.
Ik vond het acteerwerk van Neeson en Bloom ook niet geweldig. Alleen Irons vond ik goed op dreef.\
Na de pauze werd het allemaal wel wat beter. Ik vond het vooral goed dat de strijd om Jeruzalem over meerdere dagen werd uitgesmeerd en je dus goed zag hoe lang zo'n belegering duurt. Ook het feit dat Balian niet wint, vond ik goed. Ik denk dat dit historisch ook wel juist is, maar er zijn ook films die een loopje nemen met de geschiedenis
Anyhoo, verder was het allemaal niet geweldig en Eva Green schijnt een knappe vrouw te zijn, maar ze zag er verschrikkelijk uit in deze film.
2,5 ster
zeus
Jammer dat de film de verwachtingen niet kon waarmaken. Op de een of andere manier boeit het niet echt en krijg je geen band met de akteurs en het verhaal. Daarentegen zaten er wel wat mooie beelden in de film. 3*.
AHWA
He, ik wist niet dat Edward Norton de koning speelde. Die had ik toch niet herkend.
timbo_
Dat vond ik nou juist positief aan deze film. Jij noemt het geneuzel over god ik vond het meer inhoud geven aan het begrip kruistochten. Deze film moet je inderdaad niet ingaan met het idee een film te zien met vele veldslagen en gevechten als je zo'n film wilt zien kun je beter een troy of king arthur bekijken.
AHWA
Zo ben ik ook niet de film in gegaan. Maar het viel me gewoon erg tegen dat in bijna elke dialoog het over God ging. Te veel is nu ook weer niet goed.
frodette
K'wil deze film Zoooooooooooooooooo graag zien in de bioscoop alleen ben ik bang dat het er nooit van zal komen en ik wil nie wachten tot de DVD uit komt dat duurt altijd zo lang
Coop
Dat geleuter over God vind ik heel reeel, de moslims van nu doen dat ook vaak.
Volgens mij waren de katolieken toen zo fanatiek als de moslims nu zijn.
ik ga hem morgen kijken, hoplijk kan hij me boeien.
Redox
Film heeft me totaal niet kunnen boeien. Vond hem ook verschikkelijk rommelig geregiseerd, teveel van de hak op de tak. Grote gevechten worden slecht in beeld gebracht. Had er veel van verwacht maar valt me zwaar tegen!
bioscoopzaal
Behoorlijk teleurstellende film dit. Een samengeharkt allegaartje van genre-cliché's (met een aantal hoofdingrediënten uit Return of the King en uiteraard Gladiator), overgoten met een revisionistisch sausje en een bedroevend slap verhaal.
Het meest schokkend vond ik nog het totale gebrek aan charisma van hoofdrolspeler Orlando Bloom. Hij mag dan wel een knappe jongen zijn (en goed in de markt liggen bij de meisjes) maar in deze film beschikt hij over slechts één gezichtsuitdrukking: ingetogen somberheid.
Ook het romantische subplot met Eva Green blijft even onuitgewerkt als knullig en tot mijn grote ontzetting ging zelfs Jeremy Itons volledig uit de bocht met zijn acteerprestatie. Alleen de onherkenbare Edward Norton en Ghassan Massoud (die als Saladin helaas de hele tijd Engels moet spreken) slagen er nog in om hun rollen de nodige waardgheid mee te geven.
Maar voor de rest is Kingdom of Heaven niet meer dan een onderhoudend, maar leeg kijkstuk, hier en daar opgeleukt door een gigantische actiescène.
2.5 sterren.
Syt
Veel spectakel. Qua verhaal en inhoud was het echter niet heel bijzonder. Orlando Bloom was wel oké. Gewoon een film die 'lekker wegkijkt', en waar je achteraf niet meer over nadenkt.
Jaap
Deze film viel me zwaar tegen. Het acteerwek vanBloom is niet dat je zegt ideaal voor dit personage. Het verhaal is zeer sterk en te simpel. De gevechten slaan helemaal nergens op, slecht verfilmd. Een leger van 10.000 man tegen 1000 man en nog overeind blijven ??? erg slecht... jammer.....
Disk
De romeinen versloegen een keer met een leger van 11.000 man een leger van 200.000

UnderCover
Nee dat gelooft hij niet.. :/
hij vond het vast leuk om te zeggen
Pacino88
Donderdag deze film gezien.Viel erg tegen.Orlando Bloom was weer eens erg matig,en hier is hij helemaal erg als fluisterende held.Het verhaal is niet echt interresant,te veel geneuzel en de battles zijn niet echt apart,soms stoppen ze zelfs zomaar.Toch jammer,Liam Neeson(legt jammer genoeg snel het loodje),Jeremy Irons,Brendan Gleeson en mooie slagvelden en beelden enz. zijn dan wat pluspunten,maar die kunnen de film niet redden.Ook herkende ik Edward Norton niet,maar zijn stem kwam me wel bekend voor:P
as
Het is vooral knap dat Scott een aardige objectieve positie inneemt ten opzichte van de strijd tussen Moslims en Christenen. Het had makkelijk naar een kant door kunnen slaan. Dat gebeurt dus niet. Iets wat in deze dagen, na de aanslagen van 11 September en de constante negatieve berichtgeving over Moslims natuurlijk erg makkelijk zou zijn. En daarvoor is lof wel op zijn plaats
Maar het grootste euvel is wel dat het verhaal ontzettend afgeraffeld wordt. Daardoor worden alle karakters in de film wat eendimensionaal - oftewel het interesseert je gewoon niet welke beslommeringen de personages doormaken -. Je kunt gewoon niet echt meeleven.
Velie
ik heb deze film twee keer gesien in de bios. ten eerste vindt ik het een mooie film. ontzettend goed camera werk met prachtige natuurbeelden. voor het eerste vond ik Orlando Bloom eens beter acteren dan dat hij bijv. in TRy deed. jammer aan deze film vind ik dat er tot twee keer toe een grootschalig gevecht opgang komt maar dat ze het gevecht niet laten zien. alleen de schade en de slachtoffers. het is alsof Riddley Scott daarom alles bewaard heeft voor het laatste grote gevecht wat er erg mooi uitzag maar ook wat tegenviel. persoonlijk vind ik het een erg mooie film die ik zeker aan mijn collectie ga toevoegen maar ik had er toch wat meer van verwacht. Gladiator was toch op de meeste vlakken wat beter.

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
moslimblacksmithcrusadejerusalemepischridderswordsmanreligieorder of the templars religieusknight templars12th centurysaladinking richard christian