Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Batman Begins
"Evil fears the knight."
Op jonge leeftijd zag Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...
Bruce Wayne / Batman
Carmine Falcone
Earle
Ra's al Ghul
Flass
Woohaa wat een slechte film is dit.
Wie bedenkt het ook om van een man in vleermuispakje een serieuze film te maken. Wat mij betreft mag Nolan ergens op een rots midden in de Stille Zuidzee gaan zitten, zijn krediet is opgebruikt.
Echt alle clichés komen voorbij in dit filmpje. Begint allemaal uberserieus met kleine Bruce's ouders die vermoord worden (en ocharme, het is zijn schuld nog ook). Blah blah wraak en blah blah ninja en een uur later verschijnt dan eindelijk Batman. Met een belachelijk zware stem en zonder enige flair.
De extreem geforceerde oneliners en grapjes werken niet. Daarvoor moet je een sfeertje opzetten waarin ze passen. Niet eerst een uur drama proberen op te zetten om daarna met wat slappe zinnetjes af te komen. "Didn't you read the memo", meneer Nolan ? Het helpt ook niet dat de gevechtscenes totaal verkloot worden. Sinds Blade niet meer zo slecht gezien. Hier lijkt het vooral de kunst om alle actie niet in beeld te brengen. Raken twee zwaarden elkaar, zien we een rug, of een been, of het oorlelletje van Bruce, maar niet twee zwaarden die elkaar raken.
Vreselijk slechte, afgewassen pulp. Zo serieus dat het terug grappig wordt, maar dan zonder erom te kunnen lachen. 0.5*, en wil iemand de volgende keer Nolan's geld afnemen, zodat hij nog een keer een goeie film kan maken ?
dutchtuga
Schandalig dat dit zo hoog gewaardeerd wordt. Omdat het even "anders" is wordt t gezien als een meesterwerk. Onzin!! En dan zeggen dat dit trouw is aan de strips. Leuk voor de striplezers maar niet voor de filmkijkers. IK heb daar weinig aan. Zie alleen een standaard hollywood actiefilm. Slecht dus. Batman Returns: dat is pas een Batman. 2*
Flipman
Ja, maar als de Film niet een beetje trouw is aan het originele materiaal, waar moet het dan heen?? Ik bedoel, wij Batman-fans (fans van de STRIPS, dus) willen ook wat! Het moet wel redelijk kloppen, ook al klopte deze Film natuurlijk ook niet volledig, maar wel beter dan de vorige Films. Waar trouwens ook niks mis mee is, "Batman" en "Batman Returns" zijn nog steeds waardige BatmanFilms, vind ik!
Waarom zouden Batman fans eigenlijk een trouwe verfilming wensen ? Is het voor hen ook niet leuk om een uitdieping/uitbreiding van het hele Batman universum te zien, ipv een verhaaltje in bewegende beelden dat ze al kennen ?
Respekked
prima vermaak. Veel beter dan de laatste 2 totaal ongeloofwaardige over the top batman's, met slechte guys als aaahnold en jim carrey. Ik stoorde me totaal niet aan het intro van een uur. Een keer wat anders. Visueel goed en prima actie. Ook een keer wat anders. Ik kon het wel waarderen
IcU
In ons kikkerlandje nog niet nee, maar in de VS wel. Dan zijn er altijd wel een aantal fijne mensen die wat costum subtitles maken en dan heb je een erg goede DVD met Nederlandse ondertiteling.
Inderdaad, maar de ondertiteling van de versie die ik heb loopt echt verkeerd na een uur. Maar de kwaliteit is echt top. Batman kijken op een kleiner scherm is makkenlijker dan op een bioscoop scherm. Een stuk overzichtelijker. De gevechten zijn een stuk beter te volgen, en daar had ik moeiten mee in de bios.
Flipman
Dat wel, maar de 'verhaaltjes die we al kennen' mogen wel een beetje aangepast worden, voor de Film.
Je zou kunnen zeggen dat "Batman Begins" een héél erg 'aangepast verhaaltje' is. Maar "Batman: Year One" wil ik wel erg graag een keer verFilmd zien.
Wat wel erg prijzenswaardig is aan deze Film, is dat het karakter van Batman erg goed klopt.
Wat een uitbreiding/uitdieping betreft: De Strips blíjven altijd uitgebreider. Deze Film is wel uitgebreider dan al zijn voorgangers, maar de Strips blijven mooier verteld. Frank Miller als schrijver? Dan kan er niks misgaan! Als je van "Sin City" hebt genoten, zul je een goed kloppende verFilming van "Batman: Year One" ook erg waarderen! Hoewel daar niet op ingegaan wordt waar Batman zijn vaardigheden en wapens en zo vandaan heeft. Maar dat kan wel in het script opgenomen worden, natuurlijk.
armand1812
Daar zit je dan, je hebt zojuist Batman begins gezien, een film die hoog in de imdb top 250 staat en alleen al derhalve goed dient te zijn, maar de deceptie is er ook een uit mijn "teleustellingen top 250".
Begrijp me niet verkeerd, het is geen slechte film, maar hij is zeer zeker niet beter dan menig ander bat-,spider- of x-man film.
Het verhaal is niet bijzonder, de slechterik heeft men reeds vlug door, en het loopt goed af. Waar kan dan de hoge score voor de film vandaan komen? Mijns inziens worden veel mensen beïnvloedt door de kritieken, en is de mening dat, als je afwijkt van de critici, je aangeeft dat je geen verstand van films hebt. Nou ik geef deze film een 2,5 uit 5. Niet heel slecht, maar zeker niet zeer goed, want dat is 'tie gewoon niet.
Deze film is met het hand op het hart zeker niet een der grootste films allertijden!
gemaster
Altijd zorgen dat je een versie van een bekende release groep download.
Tolkienfan
hele goede film.....goed geacteerd door christian Bale..alleen duurt de film geen 140 maar 125 minuten.
Flipman
Nu ik erover nadenk; het feit dat deze Film 'n BatmanFilm is, mag geen excuus zijn om hem een vijf te geven ondanks de Hollywoodcliché's die erin zitten. Erg jammer!
Dan maar 'n vier. Hij was gaaf, maar had toch wel beter gekund!
dutchtuga
Dan maar 'n vier. Hij was gaaf, maar had toch wel beter gekund!
Haha na maandenlang volhouden toch maar toegeven?
Flipman
Ach, verder niet meer echt over nagedacht
Maar in principe heb je gelijk, ik kwam er op een gegeven moment gewoon achter dat die cliché's niet gehel onschadelijk zijn voor de Film.
De Knip
Film begint nog wel interessant, maar wordt toch een te mediocre Batmanfilm. Ja, meer kun je er waarschijnlijk ook niet van maken dan....
***
scar
Het is maar dat christian bale erin speelde, die gozer is gewoon goed in actie films en natuurlijk de drama empire of the sun.
eindelijk een batman film waar het niet om de billen of tepels draait
feanaro surion
Vreemde uitspraak, heb je de Burton Films uberhaupt wel gezien?
Flipman
Nou ja, als hij die niet heeft gezien, maar "Batman Forever" en "Batman & Robin" wel, vind ik het niet eens zo'n vreemde uitspraak.
Het is dan wel zonde als ie de BurtonFilms niet heeft gezien
!
scar
Vreemde uitspraak, heb je de Burton Films uberhaupt wel gezien?
sorry ik was niet echt duidelijk in mijn uitspraak, omdat mijn mening vooral naar de films als batman en robin gingen, natuurlijk heb ik de burton films gezien en ik waardeer zijn werk dus wel maar als je gewoon rond de figuur batman goed nadenkt weet je ook dat hij beter verdient, want al die reeks films in vooral de jaren 90 sloegen nergens op, het maakte eigenlijk gewoon batmans stoere imago steeds meer lijken een softie met veel geld vergeleken met de batman in de strips vind ik, als je naar de strips kijkt zie je dat het niet zo hoort, dan snap je hoop ik wat ik bedoel
kijk maar naar sin city, zou het niet prachtig zijn als alle batman films ook zo waren verfilmd? natuurlijk met een andere stijl.
Maar films als bijvoorbeeld batman and robin etc. haalt gewoon het niveau omlaag en dat is erg jammer.
LittleBox
Prima vermaak voor in het vliegtuig. Daar heb ik hem dus ook gezien. Niet bijster goed, maar gewoon... goed.
Hobbes
Nu dan eindelijk Batman Begins kunnen zien.
Mijn verwachtingen waren hoog naar aanleiding van de trailers. Zou ik nu dan eindelijk een echte batman film voor m'n kiezen krijgen? Zou iemand de geniale sfeer van Burton kunnen combineren met de effecten van nu?
De eerste foto's waren die van de batmobile en ik weet nog hoe groot mijn glimlach was toen ik hem zag. Hier was iemand aan de gang die wist wat hij deed.
En al mijn verwachtingen werden ingelost. En nog veel meer dan alleen dat!
Het plot is bij lange na geen citizen kane en dat moet 't ook zeker niet zijn. Het is een batman plot. Het gaat niet om het plot, maar om de karakters. De psyche van batman en die is enorm goed uitgewerkt. Waarom wil Bruce Wayne Batman worden? Wat drijft hem en hoe uit zich dat. De overgang van Bruce Wayne die zich als Batman voordoet naar Batman die Bruce Wayne als masker gebruikt is schitterend. De film gaat over Batman. En niet over batman die iets moet verhinderen. Dat klinkt logisch voor een 'oorsprong' film, maar bij een batman verhaal zou het altijd zo moeten zijn.
De acteurs zijn allen naar behoren. Zelfs de poppeoogjes van Katie Holmes doen wat ze moeten doen. In Christian Bale had ik al vanaf 't begin vertrouwen en hij stelt me geenszins teleur. Zijn slick Bruce Wayne is heerlijk irritant en zijn batman is schitterend psychotisch.
Caine heeft me iets te veel humor, maar het is wel op de juiste manier onderkoeld zoals het bij Alfred hoort. Freeman gaat op de automatische piloot en dat doet hij zonder enkele moeite.
Maar de grootste verrassing voor mij was Gary Oldman. Ik heb nog nooit iemand een comic karakter zó zien neerzetten. Het ís gewoon James Gordon.
Gotham zag er prachtig uit, evenals de andere decors en de special effects. Batman was een schaduw en de manier waarop hij verdween en toesloeg was weergaloos. En de batmobile heerste. Doe mij er maar een. Of twee.
Heel groot pluspunt is voor mij de 'realistische' sfeer die Nolan er in heeft gehouden. Theatraal zonder fout te worden. Overdreven, maar wel met beide beentjes op de grond. Dat samen met het feit dat alles serieus is genomen (Batman past in de stad, hij valt niet op, hij steekt er niet uit).
Ik zet dan ook zonder schroom 5 sterren neer. Nee, het is geen geniale film. Het is een geniale Batman film. En dat wílde ik. In mijn ogen kon er weinig meer batman uit deze film gehaald worden (in ieder geval niet om het nog kijkbaar te houden voor niet batman liefhebbers). Voor het vervolg hoop ik uiteraard op meer grimmigheid en nog verder afzakken van Batman in zijn psychose (en dat lijkt me gezien de calling card niet zo heel erg onwaarschijnlijk).
Disk
Ik ben het volledig met je eens Hobbes.
Jij beschrijft precies wat ik heb gezien.
Toppie!
nickvanzutphen
stukken beter als de laatste Batman film , al was dat niet moeilijk.
Sonny Black
Vond deze film een van de beste actie spektakelfilms van 2005 en geef dan ook 4,5* aan deze heerlijke film.
KoKu
Dat deze film zo'n hoog cijfer heeft verbaasd me... Ik vond de film erg slecht, maar kan moeilijk uitleggen waarom precies. Volgens mij was alles gewoon crap
aryan
Zeer goede film, als je het vergelijkt met al die andere Batman films dan denk je toch: waar waren ze toch mee bezig.
Het verhaal was helemaal perfect, de (eerste) vijand was zeer leuk. Het was ook een serieuze film zonder veel bekende koppen. Gewoon perfect en hopen op een vervolg. Wat vooral goed was vond ik de stem van Batman en de stem van Bruce Wayne. Die waren verschillend zoals het hoort. Een minpuntje was wel dat Bruce Wayne een charmante man hoort te zijn en hoe hij die gasten wegstuurde was dus niet echt zijn stijl, of hoe hij met die dames het hotel binnen kwam, maar dat kan ook zijn dat het gewoon nog de jonge Bruce Wayne is. Verder zou hij zelf afstand moeten nemen van Rachel en niet zij van hem. Batman wilt zo min mogelijk vrienden omdat dat zijn zwakte is

The Dark Knight Rises
2012

The Dark Knight
2008

'Batman Begins' van Christopher Nolan vanavond (22 juli) op televisie te zien

'Batman Begins' is morgenavond (13 januari) te zien op televisie: 'Sublieme nieuwe start'

Deze drie goed beoordeelde films verdwijnen deze week onder meer van Netflix

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008
verlies van geliefdevechtsportendc comicscrime fightergeheime identiteitundercoverburgerwachtsuperheldgebaseerd op striprivaliteittragic heroninjasuperkrachthaunted by the pastevil doctormaster villainfighting crimeunfulfilled love dc extended universe (dceu)inspirationalbatmancomic book adaptation dccomic