Kingdom of Heaven (2005)
Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 144 minuten / 192 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Spanje / Duitsland / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Orlando Bloom, Eva Green en Liam Neeson
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 5 mei 2005
Bekijk via Disney+
Plot Kingdom of Heaven
"Be without fear in the face of your enemies. Safeguard the helpless, and do no wrong"
In de twaalfde eeuw heeft de nederige Franse smid Balian (Orlando Bloom) net zijn vrouw en kind verloren, wanneer ridder Godfrey van Ibelin (Liam Neeson) hem opzoekt en vertelt dat hij zijn vader is. Godfrey vraagt Balian mee te gaan naar het Heilige Land om Jeruzalem voor het westen te behouden. Als vreemdeling in een vreemde omgeving wordt hij verheven in de ridderstand, moet hij een melaatse koning dienen en koestert hij een verboden liefde voor een exotische koningin. In een poging om de broze vrede te bewaren, moet Balian van Ibelin uiteindelijk de mensen van Jeruzalem zien te beschermen tegen een overmachtige vijand.
Balian de Ibelin
Reynald de Chatillon
King Baldwin
Priest
wimnoot
Verhoogd naar een 5. Blijft een van de meest ondergewaardeerde films hier. Naast dat de film veel hedendaagse thema's bevat en daardoor heel actueel blijft, heeft de film vele epische momenten en geweldige cast en soundtrack.
Jediron
Begrijp de negatieve reacties niet zo goed. Dit is voor zijn soort een pareltje, een echt meesterwerk. De beelden, de muziek, het verhaal, het acteren; allemaal zaken waar ik maar weinig of niets op aan te merken heb.
Wat willen jullie dan; een soort RED met Arnold Schwarzenegger? Gadver
Het tempo past juist perfect in de tijdsgeest. Nee, dit is geen domme actie hak en slash film, nee, dit is geen komische Musketeers. Een echte ridder film, zeer goed neergezet!
snarfje5508
Als je ziek bent en je zet toevallig een film op dan is dit historisch redelijk correct werk best te bekijken. Ik heb de Braveheart-speeches inmiddels wel gezien alvorens ten strijde te trekken maar het geheel kan er prima mee door.
Aapje81
Het scenario loopt niet altijd even lekker maar de veldslagen zijn spectaculair en vooral de acteerprestaties zijn over de hele linie erg goed (zelfs Orlando Bloom). Wellicht is de speelduur wat aan de lange kant maar ik heb Ridley Scott slechtere dingen zien doen.
Boven gemiddeld.
Blur
Ik ken alleen de D.cut-versie van 3:12, maar ook daar is het handig om vooraf even ingelezen te zijn in de historische achtergrond. Want wat er 900 jaar geleden tijdens de kruistochten is gebeurt heb ik niet standaard paraat. Bekendheid met de historische context is wel handig, want anders is en blijft het een bak met los zand. Met achtergrond kennis is het een meesterwerk, waarin de halve wereldgeschiedenis is teruggebracht tot de belevenissen van een persoon.
wu-tang
de Director's cut versie is gewoon meesterlijk als ze die versie nou hadden uitgebracht dan was de gemiddelde score heel wat hoger geweest
oemoemenoe
Goede film met behoorlijke acteerprestaties en behoorlijke regie. Verder ook mooie locaties en alles mooi nagemaakt. Maar deze film mist toch wel enkele dingen om een topfilm te zijn voor mij.
Sergio Leone
Goed.
De bioscoopversie had ik een hele tijd geleden al eens gezien - op televisie dan nog wel. Episch aandoende (avonturen)films zijn mijn eerste liefde en zodoende vond ik die versie van Kingdom Of Heaven niet slecht.
De Director's Cut had ik al een tijdje in bezit en gisteravond vond ik dan eindelijk de tijd en goesting om die te zien.
En die is me uitstekend bevallen. De logica volgend is het allemaal gewoon completer. Elk personage is beter uitgewerkt, de motieven zijn logischer. Natuurlijk, zo'n Balian blijft ruggengraat missen, maar de partijen waar het écht om te doen is komen stukken beter tot hun recht.
Daarmee heeft ook de climax veel meer impact. De film slorpt je langzaam op en de belegering van Jeruzalem is dan ook een fantastisch slot.
Een manco dat blijft is Orlando Bloom - die veel te vrouwelijk op een flauwe manier is om een film van deze omvang te dragen. Godzijdank wordt hij bijgestaan door acteurs die wél hun métier kennen: David Thewlis, Jeremy Irons, Michael Sheen en consoorten zijn stuk voor stuk pluspunten.
En ook Ridley Scott verdient mijn lof, al wordt het weer maar eens duidelijk dat zo'n Director's Cut in zowat alle gevallen stukken beter is dan de bioscoopversie. Enige manco is de manier waarop hij soms actie in beeld brengt. Vooral man-tegen-manduelletjes zijn mij net te vaak schokkerig. Daartegenover staat dan weer de uitstekend in beeld gebrachte belegering op het einde - ik kreeg er zowaar een Minas Tirith-gevoel bij.
De soundtrack is mij soms iets te voor de hand liggend - Arabische vibrato's zijn niet mijn smaak -, maar verder heb ik hier niet veel op aan te merken.
Dikke 3,5
jeffur
Erg goeie film, op het begin was het nogal saai vond ik, maar later toen ze werden aangevallen door die shalaway ofzo,. werd het wel leuk.
Goed in elkaar gezet en ook best close met het echte verhaal.
Zeker een aanrader!
Brix
- 19685 berichten
Ook mijn mening.
Vandaag eindelijk gezien, terwijl de Blu-ray toch al een tijdje in mijn kast stond.
Waardering verhoogd.
Lexcoaster
Ik snap de lage waardering niet, dit is een uitstekende film. De film geeft een prima beeld van de gebeurtenissen rond Jeruzalem in die tijd. Een goed uitgewerkt verhaal, sterk acteerwerk en uitstekende regie. Enig nadeel is dat sommige personage's nogal plat blijven, maar ik neem aan dat dat bij de director's cut anders is. Ik ben dan ook wel benieuwd naar die versie van de film.
Zeer goed. 4*
AC1
Zeer goed. 4*
Als je de TC al 4 sterren geeft, dan zul je voor de DC met 5 sterren niet toekomen. Een uur extra betekent in dit geval een wereld van verschil.
Movie9471
Zeer goede film. Een goed en zinnig verhaal met prachtige beelden en muziek. Ook over het acteerwerk valt niks te klagen. Kortom een meesterwerk. Een echte aanrader!
hutsekluts
Sfeer van 1000 jaar geleden mooi neergezet. Wel wat lang (3 uur versie gezien) en tot het laatste treffen tussen de Saracenen en kruisvaarders eigenlijk weinig spannend of meeslepend. Maar dan ben je al zo'n twee uur onderweg. Toch een mooi spektakel door de immense legers, kastelen, steden, veldslagen en de sfeervolle sound (mooi in 5.1). Er wordt ook nog eens prima geacteerd. Edward Norton had ook nog een rolletje, stond in de aftiteling, maar die heb ik even gemist.
Misschien omdat mijn verwachtingen (te) hoog waren kom ik toch niet veel verder dan een ruime voldoende.
Tarkus
Mooie film zonder meer. Goede vechtscènes, maar ken er betere in dit genre (Gladiator, Troy). Had er eerlijk gezegd iets meer van verwacht. Toch een 4, dank zij Jeremy Irons & Liam Neeson, 2 pracht acteurs waarvan Orlando Bloom nog wat van kan leren, dan alleen maar mooi zijn.
De film nu eens op blu-ray bekeken, en ook de lange versie ervan.
Mooie beelden, goed scenario en de lange versie draagt bij tot meer duidelijkheid in het verhaal.
Het spijtige aan deze film is wel de keuze van Orlando Bloom als hoofdrolspeler, ik denk dat er betere kandidaten te vinden waren.
Maar al met al de 3 uur dat de film duurt heb ik toch wel geboeid zitten kijken.
Driello
Verrassend. Had er weinig van verwacht. De zoveelste middleeuwse film, oorlog en kerk, erg lang. Maar het verhaal is boeiend genoeg, kabbelt fijn van gebeurtenis naar gebeurenis en bevat mooie beelden en ditto muziek. Minpunten zijn er toch ook wel. De immer obligate romance en een hoofdrol voor Bloom,die behalve mooi zijn toch echt weinig om het lijf heeft als acteur. Het is simpelweg geen acteur die als actie-held een geloofwaardige uitstraling heeft. Zijn rol als prins Paris in Troy past hem gewoon beter. maar ja, in de support-rollen zijn er goenoeg prima acteurs te vinden die het gemis van een echte held wat wegpoetsen. Dan rest nog de vraag hoe een simpele smid zonder enige training een leger kan leiden, het kan opnemen tegen ridders en een heus en effectief strijdplan tegen het moorse leger kan bedenken.........
love_xxx
Mensen kunnen elkaar op een gruwelijke manier vermoorden, dat laat deze film over godsdienstoorlogen duidelijk zien. Goede film met een duidelijke verhaallijn.
Humphrey
"Kingdom Of Heaven" is een heerlijke film, met een uitstekende geschiedenisweergave van het zinloze geweld tussen religies en rijkdom. De film heeft eigenlijk nog iets actueel in de marge. Ik raad deze film zeker en vast aan. 4*.
RuudC
De tijd van de vele historische epossen (El Cid en The Ten Commandments liggen op de stapel om snel gezien te worden) ligt al tientallen jaren achter ons, maar soms verschijnt er een film in het genre dat bovengemiddeld vaak de moeite waard is. Kingdom Of Heaven zag ik destijds in de bioscoop en drie jaar geleden heb ik een glimp van de echte set in Marokko mogen opvangen. Helaas was het afgesloten voor publiek en dat is toch wel erg jammer. Het decor ziet er in de film vrij indrukwekkend uit.
Hoewel Ridley Scott het ware verhaal hier en daar flink verdraaid, is de film erg genietbaar. De kijker maalt er niet om dat de troonsopvolging in Jeruzalem anders verlopen is. Ikzelf ook niet. Ook de kleine dingetjes niet, zoals de maliënkolders die vroeger blijkbaar ook van rubber waren, of het gloeiende ijzer dat ook na in water gestoken te zijn, nog steeds roodgloeiend is. Het politieke gekonkel was prachtig om te zien. Orlando Bloom loopt er zoals gewoonlijk wat verloren bij. In de tussentijd is hij beter gaan zwaardvechten, maar zodra de man een peptalk moet geven, komt het er weer barslecht uit. Als miscast is hij het enige minpuntje dat ik aan de film kan ontdekken. Hij draagt niet de film, maar de film draagt hem. De rest acteert namelijk 'gewoon' erg goed. Het blijft leuk om Liam Neeson, Jeremy Irons en Brendan Gleeson te zien. Degene die Saladin speelt, is ook voortreffelijk. Ongelooflijk goed werk en gelukkig wordt deze man waardig neergezet.
De hele aanloop naar de belegering en verovering van Jeruzalem is sterk opgezet. Kingdom Of Heaven is een grootse film waar (het lijkt dat) kosten noch moeite gespaard worden. De strijd tussen het christendom en de islam is fascinerend. het is erg makkelijk om in deze tijden de moslims als schurken af te beelden, maar Scott lijkt dat juist met de Christenen te doen. Kingdom Of Heaven is een heerlijk avontuur. Het verveelt geen seconde, al heb ik helaas wel de korte versie gezien.
DwarreI
Poeh wat conventioneel en voorspelbaar allemaal, dat je met een budget van 135 miljoen dollar tóch nog een slaapverwekkende film af weet te leveren is een prestatie op zich. Naast de ongeloofwaardige casting van Orlando Bloom wist ik nergens iets opvallends aan deze film te ontwaren en ik gok dat niets van dit alles me verder bij zal blijven. Gelukkig weet Scott nog enige eer te redden door in deze ordinaire veldslagen orgie geen partij voor de 'christenen' te kiezen maar een humanistisch standpunt in te nemen.
DwarreI
Ik denk eigenlijk dat de meeste kijkers nogal snel onder de indruk zijn van een groots opgezet historisch epos met massale veldslagen en veel bombast, ook al is de originaliteit heel ver te zoeken. Óf ze hebben allemaal de director's cut gezien die dan blijkbaar echt vele malen beter is dan de kortere versie die ik zag..
Overigens best apart dat een film die als pleidooi tegen doelloos geweld tussen aanhangers van verschillende religies door moet gaan tegelijkertijd geweld inzet als grootste bron van entertainment (denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid overbodige scènes met de catapults waarin vooral de 'leuke' kant van geweld naar voren komt) dus in tegenstrijd is met zichzelf qua uitvoering en inhoudelijke boodschap. De focus had beter kunnen liggen op al het zinloze lijden dat erdoor veroorzaakt wordt, maar van deze zaken werd vooral weggekeken, nergens wringt het echt. In mijn ogen is dit gewoon een domme spektakelfilm.
hijman1946
vraagje aan de filmkenners,,heb heel erg lang geleden een film gezien waarin een groep gevangenen een groep mensen en kinderen redden van een berg ..dacht dat hij heette ...om vier uur brak de hel los
maar die link geeft geen respons ,weet iemand dit? is er ook een forum?
J.Ch.
Voor de tweede keer gezien, en ook nu pakt Kingdom of Heaven me niet. De film is groots aangepakt à la Gladiator maar beklijft, in tegenstelling tot die andere film van Ridley Scott, niet, en ik kan er maar moeilijk de vinger opleggen waarom niet.
De film heeft zoveel mee:
- de setting: middeleeuwen, kruistochten, het eeuwig betwiste Jeruzalem
- de achtergrond van het verhaal: religieuze spanningen met aan beide zijden mensen die menen te weten dat het Gods wil is dat de vijand in de pan gehakt wordt. Een melaatse koning die een bijna vriendschappelijk verbond heeft met de grote Saladin. Intriges rond het hof. Enzovoort
- mooi gefilmde veldslagen met goede muziek erbij
- bovengemiddeld veel drama voor een film die het met name moet hebben van de actie
- een verbazingwekkend genuanceerd standpunt, en ook boven verwachting historisch correct (Saladin zette echt Guy achterstevoren op een ezel, en hij stuurde ook echt zijn eigen artsen naar de melaatse koning - details, maar ik kan dat wel waarderen)
- veelal goede acteerprestaties. Ik had Edward Norton niet eens herkend onder het masker, maar met zijn lichaamstaal en stem weet hij toch zijn rol heel goed neer te zetten. Eva Green is mysterieus, Liam Neeson solide, David Thewlis is prettig aanwezig en Jeremy Irons' rol is weliswaar klein maar goed ingevuld.
Dit alles samen had toch zo tot vier sterren kunnen leiden, maar het lukt niet. Ik denk dat Balian het probleem is. Hij laat me volstrekt koud. Deels omdat Orlando Bloom weinig indruk maakt, deels omdat het verhaal rondom zijn personage zich zo achteloos voortsleept. De beste delen van de film zijn die waarin hij geen of slechts een kleine rol speelt. De scènes met Sibylla en haar zoon of haar broer maakten indruk, de scènes met Sibylla en Balian voelden als een verplicht (en saaaaai...) nummer. Balian is een vlak personage dat allerlei dingen overkomt, schijnbaar vanuit het niets en zonder dat hij er anders van wordt (random schipbreuk...). Ook het einde kon me niet bekoren.
Ik heb de director's cut gezien volgens mij, en ik vind 'm eigenlijk te lang. Dat zeg ik niet zo vaak over een film, maar tegen het eind waren de meeste interessante personages al uit het verhaal verdwenen en wat er met Balian gebeurde kon me gewoon niet meer schelen. Misschien dat ze een versie zouden moeten maken waarin Balian er zoveel mogelijk is uitgeknipt - die zou het zo maar eens tot vier sterren kunnen schoppen.
sybren78
Wellicht omdat hij een masker droeg de gehele film
Kondoro
Kingdom of Heaven
Kingdom of Heaven.. Ik vond hem opzich nog best wel leuk hoor.. Kwa actie zit de film wel goed. De film wist me goed vast te houden met zeker een paar goeie namen erin. Helaas vond ik het verhaal ietwat moeilijk te volgen dus daar kwam ik na een tijdje niet helemaal meer uit. Orlando Bloom.. Mijn moeder zag hem aan voor Matt Damon.. Uhmmmmm?? Haha
. Nee Orlando deed het erg goed als Balian de Ibelin.. Onze enige echt Legolas in the Hobbit wist hier ook zijn rol erg sterk over te brengen en deed het zeker niet verkeerd. Ook leuk Liam Neeson hier te zien.. Jammer dat hij niet zo'n hele grote rol had, net zoals Edward Norton.. Eva Green heeft het ook goed gedaan.
Zoals ik al eerder zei vind ik het verhaal ietwat moeilijk te volgen daarom, kon ik hem niet altijd bijblijven waar hij nou precies was. Dit vind ik persoonlijk wel vervelend. Het concept is goed, ik houd wel van ridder films en deze mag er zeker wezen! Ik heb nooit echt een idee of dit nou waargebeurd is of niet. Zo goed ben ik daar niet in bij de ridders etc.
Ach ja.
Ik ben een beetje aan het terugkomen op het idee overal maar meteen de director's cut van te zien. Zeker wanneer de gewone cut al 150 minuten duurt en ik al zo'n vermoeden heb dat de film niet echt in m'n interessegebied gaat liggen.
Maar braafjes de gewone cut van deze Kingdom of Heaven gekeken en dat bleek inderdaad al méér dan voldoende. Scott komt met een redelijk flauw epos aanzetten, vakkundig dat wel maar, maar nog steeds niet beter dan ordinair bandwerk.
Het geld zit allicht in de decors en actiescènes, maar zoals bijna altijd vind ik die Amerikaanse massa scenes zeer flauw in beeld gebracht. Ook hier bakt Scott er weer niet zoveel van. Betrekt mij nooit echt bij de actie, waardoor ik maar wat gelaten zit te wachten tot het eindelijk weer allemaal gekalmeerd is.
Verhaaltje boeit ook niet geweldig. Allicht dat de director's cut wat meer achtergrond geeft, maar gezien het verloop van deze film zat ik daar uiteindelijk in deze vorm ook niet op te wachten. Acteerwerk ook matig, vooral de hoofdrollen worden slecht ingevuld. Bloom overtuigt absoluut niet, Green hangt er maar wat bij en Neeson en Irons vallen amper op.
Duurt veel te lang, maar dan vooral omdat het me helemaal niet kon boeien. Scott blijft een zeer wankel regisseur. Af en toe komt er wel eens iets goeds (of in ieder geval degelijks uit), maar 3 films later vraag ik me meestal af of het niet gewoon toeval was.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
moslimblacksmithcrusadejerusalemepischridderswordsmanreligieorder of the templars religieusknight templars12th centurysaladinking richard christian